Hoppa till sidans innehåll
Foto: Hasse Sjögren

Inför: Göteborg Friidrott Grand Prix på Slottsskogsvallen

12 AUG 2019 15:57
Nu är det bara några dagar kvar till en av sommarens stora friidrottshöjdpunkter, nämligen Göteborg Friidrott Grand Prix på anrika Slottsskogsvallen. Nästan samtliga av Sveriges största friidrottsstjärnor kommer vara på plats – var det du med!
  • Uppdaterad: 12 AUG 2019 15:57

Fakta Göteborg Friidrott GP 2019:

Var? Slottsskogsvallen

När? 16 Augusti 2019 (huvudtävlingarna pågår mellan 18–20)

Pris? från 150 kr för vuxna, 75 kr för ungdomar mellan 8–13 år (säkra din biljett redan nu här>)


Armand Duplantis, Daniel Ståhl och Andreas Kramer är bara några av de stjärnor som är klara för årets upplaga av Göteborg Friidrott Grand Prix. Faktum är att utöver maratonlöparna och gångarna saknas bara stavhopparna Michaela Meijer och Angelica Bengtsson samt kulstötaren Wictor Petersson av de VM–klara svenskarna. Nedan följer en guide gren för gren.

 

16:50 – Slägga damer

Svenska stjärnor: Tracey Andersson, Ida Storm, Grete Ahlberg, Eleni Larsson

Internationella stjärnor: Malwina Kopron (Polen), Janeah Stewart (USA)

Kommentar: En mycket högklassig släggtävling är att vänta på Slottsskogsvallen, både vad gäller svenskt och internationellt deltagande. En av favoriterna till segern är VM-bronsmedaljören från London Malwina Kopron. Ida Storm har kastat i trakterna av sitt personbästa vid ett par tillfällen under säsongen och med en fullträff hänger knappast personbästat på 71,52 säkert. Ullevikastaren Tracey Andersson har hållit en fantastiskt hög och stabil nivå över de senaste femton åren och lämnar sällan Göteborgspubliken besviken. Hur långt blir det den 16 augusti 2019?

 

16:55 – Kula damer

Svenska stjärnor: Fanny Roos, Frida Åkerström

Internationella stjärnor: Jessica Woodard (USA)

Kommentar: Strax efter att släggorna börjat flyga över Slottsskogsvallen drar också damernas kula igång. Här har vi en svensk favorit i form av Fanny Roos som slagit svenskt rekord vid flera tillfällen senaste tre åren. Med sina 18,88 är hon sexa i världen i år och får därmed betraktas som ett litet medaljhopp till VM i Doha! Stöter hon över 19 meter på Göteborg Friidrott Grand Prix?

 

18:00 – Stavhopp herrar

Svenska stjärnor: Armand Duplantis, Melker Svärd Jacobsson

Internationella stjärnor: Sondre Guttormsen (Norge)

Kommentar: Stavhoppsbanan är belagd bara några meter från huvudläktaren och publiken kan räkna med en fantastiskt hög nivå på tävlingarna. Underbarnet Armand Duplantis blev idag officiellt bekräftad för tävlingarna och gör sin första tävling på svensk mark för året. ”Mondo” har hoppat över 5,90 vid fyra tillfällen den här säsongen (varav över 6m en gång), men har nu haft ett litet tävlingsuppehåll och det ska därför bli extra spännande att se vad han kan göra på fredag. Melker Svärd Jacobsson kommer till tävlingarna med ett veckofärskt ”utepers” när han under lag-EM hoppade 5,71, och bland annat slog superstjärnan Renaud Lavillenie.


18:03 – 3000m damer

Svenska stjärnor: Linn Nilsson, Sara Christiansson, Linn Söderholm, Samrawit Mengsteab, Anastasia Denisova

Internationella stjärnor: Camille Buscomb (Australien)

Kommentar: En riktig svenskduell väntar på damernas 3000 meter, och dessutom har alla fem sin bas i Göteborgsområdet. Sett till personbästa är Linn Nilsson den som ska vara starkast av svenskarna, men på grund av en skada under försäsongen har hon ganska nyligen kommit igång med tävlandet och inte riktigt varit i den form hon vant oss vid senaste åren. Det innebär att det nästan är omöjligt att utse en favorit bland svenskarna och alla skulle teoretiskt kunna vara först över mållinjen. Men utöver svenskarna finns tufft internationellt motstånd där flera har ett personbästa under nio minuter eller strax där över.


