Göteborgsvarvet Marathon 3 september 2023

Göteborg Friidrott möter Solvikingarnas Sonja Roxner

“Jag sprang milen snabbare när jag var 60 år än när jag var 30”

Med sex dagar kvar till Göteborgsvarvet Marathon har den dova, fuktiga, och förhoppningsfulla sensommaren rört sig in över Slottsskogen.Kanske blir det 15 grader sol, fluffiga moln och svag vind som både Karin Schön och Bibbi Lind önskade, när Göteborgs Friidrottsförbund under våren fick en inblick i förberedelserna.  Idag får du möta den färska VSM-guldmedaljören över 10.000 meter, Sonja Roxner, Solvikingarna, som (utan elitbakgrund) fortsätter att utvecklas och nu gör sig redo för Göteborgsvarvet Marathon 3 september i K60, den främst konkurrenskraftiga klassen för kvinnor. 

-Löpningen är ju för mig en livsstil, samtidigt som jag märkte att det är ju roligt att vara med på Veteran-SM och tävla i sin egen åldersgrupp, säger Sonja.

“Har alltid haft med mig löparskorna”

Sonja genomförde Göteborgsvarvet första gången strax under 2 timmar.
Det var 1990, Sonja var 28 år, och löpningen var en självklar del av vardagen när hon transportlöpte till och från sitt arbete på Volvo i Torslanda, Göteborg. 

-Jag har sett mig själv som en löpare även om jag inte tävlat på elitnivå. Jag har alltid haft med mig löparskorna, säger Sonja.

2015 (Okej, snabbspolning!) gick Sonja med i Solvikingarna, en av Göteborgs friidrottsföreningar med särskilt fokus på långdistanslöpning. Och samtidigt som hon började träna mer strukturerat, genomförde Sonja en löptränarutbildning, engagerade sig som tränare i både Solvikingarna och Volvos idrottsförening, och deltog som tränare under en av Göteborgsvarvets årliga löparresor. 

-Jag kände att jag kan springa inte bara för att springa, utan också försöka bättra mig och samtidigt entusiasmera andra, att uppmuntra andra, att få andra att förstå löpningens tjusning så som jag känner; att löpningen är livet, ungefär, säger Sonja

Och från att ha sprungit Göteborgsvarvet på 1.48 sprang Sonja, efter fyra års mer intensiv träning, under målportalen efter 1 timme 42 minuter. 6 minuters personligt rekord!

-Jag kände mig ju stark. Och om man tar perspektivet livslång träning så känner man sig stark i kropp och själ av löpning, säger Sonja

-Men jag har mina små akilleshälar. Det är knät och hälsenorna, men har sällan varit skadad en längre period, så jag har kunnat hålla på.

-Hur skall man äta, träna, vila, hantera stress och må bra?, säger Sonja och menar att tröskeln till ett mer hälsosamt liv, där även tävlingsmomentet kan ingå och höja livslust och motivation för hela livet, inte behöver vara stor.

-Det finns ju säkert många duktiga motionärer där ute som kan motiveras att börja springa Veteran-SM, säger Sonja som successivt gick från motionslöpning till att känna “Oj, här finns det potential att bli bättre”.

“Kan jag förbättra mig eller kan jag låta bli att försämra mig?”

-Ska man tävla i SM, så bör man ju ha en liten löparbakgrund bakom sig.  Många kanske börjar springa en mil och tänker att det är enkelt, men tränar inte så mycket för det och tänker aldrig mer. Så det som är viktigt är att se “Var står du idag”? “Kan du öka på?” “Vad vill du?”, säger Sonja och ger sig själv som exempel;

-Jag har fortfarande potential att bli bättre och jag sprang milen snabbare när jag var 60 år än jag var 30.

Den 3 september är K60-klassen den främst konkurrenskraftiga klassen för kvinnor. Från klockan 11.00 och framåt kan du som vill följa bland annat Karin Schön och Maria Jonsson, IF Kville, Carina Larsson från Högsbo IK,  Carina Berntsson, Kongahälla AIK och såklart, Sonja Roxner, när de gör upp om SM-medaljerna under 42.2 kilometer genom Göteborgs 400 år långa historia. 

-Kan jag förbättra mig eller kan jag låta bli att försämra mig?, avslutar Sonja.

För samtliga startlistor till Veteran-SM Marathon klickar du här.
PM för SM skickas ut under måndagen den 28 augusti via mail till dig som är anmäld. 

FAKTA
Sonja Roxner
Åldersklass: K60 
Förening: Solvikingarna

Distanser: 5000, 10.000 meter + hel- och halvmaraton. 
Sonjas bästa maraton: Stockholm Marathon 2019 3.40
Sonjas bästa Göteborgsvarv: 2019 (57 år) 1.42

Är du tidigare elitidrottare, eller helt ny till friidrott och vill börja träna och tävla som veteran? 
IF Kville, Högsbo AIK, Solvikingarna, Mölndals AIK är bara några av Göteborg Friidrottsförbunds föreningar som gärna välkomnar dig! För att komma i kontakt med någon av Göteborgs 52 föreningar, klickar du dig vidare här!

