Träna / Tävla

“Jag är jättestolt över att vara en del av MAIK sprint”

Är det verkligen möjligt att under en och samma säsong göra seniorlandslagsdebut, vinna sin första SM-medalj och lopp efter lopp slå personligt rekord? Det är det, i alla fall om man heter Michelle Da Silva och Olivia Lundberg och tävlar för Mölndals AIK.

Skribent: Elwira Ripsweden

I ett möte med Göteborgs Friidrottsförbund berättar Michelle och Olivia om vad det betyder att vara en del av en grupp som ständigt utvecklas, om Nordenkampen och säsongen som slutade med en bruten arm för Michelle.

– Otrolig och dramatiskt, en bergochdalbana. Flera snabba lopp, första gången i landslaget och avslutningsvis ett SM-silver, dessvärre toppat med en bruten arm. Att avsluta allt med min första SM-medalj kommer verkligen bli ett minne för livet, säger Michelle 

– Jag är jätteglad över denna säsong och väldigt tacksam för nya erfarenheter. Allt har gått bra från uppbyggnadsträningen till slutet av tävlingssäsongen vilket är superkul, säger Olivia.

“En av Sveriges främsta grupper”

Både Michelle och Olivia tävlar för Mölndals AIK och är under träning av Jonas Hilmersson.
Under säsongen har de tillsammans med sina lagkamrater visat att deras träningsgrupp är en av Sveriges främsta. I startfältet i finalen på 60 meter för damer på senior SM var hälften av de tävlande iklädda Mölndals rödblå kläder.

–Att träna tillsammans med en grupp där alla är motiverade och hela tiden vill bli bättre tror jag är en av nycklarna till varför det har gått så bra för mig under denna säsong, men även utomhussäsongen förra året, säger Olivia Lundberg.

Olivia Lundberg är född 2006 och snart 18 år gammal. Hon har tränat friidrott sedan 2018 och har innan dess tränat både gymnastik och fotboll. 2022 började hon att träna tillsammans med Jonas Hilmersson, och det var först då som hon gjorde en tydlig satsning.

Olivia gjorde sitt stora genombrott på ungdomsnivå när hon bland annat kom på en fjärde plats på Ungdoms-OS i Slovenien och vann 100 meter och 4×100 meter på Ungdomsfinnkampen. Hon har under säsongen tagit steget från att vara en duktig ungdom till att ta en plats på seniornivå.

Olivia Lundberg, Mölndals AIK, Finnkampen 2023

” Vi kände på oss att inomhussäsongen kunde bli något speciellt”

Olivias mål inför säsongen var att vara med på senior-SM och göra sitt bästa resultat där, Michelle å andra sidan hade inget konkret mål. Hon berättar att hon bara tränat friidrott sedan hon var 18 år gammal, idag är hon 24 år.

– Att ha långsiktiga mål har alltid varit orimligt för mig då jag inte är idrottare från grunden. Det krävs ju lite bekräftelse mentalt för att ens sätta målsättningar, vilket jag har fått nu efter denna säsong.

Även om det inte fanns ett tydligt prestationsmål, så fanns det en riktning.

–Det enda målet jag hade var att njuta och ha roligt.

Säsongen inleddes för Michelle på bästa möjliga sätt genom ett personligt rekord.

– Vi kände på oss att inomhussäsongen kunde bli något speciellt då sommarens tävlingar gick bra och att höst- och vinterträningen gick lysande, säger Michelle.

Nordenkampen och seniorlandslagsdebut

Både Olivia och Michelle slog personliga rekord tidigt under inomhussäsongen vilket ledde till att de blev uttagna till Nordenkampen. Det innebar seniorlandslagsdebut för båda och de är överens om att det var något alldeles extra att få göra det med varandra.

–Att bli uttagen till Nordenkampen var superkul och ett stort mål att få vara med på min första seniorlandskamp, även om jag inte trodde det skulle komma under denna säsong. Det var extra kul att få vara där tillsammans med Michelle då vi har tränat och kämpat för detta tillsammans under hela hösten, säger Olivia.

Statistik Michelle Da Silva

Statistik Olivia Lundberg

–Det var jättekul, speciellt att få göra det med Olivia. Det var ju min allra första gång någonsin att få sätta på mig Sverigekläderna, och att få göra det med min tränings- och klubbkamrat var ju en stor bonus, säger Michelle.

Båda åkte till tävlingen utan större förväntningar. Olivia berättar att hennes inställning var att få till ett bra lopp med bra motstånd och att träna på att prestera under press på mästerskap. För Michelle innebar tävlingen inte bara debut i seniorlandslaget, utan landslagsdebut generellt.

