Hoppa till sidans innehåll

Inför: VM i Doha

25 SEP 2019 16:30
En lång friidrottssäsong är snart över. Men först väntar säsongens viktigaste tävling för fem göteborgare. Läs vår Göteborgsguide inför VM i Doha, som pågår mellan 27 september och 6 oktober, med kommentarer från de aktiva.
  • Skapad: 25 SEP 2019 16:30

På fredag eftermiddag drar VM äntligen igång med ett försökspass på Khalifa-stadion i Qatars huvudstad Doha, där större delen av läktarens 48 000 platser, enligt rapporter, dessvärre ser ut att gapa tomma. Väderprognosen säger i nuläget att temperaturen kommer att ligga på strax under 40 grader under dagarna, men på arenan som kommer att kylas ner med hjälp av ett kraftfullt luftkonditioneringssystem ska temperaturen ligga på något behagligare 26 grader. Nedan följer en guide för de fem göteborgare som ska tävla under mästerskapet.


Meijer firar personligt rekord under Nordenkampen

Michaela Meijer, Stavhopp

Person-/säsongsbästa: 4,71/4,70 (4,75 inne)

Rankad: 14

Tidigare mästerskapsmeriter (urval): JEM-Silver i Tallinn 2015, EM-femma Amsterdam 2016

Den som tävlat klart mest av de VM-aktuella göteborgarna under säsongen är Michaela Meijer, som sedan säsongsdebuten på Bauhausgalan i Stockholm gjort inte mindre än 16 stavhoppstävlingar. Hon gav ett starkt formbesked under sista tävlingen inför VM i tyska Beckum för ett par veckor sedan.

– Så skönt att få till en tävling med lite höjd. Det har känts bra på träning men jag har inte fått till det på tävling då jag har lite hårdare stavar och tajmingen blir annorlunda. Men i Beckum funkade det, säger Michaela.

Du har ju tävlat ju tävlat mycket i år, har det varit en utmaning att upprätthålla formen över en ovanligt lång säsong som det är i år?

– Jag började tävla som vanligt, sen hade jag en liten uppbyggnadsperiod, och sen började jag tävla igen. Så vi har delat upp säsongen. Alla har nog gjort lite olika, vissa började säkert säsongen lite senare, men det kändes rätt för oss. Sen får vi se hur det håller, det är ett nytt upplägg. Men det är det ju för alla!

Damernas stavhoppskval går under mästerskapets inledande dag, fredag, med start klockan 16.30.


Andreas Kramer tar emot bronsmedaljen från EM i Berlin förra året

Andreas Kramer, 800m

Person-/säsongsbästa: 1.45,03/1.45,10

Rankad: 23

Tidigare mästerskapsmeriter: EM-silver i Berlin 2018, JEM-guld i Bydgoszcz 2017

Senast han ställde upp i ett internationellt seniormästerskap sprang han hem ett silver, under EM i Berlin förra året. Då slog han bland annat den regerande världsmästare Pierre-Ambroise Bosse och fick bara se sig slagen av supermeriterade polacken Adam Kszczot. Andreas har flera gånger visat att han är en mästerskapslöpare och prickar han formen rätt även denna gång kan det tveklöst räcka längre än vad rankingen skvallrar om. Nu har han fokus på att göra förberedelserna så optimala som möjligt och upplever att formen är på uppåtgående.

– Jag känner att jag fått till många bra träningspass den senaste tiden, säger Andreas.

På Instagram avslöjade han att han för några dagar sedan att han slog träningsrekord på 600 meter, men någon tid vill han inte avslöja.

– Men jag är nöjd med den 600-ingen, den gick snabbt!

Andreas springer försök på 800 meter klockan 16.05 nu på lördag.


 Charlotta Fougberg vinner Finnkampen på 10 000 meter 2018

Charlotta Fougberg, Maraton

Person-/säsongsbästa: 2.29,40/2.29,40

Rankad: 25

Tidigare mästerskapsmeriter: EM-silver (3000mH) Zürich 2014, EM-sjua (10 000m) Berlin 2018 

VM i Doha blir en tuff utmaning för Charlotta Fougberg som gör sitt första mästerskap som maratonlöpare. Maratonlöparna kommer nämligen inte kunna dra nytta av luftkonditioneringen inne på arenan och därmed är det inte bara trötta ben som kan stoppa hennes framfart utan också en extrem värme. Trots att loppet startar vid midnatt förväntas temperaturen nämligen ligga på runt 30 grader i den höga luftfuktigheten. Men det är troligen få i startfältet som förberett sig lika väl inför just utmaningen att springa i värme (se SVT:s reportage när Charlotta tränar inför VM-maran här>) och det gör det lite extra intressant att följa hennes framför under natten till lördag.

