Hoppa till sidans innehåll

VM i Doha satte punkt för en lång friidrottssäsong

09 OKT 2019 16:13
Ett på många sätt speciellt världsmästerskap i friidrott, där Göteborg hade fem aktiva på plats, är över. Höjdpunkten ur göteborgsögon var Charlotta Fougbergs starka maratonlopp i de extrema väderförhållandena.
  • Skapad: 09 OKT 2019 16:13

VM i Doha är sedan några dagar tillbaka över och en synnerligen lång friidrottssäsong är därmed definitivt slut. Den självklara TV-underhållningen, bland annat av våra superstjärnor från Göteborg, har lämnat ett visst tomrum efter sig. Men det går att glädja sig åt ett framgångsrikt mästerskap ur ett svenskt perspektiv där tävlingarna i Doha var de bästa VM-tävlingarna på tolv år för Sverige, med Daniel Ståhls guld och Armand Duplantis silver som självklara höjdpunkter.

Samtliga göteborgare gick in i mästerskapet redan under de inledande dagarna. Första natten efter att mästerskapet drog igång var det dags för kvinnornas maraton (loppet startade vid midnatt), där en uthållig göteborgare vid namn Charlotta Fougberg visade framfötterna. Det såg redan på förhand ut att bli en tuff mara för Charlotta i extremvärmen och oron visade sig definitivt vara befogad. Trots att det var runt 32 grader varmt var värmen inte det avgörande hindret utan den stora svårigheten gick ut på att att hantera luftfuktigheten på 75 procent, och av de 68 startande maratonlöparna var det till slut bara 40 löpare som tog sig i mål. Charlotta hanterade emellertid de tuffa förutsättningarna på ett utmärkt sätt och fick sannolikt betalt för sina noggranna förberedelser inför mästerskapet. I loppet, där hon likt de flesta andra som tog sig i mål, tappade hon lite fart ju längre loppet gick, men sprang till slut mål som artonde kvinna. Dessutom var hon fjärde europé med i sammanhanget imponerande tiden 2.49,17.

Andreas Kramer sprang i det första försöksheatet på 800 meter och såg länge stark ut och gjorde en taktiskt oklanderlig insats, men krafterna sinade något på upploppet och han lyckades inte hålla en plats bland de tre bästa som krävdes för direktavancemang till semin. Goda tiden 1.46,74 innebar dock att hoppet för att ta sig vidare på tid fortfarande fanns kvar men det visade sig finnas dragvilliga löpare i samtliga heat vilket gjorde att Andreas tid slutligen var cirka en halvsekund för långsam. Lovisa Lindh som även hon sprang 800 meter fick precis som Andreas nöja sig med ett försöksheat och hennes lopp påminde en del om hur det såg ut för Andreas. Taktiskt väl utfört, men på upploppet fanns inte krafterna riktigt där för att utmana om en placering bland de tre bästa. Lovisas tid på 2.03,72 innebar en knapp sekund från avancemang på tid.

Våra två stavhoppare från Örgryte Michaela Meijer och Melker Svärd Jacobsson hade tyvärr inga lyckade mästerskap där Michaela rev ut sig på 4.50 i kvalet och Melker aldrig fick chansen att visa vad han går för på grund av en baklårskänning.

Fullständiga resultat här>

Foto: Deca Text & Bild

Skribent: Sebastian Nilsson
Epost: Adressen Gömd

Kontakta GFIF

 

 Göteborgsvarvet

 

 

 

Postadress:
Göteborgs Friidrottsförbund
Box 12174
402 42 Göteborg

Besöksadress:
Friidrottens väg 5
414 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317727885
E-post: This is a mailto link

Se all info