“Man är aldrig ensam”
Kajsa Roth: "Kort sagt är det fantastiskt. Jag är med människor som har samma mål som mig och förstår mig för att vi är likadana"
IDEELLT ENGAGEMANG
Hej och välkommen till föreningslivet
Hur lyfter föreningen värdet av det ideella engagemanget idag? Vilken betydelse har Göteborgsvarvets överskott för friidrotten i Göteborg? Och hur korrelerar dessa två perspektiv? Göteborgs Friidrottsförbund möter Karin Edin, styrelseledamot och ledare i IFK Göteborg Friidrott, tillika huvudfunktionär för Göteborgsvarvet.
Skribent: Sara Tibell 2024-02-21
“Föräldrar får betala flera tusen – för att slippa hjälpa till”, skriver Göteborgsposten den fjortonde november 2023.
– De var omgående väldigt tydliga med att ”antingen ställer ni upp eller så får ni betala”. Det var inte ens ett ”välkomna” utan det var det första de sa, berättar Julio Amorim för Göteborgsposten
-Det blev ju bara en (1) artikel, som kopplades till solidaritetsfrågan och som jag tycker vänds fel. Solidariteten är ju att göra sina timmar, inte att det är osolidariskt att köpa sig loss, säger Karin.
Artikeln lyfts utifrån huruvida det ideella engagemang är frivilligt eller kravställt genom ett antal timmar, något som varierar beroende på föreningens verksamhet.
-Närvaron är så viktigt för upplevelsen för de som tävlar eller för de som springer Varvet, säger Karin
-Att köpa sig loss bara för att vi skall få pengarna, det är inte det som är vitsen utan vi måste ju ändå ha den fysiska närvaron. Så hur gör vi?
-Då landade vi på den här summan, som är 3000 kronor då, säger Karin
-Det är inte för att de som har mycket pengar skall kunna köpa sig loss, utan att vi faktiskt vill visa på att er närvaro för de här 16 timmarna är värt mycket.
Hur blir engagemanget en självklarhet?
Förutom engagemanget som delas med övriga föreningar* i Göteborg; att genomföra Göteborgsvarvet, arrangerar IFK Göteborg Friidrott de lokala tävlingarna Full Moon Jump och Nationaldagskampen. Arrangemangen finns till för att ge kraft åt individens motivation och vilja att utvecklas. Ett arrangemang driver dessutom en relativ inkomst för föreningen.
Men utan den ideella kraften försvåras genomförandet.
Kvar blir en kostnad för att köpa in funktionärer från andra föreningarna eller utifrån.
I artikeln “En dialog om de ideella krafternas värde” (2021) menar Arina Ljung, styrelseledamot i Göteborgs Friidrottsförbund och idrottspsykolog, att idrott skapar arenor där människor kan få uppleva samhörighet och skapa sociala relationer, vilket kan öka livskvaliteten. Hon menar också, att det finns ett arbete att göra med att få sina medlemmar att känna sig inkluderade. ”Personligen gillar jag verkligen uttrycket “Se mig, hör mig, berör mig”, säger Arina i artikeln.
Så hur blir engagemanget en självklarhet för individen?
-Vi har en man, som är volontärarbetare. Han har inga barn i klubben, men kommer och hjälper till för att han tycker det är så himla roligt!, säger Karin leendes.
-Att få ut den här glädjen. Vi behöver jobba mer med det, säger Karin som naturligt bär känslan att föreningslivet är en del av vardagens rytm.
-Mina föräldrar var engagerade inom segling. Mamma var med i klubbkommittéen. Så jag har med mig det, liksom. Och de andra föräldrarna som var engagerade är fortfarande mina föräldrars vänner.
-Det är också en fantastisk möjlighet att vara med sitt/sina barn och få en annan relation med dem än den vanliga hemma-jargongen, säger Karin
Kan möjligheten att köpa sig fri från sitt engagemang bli så attraktiv att merparten gör det?
Kommer konsekvensen av det utarma eller förändra grundstommen i föreningslivet?
-Den risken finns ju. Att man tycker det är värt.
-Vi hade väldigt gärna sluppit, menar Karin som berättar att de hela tiden försöker uppmuntra medlemmar att söka sig till kommittéer eller till styrelsen. Delar av ett ideellt engagemang som kan stärka individens känsla av att vara inkluderad och en del av ett sammanhang.
-Varvet är populärt att jobba på! Det är en folkfest och stor stämning! Men vi pratar ju för redan frälsta på något sätt. För dem som redan är engagerade. För de som står på Varvet och langar vatten eller på våra ungdomstävlingar där man faktiskt får komma sitt eget barn nära. De som gör det. De vittnar ju alltid om att det är så himla roligt! Och de kommer ju alltid tillbaka, säger Karin
-Men det kommer ju hela tiden nya medlemmar. Vi har pratat om att vi kanske skall ta fram en manual om vad det innebär. Så att tröskeln inte blir så hög om man inte är van, säger Karin.
Överskottet från den 44-åriga halvmaran har stärkt föreningskanslier och möjliggjort för anställning av tränare eller fullgod arvodering för ledare.
-Det går ju också såklart till anmälningsavgifter för två starter per helg för barn- och ungdomar
(i IFK Göteborg). Även om barn förr fick tävla hur många gånger de ville på en helg, säger Karin
-Men IFK har ju vuxit som förening under de åren jag har varit med. Nu har vi duktiga ungdomar och juniorer som tar medalj på ungdoms-SM och junior-SM. Och det kostar ju pengar.
-När jag började (2016) hade vi bara barnverksamhet, som drog runt sig själv på Varvet-pengarna, säger Karin
-Och får vi fler medlemmar behöver man någon som håller ihop helheten och då är det någon vi måste anställa.
