Veteran-SM 3 september

Göteborg Friidrott möter Bibbi Lind

24 FEBRUARI 10:00 SKRIBENT: SARA ULRIKA HOLMGREN

Veteranen Bibbi Lind, 79, är en av 101 anmälda löpare till Veteran-SM under Göteborgsvarvets Marathon 3 september. Över distansen har Bibbi svenskt veteranrekord i K65-70- och 75. Och för fjorton år sedan vann hon dessutom New York Marathon K65 med resultatet 3.29.59. Däremot är det flera mil mellan rekorden, resultatet enskilt och det som driver henne framåt. -Jag har aldrig tänkt att “nu måste jag springa så här fort för att få det”. Utan jag har ju bara sprungit och så har det blivit, säger Bibbi.

Bibbi öppnar dörren till Solvikingarnas stuga i Skatås och hälsar med ett lagom fast handslag.  Göteborg Friidrott träffar henne vid niotiden en onsdagsmorgon när det än så länge bara är hon i stugan. 

-Ja, alla som är 65+ och daglediga kommer på onsdagar klockan tio, säger Bibbi och nickar lätt med ett leende vid mungipan.
-Man måste ju ha någon aktivitet, något att göra. Annars tänker jag för mycket, säger Bibbi.

Sedan hösten 2022 har hon konstaterat hjärtarytmi som tvingar henne att vara idel öra med andetag och puls.

-När jag anmälde mig 2019 hade jag inte en tanke på att jag inte skulle orka.
-Det började i höstas faktiskt. Att jag märkte att jag blev trött när jag sprang i Änggården.
-Men och det kan man ju bli, säger Bibbi. Så jag tänkte inte mer på det. Men så sprang jag dagen därpå och kände “Nej, men det här är inte rätt”.

-Och så tittade jag på min klocka. “Men gud vilken dålig klocka”, som visade alldeles för snabb puls.  

-Jag måste köpa en ny. Det var det första jag tänkte. Och då är jag ändå läkare, skrattar Bibbi. 

-Det var då som jag upptäckte det. Det hindrar mig inte från att träna men jag måste lyssna in kroppen mer. Blir jag väldigt andfådd då går det för fort, säger Bibbi som ibland försökt räkna andetagen.

– Men då har jag ju kommit av mig!, skrattar Bibbi. Men då vet man lite hur det känns. 

“Jag har sprungit fort när jag känt för det och sprungit sakta när jag känt för det”

Löpningen har haft ett självklart utrymme för Bibbi från när hon “var en bit över 30”.

-Men jag har ju inte varit med… (en förening). Eller jo, jag var på faktiskt i ÖIS (Örgryte IS Friidrott) på 70-talet lite kort när min äldsta dotter var med. 

-Det var ju så jätteroligt!, säger Bibbi och lyser upp.

-Det var precis i början när jag hade börjat träna och då tränade jag så hårt att jag fick en stressfraktur, säger Bibbi och lägger handen mot smalbenet. 

-Det är väl den enda gången jag har haft en överbelastning överhuvudtaget. Efter det så har jag sprungit väldigt ofta själv och sprungit när jag haft tid. Jag har sprungit fort när jag känt för det och sprungit sakta när jag känt för det, säger Bibbi

2009 reste hon till ett av världens största lopp, New York Marathon. 

– Det var inte så jag åkte dit för att vinna min åldersklass (K65), för jag hade ju ingen aning om vilka som sprang. Men jag visste att jag orkar mycket och jag tyckte det var ett fantastiskt roligt lopp, säger Bibbi som här sprang på 3.29.59 på den bana som likt Göteborgsvarvets innehåller både backar och broar.

-Det tyckte jag var så jätteroligt för jag ville ju komma under 3.30. Det hade jag som mål och det är ju 5-minuters fart, säger Bibbi.

Och när Bibbi väl går igenom listan för att se vilka som sprang upptäcker hon att hon låg på andraplats i sin åldersklass. 
-Va, tänkte jag! Tvåa! Hur kan jag vara tvåa? Och så var det någon som var 5 minuter före! 

-Men då skrev jag och frågade vem det var. Och då var det ju en man! Det tyckte jag var roligt. Så då blev jag 1a, berättar Bibbi. 

Kanske att hennes genuina uttryck och grundade öppenhet faktiskt också är en styrka?
Kanske finns där en liten tävlingsdjävul ändå?

-Oh ja, det finns nog inte så lite. Det finns nog ganska mycket men jag försöker inte ha det som ett mål.

-Nä, för det.. det…har jag inte, säger Bibbi och funderar. 

Även om resultat inte är en enskild drivkraft är tävlingar för Bibbi värdefull stimulans.
Den 3 september springer hon (nu K75) Jubileumsmaran med målet för sig själv och gentemot hjärtat, att genomföra loppet. 

-Att göra det, kan vara en väldigt härlig känsla. Man måste sänka ribban. Tiden får inte vara den dominerande. Eller jo, det är klart, repet säger ju att man måste ha en viss maxtid för att komma runt, skrattar Bibbi.