Loppet blev över förväntan för bägge tjejerna när Olivia korsade mållinjen som segrare och Michelle på en tredje plats.

–Att åka hem från Norge med ett guld var helt otroligt och något helt över mina förväntningar. Kul att känna att man kan prestera när det väl gäller, säger Olivia.

–Det var riktigt mäktigt att få uppleva det, säger Michelle.

Bruten arm i medaljloppet

För Michelle blev årets inomhus-SM både glädjefyllt och smärtsamt. Hon sprang i mål på ett nytt personligt rekord och belönades med ett silver.

–Jag är riktigt stolt över mig själv och har fortfarande inte riktigt förstått det. Jag och Jonas har kämpat flera år för att nå dit jag är idag. Massor av träning, planering och behandlingar ligger bakom allt. 

–Jag visste att det fanns mer att hämta jämfört med tidigare tävlingar, men ett silver hade jag inte räknat med. 

Men när hon korsat mållinjen bröt hon armen. Hon fastnade med underarmen i mattan efter målet.
Nu väntar hon på operation. 

1 Julia Henriksson 00 Malmö AI 7.22 PB  3 Olivia Lundberg 06 Mölndals AIK 7.43 2 Michelle De Silva 99 Mölndals AIK 7.36 PB

–Jag har ganska mycket minnesluckor från den dagen då det var mycket som hände under en och samma gång så kommer helt ärligt inte ihåg mycket, förutom att det gjorde ont, säger Michelle

–Jag har blivit överväldigad med stöd och kärlek från alla möjliga och det är jag oerhört tacksam för. Jag längtar tills att jag kan fira silvermedaljen efter min operation och när jag är lite mer kry.

Planen för Michelle nu är att armen ska få läka innan hon drar igång med träningen igen. När det kommer till utomhussäsongen har Michelle som mål att gå upp i distans och även springa 200 m.

–Det ska bli fruktansvärt kul att se vad jag kan leverera på den distansen.

Olivia gjorde även hon ett fint senior-SM, följt av ett JSM veckan därpå.
SM i Karlstad blev hennes första senior SM där hon kom tre i finalen på 60m.

–Jag är nöjd med mitt brons men det känns tråkigt att mitt sämsta lopp under säsongen blir på just SM när jag hade velat prestera på mitt yttersta. Men det kommer fler SM framöver, säger Olivia

Veckan därpå var det dags för Olivia att åka till Örebro för att avsluta säsongen och delta på JSM i 60 m.

-Efter SM, när jag inte kände att jag fick ut allt jag kunde, var jag sugen på att avsluta säsongen på ett bättre sätt än så.

Hon hade fått kontinuitet i träningen och visste att hon hade förutsättningarna för att slå ett personligt rekord.

-Och så blev det, ett guld och nytt personbästa. Supernöjd över det!

Inför sommaren har hon som mål att prestera ännu bättre, slå fler personliga rekord och framför allt att delta på fler mästerskap.

–Jag ser fram emot sommaren och se vad den har att erbjuda. Två stora mål är en plats i stafettlaget på EM men framför allt en plats i truppen till JVM i Peru.

”När fler presterar bra blir det en dominoeffekt”

Michelle och Olivia håller med varandra om att en av de främsta anledningarna till att det presterar bra, är för att de tränar i en grupp där människor har samma mål – att bli bäst.

– Att varje träningspass ha personer som hejar på en samtidigt som dom är sina största rivaler är en stor motivation. Jag är jättestolt över att vara en del av MAIK sprint och ser fram emot flera tränings år med gänget, säger Olivia Lundberg.

–Alla har under säsongen slagit personbästa efter personbästa, vilket visar att Jonas träning är något utöver det vanliga. När fler presterar bra blir det naturligtvis en dominoeffekt och mycket lättare att hålla motivationen uppe. Vi är ett riktigt härligt gäng och det ska bli kul att se vad utomhus kan leverera för samtliga i gruppen, säger Michelle Da Silva.

Michelle Da Silva och Olivia Lundberg är sedan slutet av februari klara för den här inomhussäsongen och gör sig redo för att återigen prestera på topp nästa säsong.

22 mar 2024

“De förstod att jag behöver vara kreativ”

 “Det finns en 11-års grupp med 100% funktionärsengagemang” “En av våra ledare integrerar värdegrunden i övningarna” “Hon har verkligen förmågan att få ihop dem som ett lag” Vem är denna ledare? Göteborgs Friidrottsförbund möter Desiree Lilliehöök, ideell ledare för Sävedalens AIK. 

