Hoppa till sidans innehåll

Världsungdomsspelen, friidrottsfesten i Göteborg

27 JUN 2018 12:46
Till helgen stundar en av friidrottssveriges största tävlingar, nämligen Världsungdomsspelen. På Ullevis snabba banor kommer så väl världsstjärnor som entusiastiska nybörjare tävla och det finns en säregen tjusning i denna tävling.
  • Uppdaterad: 27 JUN 2018 12:59

Sedan Världsungdomsspelen startade har friidrottare vallfärdat till Göteborg, så väl ungdomar som seniorer, laddade för att tävla på Ullevis snabba banor. Årets upplaga blir den största arenatävling som någsin arrangerats i Sverige när den gamla toppnoteringen på 8.382 anmälningar passerades i mitten av juni. Det är något alldeles speciellt att få tävla på Ullevi som både haft Världsmästerskap (1995) och Europamästerskap (2006) inför fullsatta läktare. 

Den stora tjusningen med Världsungdomsspelen är just blandningen av rutinerade världsstjärnor i ena delen av arenan och spralliga nybörjare i den andra. I en och samma tävling kan man se kända svenska ansikten men även nya stjärnor samt utländska krafter. Förra året var 40% av deltagarna från utlandet som bidrar med ny konkurrens men som även skapar nya bekantskaper och vänner sinsemellan friidrottarna. 

Under 2017 års upplaga av Världsungdomsspelen kunde man se Michaela Meijer sätta nytt svenskt rekord i stavhopp på 4.71 och 2018 års upplaga viskar om minst lika imponerade prestationer. Junioren Carl Bengtström, Örgryte IS, som i början av säsongen gjorde ett imponerade lopp på 400m häck och kvalade till EM i Berlin ska springa samma distans på fredag. Nytt för i år är även att det kommer finnas en 194:e gren, nämligen kråkhopp i trappa! Förra året fanns det en tävling i stående längd där Odain Rose, IFK Umeå, och Ida Thunberg, KFUM Örebro, tog hem segrarna. Se Jonathan Carbe demonstrera grenen här>. 

Det finns en livesändning här>, som är uppdelad i 4 olika feeder beroende på vilken gren du vill se. 

Startlista>

Tidsprogram> 

Skribent: Sara Cannmo
Epost: Adressen Gömd


 

 

Postadress:
Göteborgs Friidrottsförbund
Box 12174
402 42 Göteborg

Besöksadress:
Friidrottens väg 5
414 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317727885
Fax: 0317727890
E-post: This is a mailto link

Se all info