Hoppa till sidans innehåll

Information från ett lyckat sprintseminarium i Falun

08 JAN 2019 13:37
I slutet av november var nio coacher från Göteborg i Falun för grengruppen sprint/häcks utvecklingsverksamhet. Det var ett sprintseminarium med biomekanisk fördjupning som stod på agendan och coacherna kom tillbaka med en hel del matnyttigt.
  • Uppdaterad: 08 JAN 2019 13:37

Huvudföreläsare var fransmannen Jean-Pierre Vazel som pratade om sprintstarten ur ett biomekaniskt perspektiv. Han konstaterade att det inte finns någon korrelation mellan sprinterns kroppslängd och accelerationsförmåga, t ex kan en kort såväl som lång sprinter vara lika snabba ut ur blocken. Däremot fanns det en hög korrelation mellan kroppshållning och hälhöjd över marken och fartutvecklingen under accelerationsfasens första steg.

Michail Tonkonogi, som är svensk professor i medicinsk vetenskap med inriktning idrottsfysiologi vid Högskolan Dalarna, belyste de senaste rönen inom fysiologin och menade på att excentrisk träning är av större vikt än tidigare. Inte bara i rehab/prehab utan också som ett instrument för utveckling av bålstyrka, maxstyrka, explosiv styrka och snabbhet. 

Några direktiv för utveckling av explosiv styrka,

  • Tung styrka med få repetitioner.
  • Excentrisk träning – tunga vikter bromsande 1-5 rep. Behöver ej ske snabbt.
  • Ballistisk styrka med excentriska inslag – hög fart vid mottagning.
  • Åldern 12-15 år är en bra ålder för introducering av explosiv styrka.
  • Komplex träning ger mer utveckling. T.ex. kombinationen sprint plus plyometriska hopp bättre än renodlad sprint.

Tonkonogi pratade även om vikten av att ha rätt intag av näring i allmänhet och D-vitamin i synnerhet. Rätt mängd D-vitamin och även Kreatin påverkar styrkeutvecklingen och snabbhetsutvecklingen positivt. Dock skall kreatinet inmundigas EFTER träningen och inte före som tidigare sagts. 

 

Detta är bara ett urval av anteckningarna från seminariet. Läs de fullständiga anteckningarna och får mer information här>

Anteckningar av: Anders Palmqvist, David Vendel, Erik Olsson Jonathan Carbe, Jan Wanhainen, Darko Sarovic, Jeremy Pryce, Carina Björkman och Steffen Fricke.

Skribent: Sara Cannmo
Epost: Adressen Gömd

Kontakta GFIF

 

 Göteborgsvarvet

 

 

 

Postadress:
Göteborgs Friidrottsförbund
Box 12174
402 42 Göteborg

Besöksadress:
Friidrottens väg 5
414 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317727885
E-post: This is a mailto link

Se all info