Hoppa till sidans innehåll

Finnkampen - juvelen i kronan

03 SEP 2001 10:59
I söndags kväll gick jag hem från Ullevi - rent fysiskt absolut dyngsur efter en dag av oavbruten nederbörd, men varm i själen av den unika upplevelse som kallas FINNKAMPEN. Fick jag välja att se en endaste idrottstävling om året så skulle valet bli lätt - detta är svensk idrotts stora klassiker!
  • Skapad: 03 SEP 2001 10:59

Har vi verkligen gjort klart för oss vilken oerhörd betydelse den här tävlingen har för vår kära idrott? Här kommer några funderingar i ämnet. 

                               FinnKstafettM
                                               Nöjda segrare på 4x100m! 

Friidrott handlar om kampen.
Klockan och måttbandet är hjälpmedel för att underlätta för oss att uppskatta prestationerna, men deras betydelse är liten i jämförelse med kampen mellan två (eller flera) individer. Det är därför 25.000 människor hoppar och vrålar av sina lungors fulla kraft när Malin Öhrn kämpar ned Anne-Marie Sandell i en upplopps-strid, medan man förstrött gäspar i TV-soffan när Jegorova eller Szabo missar världsrekordet med ett par sekunder.
Man kan möjligen i förbigående notera att Malin Öhrns tid är två minuter över världsrekordet - men vem bryr sig!!!

Det är därför utvecklingen i galorna är så förödande trist. Löpning har reducerats till simpla tempotest där den löpstarkaste lotsas fram i kamp mot en klocka som så gott som uteslutande vinner. 99% av alla lopp kulminerar i ett misslyckande eftersom löprekorden är så långt drivna att absolut alla komponenter måste vara optimala för att det skall kunna övervinnas.
Alla spännande taktiska manövrar och blixtrande spurtstrider blir vi mestadels lurade på eftersom någon, någonstans bestämt att allt går ut på rekord....

Jag måste erkänna att jag numera mycket sällan tittar på galatävlingarna på TV. Det är mestadels trista och förutsägbara tillställningar. Det skall till en Zürich- eller DN-gala för att jag skall nappa.

Förr i tiden var det förbjudet med harar. Det betraktades som fusk - och det är ju egentligen precis vad det är. Man gynnar den mest löpstarke på de andras bekostnad. Taktikern och spurtkanonen har kvaliteter som galaarrangören diskvalificerar genom att sätta in harar. Jag tror inte att det är praktiskt möjligt att förbjuda harar igen - men visst är tanken lockande!
Och sedan sitter expertkommentatorerna och stirrar förvånat när en löpare som Nils Schumann vinner flera titlar i taktiska 800m-lopp. Mästerskapen är ju den enda chansen han får att visa upp sin löpbegåvning fullt ut. Medeldistanslöpning med eller utan harar är vitt skilda idrottsgrenar. 

                                FinnKhojd
                  Stefan, Staffan och Ola (Carlsson som tangerade sitt personbästa 2.17m)

Men det allra, allra bästa med Finnkampen är att den erbjuder så många svenska friidrottare ett stort, fantastiskt och framför allt uppnåeligt mål att satsa mot! Drömmen att kvala in till ett OS, VM eller EM är inte lätt att finna näring till, när kvalgränserna är så stentuffa som de är. Men att kvala in till Finnkampslaget kan åtminstone 10 personer per gren se som en oerhört stimulerande målsättning. För exempelvis undertecknad var detta drivkraften att träna två (och ibland tre) träningspass per dag under många år. Den stolthet och glädje jag kände över att få knalla in på ett fullsatt Olympiastadion i den svenska landslagsoverallen kan jag över huvud taget inte uttrycka i ord.

Finnkampen skapar den toppbredd ur vilken vi kan vaska fram de internationella storstjärnor som vi numera producerar med allt tätare mellanrum.

Betydelsen av detta kan inte nog understrykas. Det svenska tävlingsutbudet har förändrats radikalt de senaste årtiondena. Förr fanns det en mängd "halvstora" galor runt om i landet som bjöd förstklassiga tävlingstillfällen även för de aktiva strax under den yppersta eliten.

