Hoppa till sidans innehåll
Foto: Hasse Sjögren

Oroligt väder inget som skrämde Göteborgs friidrottsjuniorer under helgens JSM

12 AUG 2019 20:44
Det blev ett Junior-SM på Slottsskogsvallen som bjöd på allt väder man kan tänka sig med sol, moln, vind och regn. Men den varierande väderleken stoppade inte göteborgarna från många fina prestationer!
  • Uppdaterad: 12 AUG 2019 20:44

En av helgens allra flitigaste friidrottare var Elin Brink från Mölndal. Hon började vid lunchtid på fredagen med att plocka hem en jämn spurtstrid på K22 2000 meter hinder och slog dessutom distriktsrekord, för att under lördagen kontrollerat vinna 1500 meter och avslutade söndagen med guld på 800 meter. Men nej, det var faktiskt inte slut där utan hon såg också till att plocka hem ett silver på 5000 meter senare under dagen. En otroligt imponerande helg och ett fint ”avslut” på hemmaplan för Elin som nu åker vidare till USA för studier och träning de kommande två åren.

Under fredagen och tävlingarnas vädermässigt behagligaste dag startade tävlingarna med ett gäng hinderlopp där det förutom Elins guld blev medaljer till Sävedalens Leo Magnusson och Mölndals Miguel Palm som tog silver respektive brons, bara besegrade av bronsmedaljören från U23-EM tidigare i år Simon Sundström. Leo kom under lördagen att ta silver även på 1500 meter, där han också fick sällskap av en annan göteborgare, nämligen Simon Wallenlind som tog brons. Även Miguel kom att bli dubbel medaljör när han på söndagen sprang 5000 meter där det blev dubbelt Mölndal med Miguel som tvåa och Sebastian Nilsson som segrare. På söndagen avgjordes ytterligare några hinderlopp och ytterligare en medalj till Göteborg och Sävedalen genom Stina Pettersson som tog silver.

Tillbaka till fredagens tävlingar som i vanlig ordning till stor del bestod av försökstävlingar ramlade det trots det in medaljer för göteborgarna, och i synnerhet tack vare de fyra trestegsfinalerna som pågick under dagen. I M22-klassen blev det två Ullevimedaljer när Gustaf Bålström tog guld och Markus Lundborg brons. Guld blev det också till Mölndals Fatima Koné i K22-klassen och i F17-klassen knep Örgrytes Olivia Bojang silver. Bojang som senare också kom att vinna längdhoppet på nya personbästat 6,06, första gången över 6 meter! I P17-klassen tog Kvilles Gustav Tartu silver även han på nytt personbästa med 13,80. De tre sista trestegsmedaljerna till Göteborg kom under söndagen då F19 och P19 hade sina finaler. Linn Hertz-Saebbö från GKIK, som dagen innan tog sin första JSM-medalj i karriären när hon vann höjdhoppet, tog brons i tresteg. I P17-klassen var det Oskar Weidenholm från Mölndal och Melker Manne från Ullevi som stod för medaljerna när de tog silver respektive brons, båda på nya personbästan, 14,45 respektive 13,94. Det innebär att Göteborg var representerade på samtliga prispallar under helgens trestegstävlingar!

Måns Roos från Mölndal blev dubbel medaljör under helgen. Han började med att kasta till sig ett brons i diskusfinalen under fredagen och kompletterade det med ett guld i kula under söndagen! I kulfinalen klev också Sävedalens Leo Frid Göransson upp på prispallen som bronsmedaljör. Örgrytes Oliver Edman hoppade på nytt personbästa i stavhoppet när han med 4,38 tog brons i P19-klassen. Fredagens sista löpfinaler var 100 meter för samtliga åldersklasser och i M22-klassen och dagens allra sista final drog Örgrytes Alexander Andreasson längsta strået när han vann en tajt final på 10,70.

