Hoppa till sidans innehåll

Eliten fortsatt i intensivt tävlande – starka medeldistansresultat i veckan

01 FEB 2021 00:03
De flesta medeldistanslöpare har avvaktat med säsongsdebuten men i veckan gjorde många sin första tävling – och det bjöds på många starka resultat runt om i landet.
  • Uppdaterad: 01 FEB 2021 00:03

Under torsdagen arrangerades andra upplagan av Bannister Running Invitational och många av distriktets löpare tog chansen att säsongsdebutera – och många tog chansen att göra riktigt starka prestationer. Först ut i tävlingen var damernas 800 meter där Gael De Conninck, Madeleine Björlin Delmar och Saga Provci kom till start, som alla gjorde starka prestationer redan i tävlingens första upplaga när sträckan var 1500 meter. Ordningen i resultatlistan blev samma som då, när Gael vann på 2.09,57, Madeleine var tvåa på 2.09,80 och Saga var trea på 2.10,71. För de två sistnämnda blev det nya personliga rekord och för Gael på förstaplats var det hennes snabbaste säsongsdebut någonsin. Ytterligare snabba 800-meterslopp sprangs av systrarna Wilma och Julia Nielsen, GKIK, i Terre Haute, USA, på tiderna 2.09,03 respektive 2.10,31.

I Friidrottens Hus var herrarnas 800 meter näst på tur där Ullevis Alexander Lundskog också han gjorde sitt snabbaste 800-meterslopp så långt i karriären när han höll ryggen till Spårvägens Joakim Andersson hela vägen och gick i mål på 1.49,52. För herrarna avgjordes också ett 1500-meterslopp där de största förväntningarna ställdes till Sävedalens Leo Magnusson som också han visade att han lyft sin kapacitet sedan utomhussäsongen och sprang i ett fantastiskt fint och jämnt lopp, där alla rundor sprangs på precis runt 30 sekunder, och gick in på personliga rekordet 3.45,12, blott tolv hundradelar från EM-kvalgränsen. Där bakom gjorde också unga Mölndalslöparen Jonathan Grahn ett synnerligen fint lopp när han sprang in på tiden 3.54,50. Bara fyra löpare i P17-klassen (Johan Rogestedt, Olle Walleräng, Suldan Hassan och Andreas Kramer) har sprungit snabbare under 2000-talet.

I helgen arrangerades också Vinthundsvintern i Sollentuna friidrottshall i Stockholm och också då kom många fina resultat. Sävedalens Vidar Johansson gjorde ett av karriärens klart bästa lopp när han var tvåa, i ett ruggigt snabbt 3000-meterslopp (Turebergs Andreas Almgren sprang in på ett kraftigt svenskt rekord med 7.41), och gick in på 7.56,4 (manuell tidtagning), vilket i sin tur placerar honom som trea genom tiderna i Göteborg. Klubbkompisen Jonatan Fridolfsson har gått från klarhet till klarhet sista säsongerna och tog ytterligare ett kliv i sin karriär när hon tog sig under åtta minuter på 3000 meter för första gången, när klockan stannade på 7.59,1 (manuell tidtagning). För båda gäller kval till inomhus-EM. I B-heatet gjorde också Mölndals Alexander Nilsson sitt snabbaste lopp i karriären och gick in på tiden 8.08,95. I Uddevalla sprang Sävedalens Sara Christiansson ett starkt lopp på samma distans när klockan stannade på 9.10,9 (manuell tidtagning).

Trots alla fina medeldistansresultat i veckan har det också gjorts en hel del fina resultat i andra grenar, bland annat på 60 meter i Malmö där Ullevis Claudia Payton sprang in på ett nytt personbästa med tiden 7,44 och vann. På samma tävling hoppade klubbkollegan Gustaf Bålström 14,63 i tresteg.

Khaddi fick till det i sista omgången – Andreas säsongsdebuterade med 1.46,8

Khaddi Sagnia och Andreas Kramer säsongsdebuterade i veckan.

Ullevis Khaddi Sagnia säsongsdebuterade i längdhoppet under en gala i Düsseldorf och hade inte en helt klockren serie med många övertramp inledningsvis, men fick till ett långt hopp i sista omgången när hon träffade plankan bra och hoppet mätte 6,74, vilket är hennes bästa säsongsinledning någonsin inomhus. Hon slutade på samma resultat som den regerande världsmästaren, Malaika Mihambo, men kom tvåa på grund av sämre andraresultat.

I tyska Karlsruhe säsongsdebuterade numera klubbkamtaten Andreas Kramer och gick ut offensivt men stumnade något när han sprang in på 1.46,8 (manuell tidtagning) i ett starkt fält och gick in på en femteplats. Till personliga rekordet fattas inte mer än tre tiondelar, och jämfört med säsongsdebuten under samma tävling under fjolåret var tiden nu nästan en sekund snabbare.

Håll koll på fler göteborgsresultat här eller via statistikknappen på hemsidan.

Foton: Deca Text & Bild

Skribent: Sebastian Nilsson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Göteborgs Friidrottsförbund
Box 12174
402 42 Göteborg

Besöksadress:
Friidrottens väg 5
414 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317727885
E-post: info@goteborgfriidro...

Se all info