Hoppa till sidans innehåll

Friidrottsgymnasiet satsar på tränarkåren

25 JUN 2020 16:08
I och med att Katrin Klaup gör sitt sista år på friidrottsgymnasiet på Katrinelund anställer man Estelle Montler och Mari Klaup som assisterande coacher för sprint och häck.
  • Uppdaterad: 25 JUN 2020 16:08

Det handlar till att börja med om ett lärlingsuppdrag för Estelle Montler, 29, och Mari Klaup, 30, där de får möjligheten att ta del av mentor Katrin Klaups stora kunskapsbank. Efter att Katrin gjort klart sitt sista år finns möjligheten att Estelle och Mari tar över helt som tränare för sprint och häck. Tanken är att både Estelle och Mari ska läsa några kurser under nästa år för att få behörighet att bli specialidrottstränare, och båda ser fram emot det nya uppdraget med stor förväntan.

–  Jag tycker att det är ett väldigt bra jobb så sätt att det är ungdomar som är seriösa. Då är det alltid kul att träna dem. Självklart behöver inte alla bli heltidsidrottare men de har lite extra glöd känns det som, säger Mari, som är dotter till Katrin, och även en mångkampare på internationell nivå för Estland.

Hon har haft mamma Katrin som tränare sedan hon var liten och medger att hon under karriären lärt sig en hel del av henne. Förutom att fortsätta i Katrins spår med ett öga för tekniska detaljer hoppas hon även kunna hjälpa de aktiva med den mentala sidan.

–  Förhoppningsvis kan jag bidra med egen erfarenhet, från min egen karriär. Det är många som kan vara bra tränade och göra bra pass, men att också ha kunskapen hur man ska hantera press och olika svåra situationer hoppas jag kunna hjälpa med, säger Mari.

Estelle är precis som Mari en duktig friidrottare och har sina största individuella meriter över 100 meter, både med och utan häckar. Hon gick själv på friidrottsgymnasiet i Göteborg och var då en av de sista årgångarna som gick när det fortfarande var knutet till Frölundagymnasiet. Hon har, utöver att hon parallellt med sin egen satsning även varit tränare sedan 17-årsåldern, det senaste året varit friidrottstränare för högstadieelever på idrottsskolan Prolympia i Frölunda.

– Det är ju lite kul att ha jobbat med dem i ett år och så gå vidare att få leda gymnasieelever. Det blir säkert lite annorlunda, de är ju lite äldre och kanske i en annan fas i sin träning.

Tanken är att hon ska hålla vid sitt tränaruppdrag på Prolympia, som har morgonträningar på tisdagar och torsdagar, medan friidrottsgymnasiet har sina träningar på måndagar, onsdagar och fredagar. Hon beskriver positiv energi och trygghet som ledord för sitt nya uppdrag på Katrinelund och ser fram emot att följa både elevernas och sin egen utveckling.

– Sen tror jag det är bra med lite ny ung energi i det också. Men jag tror att det mest spännande blir att vi är tre stycken. Jag tror det blir en rolig kombo för eleverna med lite olika ledarskap.

Kristian Pettersson, verksamhetsansvarig för friidrotten på Katrinelundsgymnasiet, ser även han fram emot det nya samarbetet.

–  Tanken är tvådelad: vi satsar på att bevara kunskapen hos de som är på väg att sluta och har en lång tränargärning bakom sig, och vi vill att fler kvinnor kommer in i friidrottstränarnas gymnasievärld, säger han.

Du kan läsa mer om Estelle och Mari som berättar om sig själva här>

Foto: Deca Text & Bild (Mari till vänster och Estelle till höger)

Skribent: Sebastian Nilsson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Göteborgs Friidrottsförbund
Box 12174
402 42 Göteborg

Besöksadress:
Friidrottens väg 5
414 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317727885
E-post: This is a mailto link

Se all info