-Så även om det inte kanske går som jag hoppats på, att jag skulle orka springa mestadels, så får jag vara glad att jag orkar genomföra det.

Göteborgsvarvet Marathon är två relativt bakvända Göteborgsvarv. 
-Ja, jag har kollat bansträckningen, säger Bibbi

-Det ska bli roligt! En utmaning och något som är lite unikt och i hemstaden. Och det är bra att det är i september, för luften är så himla bra!

“Ja, det går fort mellan onsdagarna”, säger en annan Solviking som just kommit till stugan. 

Vid 09.54 kommer sista man, snörar fast hunden Maja utanför stugan och går in för att byta om. 
Onsdagsträningen har nu samlat sex stycken löpare för ett varv runt “Skatås-åttan”. 

“Du, jag var ju där på Fysiken “, säger en solviking och vänder sig frågande mot Bibbi som är pensionerad läkare. “De sa att jag hade artros i knät”, säger han och rör underbenet fram och tillbaka. 

“Vad får du göra för övningar då?”, frågar en annan. 

“Jag har en skivstång hemma, jag kanske ska börja med det, säger han och gör knäböj i luften. 

-Jag förstår alla som har lite problem. Att man tänker “vågar jag springa?”. Men jag tänker att jag vill springa så länge jag kan, berättar Bibbi. Det kanske är lite mycket att säga att jag springer, men jag promenad-joggar, jag går några meter när pulsen går upp. Idag verkar hjärtat vara bra. Kroppen känns som den brukar kännas, säger Bibbi och ger sig iväg med gruppen på ytterligare en onsdagsträning.


För att anmäla dig till Jubileumsmaran 3 september, klicka här!

För Bansträckningen, klicka här!

Fakta Bibbi Lind
Född: 1944
Förening: Solvikingarna
Uppvuxen i Kinna, bor i Göteborg. 
Veteranrekord 10km väg – maraton i K65-70-75.

För samLAD veteranstatistik, klicka här!

26 maj 2023

“Det är en skatt vi har tillsammans”

Solen bränner av en stillbild över Slottskogsvallen. Målportalen dominerar upploppsrakan och genom öppningen till Runners Zone skymtar ett sjok, ett mindre publikhav av ljusblå jackor. “Välkommen”, säger Stefan och prickar av funktionärer från Mölndals AIK. Det är den morgonen idag. Göteborgsvarvet 2023. Och bara fem timmar till förste löpare förväntas lyfta hela Slottsskogsvallens energi en nivå högre

11 maj 2023

Hampus och Emy är redo!

– Jag såg att de hade målat ut linjerna när jag var ute och cyklade, då blev man lite extra taggad, säger Hampus

04 maj 2023

“Idrott söker talang men finner mognad”.

Ungdomar och ledare från föreningar över landet samlas i Friidrottens Hus, Göteborg; Navet för prestationscentrum medel/lång. Tröskeltester, föreläsningar, intervallpass, testa-på-OCR-träning och workshops i grupp fyller tre helgdagar för Svenska Löpartalanger och deras tränare. Men vad är en talang?

17 apr 2023

Varvetmilen Göteborg!

Dagens två segrare representerar båda Hälle IF. Segraren i damklassen blev Emy Thorén med tiden och det personliga rekordet 35.25. Snabbaste herren sprang i mål på 32.11 och heter Jakob Böhm. 

22 feb 2023

Göteborg Friidrott möter Majornas IK “Seniorerna”

Inför Veteran-SM i maraton 3 september har Göteborg Friidrott besökt Majornas IK "Seniorerna". Under ett 18 kilometer långpass lär du känna Robert Aronica som sprungit Göteborgsvarvet sedan 98, Johan Svensson som inte alls fastnade för distansen efter sin första mara. Och Andreas som försöker lära sig om distansen. Du får också möta Ledar-Johan som berättar om gruppen, gemenskapen "och just att man blandar det där meditativa och sköna med lite resultatjakt, det gör ju att man sporras och orkar ta ut sig det där sista"

12 dec 2022

Göteborg Friidrott möter Mölndals AIK

“Vi letar alltid efter en sorts fantastisk människa som ska äga alla egenskaper och det klarar nästan ingen. Vi behöver faktiskt jobba mycket mer i team runt gruppen. Den här personen är pedagogisk, den här kan hålla kontakt med föräldrarna och göra fina excelark, och här har vi en som sprider glädje och kan hitta på roliga aktiviteter utanför”, säger Marika Greberg, ordförande Mölndals AIK

04 okt 2022

“Då kan jag känna “jag lägger av direkt”- Erik Olsson

04 jul 2022

“Men nu har jag vänt på det och känner; Jag ska vara en förebild”

31 mar 2022

“Vi lever med två beslut” – Anders Prytz

22 dec 2021

“Det är en ständigt pågående process”

22 dec 2021

“Det kändes som att allt vi har byggt upp, bara revs ner”

09 dec 2021

“Alla bra värdegrunder innehåller paradoxer”