Hoppa till sidans innehåll

Svenskt rekord av Meijer och dubbla guld till Göteborg under Lag-SM

10 AUG 2020 22:50
Det har hänt mycket i friidrottsväg sista två veckorna och det har varit oerhört roliga dagar med Göteborgsögon sett. Bland annat har vi bjudits på ett svenskt rekord av Michaela Meijer och dubbla göteborgsguld under veckans Lag-SM.
  • Skapad: 10 AUG 2020 22:50

Det var under sista deltävlingen av stavhoppstouren i Norrköping som Örgrytes världsklasstavhoppare Michaela Meijer smällde till med ett svenskt rekord med höjden 4,83 i första försöket! Det tidigare rekordet hölls av rivalen Angelica Bengtsson från VM i Doha ifjol. Michaelas tidigare personbästa var från tidigare i sommar när hon hoppade 4,72 på Åbyvallen.

– Vi hade bra förhållanden och allt kändes bra på inhoppningen. På de första höjderna var det lite trögt men på 4.73 fick jag till det – jag fick det där dragläget som jag inte känt på tävling tidigare. Det var sen en känsla som jag kunde ta med mig till 4.83, sa hon till friidrott.se efter tävlingarna.

Örgryte IS tog guld i Lag-SM för första gången någonsin.

Det blev ett mycket framgångsrikt Lag-SM för Göteborg som efter några turer till slut beslutades att avgöras på Slottsskogsvallen och det blev alltså dubbelt Göteborg i lagtävlingen där Ullevi tog segern i damklassen och Örgryte i herrklassen. I herrklassen var kampen om guldet speciellt spännande där det inför den avslutande stafetten handlade om fyra lag som slogs om guldet, men Örgryte som var tvåa i stafetten kunde konstatera att man gick segrande ur lagkampen på grund av fler grensegrar jämfört med silverlaget Hässelby. Extra kul för Örgryte var att det innebar första segern i Lag-SM sedan tävlingen inrättades år 1977. På tredjeplats slutade Ullevi – bara en poäng från guldet. Just Ullevi segrade som nämnt i damklassen och gjorde det med något större marginal, men till slut var det bara tre poäng ner till silverlaget Spårvägen.

På det individuella planet fick vi också flera topprestationer där Ullevis unge längdhoppare Erik Johansson såg till att plocka hem längdhoppet med 7,50. Bara två centimeter från det nysatta perset från Slottsskogsvallen några dagar tidigare! I tresteget krossade Isak Persson sitt tidigare personbästa och hoppade hela 15,96 i godkänd vind! Dessutom vann Isak höjdhoppet på 2,00. Örgrytes långsprinter Carl Bergström tog en säker dubbel på 400 meter och 200 meter. Ullevis damer plockade hem de individuella segrarna i samtliga slätlöpningar där den numera maratonlöparen Charlotta Fougberg senare visserligen blev omdiskuterat diskad på 5000 meter på grund av de nya skoreglerna.

Nu under lördagen avgjordes årets första landslagstävlingar och det handlade då om juniorer och ungdomar som slogs för sina respektive svenska landslag i Landslagsutmaningen i Söderhamn. Det var 17- 19- och 22-årslandslagen som slogs mot varandra med olika förutsättningar så som vikt på redskapen och höjd på häckarna. Göteborg representerade stora delar av truppen och några resultat som stack ut var (återigen) Ullevihopparen Erik Johanssons seger i längdhopp med 7,52 i lite för stark vind, Mölndals Oskar Weidenholms seger i tresteg med 15,20, även det i något för stark medvind, och Maja Nilssons höjdhoppsvinst med 1,81. Majas hopp- och klubbkollega Jenny Lestander vann längdhoppet på 6,26, också hon hade dock lite för mycket vind i ryggen för ett officiellt resultat. På löpningssidan tog Miguel Palm från Mölndal en solklar seger på 2000 meter hinder när han en bit in i loppet lämnade det övriga fältet och vann på tiden 5.58,20.

Rebecka Abrahamsson firar det nya personliga rekordet i tresteg.

På Åbyvallen arrangerades under helgen årets upplaga av Mölndalsarrangerade Sky Is The Limit där det var fantastiska förutsättningar för friidrott både på lördagen och söndagen med mycket svag vind och uppemot 30 grader under dagarna och lite svalare under lördagskvällen när medeldistansloppen avgjordes. En av höjdpunkterna på förhand var damernas 400 meter häck där hemmalöparen Hanna Palmqvist, Mölndal, ställdes mot comebackande Elise Malmberg, Växjö, och Hanna gjorde sitt tredje lopp under 58 sekunder i år när klockan stannade på 57,95, jämfört med Elises 1.00,84. I trestegstävlingen fick Örgrytes Rebecka Abrahamsson till en riktig fullträff i sista omgången när hon bättrade på sitt personbästa med två decimeter upp till 13.52 vilket för upp henne på en sjätteplats genom tiderna i Sverige! På 1500 meter sprang Mölndals Elin Brink in på ett fint nytt säsongsbästa med 4.23,79, ett par sekunder från fjolårsperset. Under söndagen förbättrade Mölndals Måns Roos på sitt personbästa i kula till 16,53.

Kramer vann Sollentuna GP bara två hundradelar från det svenska rekordet med 1.45,05.

Det allra senaste som hänt i friidrottsväg var kvällens Folksam Grand Prix på Sollentunavallen där Sävedalens Andreas Kramer sprang ett fantastiskt fint 800-meterslopp när han vann på 1.45,05, bara två hundradelar från hans eget svenska rekord. Andreas som så många gånger förr öppnade första 400 på lite över 50 sekunder har nästan börjat prenumerera på tider på 1.45 och det känns som en tidsfråga innan han spräcker den drömgränsen! Klubbkollegan Linn Söderholm fortsatte på hennes mycket framgångsrika säsong när hon nu sänkte perset även på 1500 meter ner till 4.13,04 och dessutom vann loppet före strax före fjolårets VM-löpare Hanna Hermansson! Ett stort kliv i rätt riktning tog dessutom träningskompisen och Ullevis Lovisa Lindh med ett stort säsongsbästa ner till 2.03,24 på 800 meter. Säsongsbästa fick vi dessutom av Ullevis Ellen Ekholm som hoppade 1,82 i höjdhoppet.

Ytterligare nämnvärda resultat kom genom Jonatan Fridolfsson, Sävedalen, som sprang in på rejält personbästa på 3000 meter i Hallsberg med 8.02,68 och Alexander Nilsson, Mölndal, som sprang på 8.11,84 i samma lopp, även det klart personbästa.

Se fler resultat av göteborgsaktiva här>

Foto: Deca Text & Bild

Skribent: Sebastian Nilsson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Göteborgs Friidrottsförbund
Box 12174
402 42 Göteborg

Besöksadress:
Friidrottens väg 5
414 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317727885
E-post: info@goteborgfriidro...

Se all info