Veteran-SM i Marathon är en del av Göteborgsvarvet Marathon 2023. Du som är +35 år och är medlem i en Friidrottsförening har möjlighet att delta i Veteran-SM. Gör tillvalet Veteran-SM när du anmäler dig eller på Mina sidor om du redan är anmäld.


11 sep 2023

Mölndals Aktiva Råd – Philip Bayer berättar

Göteborg Friidrott möter Philip Bayer, aktiv medlem i Mölndals Aktiva råd för att prata om deras organisation och hur de jobbar. Aktivas råd, eller Ungdomsråd, finns till för att kunna tillvara aktivas intressen och vara en länk mellan ungdomarna och klubben i stort. Läs mer här och inspireras.

08 aug 2023

Veteran-SM 2023

Årets upplaga av veteran-SM avgjordes i helgen på Slottsskogsvallen. Helgen bjöd på flera nordiska och svenska rekord samt bra prestationer. Totalt sattes 23 svenska rekord, varav sex av de noterades som nordiska rekord.

13 jul 2023

Göteborg Friidrott möter IF Kvilles veteraner

Göteborg Friidrott besöker nya Björlandavallen och IF Kvilles 1-åriga veterangrupp där långdistanslöparen Karin Schön och Maria Jonsson är med. Idag är det sprintträning, men om drygt en månad; Göteborgsvarvet Marathon och Veteran-SM.

22 jun 2023

“Flyg inte högre än vingarna bär”

För Elsa Jögi har Göteborgsvarvet agerat grundbult i livet och löpningen har liknat en processledare genom svåra situationer. 2023 sprang hon Göteborgsvarvet för 40:e gången, som en av två kvinnliga löpare som sprungit loppet flest gånger. Men när Elsa anmälde sig till Varvet första gången 1980 hade hon aldrig genomfört ett halvmaraton. -Jag har alltid Göteborgsvarvet som mitt mål för att springa. Alltså. Det är en del av livet, säger Elsa.

26 maj 2023

“Det är en skatt vi har tillsammans”

Solen bränner av en stillbild över Slottskogsvallen. Målportalen dominerar upploppsrakan och genom öppningen till Runners Zone skymtar ett sjok, ett mindre publikhav av ljusblå jackor. “Välkommen”, säger Stefan och prickar av funktionärer från Mölndals AIK. Det är den morgonen idag. Göteborgsvarvet 2023. Och bara fem timmar till förste löpare förväntas lyfta hela Slottsskogsvallens energi en nivå högre

11 maj 2023

Hampus och Emy är redo!

– Jag såg att de hade målat ut linjerna när jag var ute och cyklade, då blev man lite extra taggad, säger Hampus

04 maj 2023

“Idrott söker talang men finner mognad”.

Ungdomar och ledare från föreningar över landet samlas i Friidrottens Hus, Göteborg; Navet för prestationscentrum medel/lång. Tröskeltester, föreläsningar, intervallpass, testa-på-OCR-träning och workshops i grupp fyller tre helgdagar för Svenska Löpartalanger och deras tränare. Men vad är en talang?

17 apr 2023

Varvetmilen Göteborg!

Dagens två segrare representerar båda Hälle IF. Segraren i damklassen blev Emy Thorén med tiden och det personliga rekordet 35.25. Snabbaste herren sprang i mål på 32.11 och heter Jakob Böhm. 

24 mar 2023

Göteborg Friidrott möter Bibbi Lind

Veteranen Bibbi Lind, 79, är en av 101 anmälda löpare till Veteran-SM under Göteborgsvarvets Marathon 3 september. Över distansen har Bibbi svenskt veteranrekord i K65-70- och 75. Och för fjorton år sedan vann hon dessutom New York Marathon K65 med resultatet 3.29.59. Däremot är det flera mil mellan rekorden, resultatet enskilt och det som driver henne framåt. “Jag har aldrig tänkt att “nu måste jag springa så här fort för att få det” “Utan jag har ju bara sprungit och så har det blivit”, säger Bibbi.

22 feb 2023

Göteborg Friidrott möter Majornas IK “Seniorerna”

Inför Veteran-SM i maraton 3 september har Göteborg Friidrott besökt Majornas IK "Seniorerna". Under ett 18 kilometer långpass lär du känna Robert Aronica som sprungit Göteborgsvarvet sedan 98, Johan Svensson som inte alls fastnade för distansen efter sin första mara. Och Andreas som försöker lära sig om distansen. Du får också möta Ledar-Johan som berättar om gruppen, gemenskapen "och just att man blandar det där meditativa och sköna med lite resultatjakt, det gör ju att man sporras och orkar ta ut sig det där sista"

12 dec 2022

Göteborg Friidrott möter Mölndals AIK

“Vi letar alltid efter en sorts fantastisk människa som ska äga alla egenskaper och det klarar nästan ingen. Vi behöver faktiskt jobba mycket mer i team runt gruppen. Den här personen är pedagogisk, den här kan hålla kontakt med föräldrarna och göra fina excelark, och här har vi en som sprider glädje och kan hitta på roliga aktiviteter utanför”, säger Marika Greberg, ordförande Mölndals AIK

04 okt 2022

“Då kan jag känna “jag lägger av direkt”- Erik Olsson