Hoppa till sidans innehåll

Terräng-SM avslutade mästerskapsåret 2020

25 OKT 2020 21:49
Under helgen genomfördes årets sista SM-tävlingar när det var dags för terräng-SM på Grimstafältet i Vällingby i Stockholm. Göteborg höll fanan högt med ett stort antal medaljer.
  • Uppdaterad: 25 OKT 2020 21:49

Det var precis som under SM-milen i Anderstorp för ett par veckor sedan riktigt starka startfält när hela Sveriges löparelit samlades på ett stort, grönt, och lite lerigt gräsfält i Västerort i Stockholm. Ett avbräck med Göteborgsögon sett var dock Charlotta Fougberg som ju förra helgen sprang ett fantastiskt VM i halvmarathon i Polen där hon tog den bästa svenska placeringen i ett halvmaraton-VM någonsin med en nittonde plats med mycket starka tiden 1:10.19. Även distriktets starkaste löpare på herrsidan Suldan Hassan saknades.

Sävedalens Anastasia Denisova blev dubbel bronsmedaljör i helgen efter två starka lopp.

Men det skulle gå fort för de ditresande göteborgarna ändå och på damernas korta bana, det vill säga två varv på tvåkilometersslingan, var det framförallt två göteborgsklubbar som höll sig högt upp i resultatlistan. Det handlade om Sävedalens AIK och orienteringsklubben Göteborg-Majorna OK. Allra bäst i det höstruggiga vädret lyckades Sävedalens Anastasia Denisova och plockade hem bronsmedaljen efter en stark slutforcering där hon bland annat passerade klubbkollegan Sara Christiansson. Sara som långt in i loppet försökte haka på slutsegraren Meraf Batha från Hälle, men fick denna dag erkänna sig besegrad men fick trots det med sig en femteplats. Mellan Anastasia och Sara var det fjolårets silvermedaljör vid VM i långdistansorientering Lina Strand som knep fjärdeplatsen. På sjätteplats hade vi Linas klubbkollega Moa Enmark. Lina och Anastasia, som även hon är en framgångsrik orienterare, duellerade också i sprint-SM i orientering för ett par veckor sedan, och den gången var det Lina som gick segrande ur duellen som silvermedaljör medan Anastasia slutade fyra. På söndagen när det var dags för det långa loppet och fem varv runt Grimstafältet stod Anastasia återigen som bronsmedaljör efter att hon även denna gång avgjort mot Sara Christiansson på slutrundan, som i sin tur slutade fyra i loppet.

På herrarnas korta bana var det ett riktigt getingbo där de 28 högst placerade gick i mål inom 30 sekunder och bäst bland göteborgarna lyckades Göteborgs Friidrottsförbunds medarbetare Alexander Nilsson, Mölndal, som gjorde ett av karriärens klart bästa lopp, och gick i mål som åtta på tiden 12.12, bara sju sekunder från bronsplats. På långa banan var det ytterligare en orienterare som lyckades bäst bland göteborgslöparna när IFK Göteborgs Max Peter Bejmer gick i mål som femtonde man.

Vidare till ungdomsklasserna fortsatte unge Mölndalslöparen Jonathan Grahn att prenumerera på guld när det kommer till löpsträckor på 800 meter eller längre. Vare sig det gäller banlöpning eller terräng har han de senaste åren varit nästintill hundraprocentig när han stått på startlinjen. När P16- och P17-klassen under lördagen startade tillsammans såg han till att knäcka även P17-killarna en efter en och gick i mål som ohotad segrare i det fyra kilometer långa loppet. I F16-klassen gjorde träningskompisen Alma Svantesson ett starkt lopp och tog ett brons med tiden 15.32, och tio sekunder snabbare sprang IFK Göteborgs Saga Provci som tog silvret. I F19-klassen var det en jämn duell om silver och brons där två göteborgslöpare var med och gjorde upp, GKIK:s Julia Nielsen och IFK Göteborgs Malin Agervig Kristiansson, där den förstnämnda knep bronset med tiden 14.52. I sitt sista lopp i juniorklassen tog Mölndals Miguel Palm hem sin första individuella terrängmedalj när han med knappa kilometern kvar gjorde ett försök att rycka ifrån övriga i M22-klassen, men lyckades inte skaka av sig Hälles Samuel Fitsumbrhan och Hässelbys Axel Djurberg utan fick nöja sig med bronsmedaljen.

I helsvart syns Lina Strand och Moa Enmark som tillsammans med Agnes Leo tog lagbrons på den korta banan, en poäng före Hässelby.

Bortsett från alla starka individuella prestationer sprang Göteborg hem flera lagmedaljer. På damernas korta bana var Sävedalens AIK tvåa genom Anastasia Denisova, Sara Christiansson och Lisa Bergdahl och Göteborg-Majorna OK trea genom Lina Strand, Moa Enmark och Agnes Leo, som gick en oerhört jämn fajt mot Hässelby och var till slut ynka en poäng före. I P19-klassen hade vi Sävedalen på bronsplats tack vare Erik Guander, Melker Tillenius och Ivan Magnusson. I P16-17 plockade Mölndal hem guldet genom Jonathan Grahn, Carl Erixon och Simon Wikell och också i F16-17 tog Mölndal brons genom Alma Svantesson, Saga Hagelin och Dina Cange.

Dessutom flera starka prestationer i veteranklasserna där bland annat Kvilles starka och evigt unge Karin Schön plockade hem guldet i K55. Vilket SM-guld i ordningen det handlar om kräver en väl gedigen efterforskning men frågan är om det inte närmar sig ett tresiffrigt antal!

Fullständiga resultat här>

Foton: Deca Text & Bild

Skribent: Sebastian Nilsson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Göteborgs Friidrottsförbund
Box 12174
402 42 Göteborg

Besöksadress:
Friidrottens väg 5
414 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317727885
E-post: info@goteborgfriidro...

Se all info