Hoppa till sidans innehåll

Tävlandet fortsätter – många starka göteborgare i farten under helgen

09 FEB 2020 22:23
Denna helg bjöd, utöver Armand Duplantis osannolika världsrekord i stavhopp, på mycket friidrottsglädje med bland annat HäcXksan i Friidrottens Hus och Nordenkampen i Helsingfors.
  • Skapad: 09 FEB 2020 22:23

Örgrytearrangemanget HäcXksan uppkom för några år sedan med syftet att lyfta den korta häcklöpningen som tycktes synas allt mer sällan i tidsprogrammen under inomhustävlingarna runtom i landet. I år arrangerades tävlingen för femte gången och det syntes många fina resultat i både häcklöpning och i andra grenar. På 200 meter imponerade bland annat meriterade landslagslöparen Matilda Hellqvist när hon vann och förbättrade sitt säsongbästa till 24,53. Samma sak gjorde klubbkollegan Alexander Lesser som vann på nytt säsongsbästa med tiden 22,25 i herrklassen. I just korta häcken som arrangemanget ursprungligen inrättades för segrade Hampus Widlund, IFK Växjö, med tiden 8,01, och Julia Wennersten, IK Ymer, med tiden 8,45.

Fullständiga resultat HäcXksan här>

Svensk dubbelseger på Nordenkampen

I helgen avgjordes dessutom Nordenkampen i Helsingfors där det blev dubbelt Sverige i lagtävlingen, och flera göteborgare bidrog till segrarna. Enda individuella göteborgssegern kom emellertid från Örgrytes Carl Bengtström, som precis som under fjolårets Nordenkamp i norska Bærum stod för en riktig uppvisning när han tog täten direkt från start och gick i mål som överlägsen segrare på 400 meter med tiden 47,31. Senast, i Bærum, var dock en viss Karsten Warholm i vägen för segern men med världsmästarens frånvaro i år kunde ingen rå på Carl. På 200 meter var det två Ullevirepresentanter som imponerade, där Erik Annerfalk blev tvåa i herrklassen på nya säsongsbästat 21,51 och Lisa Lilja slutade fyra i damklassen, första gången under 24 sekunder i år. En stabil tävling stod dessutom Örgrytes trestegshoppare Rebecka Abrahamsson för, som blev fyra på 13,14, en halv decimeter bakom inomhusperset från Nantes för ett par veckor sedan.

Sävedalslöparen Jonathan Fridolfsson har fått ett verkligt lyft i år och under 3000-metersloppet i Helsingfors såg han till att förbättra sitt nysatta personbästa till 8.09,10, vilket gav honom en sjätteplats i loppet. På medel/långdistansspåret gjorde även Örgrytes Felix Francois ett starkt lopp på 800 meter med en fjärdeplats och tiden 1.50,17.

I stavhoppet tog Örgrytes Michaela Meijer en andraplats med 4,35 och i herrklassens höll Ullevis Robin Jacobsson igång sin fina säsong med ett nytt pers på 5,10 och en femteplats.

Säsongsbästa av Kramer i Torún – och Svärd Jacobsson tvåa när Duplantis hoppade världsrekord

Andreas Kramer hade en något tung säsongsinledning i Karlsruhe för en dryg vecka sedan, men gårdagens gala i polska Torún var ett klart steg i rätt riktning, även om upploppet fortfarande inte riktigt var som vi sett honom i hans allra bästa stunder. Sluttiden 1.47,30 är mindre än en sekund från bästa inomhusnoteringen, och gav honom en åttondeplats i det minst sagt täta loppet.

Trots Kramers stabila lopp var den här kvällen alla ögon riktade åt en svensk stavhoppare vid namn Armand Duplantis. Därmed var det inte lätt för Örgrytes stavhoppsstjärna Melker Svärd Jacobsson att skapa någon uppmärksamhet för sitt hoppande, i skuggan av Duplantis världsrekord. Men faktum är att han gjorde en stark tävling när han blev tvåa på 5,52 i ett meriterat startfält.

Foto: Deca Text & Bild

Skribent: Sebastian Nilsson
Epost: Adressen Gömd

Kontakta GFIF

 

 Göteborgsvarvet

 

 

 

Postadress:
Göteborgs Friidrottsförbund
Box 12174
402 42 Göteborg

Besöksadress:
Friidrottens väg 5
414 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317727885
E-post: This is a mailto link

Se all info