Veteran-SM 3 september

Göteborg Friidrott möter Bibbi Lind

24 FEBRUARI 10:00 SKRIBENT: SARA ULRIKA HOLMGREN

Veteranen Bibbi Lind, 79, är en av 101 anmälda löpare till Veteran-SM under Göteborgsvarvets Marathon 3 september. Över distansen har Bibbi svenskt veteranrekord i K65-70- och 75. Och för fjorton år sedan vann hon dessutom New York Marathon K65 med resultatet 3.29.59. Däremot är det flera mil mellan rekorden, resultatet enskilt och det som driver henne framåt. -Jag har aldrig tänkt att “nu måste jag springa så här fort för att få det”. Utan jag har ju bara sprungit och så har det blivit, säger Bibbi.

Bibbi öppnar dörren till Solvikingarnas stuga i Skatås och hälsar med ett lagom fast handslag.  Göteborg Friidrott träffar henne vid niotiden en onsdagsmorgon när det än så länge bara är hon i stugan. 

-Ja, alla som är 65+ och daglediga kommer på onsdagar klockan tio, säger Bibbi och nickar lätt med ett leende vid mungipan.
-Man måste ju ha någon aktivitet, något att göra. Annars tänker jag för mycket, säger Bibbi.

Sedan hösten 2022 har hon konstaterat hjärtarytmi som tvingar henne att vara idel öra med andetag och puls.

-När jag anmälde mig 2019 hade jag inte en tanke på att jag inte skulle orka.
-Det började i höstas faktiskt. Att jag märkte att jag blev trött när jag sprang i Änggården.
-Men och det kan man ju bli, säger Bibbi. Så jag tänkte inte mer på det. Men så sprang jag dagen därpå och kände “Nej, men det här är inte rätt”.

-Och så tittade jag på min klocka. “Men gud vilken dålig klocka”, som visade alldeles för snabb puls.  

-Jag måste köpa en ny. Det var det första jag tänkte. Och då är jag ändå läkare, skrattar Bibbi. 

-Det var då som jag upptäckte det. Det hindrar mig inte från att träna men jag måste lyssna in kroppen mer. Blir jag väldigt andfådd då går det för fort, säger Bibbi som ibland försökt räkna andetagen.

– Men då har jag ju kommit av mig!, skrattar Bibbi. Men då vet man lite hur det känns. 

“Jag har sprungit fort när jag känt för det och sprungit sakta när jag känt för det”

Löpningen har haft ett självklart utrymme för Bibbi från när hon “var en bit över 30”.

-Men jag har ju inte varit med… (en förening). Eller jo, jag var på faktiskt i ÖIS (Örgryte IS Friidrott) på 70-talet lite kort när min äldsta dotter var med. 

-Det var ju så jätteroligt!, säger Bibbi och lyser upp.

-Det var precis i början när jag hade börjat träna och då tränade jag så hårt att jag fick en stressfraktur, säger Bibbi och lägger handen mot smalbenet. 

-Det är väl den enda gången jag har haft en överbelastning överhuvudtaget. Efter det så har jag sprungit väldigt ofta själv och sprungit när jag haft tid. Jag har sprungit fort när jag känt för det och sprungit sakta när jag känt för det, säger Bibbi

2009 reste hon till ett av världens största lopp, New York Marathon. 

– Det var inte så jag åkte dit för att vinna min åldersklass (K65), för jag hade ju ingen aning om vilka som sprang. Men jag visste att jag orkar mycket och jag tyckte det var ett fantastiskt roligt lopp, säger Bibbi som här sprang på 3.29.59 på den bana som likt Göteborgsvarvets innehåller både backar och broar.

-Det tyckte jag var så jätteroligt för jag ville ju komma under 3.30. Det hade jag som mål och det är ju 5-minuters fart, säger Bibbi.

Och när Bibbi väl går igenom listan för att se vilka som sprang upptäcker hon att hon låg på andraplats i sin åldersklass. 
-Va, tänkte jag! Tvåa! Hur kan jag vara tvåa? Och så var det någon som var 5 minuter före! 

