Hoppa till sidans innehåll
Foto: Johan Wettergren Friidrottsgymnasiet i Göteborg.

Riksfriidrottsgymnasiet Göteborg


För tillfället går det 42 elever på Friidrottsgymnasiet i Göteborg (FIG) i samverkan med Katrinelundsgymnasiet. Verksamhetsansvarig är Kristian Pettersson som till sin hjälp har fyra instruktörer; Katrin Klaup, Eric Senorski, Emil Predan och Midde Hamrin.

Eleverna representerar idag i stort sett alla grenar inom friidrotten. Bland tidigare elever finner vi bland annat silvermedaljören i höjdhopp från inomhus-EM 2013, Ebba Jungmark, höjdhopperskan Emma Green Tregaro, som tog brons vid VM 2005 såväl som inomhus-EM 2013, samt Patrik Klüft, som tog brons i stavhopp i Paris-VM 2003. Bea Dahlgren, Mikael Ahl, Jim Christensen, Daniel Norgren, Eric Senorski, Suldan Hassan och Andreas Kramer är andra som samlat på sig landslagsmeriter.


FIG är från hösten 2011 ett Friidrottsgymnasium med Riks-intag och har samverkan och kontaktnät över hela Sverige.

Historia

Friidrottsgymnasiet i Göteborg har funnits sedan höstterminen 1993 och har varit knutet till Frölundagymnasiet först, men numera Katrinelundsgymnasiet. Det är ett friidrottsgymnasium med Riks-intag och lokalt intag, så kallat NIU (Nationellt godkända idrottsutbildningar).

Första terminen 93/94 gick 14 elever på FIG och de representerade grenarna sprint, häck, längd, tresteg, höjd, stav, diskus och spjut. Ansvarig projektledare var Peter Hornebrant.
Målsättningen var att ha hög kvalitet som garanterar möjligheter för de aktiva att utvecklas i friidrott i kombination med en gedigen studiesatsning.
Upptagningsområden: Göteborg, Härryda, Öckerö, Kungälv, Ale, Lerum, Mölndal, Partille, Orust, Stenungsund och Tjörn.

Riks-FIG i Göteborg från hösten 2011
Vid Svenska Friidrottsförbundets styrelsemöte 27 april 2010 togs beslutet att Friidrottsgymnasiet i Göteborg från och med höstterminen 2011 skulle få rikstäckning. Totalt 162 stycken rikselevplatser fördelades på sju olika platser. Så här skrev SFIF i ett pressmeddelande:

"Detta innebär att nuvarande riksfriidrottsgymnasium i Lidingö föreslås bli regionalt vilket innebär möjlighet till fortsatt stark friidrottsprofil med samma utrymme för utbildningstimmar i ämnet specialidrott som riksidrottsgymnasierna får. Detsamma gäller för Sjödalagymnasiet i Huddinge som också ansökt om att bli riksidrottsgymnasium.

Ny i konstellationen blir Göteborg, Katrinelundsgymnasiet, som med en stark friidrottsmiljö nu blir en än starkare utvecklingsort för morgondagens friidrott.

Motivet till förändringen skall ses i Svenska Friidrottsförbundets långsiktiga strategi att förutom bra förutsättningar för elitfriidrott på gymnasienivån också skapa nav för postgymnasiala studier i kombination med bra förutsättningar för friidrott på internationell konkurrensnivå."

Elevplatsfördelning:

Falun

25

Göteborg

20

Karlstad

26

Malmö

20

Sollentuna

25

Umeå

20

Växjö

26

Uppdaterad: 05 OKT 2016 14:51

Postadress:
Göteborgs Friidrottsförbund
Box 12174
402 42 Göteborg

Besöksadress:
Friidrottens väg 5
414 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317727885
E-post: info@goteborgfriidro...

Se all info