Hoppa till sidans innehåll

Martin Bergman om första tiden som förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund

14 AUG 2020 11:15
Det var just när osäkerheten kring coronaviruset var som störst som Martin Bergman tog vid rodret som Göteborg Friidrotts nya förbundschef. Nu berättar han om första tiden på jobbet och hans tankar om framtiden.
  • Skapad: 14 AUG 2020 11:15

– Det blev som ett drömjobb efter en lång karriär som varit kommersiell, säger Martin Bergman.

Han har aldrig jobbat med idrott tidigare men har engagerat sig ideellt framförallt inom simningen som coach och dessutom var han själv simmare på elitnivå i sin ungdom och karriären toppades med ett SM-silver som 20-åring. Arbetskarriären har annars framförallt varit inom läkemedelsindustrin men han har länge drömt att få kombinera idrottsintresset med arbete. Martin beskriver den inledande tiden på jobbet som en positiv upplevelse och har snarare försökt se detta märkliga år som en spännande utmaning än något som bara är negativt.

– På ett sätt är det mer tacksamt att komma in när det blåser lite grann, för då kan man göra skillnad, säger han.

Det har blivit mycket arbete att stå i på grund av permitteringar på många av de anställda vilket gjort att en del saker fallit mellan stolarna och hamnat på Martins bord istället.

– Men det har också varit bra, för då har man väldigt snabbt fått lära sig mycket.

Framåt ser Martin positivt på utvecklingen för friidrotten i Göteborg och menar att man har en viktig resa framför sig.

– Framförallt vill jag vara jättenoga med att bevara allt som vi gör bra, identifiera det och fortsätta på den vägen. Sen är det också viktigt att tänka framåt. Vart vill vi med friidrotten i Göteborg, och hur kan förbundet hjälpa till så vi når dit?

Ett exempel på något Martin tycker att man lyckas bra med i Göteborg är gemenskapen och prestigelösheten mellan olika klubbar.

– Även om man representerar olika klubbar kan man ändå träna tillsammans. Det tror jag är en superstyrka för vårt distrikt, och jag tror man kan göra ännu mer där. Och bygga på den andan att det är vi som distrikt tillsammans som hjälper varandra.

Har du någon plan för hur man kan utveckla det arbetet ännu mer?

– Jag tror vi ska vara väldigt noga med en transparent miljö, och att vi hittar möjligheter att föra dialog över klubbgränserna.

Något Martin däremot ser en förbättringspotential i arbetet med friidrotten i Göteborg är att man kunde bli bättre på att kommunicera ut alla framgångar och allt viktigt arbete man gör.

– Att hitta nya kommunikationsplattformar, så att alla får veta hur mycket bra saker vi gör, säger Martin.

Foto: Sebastian Nilsson

Skribent: Sebastian Nilsson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Göteborgs Friidrottsförbund
Box 12174
402 42 Göteborg

Besöksadress:
Friidrottens väg 5
414 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317727885
E-post: info@goteborgfriidro...

Se all info