Hoppa till sidans innehåll

Magisk kväll på Slottsskogsvallen – svenskt rekord av Kalle Berglund!

17 AUG 2019 20:18
Det skapades friidrottsmagi på Slottsskogsvallen under gårdagens Göteborg Friidrott Grand Prix. Kalle Berglunds svenska rekord på 1500 meter, Thobias Montlers lysande comeback och Armand Duplantis fantastiska hoppning gjorde kvällen helt oförglömlig!
  • Uppdaterad: 17 AUG 2019 20:18

Intresset för att se på friidrott i världsklass under den ljumma fredagskvällen var stort. Redan en timme innan huvudprogrammet startade bildades långa köer utanför, och till slut var det över 3000 betalande på Slottsskogsvallen, och ingen behövde lämna besviken. Den engagerade publiken hölls faktiskt kvar långt efter galans egentliga slut, tack vare en viss Armand Duplantis som hoppade högt och såg till att ingen ville lämna sin läktarplats. På Slottsskogsvallen hoppas stavhoppet bara några meter från huvudläktaren och Armand bjöd onekligen på stavhopp i världsklass. Han slutade på 5,90 och slog Patrik Kristianssons gamla arenarekord med 15 centimeter. Hemmahopparen Melker Svärd Jacobsson stannade på 5,50.

Men startskottet för den fantastiska friidrottskvällen kom långt innan Armand slutligen rev ut sig i stavhoppet. En av de första grenarna under galan var nämligen herrarnas 1500 meter. Redan på förhand såg det ut att kunna bli något speciellt med den färska svenske rekordhållaren på distansen Kalle Berglund på startlinjen, och varken han eller det övriga fältet gjorde någon besviken. Kalle fick en perfekt resa under loppet och krossade det bara ett par veckor gamla svenska rekordet 3:36,07 till nya rekordtiden 3:34,89! Dessutom – bakom Kalle sprang Andreas Almgren in på personligt rekord med 3:38,99 precis som hemmalöparen Suldan Hassan med 3:39,18. Det innebar första gången någonsin tre svenskar tog sig under 3:40 i samma lopp! Den vilt hejande publiken, som nu hade ställt sig upp för att fira en euforisk Kalle som sprang ärevarv, såg till att stämningen var säkrad resten av kvällen.

Thobias Montler har haft en säsong som började alldeles strålande bra med några otroligt fina prestationer, däribland Diamond League-vinst i Stockholm där han hoppade personligt rekord med 8,22. Veckan innan det hoppade han i något stark medvind 8,43 under tävlingar i Spanien. Sedan dess har han däremot fått stå över stora delar av säsongen på grund av skadebekymmer, men igår var han tillbaka på tävlingsbanan – och som han gjorde det! Han inledde med ett övertramp men redan i andra omgången var han uppe på en internationellt slagkraftig nivå när han snuddade vid 8-metersstrecket med 7,97. Efter några lite sämre hopp avslutade han i sista omgången med 8,17 (i lite stark vind) till publikens stora förtjusning, och visade att ingen behöver vara orolig att han tappat formen under skadeperioden. Michel Tornéus som gör sin sista säsong i friidrottsdressen gjorde en bra tävling och nytt säsongsbästa med 7,64 och en andraplats, och fick därmed ett fint avsked inför Göteborgspubliken. Kanske räcker det även för en Finnkampsplats nästa helg. I damernas längdhopp som pågick samtidigt hade vi en mycket intressant start i stjärnskottet Tilde Johansson, som dessvärre inte hade sin bästa tävling och slutade sexa på 6,27. En fin tävling gjorde däremot höjdhopparen Erika Kinsey som blev trea på 6,41.

Precis innan herrarnas fantastiska 1500-meterslopp sprangs ett lopp över dubbla distansen för damer där vi hade fem Göteborgsbaserade damer på startlinjen. Snabbast sprang Sävedalens Sara Christiansson på lysande personliga rekordet 9:01,42, som sexa i mål. Mycket fina lopp även på övriga svenskor Samrawit Mengsteab, Anastasia Denisova, Linn Söderholm och Linn Nilsson, där de tre förstnämnda gjorde precis som Sara och slog personligt rekord och där den sistnämna sprang på nytt säsongsbästa. Vann gjorde etiopiskan Aberash Minsewo på 8:53,10.

Under förprogrammet pågick två huvudgrenar, nämligen damernas kula och slägga. Fanny Roos visade styrka när hon övertygande vann tävlingarna på 18,64, precis i trakterna av hennes eget svenska rekord. I släggan lyckades ingen av svenskarna nå upp till sin riktiga toppnivå, och bästa svensk blev Ida Storm på 65,53, knappa sex meter bakom segrande polskan Malwina Kopron. Fina tävlingar blev det i herrarnas nationella kultävling där Wictor Pettersson hade en mycket stabil serie med tre kast över 20 meter och där det allra längsta mätte 20,43.

I frånvaro av Daniel Ståhl blev det jämna diskustävlingar där norska Ola Stunes IseneI slutligen vann på 64,87, och VM-klare Simon Pettersson blev bästa svensk med 62,09. I herrarnas 100 meter hade manlätt motvind och möjligen var det något kallt för kortsprint och de riktiga toppresultaten uteblev. Henrik Larsson slutade som bästa svensk med 10,48. Moa Hjelmer har visat fin form senaste månaden och gjorde ytterligare ett fint lopp på 400 meter och blev trea med 53,78. På samma distans med häckar i vägen blev Johanna Holmén Svensson bästa svensk på en sjundeplats med 59,60 och i motsvarande distans för herrarna var Isak Andersson snabbast av svenskarna med 53,15 även han på en sjundeplats.

Kvällens sista löpningar var 800-meterslopp för damer och herrar och båda loppen innehöll svenska rekordhållare på distansen. Först ut var damerna där Lovisa Lindh jagade VM-kvalet på 2:00,60, men tyvärr blev loppet inte alls som Lovisa tänkt sig. Det började strula med ett första stopp redan efter 200 meter och i sista kurvan ramlade löpare framför henne därLovisa återigen blev inblandad och fick ytterligare stopp och tappade fart och rytm. En besviken Lovisa tog sig till slut i mål på en femteplats med tiden 2:04,24, ett par sekunder bakom segrande Hedda Hynne från Norge. I herrarnas lopp gick det rejält fort från start och EM-silvermedaljören från i fjol Andreas Kramer låg med långt fram när förstavarvet passerades precis över 50 sekunder. Andreas höll länge men fick betala för det hårda förstavarvet under upploppet och blev precis som Lovisa femma på 1:47,53. I rygg på Andreas sprang Robin Rohlén in på nytt säsongsbästa med 1:48,06.

Två nämnvärda prestationer av göteborgsaktiva i för- och efterprogrammet var Maja Nilssons 1,81 i höjdhoppet och Vidar Johanssons säsongsbästa på hinder med 8:48,81.

Fullständiga resultat här>

Foto: Deca text & bild

Skribent: Sebastian Nilsson
Epost: Adressen Gömd

Kontakta GFIF

 

 Göteborgsvarvet

 

 

 

Postadress:
Göteborgs Friidrottsförbund
Box 12174
402 42 Göteborg

Besöksadress:
Friidrottens väg 5
414 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317727885
E-post: This is a mailto link

Se all info