Hoppa till sidans innehåll

Ett sent planerat ungdoms-DM blev en utmärkt säsongsavslutning för ungdomarna

21 SEP 2020 17:04
Efter ett år med sparsamt tävlande och avsaknaden av Götalandsmästerskapen drog Sävedalens AIK igång arrangemanget ungdoms-DM för 13–14-åringar, som avgjordes på Slottsskogsvallen under helgen.
  • Skapad: 21 SEP 2020 17:04

Det var en kort men intensiv startsträcka för arrangören men när klockan slog tio under lördagsförmiddagen den 19 september flög det första spjutet iväg från Sävedalens Gustav Kristoffersson och ungdoms-DM 2020 på Slottsskogsvallen var igång.

Vi fick se flera härliga dueller under helgen. Bland annat i 1500 meter för flickor 13 där till slut Tova Karlsson, Hönö, drog det längsta strået när hon utmanades av Elsa Svantesson, Mölndal, och Ella Pettersson, Sävedalen, hela vägen in mot mållinjen.

I samma klass i längdhoppet var det en fantastisk duell om bronset där till slut Linnea Johansson, Bohus, tog sig upp i bronsplats i sitt sista hopp precis efter att Sävedalens Alice Berggren hade gått upp på en medaljplats i hennes sista hopp, men fick alltså nöja sig med en fjärdeplats. I samma åldersklass för pojkarna fick vi också se en underbar fajt lite i bakgrunden av den överlägsna vinnaren från Örgryte Daniel Ottordahl som slog distriktsrekord med sina 5,93. Joel Pettersson, IFK Göteborg, Alfred Danerud, Sävedalen och Ture Hjortbäck, Sävedalen, avlöste varandra på de två medaljplatserna och till slut var det de två sistnämna som kunde jubla högst. Mölndals Lukas Lehto visade under helgen att han verkligen har förmågan att vända på steken i den sista omgången, vilket han lyckades med först i tresteget på lördagen för att sedan göra samma sak i längdhoppet dagen efter i P14-klassen.

Alla dessa spännande dueller var dock inte det enda vi kunde glädjas åt under helgen. Vi fick också se flera svenska årsbästanoteringar. IFK Göteborgs Axel Rogö dundrade in på 29,01 på 200 meter häck i P13-klassen. Att Hanna Amundin, Ullevi, och häckar är en bra kombo vet vi om och på F13 80 meter häck fick vi också en supertid med hennes 9,52 i semifinalen. På 80 meter slätt visade IFK Göteborgs Hugo Kündig verkligen vem som är snabbast i Sverige då han flög in på 9,44 och seger i P14-klassen. Inför stavhoppet uttryckte IFK Göteborgs Kajsa Roth: ”att nu ska vi visa stockholmarna vem som kan hoppa högst”, och lovade 3,36 under inhoppningen. Och visst fick hon rätt och vann flickor 14 stavhopp på just höjden 3,36. Klubbkamraten Isabelle Rydén ville inte vara sämre och studsade iväg 11,09 i tresteget.

Segerlaget i 13-årsklassens 5x60 meter. Från vänster: Hanna Amundin, Mary Harwood. Bella Wennbom, Johanna Gustén och Olivia Westlund

Båda dagarna avslutades med härliga stafetter. Lördagen vad det svensk mixstafett där Sävedalen drog det längsta strået i 13-årsklassen och IFK Göteborg segrade för de som var ett år äldre. Söndagen avslutades med 5x60 meter där vi fick se två nya distriktsrekord när Ullevitjejerna sprang in på 41.13 och Mölndals killar sprang på 40.42.

Under hela helgen samlades det poäng i den stora föreningstävlingen och tidigt på lördagen så var det Bohus som hade greppet om pokalen när klubbens starka kastare dominerade. Men efter ett tag syntes det att det var tre lag som visade sig vara lite starkare än de andra och det var Mölndals AIK, Sävedalens AIK och IFK Göteborg. När första dagen var avklarad var IFK Göteborg i 50-poängsledning och allt verkade avgjort, men Sävedalen bet ihop på söndagsmorgonen och avståndet var nere på under 15 poäng ett tag innan IFK Göteborg seglade ifrån igen under dagen där man visade att man både hade bredd och topp i alla klasser.

Det var 12 klubbar som ställde upp i lagtävlingen och de sex bästa klubbarna var:
IFK Göteborg med 523 p, Sävedalens AIK med 439,5 p, Mölndals AIK med 262 p, Bohus IF med 160 p, IF Kville med 121,5 p och IK Lerum Friidrott med 86 p.

Om man delar upp de olika klasserna syntes att Sävedalen var starkast i 13-årsklassen och samlade mest poäng både bland tjejerna och killarna samtidigt som IFK Göteborg gjorde samma sak bland 14-åringarna.

Men medaljer och rekord är inte allt i friidrott. Ännu viktigare är den egna utveckling och flera antal personliga rekord under en tävling är inte lätt att hitta. Men det finns något som smäller ännu högre och det är sammanhållningen mellan alla idrottarna och speciellt inom föreningarna när man ser hur man peppar sina lagkamrater som då kan ta ut det där lilla sista som finns kvar.

Tack alla aktiva och funktionärer för en härlig helg!

Fullständiga resultat här>

Foton: Deca Text & Bild

Skribent: Matti Bränholm/Sebastian Nilsson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Göteborgs Friidrottsförbund
Box 12174
402 42 Göteborg

Besöksadress:
Friidrottens väg 5
414 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317727885
E-post: info@goteborgfriidro...

Se all info