Hoppa till sidans innehåll

Gott om göteborgsframgångar under sista SM-tävlingarna på Tingvalla IP

01 SEP 2019 22:24
De flesta av Göteborgs senioraktiva avslutade under helgen säsongen i och med svenska mästerskapen i Karlstad. För några väntar fortfarande säsongens stora mål, VM i Doha, om en knapp månad.
  • Uppdaterad: 01 SEP 2019 22:24

Första gången SM i friidrott arrangerades i Karlstad var för en bit över hundra år sedan, närmare bestämt år 1907. För exakt hundra år sedan invigdes Tingvalla IP och samma år arrangerades friidrotts-SM på arenan för första gången. Sedan dess har man arrangerat ytterligare tre friidrotts-SM på arenan och i år var det dags för de sista SM-tävlingarna någonsin på arenan, då beslut tagits om att den ska rivas i förmån för bostäder. Jämfört med de första SM-tävlingarna på Tingvalla IP för 100 år sedan hade nu kolstybbet bytts ut mot tartan och den enklare träläktaren var nu en ståtlig betongläktare.

Förra året blev det göteborgssuccé under SM i Eskilstuna där det plockades hela 24 medaljer. I år var medaljskörden inte riktigt lika stor men mästerskapet slutade trots det med 19 medaljer till Göteborg, där dessutom sju av dessa var guld. När tävlingarna drog igång under fredagseftermiddagen var det lite mulet, men uppehåll och ljummet på Tingvalla IP, och helgens första göteborgsmedaljer kom redan i de inledande finalerna under kvällen. Ullevis mångsysslare Mari Klaup-McColl var inte långt ifrån personbästat när hon kastade till sig ett brons i damernas spjut med 52,62. Örgrytes Isak Persson gjorde sin första trestegstävling sedan 2015 men det var inget som märktes på hoppningen utan han knep bronset på 15.12. Damernas stavhoppstävling fortgick långt in på fredagskvällen och finalen resulterade i två göteborgsmedaljer genom silver till Michaela Meijer och brons till Hanna Jansson. Sista löpgren för dagen var 100 meter där damernas final slutade med en göteborgsmedalj genom Ullevilöparen Claudia Payton som försvarade bronsmedaljen från Eskilstuna i fjol.

Första guldet till Göteborg ordnades på lördagen genom Sävedalens Linn Söderholm i damernas hinderfinal efter en stark avslutning på Tingvalla där det mulna fredagsvädret hade växlat om till en solig lördagseftermiddag. Bakom Linn sågs en härlig comeback i SM-sammanhang av skadeförföljda Tova Eurén, GKIK, som tog brons. Under söndagen avslutade Linn en framgångsrik säsong med ett silver på 800 meter bakom Turebergs Hanna Hermansson. Dubbla medaljer blev det dessutom för klubbkamraten Sara Christiansson som inledde med ett starkt 1500-meterslopp under lördagen där hon respektlöst drog upp farten framför tidigare nämnda Hanna Hermansson och Hannas VM-klara klubbkamrat Yolanda Ngarambe, och fick med sig ett brons från loppet. Ytterligare ett brons blev det under söndagen, där Sara återigen var en av initiativtagarna under damernas 5000-metersfinal.

Söndagen såg på förhand ut att kunna bli en mycket stark dag för göteborgskt vidkommande, och de aktiva som skulle göra jobbet höll för trycket och gjorde vad man kunde förvänta sig och i flera fall lite där till. Veteranen i sammanhanget Tracey Andersson hade tufft motstånd av 70-meterskastaren Ida Storm, men bjöd på högklassig släggkastning och plockade hem sitt åttonde SM-guld i slägga. Suldan Hassan som har ett brett spann med snabbhet och uthållighet nöjde sig med paradgrenen 5000 meter i helgen och gjorde det bra när han malde ner det övriga fältet och tog sitt första SM-guld. Mölndals Hanna Palmqvist har tagit ett stort kliv i sin utveckling i år men tog trots det redan karriärens tredje SM-guld på 400 meter häck. Bronset plockades av Ullevilöparen Johanna Holmén Svensson. På samma distans gjorde Örgrytes Carl Bengtström en imponerande comeback efter ett kortare skadeuppehåll och snuddade vid sitt svenska juniorrekord och tog ytterligare ett guld till Göteborg med tiden 50,38. Felix Svensson, Mölndal, har avslutat en halvknackig säsong starkt och under söndagens 200-metersfinal utmanade han hemmastjärnan Henrik Larsson hela vägen in i mål och blev tvåa på nya säsongsbästat 20,84.

Söndagens sista löpgren var herrarnas 800 meter där en av helgens allra största guldfavoriter stod på startlinjen, nämligen Sävedalens svenska rekordhållare Andreas Kramer. Förutom att Kramer tog en förväntad och säker guldmedalj på 800 meter när ingen orkade följa honom under det andra varvet slog han dessutom ett världsrekord efter loppet! Det handlade nämligen om flest antal ”high fives” under en minut, och Tingvallapubliken som blev inkallade på arenan radade upp sig på bana fyra runt hela 400-metersbanan, och Andreas hann med nästan ett helt varv och samtidigt några hundra ”high fives” med publiken. Samtidigt som detta lyckade världsrekordförsök genomfördes plockade Melker Svärd Jacobsson, Örgryte, och Oscar Janson, Ullevi, hem helgens sista två medaljer till Göteborg genom guld och silver i herrarnas stavhopp!

 

Utöver medaljerna blev det ytterligare 21 placeringar topp sex:

Markus Lundborg, Ullevi, fyra i tresteg med 15,02

Malin Haglund, Ullevi, fyra i spjut med 49,91

Arwid Koskinen, Ullevi, fyra i kula med 18,47

Maja Nilsson, Örgryte, fyra i höjd med 1,79

Filip Björklund, Örgryte, fyra på 100mH med 14,21

Anastasia Denisova, fyra på 5000m med 16.06,71

Jonathan Harley, Ullevi, fyra i spjut med 73,10

Madeleine Björlin-Delmar, IFK Göteborg, fyra på 800m med 2.11,49

Rebecka Abrahamsson, Örgryte, fyra i tresteg med 13,03

Jill Höstman, Ullevi, femma på 3000mH med 12.20,23

Artur Engström, Örgryte, femma i tresteg med 15,01

Simon Wallenlind, Mölndal, femma på 1500m med 3.49,19

Philip Frifelt Lundqvist, femma i höjd med 2,07

Matilda Hellqvist, Ullevi, femma på 200m med 24,50

Martin Selin, Ullevi, sexa på 400 meter med 49,95

Alexander Nilsson, Mölndal, sexa på 1500m med 3.49,48

Miguel Palm, Mölndal, sexa på 3000mH med 9.04,87

Robin Jacobsson, Ullevi, sexa i stav med 4,75

Gustav Liberg, Ullevi, sexa i diskus med 55,27

Esa Hiltunen, Ullevi, sexa i spjut med 68,11

Fatima Koné, Mölndal, sexa i tresteg med 12,65

 

Fullständiga resultat här>

 Foto: Deca Text & Bild

Skribent: Sebastian Nilsson
Epost: Adressen Gömd

Kontakta GFIF

 

 Göteborgsvarvet

 

 

 

Postadress:
Göteborgs Friidrottsförbund
Box 12174
402 42 Göteborg

Besöksadress:
Friidrottens väg 5
414 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317727885
E-post: This is a mailto link

Se all info