Hoppa till sidans innehåll

Slutseminarium för skadepreventionsprojektet på fredag

18 NOV 2020 09:41
Skadepreventionsprojektet är en studie om skador där många av Göteborgs elitaktiva friidrottare varit inblandade och genomförts i samarbete med Göteborgs Friidrottsförbund. På fredag hålls ett slutseminarium för projektet.
  • Skapad: 18 NOV 2020 09:41

I skadepreventionsprojektet som pågått sedan 2016 i samarbete med Göteborgs Friidrottsförbund har Andreas Lundberg Zachrisson undersökt många av Göteborgs elitaktiva friidrottare för att öka förståelsen kring skador och minska antalet skador bland elitfriidrottare i Göteborg. I motsats till tidigare forskning där aktiva själva rapporterar sina skador via ett frågeformulär har projektet använt sig av en idrottsläkare och en fysioterapeut för att säkerställa diagnos vid skada. 

– Vi ville säkerställa att de skador som rapporterades in var riktiga skador, för det man har sett tidigare vid användande av frågeformulär är att det inte alltid är så lätt för den aktiva att komma ihåg den diagnos man har fått, vilka dagar och hur länge man varit borta från träning och tävling, säger Andreas Lundberg Zachrisson och fortsätter: 

– Sen har vi tittat efter om det finns några variabler som påverkar skadefrekvensen. Till exempel om man springer på ett visst sätt eller hur stark man är i vissa muskelgrupper. 

Vad har det funnits för svårigheter med projektet? 

– Det har egentligen varit två saker. Dels antalet aktiva vi fått in till projektet, vi hade räknat med att få in fler. Och det andra är att vi hade hoppats att de aktiva hade fyllt i träningsdagböckerna i större utsträckning för att kunna titta på hur träningen stod i relation till skadefrekvensen. 

I projektet har man kunnat konstatera att det varit fler skador bland elitfriidrottarna i Göteborg jämfört med vad man sett i tidigare studier. Andreas resonerar kring att det kan bero på problematiken med frågeformulären och att de aktiva kanske helt enkelt rapporterat in för lite. 

– Sen har vi kommit fram till att tillgängligheten att träna till full kapacitet har legat på 78 procent för hela gruppen under en säsong. En studie från Australien har visat att en tillgänglighet på 80 procent eller mer sex månader innan ett stort mästerskap har ökat chansen sjufaldigt för de aktiva att prestera på topp i jämförelse med de aktiva i samma grupp som föll under 80 procent. Men vi fick fram en jättestor variation på individnivå. Vi har sett många aktiva som legat på 30–40 procent medan några andra legat jättehögt, säger han och utvecklar: 

– Så vi har helt enkelt en hel del friidrottare som inte har en rimlig chans att kunna prestera eller kunna utvecklas i sin friidrottskarriär på grund av att de är skadade så ofta så att de inte kan träna till sin fulla kapacitet större delar under säsongen.  

På grund av avsaknaden av aktiva som deltog och att de aktiva inte fyllt i träningsdagböckerna i den utsträckning man hade hoppats kan man utifrån studien inte konstatera orsakerna till att variationen på olika aktiva är så pass stor. Däremot har man kunnat visa på vilken tid under året skadorna sker. 

– Vi har sett att det var tre månader som pekade lite högre – oktober, december och augusti. Oktober till december är ju i princip första uppbyggnadsfasen, så en teori kan ju vara att man vilat i september och sen gasar på i början av oktober med för mycket volym och för hög intensitet. Sen kan det också vara de som bara fortsätter träna efter säsongen och att man därför blir skadad för att man inte får något uppehåll. Och i augusti tänker jag att det helt enkelt är trötthet efter en lång säsong. 

Så hösten är en period att tänka efter lite extra? 

– Precis. Generellt kan man väl säga att just i den perioden kanske man ska ta det lite lugnt. 

På fredag mellan klockan 14–16 är det dags för slutseminarium för projektet vilket är öppet för allmänheten att delta på digitalt.  

– Det kommer att vara jag och Professor Toni Arndt från GIH i Stockholm. Det kommer att börja med att jag presenterar arbetet och efter det kommer det att följa diskussion mellan mig och Toni. På slutet får åhörarna ställa frågor, säger Andreas Lundberg Zachrisson. 

Diskussionen kommer vara på engelska men det kommer att tillåtas frågor på svenska. Är du intresserad av att vara med på seminariet kontakta This is a mailto link eller This is a mailto link så får du en länk. 

Du hittar också delartiklarna till studien och mer information om projektet här> 

Foto: Sebastian Nilsson

Skribent: Sebastian Nilsson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Göteborgs Friidrottsförbund
Box 12174
402 42 Göteborg

Besöksadress:
Friidrottens väg 5
414 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317727880
E-post: info@goteborgfriidro...

Se all info