18:05 – Längdhopp damer och herrar

Svenska stjärnor, Damer: Tilde Johansson, Erika Kinsey, Kaiza Karlén, Erica Jarder

Herrar: Thobias Montler, Michel Tornéus, Andreas Carlsson

Internationella stjärnor, damer: Tianna Bartoletta (USA), Shara Proctor (Storbritannien)

Herrar: Dan Bramble (Storbritannien)

Kommentar: Publiken på Slottsskogsvallen kommer att få uppleva ett i milda ordalag stjärnspäckat längdhoppsgäng som kommer att göra upp jämte upploppsrakan. Startfältet har tillsammans tagit inte mindre än 18 internationella mästerskapsmedaljer i seniorsammanhang. Tilde Johansson går från klarhet till klarhet och har under säsongen hunnit slå svenskt juniorrekord i längdhopp med 6,73, vunnit guld under U20-EM på 100 meter häck (!) och blivit silvermedaljör i längdhoppet. Sett till säsongsbästa bör Tilde ha goda chanser att vinna längdhoppet i konkurrens med bland annat regerande OS-guldmedaljören Tianna Bartoletta.

Thobias Montler hade en fantastisk start på 2019 men har senaste tiden dragits med en knäskada. Nu gör han comeback på Slottsskogsvallen och frågan är om Örgrytehopparen lyckats hålla i formen under rehabiliteringsperioden. Den svenske rekordhållaren Michel Tornéus har offentliggjort att han i år gör sin sista säsong som längdhoppare, och därmed också sin sista tävling på Slottsskogsvallen. Se till att heja lite extra på Michel från publikposition!


18:15 – 1500m herrar

Svenska stjärnor: Kalle Berglund, Andreas Almgren, Suldan Hassan

Internationella stjärnor: Matthew Ramsden (Australien), Topi Raitanen (Finland)
Kommentar:
Kalle Berglund slog svenskt rekord i Bern med 3:36,07 för bara ett par veckor sedan. Rekordloppet skvallrade dessutom om att det finns mer att ta av, han fick nämligen solospringa sista 700 meterna efter att haren gått av och spurtade hem segern mot bland annat trefaldiga OS-medaljören Taoufik Makhloufi. Andreas Almgren har haft sin bästa säsong sedan han sensationellt blev bronsmedaljör på 800 meter under U20-VM i Eugene 2015. I år har han gjort 3:39,67 på 1500 meter, men menar själv att det finns ett par sekunder att plocka av den tiden i ett perfekt lopp. Hemmalöparen Suldan Hassan har haft en strålande säsong med ordentliga personbästan på både 1500 meter och 5000 meter. Stämmer allt på Slottsskogsvallen kan 3:40 ligga risigt till. Främsta internationella utmanare är sannolikt australiensaren Matthew Ramsden med ett säsongsbästa på 3:35,85. Håll också ett öga på finländska hinderlöparen Topi Raitanen som faktiskt spurtslog Kalle Berglund på 1500 meter under Finnkampen i fjol.

 

18:30 – 100m herrar

Svenska stjärnor: Henrik Larsson, Austin Hamilton

Internationella stjärnor: Tyquendo Tracey (Jamaica)

Kommentar: Henrik Larsson är på god väg att bli Sveriges bästa sprinter genom tiderna. Med sina 10,20 i år är han blott två hundradelar från Peter Karlssons svenska rekord. I och med 19-åringens guld på U23-EM i Gävle i år är han första svensk någonsin att vinna ett 100-meterslopp för vare sig seniorer eller juniorer, för män eller för kvinnor, i ett internationellt mästerskap. Under Göteborg Friidrott Grand Prix får han konkurrens av en annan ung svensk, Austin Hamilton, som gjort 10,39 i år, och dessutom av två Jamaicaner som båda sprungit under 10 sekunder i karriären.


18:45 – 400m damer

Svenska stjärnor: Moa Hjelmer, Elise Malmberg, Lisa Lilja

Internationella stjärnor: Lisanne De Witte (Holland), Francena McCoroy (USA)

Kommentar: Moa Hjelmer sprang sina snabbaste 400 meter sedan 2013 under Lag-EM i helgen med 53,10 i finalen. Ur ett Göteborgsperspektiv gör Lisa Lilja en mycket spännande start när hon springer dubbla distansen mot vad hon är van vid. På startlinjen har vi också en VM-medaljör i form av Francena McCoroy och bronsmedaljören från EM i Berlin i fjol Lisanne De Witte.


 

Fakta Slottsskogsvallen:

Invigd:12 maj 1923

Publikrekord (friidrott): 19 296 personer 1 Juli 1942 (Ytterligare ca 5000 personer kom inte in men kollade på tävlingarna från utsidan)

Världsrekord: Nio världsrekord har slagits på Slottsskogsvallen. Gunder Hägg har stått för fyra av dem.

Annan användning: Arenan var hemmabana för speedwaylaget Kaparna mellan 1950–1957. År 1956 hade man en publik på 14 470 personer. År 2003 besökte 20 000 personer Slottsskogsvallen för att se Per Gessle spela.

