Hoppa till sidans innehåll

John Dohlsten disputerar 11 dec "Vad möjliggör & begränsar en hållbar elitfriidrott"

09 DEC 2020 09:00
  • Uppdaterad: 09 DEC 2020 09:00

John Dolhsten har i sin forskning följt friidrottstränare i Göteborg. Efter fyra års arbete är hans doktorsavhandling klar och på fredag disputerar John på Göteborgs Universitet. Nedan delar han med sig av några pusselbitar kring hur vi fortsatt kan stötta tränare och aktiva till att nå världsklass.  

– Om vi ska få fram fler tränare på toppnivå och fortsätta att producera friidrottare i världsklass behöver vi skapa bättre stödstrukturer för elittränares professionella utveckling och ge möjligheter för elittränare att kontinuerligt nätverka och interagera med andra elittränare, säger John Dohlsten, universitetsadjunkt och samverkansdoktorand i idrottsvetenskap vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap.

Friidrottare och tränare

Forskningsprojektet har varit ett utvecklingsprojekt mellan Göteborgs Friidrottsförbund och Göteborgs Universitet.  Målet har varit att ta reda på vad som möjliggör och begränsar en hållbar elitfriidrott.

– Elittränare behöver kunna navigera mellan kortsiktigt resultatfokus och långsiktig utveckling. För att nå toppresultat behöver friidrottare ligga på gränsen och pressa sig till det yttersta. Det riskerar att leda till utbrändhet och skador. Förutom det personliga lidandet leder det också till borttappad tid. Dessutom måste friidrottaren må bra för att kunna prestera. Så det går inte att välja. Både resultatfokus och långsiktig utveckling måste finnas med hela tiden, säger John Dohlsten.

Forskningen har visat på vilka framgångsfaktorer som finns inom friidrotten i Göteborg:

  • Det finns en stor öppenhet hos elittränare att dela med sig, reflektera och diskutera. Detta underlättas av att många samlas i Friidrottens Hus.
  • Elittränarna har en inre drivkraft och vana att söka ny kunskap och utveckla nya träningsformer.
  • Elittränarna har ett omsorgsfullt förhållningssätt till friidrottarna och värnar om deras utveckling, hälsa och välbefinnande.

John har även identifierat strukturer som motverkar en långsiktig utveckling:

  • Elittränare har otrygga anställningar, rekrytering sker slumpmässigt och deras status är beroende av friidrottarens resultat.
  • Det ekonomiska stödet är resultatorienterat och gör att idrottare och tränare premierar kortsiktiga resultat.
  • Det finns inga tydliga krav, som till exempel viss utbildning, på elittränare.
  • Det saknas resurser, strukturer och tid för tränarnas utveckling.

John Dohlsten, doktorand vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap, disputerar den 11 december med avhandlingen Vad möjliggör och begränsar en hållbar elitfriidrott? Aktionsforskning i elitidrottspraktiker inom Göteborgs Friidrottsförbund.

Läs mer och följ disputationen >

Foto John: Richard Bloom 
Foto Khaddi Sagnia, Mari Klaup och Katrin Klaup: DECA Text & Bild

Skribent: Rebecka Siwerz
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Göteborgs Friidrottsförbund
Box 12174
402 42 Göteborg

Besöksadress:
Friidrottens väg 5
414 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317727885
E-post: info@goteborgfriidro...

Se all info