Svenska mästerskapen

Veteran-SM 2023

 Skribent: Elwira Ripsweden

Årets upplaga av veteran-SM avgjordes i helgen på Slottsskogsvallen. Helgen bjöd på flera nordiska och svenska rekord samt bra prestationer. Totalt sattes 23 svenska rekord, varav sex av de noterades som nordiska rekord.

Det blev tre intensiva dagar när medaljerna skulle delas ut till Sveriges bästa veteranfriidrottare. Den yngsta veteranklassen tävlar man ifrån 35 års ålder, därefter i femårsklasser där de äldsta idrottarna tillhör 90-årsklassen. I helgens nästsista gren såg debutanten i 90-årsklassen Gerd Magnusson till att göra en minnesvärd tävling när hon i sin tredje kulstöt stötte hela 4.69 vilket innebär svenskt rekord i K90-klassen.
 

IF Kvilles arrangemang

I år stod friidrottsklubben IF Kville för arrangörskapet. 
– Veteran-SM är ett utmanande men roligt arrangemang där vi ville visa att Göteborgs friidrott är redo för Veteran-VM kommande år. Det har varit ett fantastiskt engagemang från flera håll som man kanske inte hade väntat sig kring ett veteranmästerskap. Det är också svårt att inte bli imponerad av hur flera av de tävlande presterade i de olika åldersklasserna, säger IF Kvilles Sportchef Jakob Lindbom.

Karin Jonsén, tävlandes för IF Kville. Tredje plats i längdhopp i K40-klassen.

Jakob berättar att veteranverksamheten i Kville har växt ordentligt den senaste tiden och att det börjar sprida sig vidare till andra delar av föreningen.
– Det är betydelsefullt eftersom det visar att friidrott verkligen är en idrott för alla hela livet, vilket följer våra ledord: Glädje, Gemenskap, Utveckling, Trygghet – För alla. 

Tävlande ledaren

En av de som sett till att IF Kvilles verksamhet har växt är Eric Persson.
– Att vara ledare för Kvilles veterangrupp är väldigt roligt! Utmaningen för mig är att försöka få de aktiva att vilja tävla, vilket lyckades ganska bra till årets VSM, säger Eric Persson, ledare i veterangruppen i IF Kville.
 
Utöver att han är ledare, är han också aktiv själv och tävlar för klubben. Han ställde upp i höjd, längd, tresteg, stav, spjut och 300 meter häck. Sex grenar totalt under en helg. Han belönades med ett guld i tresteg, silver i längdhopp och ett brons på 300 meter häck. Det blev även fem personliga rekord för honom och ett säsongsbästa.
– Det som var roligast på detta Veteran-SM var som på alla VSM, att träffa alla veteranfriidrottare som man lärt känna genom åren, säger Eric.

Eric Persson tävlandes för IF Kville. Bild från IVSM i Uppsala 2023. Foto: Deca Text & Bild

På helgens SM-tävling vanns föreningstävlingen återigen av Spårvägens FK, men Göteborgsklubbarna börjar närma sig underifrån. Kanske är det något som nästa års veteran-VM här i Göteborg kan inspirera till?
 
För 47 år sedan hölls veteran-VM, även kallat World Masters Athletics Championsships (WMA eller WMAC), i Göteborg senast. Nästa år är det dags igen!

Trots att det är lite mer än ett år kvar, är förberedelserna i full gång.
Projektledaren för WMA Anders Mattson berättar:
– Vi har verkligen börjat kratta manegen och skapat förutsättningarna för att genomföra arbetet kring mästerskapet på riktigt. Ett veteran-VM är ett oerhört stort projekt som kommer att kräva mycket av väldigt många men som också känns otroligt inspirerande. Strukturen och målbilden finns där, organisationen förbereds i detta nu och snart går vi in en än mer operativ fas. Hösten som är på väg blir väldigt viktig för oss, då kommer det att hända en hel del och det kommer att synas. 

800 meter i M45-klassen. Segraren blev Spårvägens Daniel Norberg på 2:06.48. Foto: Deca Text och Bild

“Alla blir vi veteraner förr eller senare”

Veteranfriidrotten i Sverige har över lag fått en skjuts i antal utövare. De grenarna som ofta lockar flest deltagare är kastgrenarna, men även de längre distanserna såsom 5000 och 10 000 meter. En gren där det på årets SM märktes skillnad i var stafetterna, där antal lag var fler än tidigare.

–Känslan är att det ligger oerhört bra i tiden. Det bubblar redan massor inom veteranverksamheten och ett världsmästerskap kommer såklart ge allting en extra skjuts. Jag är övertygad om att detta bara är början, alla blir vi veteraner förr eller senare och det finnas ingen anledning till att varken sluta utmana sig själv eller våga drömma. Förhoppningsvis hittar fler människor en plats inom friidrotten, som ju verkligen är en idrott för hela livet, säger Anders Mattson.
 
Eric Persson håller med det Anders säger om tävlingen.
– Veteran-VM i Göteborg nästa år kommer att öka intresset för veteranfriidrotten och kommer säkerligen göra att vi får fler veteraner till vår verksamhet.

Hela världen till Göteborg!

Det förväntas komma 20.000 besökare till Göteborg i samband med mästerskapet från över 100 nationer. 

– Det skall bli fantastiskt kul att genom friidrotten få bjuda in hela världen till Göteborg igen. Atmosfären kring veteranmästerskapen är otrolig, vi kommer få uppleva helt makalösa idrottsliga prestationer men även en två veckor lång sommarfest. För oss som organisation ser vi verkligen fram emot att få gå in i en riktig VM-bubbla, det är få förunnat.   

