Hoppa till sidans innehåll

Riksdagsledamot David Josefsson på besök i Friidrottens Hus för diskussion kring osäkerheten hos motionsevenemangsarrangörer

17 JUN 2020 16:28
Under onsdagen var den moderata riksdagsledamoten David Josefsson på plats i Friidrottens Hus för att diskutera osäkerheten hos arrangörer av motionsevenemang, så som Göteborgsvarvet, under den rådande coronasituationen i världen.
  • Uppdaterad: 17 JUN 2020 16:28

Moderaternas David Josefsson har varit drivande i att lyfta frågan på politiskt håll och skrev i början av juni en debattartikel i temat där han bland annat skrev att: ”Lopp som ställs in innebär att man blir stående med stora kostnader samtidigt som arrangörer kan tvingas betala tillbaka deltagaravgifter (frågan ligger just nu hos avgörande för Allmänna Reklamationsnämnden) medan osäkerhet för framtiden gör att få deltagare vågar anmäla sig till framtida lopp. Det är en ekonomisk rävsax som många arrangörer fruktar.”

Under onsdagen blev han inbjuden till Friidrottens Hus av förbundschef Martin Bergman för att diskutera detta vidare med representanter från Göteborgsvarvet och GFIF. I mars beslutade regeringen om ett akut stödpaket på 500 miljoner kronor till idrottsevenemang som blivit tvungna att ställas in på grund av coronakrisen. Under besöket diskuterades bland annat nästa steg från regeringen, och vad som behöver göras för att öka förutsägbarheten för att arrangörer ska få möjlighet till framförhållning i sitt arbete.

David Josefsson menar att motionsevenemangen har hamnat på sidan av i de politiska diskussionerna, men att event som Göteborgsvarvet har en viktig funktion i samhället för att folk ska röra på sig. I och med arrangörernas svåra situation och kamp om överlevnad lämnade han i slutet av maj en skriftlig fråga till Idrottsminister Amanda Lind där han frågade sig vilka åtgärder ministern är beredd att vidta för att arrangörer ska kunna planera lopp för hösten 2020 och våren 2021. Amanda Lind skriver i sitt svar att regeringen i dagsläget inte kan ge några besked om en ny tidsplan för när motionsloppen kan dra igång på grund av att: ”en sådan bedömning måste baseras på Folkhälsomyndighetens analys av smittläget”.

Under måndagen lämnade David Josefsson en ny skriftlig fråga till Amanda Lind där han frågade om hon är: ”beredd att vidta några åtgärder för att hjälpa arrangörer av stora motionslopp att betala tillbaka anmälningsavgifter eller på annat sätt kompensera anmälda deltagare, för att minska risken att arrangörerna till flera av Sveriges motionslopp bli insolventa?”.

Frågan ska besvaras av idrottsministern senast den 24 juni.

Skribent: Sebastian Nilsson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Göteborgs Friidrottsförbund
Box 12174
402 42 Göteborg

Besöksadress:
Friidrottens väg 5
414 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317727885
E-post: This is a mailto link

Se all info