-Men då skrev jag och frågade vem det var. Och då var det ju en man! Det tyckte jag var roligt. Så då blev jag 1a, berättar Bibbi. 

Kanske att hennes genuina uttryck och grundade öppenhet faktiskt också är en styrka?
Kanske finns där en liten tävlingsdjävul ändå?

-Oh ja, det finns nog inte så lite. Det finns nog ganska mycket men jag försöker inte ha det som ett mål.

-Nä, för det.. det…har jag inte, säger Bibbi och funderar. 

Även om resultat inte är en enskild drivkraft är tävlingar för Bibbi värdefull stimulans.
Den 3 september springer hon (nu K75) Jubileumsmaran med målet för sig själv och gentemot hjärtat, att genomföra loppet. 

-Att göra det, kan vara en väldigt härlig känsla. Man måste sänka ribban. Tiden får inte vara den dominerande. Eller jo, det är klart, repet säger ju att man måste ha en viss maxtid för att komma runt, skrattar Bibbi.

-Så även om det inte kanske går som jag hoppats på, att jag skulle orka springa mestadels, så får jag vara glad att jag orkar genomföra det.

Göteborgsvarvet Marathon är två relativt bakvända Göteborgsvarv. 
-Ja, jag har kollat bansträckningen, säger Bibbi

-Det ska bli roligt! En utmaning och något som är lite unikt och i hemstaden. Och det är bra att det är i september, för luften är så himla bra!

“Ja, det går fort mellan onsdagarna”, säger en annan Solviking som just kommit till stugan. 

Vid 09.54 kommer sista man, snörar fast hunden Maja utanför stugan och går in för att byta om. 
Onsdagsträningen har nu samlat sex stycken löpare för ett varv runt “Skatås-åttan”. 

“Du, jag var ju där på Fysiken “, säger en solviking och vänder sig frågande mot Bibbi som är pensionerad läkare. “De sa att jag hade artros i knät”, säger han och rör underbenet fram och tillbaka. 

“Vad får du göra för övningar då?”, frågar en annan. 

“Jag har en skivstång hemma, jag kanske ska börja med det, säger han och gör knäböj i luften. 

-Jag förstår alla som har lite problem. Att man tänker “vågar jag springa?”. Men jag tänker att jag vill springa så länge jag kan, berättar Bibbi. Det kanske är lite mycket att säga att jag springer, men jag promenad-joggar, jag går några meter när pulsen går upp. Idag verkar hjärtat vara bra. Kroppen känns som den brukar kännas, säger Bibbi och ger sig iväg med gruppen på ytterligare en onsdagsträning.


För att anmäla dig till Jubileumsmaran 3 september, klicka här!

För Bansträckningen, klicka här!

Fakta Bibbi Lind
Född: 1944
Förening: Solvikingarna
Uppvuxen i Kinna, bor i Göteborg. 
Veteranrekord 10km väg – maraton i K65-70-75.

För samLAD veteranstatistik, klicka här!

27 mar 2024

“Jag är jättestolt över att vara en del av MAIK sprint”

Är det verkligen möjligt att under en och samma säsong göra seniorlandslagsdebut, vinna sin första SM-medalj och lopp efter lopp slå personligt rekord? Det är det, i alla fall om man heter Michelle Da Silva och Olivia Lundberg och tävlar för Mölndals AIK.

22 mar 2024

“De förstod att jag behöver vara kreativ”

 “Det finns en 11-års grupp med 100% funktionärsengagemang” “En av våra ledare integrerar värdegrunden i övningarna” “Hon har verkligen förmågan att få ihop dem som ett lag” Vem är denna ledare? Göteborgs Friidrottsförbund möter Desiree Lilliehöök, ideell ledare för Sävedalens AIK. 