-Vi är jätteglada för framgångarna för de här ungdomarna som är bland de bästa i Sverige. Och då måste vi också visa att vi vill satsa på dem, säger Karin
Samtidigt, har överskottet naturligt minskat som följd av pandemin, vilket skapar ekonomiska slitningar i verksamheterna.
-Vi försöker fortfarande ställa om verksamheten. Men hade Varvet-pengarna varit noll hade vi fått dragit ner på våra utgifter, säger Karin, vilket innebär att den totala verksamheten hade behövt minska och det ideella engagemanget hade behövt vara än starkare.
-Det var en brytpunkt med Covid. Att man vande sig av det, tror jag. Pratar man med andra klubbar säger de ungefär samma sak. Till och med engagemanget för sitt eget barn har ju också minskat, menar Karin som likt många andra har barn i fler än en (1) idrott;
-I handbollen är det mer “Nu är det en cup, och så kommer ett schema var man skall vara” Det är lite mer “inställ dig”. Och alla kommer där, säger Karin.
-Men jag är också så imponerad av hur Göteborgsvarvet som organisation tillsammans med våra ideella timmar sätter ihop det här stora. Det är så coolt att se löparna gå i mål på stafetten med sitt lag. Det är en belöning så god som någon, avslutar Karin.
*För de friidrottsföreningar anslutna till Göteborgs Friidrottsförbund, och då särskilt de 16 arenaföreningarna.
Nyfiken på att läsa mer?
Artikeln “Vi lever med två beslut” (2022)
Artikeln “En dialog om arrangemang och de ideella krafternas värde (2021)
Utbildningar inom ideellt ledarskap
För föräldrar -“Friidrottsförälder”
För alla – “Rekrytera och motivera ideella”
Kajsa Roth: "Kort sagt är det fantastiskt. Jag är med människor som har samma mål som mig och förstår mig för att vi är likadana"
Är det verkligen möjligt att under en och samma säsong göra seniorlandslagsdebut, vinna sin första SM-medalj och lopp efter lopp slå personligt rekord? Det är det, i alla fall om man heter Michelle Da Silva och Olivia Lundberg och tävlar för Mölndals AIK.
“Det finns en 11-års grupp med 100% funktionärsengagemang” “En av våra ledare integrerar värdegrunden i övningarna” “Hon har verkligen förmågan att få ihop dem som ett lag” Vem är denna ledare? Göteborgs Friidrottsförbund möter Desiree Lilliehöök, ideell ledare för Sävedalens AIK.
– Hon hade sagt, du kan vinna! Jag kände att jag måste försöka. – Jag var ett vrak där inne på banan.
Göteborg Friidrott möter Philip Bayer, aktiv medlem i Mölndals Aktiva råd för att prata om deras organisation och hur de jobbar. Aktivas råd, eller Ungdomsråd, finns till för att kunna tillvara aktivas intressen och vara en länk mellan ungdomarna och klubben i stort. Läs mer här och inspireras.
Med sex dagar kvar till Göteborgsvarvet Marathon har den dova, fuktiga, och förhoppningsfulla sensommaren rört sig in över Slottsskogen.Kanske blir det 15 grader sol, fluffiga moln och svag vind som både Karin Schön och Bibbi Lind önskade, när Göteborgs Friidrottsförbund under våren fick en inblick i förberedelserna. Idag får du möta den färska VSM-guldmedaljören över 10.000 meter, Sonja Roxner, Solvikingarna, som (utan elitbakgrund) fortsätter att utvecklas och nu gör sig redo för Göteborgsvarvet Marathon 3 september i K60, den främst konkurrenskraftiga klassen för kvinnor.
Årets upplaga av veteran-SM avgjordes i helgen på Slottsskogsvallen. Helgen bjöd på flera nordiska och svenska rekord samt bra prestationer. Totalt sattes 23 svenska rekord, varav sex av de noterades som nordiska rekord.
Göteborg Friidrott besöker nya Björlandavallen och IF Kvilles 1-åriga veterangrupp där långdistanslöparen Karin Schön och Maria Jonsson är med. Idag är det sprintträning, men om drygt en månad; Göteborgsvarvet Marathon och Veteran-SM.
För Elsa Jögi har Göteborgsvarvet agerat grundbult i livet och löpningen har liknat en processledare genom svåra situationer. 2023 sprang hon Göteborgsvarvet för 40:e gången, som en av två kvinnliga löpare som sprungit loppet flest gånger. Men när Elsa anmälde sig till Varvet första gången 1980 hade hon aldrig genomfört ett halvmaraton. -Jag har alltid Göteborgsvarvet som mitt mål för att springa. Alltså. Det är en del av livet, säger Elsa.
Solen bränner av en stillbild över Slottskogsvallen. Målportalen dominerar upploppsrakan och genom öppningen till Runners Zone skymtar ett sjok, ett mindre publikhav av ljusblå jackor. “Välkommen”, säger Stefan och prickar av funktionärer från Mölndals AIK. Det är den morgonen idag. Göteborgsvarvet 2023. Och bara fem timmar till förste löpare förväntas lyfta hela Slottsskogsvallens energi en nivå högre
– Jag såg att de hade målat ut linjerna när jag var ute och cyklade, då blev man lite extra taggad, säger Hampus
Ungdomar och ledare från föreningar över landet samlas i Friidrottens Hus, Göteborg; Navet för prestationscentrum medel/lång. Tröskeltester, föreläsningar, intervallpass, testa-på-OCR-träning och workshops i grupp fyller tre helgdagar för Svenska Löpartalanger och deras tränare. Men vad är en talang?