Källor: Per Crona, kaparna.nu, gp.se


19:05 – Diskus herrar

Svenska stjärnor: Daniel Ståhl, Simon Pettersson

Internationella stjärnor: Sam Mattis (USA)

Kommentar: När Daniel Ståhl kastar diskus är det nästan givet redan på förhand att det blir en av tävlingarnas absoluta höjdpunkter. Ståhl har haft en ofattbart bra säsong och är superfavorit att vinna VM-guld i Doha senare i sommar. Under senaste GP-tävlingen i Varberg slängde han iväg diskusen över 70 meter fyra (!) gånger, något som bara hänt tre gånger tidigare i världshistorien. Simon Pettersson som haft en lite småknackig inledning på säsongen har börjat komma igång på allvar sista tiden och är nu VM-klar. Är han redo att bräcka personbästat på 65,84 i Göteborg?

19:05 – 400m häck herrar

Svenska stjärnor: Carl Bengtström, Hampus Widlund, Isak Andersson

Internationella stjärnor: Abdelmalik Lahoulou (Algeriet), Dai Greene (Storbritannien)

Kommentar: En spännande svenskduell väntar där Göteborgspubliken säkerligen håller en extra tumme för hemmasonen Carl Bengtström. Carl som nyligen vann guld på distansen under U20-EM i Borås sprang fort även i försöken på 400 meter utan häckar under lag-EM i helgen. Tyvärr fick han stå över finalen på grund av en krånglande fot, men formen är uppenbarligen god så får han ordning på foten har han alla möjligheter att ta sig under drömgränsen på 50 sekunder på fredag. Det skulle i så fall även innebära att han slår sitt egna svenska juniorrekord. Slutsegern får han däremot troligen svårt att ha att göra med då det internationella motståndet är tufft, bland annat genom Abdelmalik Lahoulou som gjort under 49 sekunder i år.


19:20 – 400m häck damer

Svenska stjärnor: Johanna Holmén Svensson, Vendela Rydbäck

Internationella stjärnor: Valeriya Andreyeva (Ryssland)

Kommentar: Göteborgsduon Johanna Holmén Svensson och Vendela Rydbäck kommer att ställas ordentligt på prov i ett internationellt mycket slagkraftigt startfält. Vendela har verkligen fått det att lossna under 2019 och har sprungit över tre och en halv sekund snabbare på 400 meter häck i år än under fjolåret och för första gången tagit sig under 60 sekunder. Dessutom har hon persat med dryga sekunden på tidigare favoritdistansen 400 meter. Johanna har haft en lite tuffare säsong och varit en bit ifrån sina personbästan i år, lossnar det även för henne på fredag?


19:40 – 800m damer

Svenska stjärnor: Lovisa Lindh

Internationella stjärnor: Melissa Bishop (Kanada), Hedda Hynne (Norge)

Kommentar: Lovisa Lindh är ensam svensk i damernas 800-meterslopp och har ett givet mål – att springa under 2:00,60 och kvala in till VM. Hon var inte mer än tolv hundradelar från gränsen under Varberg GP och åkte efter det på höghöjdsläger till Sankt Moritz. En febersjukdom under sista veckan resulterade i ett tyngre lopp under lag-EM i helgen, men vi håller tummarna för att formen är tillbaka på fredag. En spännande utmanare till slutsegern är kanadensiskan Melissa Bishop som kommit tillbaka starkt efter en graviditet under fjolåret.

19:50 – 800m herrar

Svenska stjärnor: Andreas Kramer, Erik Martinsson, Robin Rohlén

Internationella stjärnor: Mateusz Borkowski (Polen)

Kommentarer: En dåligt tajmad sjukdom ställde till det för Andreas Kramer under U23-EM i Gävle och möjligheterna att försvara guldet från Bydgoszcz för två år sedan försvann. Istället tog jämnårige polacken Mateusz Borkowski chansen och plockade hem guldet och nu återvänder han till Sverige för att springa 800 meter igen. Andreas visade emellertid veckan efter misslyckandet i Gävle, under Diamond League-tävlingarna i London, att formsvackan var kortvarig när han snuddade vid sitt svenska rekord med 1:45,10. Är publiken på Slottsskogsvallen redo att bära fram Andreas under 1:45 för första gången?

 

OBS: Värt att nämna är också att det kommer att springas ett högklassigt hinderlopp under eftertävlingarna där Emil Blomberg och Simon Sundström båda har möjligheter att kvala till VM.

Skribent: Sebastian Nilsson
Epost: Adressen Gömd

Kontakta GFIF

 Göteborgsvarvet

 

Postadress:
Göteborgs Friidrottsförbund
Box 12174
402 42 Göteborg

Besöksadress:
Friidrottens väg 5
414 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317727885
E-post: This is a mailto link

Se all info