21 feb 2024

“Det är en belöning så god som någon”

Hur lyfter föreningen värdet av det ideella engagemanget idag? Vilken betydelse har Göteborgsvarvets överskott för friidrotten i Göteborg? Och hur korrelerar dessa två perspektiv? Göteborgs Friidrottsförbund möter Karin Edin, styrelseledamot och ledare i IFK Göteborg Friidrott, tillika huvudfunktionär för Göteborgsvarvet.

04 nov 2023

“Om jag inte sätter upp mål har jag redan gett upp”

–  Hon hade sagt, du kan vinna! Jag kände att jag måste försöka. – Jag var ett vrak där inne på banan.

11 sep 2023

Mölndals Aktiva Råd – Philip Bayer berättar

Göteborg Friidrott möter Philip Bayer, aktiv medlem i Mölndals Aktiva råd för att prata om deras organisation och hur de jobbar. Aktivas råd, eller Ungdomsråd, finns till för att kunna tillvara aktivas intressen och vara en länk mellan ungdomarna och klubben i stort. Läs mer här och inspireras.

28 aug 2023

Göteborg Friidrott möter Solvikingarnas Sonja Roxner

Med sex dagar kvar till Göteborgsvarvet Marathon har den dova, fuktiga, och förhoppningsfulla sensommaren rört sig in över Slottsskogen.Kanske blir det 15 grader sol, fluffiga moln och svag vind som både Karin Schön och Bibbi Lind önskade, när Göteborgs Friidrottsförbund under våren fick en inblick i förberedelserna. Idag får du möta den färska VSM-guldmedaljören över 10.000 meter, Sonja Roxner, Solvikingarna, som (utan elitbakgrund) fortsätter att utvecklas och nu gör sig redo för Göteborgsvarvet Marathon 3 september i K60, den främst konkurrenskraftiga klassen för kvinnor.

08 aug 2023

Veteran-SM 2023

Årets upplaga av veteran-SM avgjordes i helgen på Slottsskogsvallen. Helgen bjöd på flera nordiska och svenska rekord samt bra prestationer. Totalt sattes 23 svenska rekord, varav sex av de noterades som nordiska rekord.

13 jul 2023

Göteborg Friidrott möter IF Kvilles veteraner

Göteborg Friidrott besöker nya Björlandavallen och IF Kvilles 1-åriga veterangrupp där långdistanslöparen Karin Schön och Maria Jonsson är med. Idag är det sprintträning, men om drygt en månad; Göteborgsvarvet Marathon och Veteran-SM.

22 jun 2023

“Flyg inte högre än vingarna bär”

För Elsa Jögi har Göteborgsvarvet agerat grundbult i livet och löpningen har liknat en processledare genom svåra situationer. 2023 sprang hon Göteborgsvarvet för 40:e gången, som en av två kvinnliga löpare som sprungit loppet flest gånger. Men när Elsa anmälde sig till Varvet första gången 1980 hade hon aldrig genomfört ett halvmaraton. -Jag har alltid Göteborgsvarvet som mitt mål för att springa. Alltså. Det är en del av livet, säger Elsa.

26 maj 2023

“Det är en skatt vi har tillsammans”

Solen bränner av en stillbild över Slottskogsvallen. Målportalen dominerar upploppsrakan och genom öppningen till Runners Zone skymtar ett sjok, ett mindre publikhav av ljusblå jackor. “Välkommen”, säger Stefan och prickar av funktionärer från Mölndals AIK. Det är den morgonen idag. Göteborgsvarvet 2023. Och bara fem timmar till förste löpare förväntas lyfta hela Slottsskogsvallens energi en nivå högre

11 maj 2023

Hampus och Emy är redo!

– Jag såg att de hade målat ut linjerna när jag var ute och cyklade, då blev man lite extra taggad, säger Hampus

04 maj 2023

“Idrott söker talang men finner mognad”.

Ungdomar och ledare från föreningar över landet samlas i Friidrottens Hus, Göteborg; Navet för prestationscentrum medel/lång. Tröskeltester, föreläsningar, intervallpass, testa-på-OCR-träning och workshops i grupp fyller tre helgdagar för Svenska Löpartalanger och deras tränare. Men vad är en talang?

17 apr 2023

Varvetmilen Göteborg!

Dagens två segrare representerar båda Hälle IF. Segraren i damklassen blev Emy Thorén med tiden och det personliga rekordet 35.25. Snabbaste herren sprang i mål på 32.11 och heter Jakob Böhm.