Hoppa till sidans innehåll

Göteborgsvarvet jubilerar

13 MAJ 2019 20:56
Göteborgsvarvet fyller 40 år och det kommer att uppmärksammas på flera olika sätt under veckan!
  • Skapad: 13 MAJ 2019 20:56

Göteborgsvarvet fyller 40 år. Det kommer att uppmärksammas på olika sätt under veckan. Av de över en miljon löpare som någon gång sprungit loppet har 60 personer passerat mållinjen alla åren. De firas nu i en egen startgrupp tillsammans med de som fullföljt minst 30 lopp.

– Det är några av väldigt många som under åren gjort Göteborgsvarvet till en sån fantastiskt upplevelse. De är väl värda att hyllas, säger Bo Edsberger, Race Director för Göteborgsvarvet.

Jubileet firas också med en middag på torsdag.

– Den är en del av folkfesten, alla har möjlighet att köpa en biljett för att vara med. Göteborgarna är ju en stor del av den folkfest som har gjort Göteborgsvarvet så populärt.

Hållbarhet är ett annat nyckelord för Göteborgsvarvet.

– Vi försöker minska vårt miljöavtryck varje år. I år satsar vi bland annat på teknik som ligger i framkant som liveprint, vi trycker inte nummerlapparna till löparna i förväg utan skriver ut dem direkt när de ska hämtas. Det gör att vi undviker att trycka till dem som inte kommer till start.

Ploggning är ett annat exempel. En joggingtur på ett par kilometer, med start på fyra olika ställen längs banan, där man under tiden plockar upp allt skräp som löparna lämnat efter sig.

– Ploggningen vänder sig till alla som vill delta i arbetet för en renare stad.

Det är bara ett av flera nya aktiviteter.

– Yoga Run blir ett eget lopp i år och tillsammans med huvudpartnern i Minivarvet startar vi också Thule Barnvagnsjogg, 2,4 kilometer för föräldrar med barn i joggingvagn.

Nya typer av lopp ligger i tiden, intresset är stort för att springa i lera, berg, varuhus eller med till exempel joggingvagnar.

– Den trenden kommer säkert att hålla i sig, olika typer av lopp kommer att uppstå och försvinna. Men de klassiska distanserna som maraton och halvmaraton kommer med all säkert att var de mest populära även i framtiden. Göteborgsvarvet kommer att springas även om 40 år, spår Bo Edsberger.

Totalt förväntas cirka 80 000 löpare delta i något av Varvetloppen under Göteborgsvarvetveckan 2019. Göteborgsvarvet arrangeras av Göteborgs Friidrottsförbund till förmån för friidrottsverksamheten i regionen. Cirka 4000 funktionärer är engagerade. Överskottet går direkt tillbaka till idrottsrörelsen för att investeras i föreningarnas verksamhet och driften av Friidrottens Hus.

Foto: Glenn T Unger

Skribent: Sara Cannmo
Epost: Adressen Gömd

 

 



 

 

Postadress:
Göteborgs Friidrottsförbund
Box 12174
402 42 Göteborg

Besöksadress:
Friidrottens väg 5
414 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317727885
E-post: This is a mailto link

Se all info