Hoppa till sidans innehåll

Olof Ryberg tilldelas elitidrottsstipendie – satsar mot Paralympics nästa år

15 OKT 2020 15:14
Under förra veckan presenterade riksidrottsförbundet elitidrottsstipendiaterna för 2020/2021. Däribland fanns Örgrytes Olof Ryberg som nu hoppas på att stödet kan hjälpa honom till Paralympics i Tokyo nästa år.
  • Uppdaterad: 15 OKT 2020 15:14

Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium ligger på 25 000 kronor per termin och delas ut höst- och vårtermin till 60 idrottare över landet. För Olof Ryberg, som nyligen inlett miljövetenskapsstudier med inriktning naturvetenskap på Göteborgs Universitet, innebär det alltså ett tillskott på 50 000 kronor under året.

– Det underlättar väldigt mycket, man ska inte sticka under stolen med att pengar är alltid ett måste. Det är mat och hyror som ska betalas så det är oumbärligt, säger Olof Ryberg.

Olof Ryberg har en synskada som gör att han har knappt tio procents syn men trots det har han de senaste åren presterat resultat som utmanar många av sina jämnåriga friidrottare i landet. Under SM i Uppsala i somras ökade han bland annat sitt personliga rekord i favoritgrenen längdhopp till 6,32, vilket innebar nästan två decimeter längre än han hoppat tidigare, och placerade honom som 21:a i M22-statistiken i Sverige under 2020.

– Det var verkligen ett kvitto på att träningen jag lagt ner har gett resultat, säger han.

Vad finns det för förklaring till det lyftet, mer än att du tränat på?

– Det handlar om en ökad träningsmängd och att jag börjat fokusera mer på friidrotten, säger han och fortsätter:

– Och sen har jag bytt tränare också.

Utöver friidrotten tillhör Olof världseliten även i goalball, en sport som utövas av synskadade idrottare världen över och är också det en Paralympicsgren, men när nu Paralympics förhoppningsvis är mindre än ett år borta har Olof alltså börjat rikta extra fokus mot friidrotten med nya tränaren Erik Olsson. Men goalballen kommer fortsätta finnas med i träningen, som Olof menar tidigare fungerat bra att kombinera med friidrotten.

– Framförallt har jag nytta av mitt friidrottande i goalballen, men givetvis är goalballen en stor hjälp även i friidrotten. Alla former av kroppskontroll hjälper en, så det är absolut en win-win.

Sedan säsongen tog slut har Olof vilat i ett par veckor och nu är satsningen mot längdhoppet i Paralympics i full gång och kroppen svarar bra. Det är inte på något sätt klart att Olof kommer att kvalificera sig till Paralympics men det finns inom räckhåll och är ett givet mål under 2021.

– Kommer jag till Tokyo har jag redan presterat väldigt bra, men om jag väl står där satsar jag givetvis på en final i alla fall, säger Olof Ryberg.

Även Olofs klubbkollega Melker Svärd Jacobsson fanns med bland de 60 aktiva som elitidrottsstipendiet delas ut till, men fick ta beslutet att tacka nej på grund av att han också får stipendium från SOK:s topp- och talangprogram.

– Får man det vill inte SOK att man ska ta emot riksidrottförbundets stipendium. Därför tackade jag nej till det denna terminen. Till våren får jag ta ställning igen, säger Melker Svärd Jacobsson.

Foto: Deca Text & Bild

Skribent: Sebastian Nilsson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Göteborgs Friidrottsförbund
Box 12174
402 42 Göteborg

Besöksadress:
Friidrottens väg 5
414 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317727885
E-post: info@goteborgfriidro...

Se all info