Tyvärr har vi inga kommentarer från Charlotta.

Svensk tid startar damernas maraton en timme innan midnatt, 22.59 nu på fredag.


Lovisa Lindh efter EM-bronset i Amsterdam 2016

Lovisa Lindh, 800m

Person-/säsongsbästa: 1.58,77/2.00,72

Rankad: 28

Tidigare mästerskapsmeriter: EM-brons i Amsterdam 2016, IEM-fyra i Belgrad 2017

Lovisa har under säsongen tagit ett kliv i rätt riktning och har så sakteliga börjat närma sig den nivå hon hade under 2017 när hon slog svenskt rekord på 800 meter. Det var under Varberg GP i mitten av juli hon sprang på säsongsbästat 2.00,72, vilket då innebar att hon var 12 hundradelar från VM-kvalgränsen och det var först för ett par veckor sedan hon blev officiellt uttagen. Men hon förstod ganska snart efter loppet i Varberg att tiden sannolikt skulle vara tillräcklig och har kunnat förebereda sig både fysiskt och mentalt under en längre period.

– Jag fick ganska tidigt höra från många håll att tiden borde räcka vilket var skönt. Men andas ut helt kunde jag såklart inte göra förrän inbjudan var helt klar.

Senast Lovisa stod på tävlingsbanan var på Finnkampen för ganska precis en månad sedan, och sista veckorna har hon tillbringat på hög höjd i Sankt Moritz. Ett upplägg Lovisa känner sig trygg med.

– Alla de tidigare mästerskap jag har sprungit har jag kommit direkt från en träningsperiod i Sankt Moritz. Så att inte tävla en månad innan ett mästerskap är inga konstigheter utan precis så jag brukar lägga upp det, berättar Lovisa.

Vad har du för mål med mästerskapet?

– Mitt första mål är att springa riktigt bra på fredag, och då kan det mycket väl räcka till en semifinal. Statistiskt sett är det väldigt jämnt, så allt kan hända!

Precis som för Michaela börjar alltså mästerskapet för Lovisa redan på fredag. Första försöksheatet startar klockan 16.10.


IEM-brons till Melker Svärd Jacobsson i Glasgow i vintras

Melker Svärd Jacobsson, Stavhopp

Person-/säsongsbästa: 5,71/5,71 (5,82 inne)

Rankad: 32

Tidigare mästerskapsmeriter: IEM-brons 2019 i Glasgow, UVM-silver i Lille 2011

Melker ligger förhållandevis lågt rankad inför tävlingarna men det är många som ligger på höjder strax över hans säsongsbästa. Och Melker som hade en otroligt stark inomhussäsong där han bland annat hoppade på 5,82, och senare tog brons under inomhus-EM i Glasgow, menar att formen fortfarande är i paritet med vad den var då.

– Jag tycker jag har hoppat bra hela sommaren men väldigt mycket småmissar och stolpe ut har gjort att resultaten inte riktigt avspeglat hur bra jag hoppat.

Sedan 11 september har Melker varit på ”precamp” med landslaget i Rom, bland annat tillsammans med klubb- och stavhoppskollegan Michaela Meijer, där träningen har varit förhållandevis lätt med extra fokus på de specifika stavhoppspassen i förhoppning om att pricka formen perfekt till mästerskapet.

– Jag tycker som sagt att jag hoppat bra under säsongen så vi kommer fortsätta på samma sätt och vara ännu mer bestämd i hoppningen så missarna uteblir.

– Går jag vidare till final är jag nöjd. Efter det får man ta nästa steg och gå för att göra sin bästa tävling för säsongen i finalen.

Stavhoppskvalet drar igång på lördag vid 16.30, strax efter att Andreas Kramer förhoppningsvis avancerat vidare från försöken på 800 meter.


Se hela tidsprogrammet (med svenska ögon) här>

GP kommer att ha en utsänd reporter på plats för att följa och rapportera om mästerskapet och göteborgarna.

Foton: Deca Text & Bild

 

Skribent: Sebastian Nilsson
Epost: Adressen Gömd

Kontakta GFIF

 

 Göteborgsvarvet

 

 

 

Postadress:
Göteborgs Friidrottsförbund
Box 12174
402 42 Göteborg

Besöksadress:
Friidrottens väg 5
414 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317727885
E-post: This is a mailto link

Se all info