Vidare till lördagens tävlingar var det nu i stället dags för 400-metersfinaler för samtliga åldersklasser och det innebar fyra nya medaljer till göteborgsklubbarna. Mölndals Ebba Gustavsson vann överlägset i F17 och sänkte rejält sitt personbästa ner till 57,36. Ebba tog senare dessutom silver på 200 meter. I K22-klassen tog JEM-löparen på 400 meter häck Vendela Rydbäck brons. Ett fint lopp av Vendela som nu kan ladda om till 400 meter häck mot internationellt supermotstånd under veckans Göteborg Friidrott Grand Prix. Ytterligare 400-metersmedaljer blev det till Lerums Kalle Wållgren, P19, och Ullevis Anton Bengtsson, M22, som båda tog brons. Dessutom nytt personligt rekord för Anton med 50,49. Kalle sprang i sin tur hem ett brons även på långa häcken på söndagen med nytt personligt rekord 53,80.

Det var inte bara Mölndalslöparen Elin Brink som lyckades ta guld mer än en gång i helgen utan Ullevis Robin Jacobsson tog en imponerande dubbel med den kanske inte helt vanliga kombinationen stavhopp och höjdhopp i M22-klassen. Klubbkompisen Erik Johansson hade tidigare under lördagen blivit silvermedaljör i längdhopp i P19. Jacob Rahm från Sävedalen stod för en av helgens mest sensationella prestationer när han förbättrade sitt personbästa med över tio meter under spjutfinalen för pojkar 17. Med nya personbästat 61,11 var han solklar segrare och klättrade dessutom upp som sverigeetta i sin åldersklass. Mölndals Marcus Blixt levererade ett fint lopp på P17 100 meter häck och belönades med en bronspeng. I M22 som sprangs på söndagen tog Örgrytes Filip Björklund silver med nya personliga rekordet 14,17 och fick endast ge sig mot seniorlandslagsmeriterade Max Hrelja.

Vid lunchtid på lördagen pågick 1500-finaler under en timmes tid och förutom tidigare nämnda medaljer för Elin Brink, Leo Magnusson och Simon Wallenlind tog Leos träningskompis Erik Jälknäs brons i P19-klassen, och ytterligare en medalj blev det genom GKIK:s Wilma Nielsen som blev tvåa retfullt nära guldet. Men Wilma fick sin revansch på söndagen när hon vann 800 meter och då fick hon dessutom med sig systern Julia på prispallen som blev bronsmedaljör i loppet.

Senare under lördagseftermiddagen öppnade himlen upp sig ordentligt och det blev blöta tävlingar för de som ännu inte var klara för dagen. Som tur var hade de flesta finalerna avklarats tidigare under dagen och när det sedan var dags för tävlingarnas sista dag regnade det visserligen fortfarande lite grann men nu under betydligt mer kontrollerade former. Maja Nilsson från Örgryte hade verkligen tuff konkurrens i höjdhoppet genom framförallt Bianca Salming och Louise Ekman men visade återigen att hon är på rätt väg när hon som ensam över 1,82 vann tävlingen i de långt ifrån optimala förhållandena. I 200m-finalen för M22-klassen blev det dubbelt Mölndal på podiet genom guld för Felix Svensson och brons för Filip Schwartz. Sävedalslöparen Erik Guander gjorde en imponerande fällning i P17-killarnas 800m-final och lyckades i och med det vinna guldet mot Hälles Sharmarke Ahmed i en tusendelsstrid. IF Kvilles Arvid Mägi Theorin gjorde en fin tävling och vann kulfinalen i P19-klassen med klar marginal.

Fullständiga resultat här >

Foto: Deca text & bild

Skribent: Sebastian Nilsson
Epost: Adressen Gömd

Kontakta GFIF

 Göteborgsvarvet

 

Postadress:
Göteborgs Friidrottsförbund
Box 12174
402 42 Göteborg

Besöksadress:
Friidrottens väg 5
414 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317727885
E-post: This is a mailto link

Se all info