Hoppa till sidans innehåll

Friskfriidrott.se - Den nya hälsoplattformen för friidrott

13 JUN 2019 09:00
Friskfriidrott.se syftar till att förebygga skador, ge en större helhetsförståelse och helt enkelt få friskare friidrottare. Plattformen ska bidra med hälsoinformation kring allt den unga friidrottaren, föräldrar och tränare frågar sig om.
  • Skapad: 13 JUN 2019 09:00

Det händer mycket i kroppen under tonåren och genom relevant hälsoinformation vill friskfriidrott.se minska osäkerheten och öka medvetenhet samt trygghet kring olika hälso- och skaderelaterade frågor. Som tränare, aktiv och förälder ska man få svar men även ett helhetsperspektiv som i sin tur gör att man lär sig kring levnadsmönster och skador. 

Forskning från 2009-2010 visade att senior- och ungdomselitens skador inom friidrotten kunde klassificeras som överbelastningsskador. Plattformen ska därmed i ett tidigt skede kunna hjälpa till och ge vägledning. Att "ha ont" kan även vara  sömn-, kost- eller tillväxtrelaterat. Idag är det inte ovanligt att den ända rörelse ungdomar gör är idrottsträning vilket gör det extra viktigt att lära känna sin kropp och veta hur den reagerar på träningsbelastning. 

Det finns en hel del kunskap att hitta men det kan vara svårt att veta vilken information man kan lita på. Därmed ska även plattformen agera som en tillförliglig källa där man kan få råd och stöd inom alla hälsorelaterade problem – även den psykiska hälsan är en viktig del att lära sig mer om. 

Jenny Jacobsson, medicinsk koordinator på Svenska Friidrottsförbundet, kommer hålla i utbildningar under sommaren tillsammans med ungdoms- och elittränaren Dejan Mirkovic. Utbildningen riktar sig mot tränare för barn 12-19 år och behandlar hur man kan införa aktuell friidrottsmedicinsk forskning i verksamheten. Läs mer om den här. 

Fakta:

  • Målgrupp: Aktiva i tonåren samt deras föräldrar och tränare.
  • Syfte: Skapa en större helhetsförståelse, förebygga skador och få friskare friidrottare.
  • Plattformen har utvecklats genom ett samarbetsprojekt mellan Svensk Friidrott och Athletics Research Center (ARC) på Linköpings Universitet.
  • All information finns även på engelska, för att ytterligare öka tillgängligheten.
Skribent: Sara Cannmo
Epost: Adressen Gömd

 

  

 

Postadress:
Göteborgs Friidrottsförbund
Box 12174
402 42 Göteborg

Besöksadress:
Friidrottens väg 5
414 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317727885
E-post: This is a mailto link

Se all info