Hoppa till sidans innehåll

Hög nivå genom hela kvällen under Göteborg Friidrott Grand Prix

30 AUG 2020 16:56
Det blev trots annorlunda förutsättningar en afton fylld av friidrottsglädje när det igår äntligen var dags för årets Göteborg Friidrott Grand Prix. Trots utebliven publik var stämningen bland aktiva och funktionärer på topp!
  • Uppdaterad: 30 AUG 2020 16:56

Det var en något kylig augustiafton på Slottsskogsvallen, men när vinden hade mojnat fanns det fina förutsättningar för goda resultat. Det syntes också genomgående på resultatlistorna, även om vissa korta sprintgrenar och teknikgrenar kanske hade önskat några grader varmare för att få ut allt.

Nöjd Khaddi Sagnia tillsammans med tränare Katrin Klaup efter avslutat längdhopp.

Första löpgren för kvällen handlade om 400 meter häck för damer där de största förväntningarna med svenska ögon sett sattes till hemmalöparen Hanna Palmqvist som fortsatte visa stabilitet den här säsongen när hon blev fyra på 58,03. I samband med det drog damernas längd- och höjdhopp igång och om Hanna har visat stabilitet den här säsongen gäller det i högsta grad också Ullevis Khaddi Sagnia som knappt gjort en dålig tävling den här säsongen och på hemmaplan och för första gången på Göteborg Friidrott GP sedan 2017 blev segerresultatet 6,75 som kom redan i första omgången. Efter några mindre lyckade hopp avslutade Khaddi med flaggan i topp med ett hopp på 6,62. Tilde Johansson fortsatte visa att formen pekar åt rätt håll och blev fyra på 6,40. Detsamma gällde Lovisa Lindh som var nästa svenska på rundbanan när hon satsade offensivt på damernas 800 meter och höll ihop det bra trots stumma ben mot slutet och landade på femteplats med 2.03,53 i ett mycket slagkraftigt fält.

Slagkraftigt var definitivt ordet även för nästa startfält när det istället handlade om 1500 meter för kvinnor där i princip hela fältet hade personliga rekord ner mot låga fyra minuter. Svenskarna i loppet Meraf Bahta och Hanna Hermansson placerade sig som fyra och sexa, med tiderna 4.10,43 respektive 4.11,33. Vi hade på förhand stora förhoppningar på en duell mellan svenskorna Michaela Meijer och Angelica Bengtsson i stavhoppet men den uteblev dessvärre, men en stabil tävling av Angelica som vann på 4,53.

Ännu en 1.45-tid till samlingen för Andreas Kramer.

Det hade inför tävlingarna framförallt pratats om två svenska rekord som skulle finnas inom räckhåll på Slottsskogsvallen. Det första försöket kom genom Sävedalens Andreas Kramer som nu kanske äntligen skulle hamna på rätt sida av drömgränsen 1.45, och han gick sin vana trogen ut offensivt och tog rygg på haren, men fick sedan hålla uppe farten själv i den lätta motvinden på bortre lång när haren gick av. Svenska rekordtiden 1.45,03 fanns dock inom räckhåll hela vägen men när jämnårige britten Daniel Rowden gick om på slutet kunde inte Andreas riktigt svara och klockan stannade på 1.45,34 på en andraplats. Lite surt naturligtvis, men ännu en 1.45-tid till samlingen är inte fy skam! Fint lopp även av Johan Rogestedt som fått ett kraftigt lyft under andra halvan av säsongen och sprang in på 1.47,72 på en nionde plats.

Thobias Montler var stabiliteten själv under Göteborg Friidrott GP.

En annan klar höjdpunkt på förhand var att få se Thobias Montlers längdhopp efter att formen pekat spikrakt uppåt sista veckorna med sista formbeskedet när han hoppade 8.13 på Bauhausgalan veckan innan. Thobias öppnade med ett 8-metershopp redan i första omgången och fortsatte sedan en extremt stabil serie med ytterligare tre hopp över 8 meter, där det längsta kom i tredje omgången med 8.11. Tvåa blev Ymers Andreas Carlsson med 7,79.

Dagens näst sista löpgren var 400 meter för herrar där vi höll extra koll på Örgrytes Carl Bengtström som haft en strålande säsong och han gjorde ingen besviken när han kom starkt på slutet och avancerade upp till seger med nya personliga rekordet 46,40. Nick Ekelund-Arenander var näst bästa svensk med 47,37, och Örgrytes numera 800-metersspecialist Felix Fransoic säsongsdebuterade på gamla favoritdistansen med 47,70, runt en halvsekund från hans bästanotering från 2015.

Starka kulresultat fick vi genom Wictor Petersson med 20,48 och Fanny Roos med 18,19.

Suldan Hassan och Emil Millán De La Oliva kramar om varandra efter två fantastiska prestationer.

En fantastisk avslutning med herrarnas 5000 meter

Det andra allvarliga svenska rekordförsöket var sparat till sist och det handlade då om hemmahoppet Suldan Hassan som visat framfötterna hela säsongen framförallt på andra distanser när det nu alltså var dags för en attack på favoritdistansen 5000 meter. Det var en fantastisk hög nivå på de 25 man som radade upp sig på startlinjen där de tolv första tog sig i mål under 13.40. Segrade i loppet gjorde Australiens Stewart McSweyn som kopplade greppet en bit in i loppet efter att haren hade gått av, samtidigt som Suldan en liten bit ner i fältet började avancera och tog upp jakten på australiensaren. Suldan fick med sig en annan australiensare, Matthew Ramsden, och den duon drog fram varandra i en fart som pekade precis ner mot Anders Gärderuds 44 år gamla, och hans sista svenska rekord. Men precis som för Andreas Kramer var marginalerna på fel sida och klockan för Suldan stannade på 13.18,01, och Gärderuds 13.17,59 får därmed stå sig ett tag till. I bakgrunden av Suldan skedde kanske dagens största sensation när 19-årige Emil Millán De La Oliva gick med i det främsta tåget från start och lyckades bita sig fast i ryggar på internationella världsstjärnor hela vägen in och klockan stannade på 13.29,59 för Emil! Tiden innebar en förbättring av sitt eget svenska juniorrekord med 27 sekunder, och Emil gick dessutom in som nummer åtta genom tiderna bland seniorer! För att sätta prestationen i ytterligare perspektiv slog Emil europeiska rekordhållaren på halvmaraton Julien Wanders med fem sekunder. Och om Suldan och Emil onekligen stal uppmärksamheten från de andra svenskarna till start var det faktiskt breddmässigt det bästa någonsin med sju man under 14 minuter. Det handlade utöver Suldan och Emil om Emil Danielsson (13.47,65), David Nilsson (13.52,61), Daniel Lundgren (13.57,21), Vidar Johansson (13.58,05) och Jonathan Fridolfsson (13.58,47). Dessutom 13.49,73 av Hälles Samuel Tsegay.

Under efterprogrammet sprang Linn Söderholm in som sjua genom tiderna på 3000 meter hinder efter förstklassig harhjälp av Australiens Genevieve Gregson och gick i mål på tiden 9.50,17. Första gången under tio minuter för Linn och personligt rekord med tolv sekunder.

Avslutningsvis vill vi rikta ett stort tack till alla funktionärer och aktiva som möjliggjorde att även årets Göteborg Friidrott Grand Prix blev en succé!

Foton: Glenn T Unger/Daniel Jirblad

Skribent: Sebastian Nilsson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Göteborgs Friidrottsförbund
Box 12174
402 42 Göteborg

Besöksadress:
Friidrottens väg 5
414 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317727885
E-post: info@goteborgfriidro...

Se all info