– Jag skulle vilja säga att det här evenemanget betyder massor av outforskade möjligheter, vi hoppas tillsammans med staden kunna ta vara på så många som möjligt av dem. 

Veteran-SM går av stapeln den 12-25 augusti 2024 här i Göteborg. Anmälan öppnar den 1 januari 2024.

För att se alla resultat från helgens VSM, klicka HÄR

 


 

27 mar 2024

“Jag är jättestolt över att vara en del av MAIK sprint”

Är det verkligen möjligt att under en och samma säsong göra seniorlandslagsdebut, vinna sin första SM-medalj och lopp efter lopp slå personligt rekord? Det är det, i alla fall om man heter Michelle Da Silva och Olivia Lundberg och tävlar för Mölndals AIK.

22 mar 2024

“De förstod att jag behöver vara kreativ”

 “Det finns en 11-års grupp med 100% funktionärsengagemang” “En av våra ledare integrerar värdegrunden i övningarna” “Hon har verkligen förmågan att få ihop dem som ett lag” Vem är denna ledare? Göteborgs Friidrottsförbund möter Desiree Lilliehöök, ideell ledare för Sävedalens AIK. 

21 feb 2024

“Det är en belöning så god som någon”

Hur lyfter föreningen värdet av det ideella engagemanget idag? Vilken betydelse har Göteborgsvarvets överskott för friidrotten i Göteborg? Och hur korrelerar dessa två perspektiv? Göteborgs Friidrottsförbund möter Karin Edin, styrelseledamot och ledare i IFK Göteborg Friidrott, tillika huvudfunktionär för Göteborgsvarvet.

04 nov 2023

“Om jag inte sätter upp mål har jag redan gett upp”

–  Hon hade sagt, du kan vinna! Jag kände att jag måste försöka. – Jag var ett vrak där inne på banan.

11 sep 2023

Mölndals Aktiva Råd – Philip Bayer berättar

Göteborg Friidrott möter Philip Bayer, aktiv medlem i Mölndals Aktiva råd för att prata om deras organisation och hur de jobbar. Aktivas råd, eller Ungdomsråd, finns till för att kunna tillvara aktivas intressen och vara en länk mellan ungdomarna och klubben i stort. Läs mer här och inspireras.

28 aug 2023

Göteborg Friidrott möter Solvikingarnas Sonja Roxner

Med sex dagar kvar till Göteborgsvarvet Marathon har den dova, fuktiga, och förhoppningsfulla sensommaren rört sig in över Slottsskogen.Kanske blir det 15 grader sol, fluffiga moln och svag vind som både Karin Schön och Bibbi Lind önskade, när Göteborgs Friidrottsförbund under våren fick en inblick i förberedelserna. Idag får du möta den färska VSM-guldmedaljören över 10.000 meter, Sonja Roxner, Solvikingarna, som (utan elitbakgrund) fortsätter att utvecklas och nu gör sig redo för Göteborgsvarvet Marathon 3 september i K60, den främst konkurrenskraftiga klassen för kvinnor.

13 jul 2023

Göteborg Friidrott möter IF Kvilles veteraner

Göteborg Friidrott besöker nya Björlandavallen och IF Kvilles 1-åriga veterangrupp där långdistanslöparen Karin Schön och Maria Jonsson är med. Idag är det sprintträning, men om drygt en månad; Göteborgsvarvet Marathon och Veteran-SM.

22 jun 2023

“Flyg inte högre än vingarna bär”

För Elsa Jögi har Göteborgsvarvet agerat grundbult i livet och löpningen har liknat en processledare genom svåra situationer. 2023 sprang hon Göteborgsvarvet för 40:e gången, som en av två kvinnliga löpare som sprungit loppet flest gånger. Men när Elsa anmälde sig till Varvet första gången 1980 hade hon aldrig genomfört ett halvmaraton. -Jag har alltid Göteborgsvarvet som mitt mål för att springa. Alltså. Det är en del av livet, säger Elsa.

26 maj 2023

“Det är en skatt vi har tillsammans”

Solen bränner av en stillbild över Slottskogsvallen. Målportalen dominerar upploppsrakan och genom öppningen till Runners Zone skymtar ett sjok, ett mindre publikhav av ljusblå jackor. “Välkommen”, säger Stefan och prickar av funktionärer från Mölndals AIK. Det är den morgonen idag. Göteborgsvarvet 2023. Och bara fem timmar till förste löpare förväntas lyfta hela Slottsskogsvallens energi en nivå högre

11 maj 2023

Hampus och Emy är redo!

– Jag såg att de hade målat ut linjerna när jag var ute och cyklade, då blev man lite extra taggad, säger Hampus

04 maj 2023

“Idrott söker talang men finner mognad”.

Ungdomar och ledare från föreningar över landet samlas i Friidrottens Hus, Göteborg; Navet för prestationscentrum medel/lång. Tröskeltester, föreläsningar, intervallpass, testa-på-OCR-träning och workshops i grupp fyller tre helgdagar för Svenska Löpartalanger och deras tränare. Men vad är en talang?

17 apr 2023

Varvetmilen Göteborg!

Dagens två segrare representerar båda Hälle IF. Segraren i damklassen blev Emy Thorén med tiden och det personliga rekordet 35.25. Snabbaste herren sprang i mål på 32.11 och heter Jakob Böhm.