Hoppa till sidans innehåll

Guld till Örgrytes Carl Bengtström på U20-EM i Borås!

24 JUL 2019 15:22
Fem göteborgare skickades till Borås för att delta i U20-EM i Borås i helgen och bäst gick det för Örgrytes Carl Bengtström som övertygade och knep guldmedaljen på 400m häck.
  • Uppdaterad: 24 JUL 2019 15:22

Man kunde nästan höra jublet ända till Göteborg när Carl Bengtström, Örgryte IS, var förste man att korsa mållinjen i 400m häck finalen på Ryavallen i Borås. Senast Sverige tog guld på 400m häck på ett U20 mästerskap var när vår alldeles egna friidrottschef, Niklas Wallenlind, knep guldet i Birmingham 1987! 

Carl sprang riktigt fint och säkert igenom både försök och semifinal vilket viskade om att han var i god form. Men han hade pressen på sig och allt kan ju hända på 400m häck, så nervositeten var hög!
Han öppnade stenhård i finalen och även om han tog en liten ledning såg det ut att bli tight. Men inpå upploppet tryckte Carl på och förblev ohotad. Han gjorde sitt näst snabbaste lopp i karriären och sprang i mål på 50.32 - sex tiondelar (!) före tvåan och endast 12 hundradelar från sitt eget svenska juniorrekord. 

Förutom Carl tävlade även fyra andra göteborgare. Först ut var Örgrytes hopptalang Olivia Bojang som lite oturligt nog började trestegskvalet med två övertramp. Inför sista försöker var hon därmed tvungen att få ett godkänd i för att ens ha chansen att kunna kvala till finalen. Det tredje hoppet mätte 12,06 och för att komma till final behövdes hela 12,69, vilket är decimetern under Olivias säsongsbästa. 

Klubbkompisen Tobias Carlryd inledde sitt trestegskval lite stabilare och hoppade 14,66 i första. Därefter följde ett övertramp och sedan stod han lite oroväckande över tredje. Det blev därmed ingen final för Carl utan då skulle det krävts en knapp decimeter över hans säsongsbästa som lyder 15,10. Förhoppningsvis handlade det tredje och uteblivna försöket inte om någon skada. 

Arwid Mägi Theorin, IF Kville, hade också behövt ett nytt personligt rekord för att få vidare till final i kula. Det personliga rekordet lyder 18,01 som han satte i Växjö tidigt i vår. Han inledde dock kvalet med ett kryss men följde senare upp med en fin stöt på 17,65. I sista laddades det för fullt men det blev dessvärre ytterligare ett kryss vilket innebar att Arwid inte tog sig vidare till finalen. 

Ullevis 4x100m stafettdeltagare, Oliwer Danielsson, fick vänta tills mästerskapets sista dag på att äntra Ryavallen. Kvalificeringsreglerna var, etta och tvåa i varje heat plus de två snabbaste tiderna. Sveriges lag passerade mållinjen som trea i första heatet på tiden 40.45 och fick därmed en nervös väntan tills alla tre heat sprungit.  När det sista heatet väl gått i mål kunde laget andas ut och ställa in siktet på final! Dessvärre skadade sig Oliwer och kunde därmed inte springa finalen. Istället sattes en reserv in och laget som fick bana två sprang i mål som sjua, dock avancerade laget till en sjätteplats då Storbritannien i efterhand blev diskvalificerade. 

 

Fullständiga resultat hittar ni här> 

Skribent: Sara Cannmo
Epost: Adressen Gömd

Kontakta GFIF

 Göteborgsvarvet

 

Postadress:
Göteborgs Friidrottsförbund
Box 12174
402 42 Göteborg

Besöksadress:
Friidrottens väg 5
414 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317727885
E-post: This is a mailto link

Se all info