21 feb 2024

“Det är en belöning så god som någon”

Hur lyfter föreningen värdet av det ideella engagemanget idag? Vilken betydelse har Göteborgsvarvets överskott för friidrotten i Göteborg? Och hur korrelerar dessa två perspektiv? Göteborgs Friidrottsförbund möter Karin Edin, styrelseledamot och ledare i IFK Göteborg Friidrott, tillika huvudfunktionär för Göteborgsvarvet.

04 nov 2023

“Om jag inte sätter upp mål har jag redan gett upp”

–  Hon hade sagt, du kan vinna! Jag kände att jag måste försöka. – Jag var ett vrak där inne på banan.

11 sep 2023

Mölndals Aktiva Råd – Philip Bayer berättar

Göteborg Friidrott möter Philip Bayer, aktiv medlem i Mölndals Aktiva råd för att prata om deras organisation och hur de jobbar. Aktivas råd, eller Ungdomsråd, finns till för att kunna tillvara aktivas intressen och vara en länk mellan ungdomarna och klubben i stort. Läs mer här och inspireras.

28 aug 2023

Göteborg Friidrott möter Solvikingarnas Sonja Roxner

Med sex dagar kvar till Göteborgsvarvet Marathon har den dova, fuktiga, och förhoppningsfulla sensommaren rört sig in över Slottsskogen.Kanske blir det 15 grader sol, fluffiga moln och svag vind som både Karin Schön och Bibbi Lind önskade, när Göteborgs Friidrottsförbund under våren fick en inblick i förberedelserna. Idag får du möta den färska VSM-guldmedaljören över 10.000 meter, Sonja Roxner, Solvikingarna, som (utan elitbakgrund) fortsätter att utvecklas och nu gör sig redo för Göteborgsvarvet Marathon 3 september i K60, den främst konkurrenskraftiga klassen för kvinnor.

08 aug 2023

Veteran-SM 2023

Årets upplaga av veteran-SM avgjordes i helgen på Slottsskogsvallen. Helgen bjöd på flera nordiska och svenska rekord samt bra prestationer. Totalt sattes 23 svenska rekord, varav sex av de noterades som nordiska rekord.

13 jul 2023

Göteborg Friidrott möter IF Kvilles veteraner

Göteborg Friidrott besöker nya Björlandavallen och IF Kvilles 1-åriga veterangrupp där långdistanslöparen Karin Schön och Maria Jonsson är med. Idag är det sprintträning, men om drygt en månad; Göteborgsvarvet Marathon och Veteran-SM.

22 jun 2023

“Flyg inte högre än vingarna bär”

För Elsa Jögi har Göteborgsvarvet agerat grundbult i livet och löpningen har liknat en processledare genom svåra situationer. 2023 sprang hon Göteborgsvarvet för 40:e gången, som en av två kvinnliga löpare som sprungit loppet flest gånger. Men när Elsa anmälde sig till Varvet första gången 1980 hade hon aldrig genomfört ett halvmaraton. -Jag har alltid Göteborgsvarvet som mitt mål för att springa. Alltså. Det är en del av livet, säger Elsa.

26 maj 2023

“Det är en skatt vi har tillsammans”

Solen bränner av en stillbild över Slottskogsvallen. Målportalen dominerar upploppsrakan och genom öppningen till Runners Zone skymtar ett sjok, ett mindre publikhav av ljusblå jackor. “Välkommen”, säger Stefan och prickar av funktionärer från Mölndals AIK. Det är den morgonen idag. Göteborgsvarvet 2023. Och bara fem timmar till förste löpare förväntas lyfta hela Slottsskogsvallens energi en nivå högre

11 maj 2023

Hampus och Emy är redo!

– Jag såg att de hade målat ut linjerna när jag var ute och cyklade, då blev man lite extra taggad, säger Hampus

04 maj 2023

“Idrott söker talang men finner mognad”.

Ungdomar och ledare från föreningar över landet samlas i Friidrottens Hus, Göteborg; Navet för prestationscentrum medel/lång. Tröskeltester, föreläsningar, intervallpass, testa-på-OCR-träning och workshops i grupp fyller tre helgdagar för Svenska Löpartalanger och deras tränare. Men vad är en talang?