Hoppa till sidans innehåll

Suldan elva i Lissabon och årets terrängserie avslutades uppför Brudarebacken

10 DEC 2019 11:29
Suldan Hassan sprang i helgen till sig en meriterande elfteplats på terräng-EM i Lissabon. På hemmaplan blev det en tuff avslutning för alla som kom till start till avslutningen av årets terrängserie.
  • Uppdaterad: 10 DEC 2019 11:29

Det var ett nästan sommarvarmt Lissabon där Sverige hade ett framgångsrikt terräng-EM med bland annat guld till Spårvägens Robel Fshia och brons till Göteborgsbaserade Hällelöparen Samrawit Mengstaeb. Ett framgångsrikt mästerskap hade också Ullevis Suldan Hassan som öppnade loppet i M22-klassen defensivt men som ganska snart började plocka placeringar och gick så starkt att han var uppe alldeles i täten bland gruppen som jagade tättrion som hade brutit sig loss tidigt i loppet. Suldan som inte riktigt trivdes med den kraftigt kuperade banan orkade inte riktigt följa i sista långa nedförsbacken när farten skruvades upp och slutade elva, bara åtta sekunder från fjärdeplatsen. Den tredje bästa svenskplaceringen i klassen någonsin. Lite längre bak slutade Mölndals Sebastian Nilsson på en 45:e plats.

Sara med långt framme första halvan                                                                         Foto: Deca Text & Bild


Om Suldan öppnade lite defensivt gällde inte detsamma för Sävedalens Sara Christiansson som i K22-klassen spände bågen rejält och låg länge med i tätgruppen men hade inte dagen för att hålla sig kvar där hela vägen in i mål utan en trött Sara gick till slut in på en 16:e plats. Även om Sara hade hoppats på lite mer var det hennes bästa placering på Terräng-EM så långt i karriären. I mixstafetten gjorde båda svenska rekordhållarna på 800 meter Andreas Kramer och Lovisa Lindh stabila sträckor och såg till att det svenska laget plockade en topp-8 placering. Sävedalens Erik Jälknäs slutade på en 88:e plats i den tuffa P19-klassen i sitt första terräng-EM.

Tour de Skatås avslutade terrängserien

Mycket Mölndal på Brudarebackens topp                                                                        Foto: Linus Alinder


Förra året utvecklade man terrängseriens koncept med en jaktstart uppför Brudarebacken, vidare till målgången vid TV-masten, som avslutning av tävlingsserien. Redan då var det en uppskattad tävling för både publik och tävlande och därmed fortsatte man med samma koncept i år. I herrklassen försvarade fjolårssegraren Jonatan Fridolfsson titeln trots att Jonatan faktiskt missade deltävlingen i Tuve, men kunde alltså trots det jaga ikapp till en seger. I damklassen var Malin Strand först över mållinjen uppe vid TV-masten och vann därmed årets terrängserie. Malin hade inför avslutningen en femteplats från Kungälv och två andraplatser från Ruddalen och Tuve. I juniorklasserna blev det dubbla Mölndalssegrar genom Jonathan Grahn och Alma Svantesson. I den yngsta klassen, ungdomar födda 2005 och tidigare, segrade Bohus Filip Jonsson och Alingsås Paulina Hultberg.

Fullständiga resultat terräng-EM här>

Fullständiga resultat terrängserien här>

Foton: Deca Text & Bild och Linus Alinder

Skribent: Sebastian Nilsson
Epost: Adressen Gömd

Kontakta GFIF

 

 Göteborgsvarvet

 

 

 

Postadress:
Göteborgs Friidrottsförbund
Box 12174
402 42 Göteborg

Besöksadress:
Friidrottens väg 5
414 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317727885
E-post: This is a mailto link

Se all info