Hoppa till sidans innehåll

Tävlingsplan för seniorer under sommaren

23 JUN 2020 14:17
Under förra helgen drog tävlingarna igång igen efter en lång grundträningssäsong för seniorerna. I syfte att ge våra aktiva möjligheten att prestera på hög nivå har våra grengruppskommittéer planerat tävlingssommaren utifrån förutsättningarna.
  • Uppdaterad: 23 JUN 2020 14:17

Trots att det nu är tillåtet att tävla på elitnivå kommer det med en hel del utmaningar och tillpassningar. Därför har våra olika grengruppskommittéer tillsammans arbetat fram lösningar som ska främja våra aktiva i största möjliga mån samtidigt som evenemangen ska hålla smittspridningen nere. I första hand handlar det om fler och mindre tävlingar som är utspridda över veckans alla dagar och på olika platser. Nedan följer en genomgång av hur de olika grengrupperna planerat sommaren.

Sprint & häck

Första tävlingarna för sprint och häck kördes förra helgen när restriktionerna för tävlingar släppte. Man har planerat tävlingar fram till början av juli och sedan är tanken att de aktiva ska gå in i en träningsperiod inför andra delen av säsongen i augusti och september.

– Vi har delat upp det så att jag och Peter Karlsson ansvarar för 100 och 200 meter och kort häck, och så kör Erik Olsson (bla tränare för Carl Bengtström) 400 meter och lång häck, säger Anders Palmqvist, ansvarig för grengruppskommittén sprint/häck.

För de kortare distanserna kör man tre deltävlingar av vad som kallas för ”sprinterutmaningen” som från början var tänkt som en tävlingstour men för att undvika att skapa stress och skador hos de aktiva har man valt att köra tävlingarna utan att räkna poäng. Tanken är att de längre distanserna ska gå på vardagskvällar medan kortsprintdistanserna går på helgerna, för att det ska gå att kombinera till exempel 200 meter och 400 meter samma vecka. Det har varit ett högt tryck på anmälningar till tävlingarna vilket inneburit att man varit tvungen att begränsa startfälten utifrån kapacitet och beroende på om man kommer från en Göteborgsklubb.

– Vi kör tävlingar på Ullevi nu på lördag och där hade vi lätt kunnat ha 300 startande men nu har vi stoppat anmälan och sagt nej till många som kommer utifrån. Vi har tagit in några utifrån som tillför konkurrens för våra bästa aktiva, säger Anders Palmqvist och fortsätter:

– Damernas 200 meter blir rena rama SM-finalen.

Några namn som nämns i startlistan är Lisa Lilja (Ullevi), Daniela Busk (Malmö) och Linnea Kilander (Malmö).

Hopp

Grengruppen för hopp har bland annat skapat en lokal tour, GBG Jump Tour, där man erbjuder tävlingar för alla olika hoppgrenar. Konceptet går ut på att man kör fyra deltävlingar där de sex första i varje gren får poäng, och sedan lägger man ihop de tre bästa tävlingarna för att utse en vinnare i respektive gren. Första deltävlingen avgjordes förra helgen på Jennylunds IP och nu väntar ytterligare tävlingar 5 juli, 25 juli och 8 augusti. Utöver detta planerar man varje onsdag och torsdag att genomföra resultattävlingar juli ut, där onsdagarna är avsedda för längd och tresteg och torsdagarna för höjd och stav.

– GBG Jump Tour är mer avsett för att vara en seniortävling och tävlingarna på onsdagar och torsdagar är rena resultattävlingar som vem som helst får vara med på, säger Peter Liberg, grengruppsordförande för hopp, och fortsätter:

– Vi hoppas att vi ska kunna hålla en god klass på tävlingarna. På torsdag när vi hoppar höjd så kommer bland annat Sofie Skoog, Melvin Lycke Holm, Ellen Ekholm och Simon Wiklund till start.

Kast

I grengruppskommittén för kast har man beslutat att överlämna ansvaret till alla föreningar att arrangera många småtävlingar med olika nivå på startfälten. Man har sedan tävlingsförbudet hävdes arrangerat många tävlingar med fina resultat. 

– Sen finns det ju några större tävlingar utanför Göteborg för seniorer, det var ju till exempel i Helsingborg nu i helgen som var, säger Anders Lundell, grengruppsordförande för kast.

Anders Lundell berättar också att man köpt in en i princip komplett tävlingsuppsättning till Friidrottens Hus som alla Göteborgsklubbar kan låna för att få till tävlingar med rätt och tillräcklig utrustning. 

– Och så har vi skapat en community både på Facebook och Instagram som vi kallar "GBG Kast" och där försöker vi samla information om man till exempel Ale får för sig att arrangera en resultattävling.

Medel/lång

Precis som för övriga grengrupper var även medel- och långdistanslöpning snabbt igång när restriktionerna för tävlingar släppte under förra helgen. Planen är att erbjuda många lopp på olika distanser framförallt under juli och i den allra närmsta framtiden planeras idag (tisdag) ett snabbt 1500-meterslopp på Slottsskogsvallen, där vi bland annat förväntas se svenska rekordhållaren på 1000 meter Johan Rogestedt på startlinjen. Utöver det kommer en av tre så kallade ”rikstävlingar” att gå i Göteborg den 25 juli, där prestationscentrumet för medel/lång planerar att samla de allra vassaste löparna i landet till varje tävling.

– Sen kommer vi att genomföra Sky Is the Limit den 8 augusti där löpningen kommer ha en viktig del, säger Alexander Nilsson, ordförande för medel/lång.


För samtliga grengrupper gäller att man inte planerat tävlingar efter juli då fler "vanliga" tävlingar väntas dra igång. Du hittar tävlingsprogrammet för samtliga grengrupper här>

Foto: Deca Text & Bild

Skribent: Sebastian Nilsson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Göteborgs Friidrottsförbund
Box 12174
402 42 Göteborg

Besöksadress:
Friidrottens väg 5
414 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317727885
E-post: This is a mailto link

Se all info