Hoppa till sidans innehåll

Antidopingpolicy


Ett Göteborgsbaserat tränarråd har gemensamt resonerat sig fram till en policy i antidopingfrågor. Det handlar inte om ett strikt juridiskt dokument utan mer om en allmän syn och målinriktning i denna viktiga fråga.

  • Göteborgs Friidrottsförbund skall samarbeta med RF:s antidopingkommission och verka för ett utökat testprogram för såväl träning som tävling. Tonvikt bör läggas på oannonserade träningstester.

  • Göteborgs Friidrottsförbund skall aktivt informera och undervisa i antidopingfrågor bland sina föreningar. Betoning skall läggas på ungdomssidan för att de skall växa in i en dopingfri miljö. Här bör vi sträva efter att involvera de elitaktiva i processen med att bidra till en dopingfri miljö på ungdomssidan och föregå med gott exempel. Vidare bör vi erbjuda våra aktiva tränare och elitaktiva regelbunden information i ämnet.

  • Idrottare/tränare/coach/manager som fällts för dopingförseelse eller aktivt varit inblandad i dopingförseelser är inte välkommen att träna eller leda verksamhet i Friidrottens Hus.

  • Idrottare som varit fälld för dopingförseelse skall inte aktivt bjudas in till tävlingar och arrangemang i Göteborgs Friidrottsförbunds regi.

  • Våra aktiva skall informeras om att aldrig ta några som helst kosttillskott. Detta då risken för olycksfallsdoping på grund av felaktiga innehållsförteckningar är uppenbar. Undantag bör alltid ske på inrådan av läkare. Göteborgs Friidrottsförbund skall, efter bästa förmåga, bistå med att förmedla kontakt med expertis där oklarheter förekommer.

  • Göteborgs Friidrottsförbunds föreningar skall uppmanas att genomföra RF:s stegprogram för vaccinering mot doping.

  • Utländska medborgare som tränar i Friidrottens Hus skall informeras om vår policy i dessa frågor samt att det bedrivs en regelbunden testtagning i våra lokaler.

  • Detta är ett levande dokument som skall debatteras, förändras och kompletteras under tidens gång. Det skall finnas tillgänglig på vår hemsida och ha kompletterande länkar till relevant och aktuell information i antidopingfrågor, se nedan.

Antidopingbiblioteket
Svenska Friidrottsförbundets antidopinginformation >

Riksidrottsförbundet - Antidopingsida >
Rödgröna Listan - Dopingklassade preparat >
WADA:s dopinglista (på svenska) >
IAAF - Antidoping >

Uppdaterad: 24 AUG 2016 15:37 Skribent: Johan Wettergren

 


 

 

Postadress:
Göteborgs Friidrottsförbund
Box 12174
402 42 Göteborg

Besöksadress:
Friidrottens väg 5
414 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317727885
E-post: This is a mailto link

Se all info