Hoppa till sidans innehåll

Framgångsrik Finnkampshelg för Sverige och Göteborg

27 AUG 2019 13:34
Det blev en dubbelseger för det svenska friidrottslandslaget under helgens Finnkamp, till stor del tack vare fina insatser från göteborgsfriidrottare.
  • Skapad: 27 AUG 2019 13:34

Det var nästan 20 000 åskådare som tog sig till soliga Stockholm Stadion under helgens Finnkamp där både herr- och damkampen länge var mycket jämn mellan Sverige och Finland, men där Sverige drog ifrån på slutet och vann båda kamperna. Till skillnad från tidigare år avslutades inte årets säsong med Finnkampshelgen utan för de flesta deltagarna väntar nu SM i Karlstad till helgen och för några även VM i Doha om en månad.

De soliga och fina förutsättningarna märktes i resultatlistorna och inte minst för de 20 göteborgare som var med och bidrog till dubbelsegern. En seger, fem andraplatser och tre personliga rekord blev göteborgsfacit i de individuella grenarna. Segern kom genom Mölndals Hanna Palmqvist som tidigt sprang ifrån övriga deltagare i damernas 400 meter häck, och även om hon kroknade något på upploppet höll hon igen till en övertygande seger med fina tiden 58,29. Där bakom blev Ullevilöparen Johanna Holmén Svensson femma på 59,59. Armand Duplantis stal showen i herrarnas stavhoppstävling när han gav stockholmspubliken en oförglömlig upplevelse och gled över 6 meter. Men i samma tävling plockade Örgrytes Melker Svärd Jacobsson en andraplats med 5,36, precis som klubbkollegan Michaela Meijer gjorde i damernas tävling med 4,46. Både Melker och Michaela kommer synas i VM i Doha senare under sommaren. Mölndals Felix Svensson gjorde säsongens klart bästa lopp när han var tvåa i herrarnas 200 meter med 20,94, dock i något för stark medvind för att det ska gälla som ett giltigt säsongsbästa. På dubbla distansen, det vill säga 400 meter, sprang Felix Francois på strax över säsongbästa och blev sexa. Felix sprang också förstasträckan på långa stafetten som Sverige sedan gick segrande ur.

Sävedalens Sara Christiansson var ensam av göteborgarna att dubbla i individuella grenar och gjorde det bra när hon under lördagen gick in strax över sitt personliga rekord på 1500 meter och blev femma, för att på lördagen hoppa upp ett par hack i resultatlistan när hon blev trea på 5000 meter med 15.52,46. I herrarnas tresteg var det dubbelt göteborgsdeltagare genom Örgrytehopparen Artur Engström och Ullevis Gustaf Bålström. Artur hoppade på ett kraftigt nytt personbästa och blev fyra med 15,59, medan Gustaf var några decimeter från personbästa och blev sexa med 15,41 i den tajta tävlingen. Även i damernas tresteg var det dubbelt Göteborg i startlistan och Rebecka Abrahamsson gjorde precis som klubbkollegan Artur och blev fyra på nytt personligt rekord med 13,32. Mölndals Fatima Koné gjorde en stabil tävling i närheten av sitt personliga rekord när hon blev sexa på 12,95.

Ullevis Lisa Lilja gjorde ett av karriärens bästa lopp på 200 meter och blev med hjälp av tiden 23,68 trea och bidrog till en trippelseger för det svenska laget tillsammans med Irene Ekelund och Moa Hjelmer. I damernas 4x100 meter sprang Lisa förstasträckan tillsammans med klubbkamraten Matilda Hellqvist, som sprang sistasträckan, dessvärre blev man knappt slagen av det finska laget. Ullevi, som var största göteborgsklubb under helgen med sju deltagare, representerades av mycket rutinerade finnkampskastaren Tracey Andersson i damernas slägga som blev trea på 63,58.

Helgens hindertävlingar blev mycket framgångsrikt ur göteborgsögon, och kanske framförallt ur Sävedalsögon, där bland annat den inkallade reserven Leo Magnusson från just Sävedalen gjorde ett superlopp och blev tvåa och bästa svensk på 8.58,72 i herrarnas lopp. Strax där bakom gick träningskompisen Vidar Johansson in på en tredjeplats i sin femte raka Finnkamp, trots att han är blott 22 år gammal. I damernas hinderlopp var de två Sävedalsrepresentanterna Linn Söderholm och Amélie Svensson, där den förstnämnda pulveriserade sitt tidigare personliga rekord och blev trea på 10.03,09, och där Amélie blev femma på 10.28,46. En av helgens lagkaptener och VM-aktuella Lovisa Lindh från Ullevi hade ingen toppdag men hjälpte fram Sverige till en grenseger när hon blev fyra på damernas 800 meter. En annan Ullevilöpare som gjorde ett bra lopp i söndagens avslutande 1500 meter var Suldan Hassan som blev tvåa på, för att vara Finnkampen, mycket starka tiden 3.43,19.

Under Ungdomsfinnkampen hade Mölndals Ebba Gustafsson en fantastiskt framgångsrik helg när hon på lördagen vann 400 meter på nya personbästat 56,75 och på söndagen tog stafettpinnen över mållinjen och hjälpte fram det svenska flicklaget till en seger på 4x400 meter. Den som lämnade pinnen till Ebba var IFK Göteborgs Elin Pettersson som sprang en fin tredjesträcka. Gustav Tartu från IF Kville slog sin tidigare bästanotering i tresteg och blev tvåa på 13,89. Sverige vann pojkkampen medan Finland gick segrande ur flickkampen.

Övriga göteborgare under Ungdomsfinnkampen:

Sävedalens Erik Guander slutade trea på 800 meter med 1.58,16

Mölndals Måns Roos blev fyra i kulan med 16,07

Sävedalens Jacob Rahm fyra i pojkarnas spjut med 57,62

Bohus Julia Svennblad var tvåa på 1500 meter hinder med 5.02,33

Örgrytes Olivia Bojang slutade tvåa i flickornas tresteg med 12,29

 Fullständiga resultat här>

Foto: Deca Text & Bild

Skribent: Sebastian Nilsson
Epost: Adressen Gömd

Kontakta GFIF

 

 Göteborgsvarvet

 

 

 

Postadress:
Göteborgs Friidrottsförbund
Box 12174
402 42 Göteborg

Besöksadress:
Friidrottens väg 5
414 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317727885
E-post: This is a mailto link

Se all info