Nu har denna typ av tävlingar dött ut i konkurrens med all elitidrott som sköljs över oss från en mängd nya medier. Kvar finns bara ett par storgalor samt Folksam GP och det är svårt att finna bra tävlingstillfällen för den som kanske ligger tia i sin gren i landet. 

                                FinnK2starka
                      2 starka! Arsi Harju och Göran Johansson till höger eller vänster...

En detalj jag noterade i TV-sändningen var alla de tindrande ögon man kunde se bland de unga funktionärerna. Ur en sådan fantastisk upplevelse flödar säkerligen inspirationen till kommande stordåd. Det är ingen tillfällighet att Göteborg den kommande helgen skickar sin största trupp någonsin till Folksammästerskapen Götaland i Kalmar. 85 personer innebär att vi för första gång tvingas hyra två bussar, men det är ett positivt problem minnsan!

För några år sedan var det populärt bland media att tala om hur låg resultatnivån blivit i Finnkampen. Detta har numera tystnat nästan helt. Förhoppningsvis för att det inte alls är sant! Finland och Sverige är två oerhört starka friidrottsnationer, framförallt i beaktande av hur små vi är. Vid årets tävling presenterades fyra färska VM-medaljörer och otaliga finalister vid internationella senior- och juniormästerskap. Att som Finland ha samtliga tre kvinnliga spjutkastare över 60 meter kopierar troligen ingen annan nation. Ulla Tuimalas oväntade juniorvärldsrekord på 3000m hinder var ett annat exempel på detta. 


                               Finnk04holmjubel
                                      Över 25.000 på söndagen - i hällregn!

Det finns många länder som är duktiga i en eller annan grengrupp eller bara i endera könet. Men hur bra är Kenyanska kastare eller Kinas manliga långlöpare?
Frågan är om det finns stort mer än tio nationer som skulle besegra oss i en landskamp för både män och kvinnor med tre deltagare.
Eller för att hårddra det - skulle USA förmå få ihop ett lag som slår oss.....
Utan att erbjuda dem tjocka dollarbuntar för att deltaga vill säga!

Och då är vi inne på ett annat kapitel. Våra nya storstjärnor är genomgående så fantastiskt positiva och naturliga att det är en fröjd att skåda. Att se Christian Olsson hoppa alla sex hoppen i spöregnet i Växjö, eller Kajsa Bergqvist på Ullevi envist sträva på med ett leende på läpparna långt efter det att alla andra rivit ut sig. Det är sådant som skapar verklig FOLKKÄRHET!

Kontrasten mellan systrarna Kallurs härliga spontanitet och de buttra och giriga världsstjärnorna Maurice Greene och Michael Johnson är fullständigt osannolik! Dessas uppträdande vid en del presskonferenser i somras väckte ilska och avsmak hos mig (för att bara inte tala om Greenes otrevlige manager Hudson)! Oviljan att ens beröra ämnet doping ökar inte direkt deras trovärdighet. Som idoler och förebilder för mängder av ungdomar är det deras förbannade skyldighet att ta avstånd från doping - åtminstone i allmänna ordalag! Inte ens detta kan de bjuda på... 

                            EmmasGuldgren
                              Emma Green vann höjd i Ungdomskampen.
                              Hur många seniorkamper har hon framför sig?

Friidrottens plötsliga uppsving och populäritet i vårt land beror till allra största del på de enskilda individernas personlighet och uppträdande. Många vittnar också om att andan i landslaget är bättre än någonsin.

Hade jag ägt en hund hade jag inte släppt ut den i söndagsvädret!
Ändock trotsade drygt 25.000 människor hällregnet och skapade en fantastisk inramning till årets Finnkamp. Hur många blir det nästa gång? 60.000 på två dagar är mitt tips, speciellt om vi kan få EM till Göteborg år 2006.

När går Finnkampen på Stockholms Stadion nästa gång? Även om tradition är viktig när det gäller idrott och speciellt Finnkamp så tvivlar jag på att Svenska Friidrottsförbundet har råd att chansa. Den göteborgska idrottspubliken har triumferat som så många gånger förr!


Per Crona

Skribent: Per Crona

Kontakta GFIF

 Göteborgsvarvet

 

Postadress:
Göteborgs Friidrottsförbund
Box 12174
402 42 Göteborg

Besöksadress:
Friidrottens väg 5
414 76 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317727885
E-post: This is a mailto link

Se all info