Göteborgsvarvet 2023

“Det är en skatt vi har tillsammans”

Det är den morgonen idag.

Skribent: Sara Ulrika Holmgren

Solen bränner av en stillbild över Slottskogsvallen. Målportalen dominerar upploppsrakan och genom öppningen till Runners Zone skymtar ett sjok, ett mindre publikhav av ljusblå jackor. “Välkommen”, säger Stefan och prickar av funktionärer från Mölndals AIK. Det är den morgonen idag. Göteborgsvarvet 2023. Och bara fem timmar till förste löpare förväntas lyfta hela Slottsskogsvallens energi en nivå högre.

09.00 Slottsskogsvallen

-Medalj, det delar vi ut.
 -Sedan går de till bananerna, det delar vi också ut. 
-Och sen är egentligen vårt uppdrag slutfört. Bortsett från en detalj till, säger Stefan och drar uppmärksamhet till sig; 

-Vi måste ju få ut löparna från området, berättar han och lyfter blicken mot nya “Runners Zone” på innerplan. En kringlande bana ut från målområdet som vill ge löparen en “wow-vad-härligt-det-var-att-komma-i-mål-känsla”.

 

Anmälningstakten har tickat på in i det sista och förbundschef Eva-Lena Frick meddelade under fredagseftermiddagen att antalet löpare närmar sig 40.000. Och eftersom vädergurun har bevandrat sig med solskenet denna morgon ökar takten även på publiken längs med banan. 

-Det innebär att vi tror att ungefär 30.000 kommer att komma till start och komma i mål, om man säger så. Det brukar vara ett såpass stort tapp där. Någon som har anmält sig på nyårsafton lite efter midnatt och tycker att “nu kör vi gänget” och så blir det kanske inte exakt så, säger Stefan och skratten förflyttar sig som vågor. 

-Vi behöver ha respekt för det flödet som ständigt måste ske.
-I början verkar det ganska lugnt när de går i mål här vid tvåtiden. Det rullar på och är hyfsat glest i leden. 

-Men ganska snart sen, vid tre- halv fyra så blir en väldigt märklig känsla om man inte varit med om det innan.  “Finns det ens så här många människor tänker man?”, säger Stefan
-Så vi måste alla hjälpas åt. “Ja, det var jätteduktigt av dig men nu måste du hitåt”. Den känslan skall vi ha allihopa. 

Stefan Rönnäs, t.v och Helené Sjögren, Göteborgsvarvet t.h

“Parallellt med det blir det allt mer komplext att driva en förening”

Från den mindre föreningen till det stora evenemanget uttrycks ord som formulerar utmaningen att attrahera och engagera funktionärer. Många ideella ledare valde att inte komma tillbaka till idrotten efter pandemin (1). Parallellt med det blir det allt mer komplex att driva en förening och kraven på de ideella krafterna blir allt större på de individer som engagerar sig ideellt i föreningslivet(2). “Och vid sidan av den ideella idrotten växer hela tiden nya kommersiella erbjudanden fram”, menar Svenska Friidrottsförbundet. 

Hur kan vi tillsammans beröra den enskilda individen för att idrotten i det större perspektivet ska kunna bibehållas och växa? Hur kan vi tillsammans lyfta varandras engagemang och påminna oss om vad idrotten kan ge och har gett?  Och vad kan just du bidra med?

-Och just bemötande av varje enskild löpare, den är så himla central, säger Stefan och tittar på gruppen av unga aktiva Maik:are blandat med engagerade föräldrar och ledare.

-För tänk er själva när ni kommer till ett lopp och känner “Det var ingen som såg mig, ingen som var glad och ingenting”. “Hit kommer jag inte tillbaka”. 
-Eller så tänker man “Varvet, vilken jädra grej!” “Det var solsken och där stod Nils och bara “Woooh!” Snyggt, du är i mål, bra jobbat”,

-Stefan, vem är ledare för varje station?
– Ni som varit med på stationerna innan, säg gärna det: “Ja, jag har ju varit med här några gånger, så här brukar vi göra” 
-Och så resonerar ni kring det och hittar ett bra samarbete. 

-Men det är ju inte säkert. Det kanske är en klantskalle som varit med fem gånger och så är det någon ny som är ett geni, så vi måste hjälpas åt, poängterar Stefan och säger skämtsamt;
-Vem vet vem som är geniet och inte här?

Stefan Rönnäs är en av Mölndals AIK huvudledare och har varit delaktig i Göteborgsvarvet under trettio års tid. Det är med humor i rösten han överför struktur, rutiner och en go känsla inför dagen när han hälsar på alla under morgonen. 

-Vi försöker kommunicera ut att Varvet är ingen vinstmaskin, utan att vi gör detta tillsammans med förbundet. Att det är en viktig punktinsats om året, säger Stefan.

09.30 “Hur många arrangemang skulle inte försvinna utan alla de oumbärliga människorna?”

Förändrade förutsättningar gör det viktigt att våga prova nya arbetssätt och samarbetsvägar(3). Och att samlas och samverka bakom ett “Vi” är en nyckel för att tillsammans skapa ett attraktivt Göteborgsvarv såväl som motivation för ett åter växande föreningsliv. Och som Janne Åkerblom frågade i en krönika för Lidingöloppet: “Hur många arrangemang, klubbar, träningar och tävlingar skulle inte försvinna utan alla de oumbärliga människorna?”.

 

Under tiden packar funktionärerna upp medaljer ur de bruna pappboxarna och knipsar bananer från klasarna. Inför 2023 har varje funktionär fått möjlighet att genomföra en digital utbildning så att alla funktioner oavsett sida av Göta Älv, oavsett om du är en av de 3693 stycken som langar vatten, stöttar löpare i sjukvårdstältet, kör ledarkollon, leder startgrupperna fram till linjen eller är flaggvakt, – skall ha samma grund att stå på för att kunna känna dig trygg och engagerad i ditt uppdrag och för att säkra kvalitetet på hela evenemanget. Och för Åsa Håkansson, projektledare på Göteborgsvarvet, är funktionären en solklar målgrupp att jobba med för att stärka evenemanget: 

-När vi skapade utbildningen var fokus till stor del på just evenemanget och praktisk info men vi ville också förmedla vilken ovärderlig insats våra funktionärer gör och hur viktigt deras arbete och bemötande är för våra löpare och besökare. Våra funktionärer får alltid ett väldigt bra betyg i deltagarundersökningarna och vi ser verkligen värdet i att jobba ännu mer med just målgruppen funktionärer för att stärka evenemanget!

10.15 

Marthin Krantz, Utby IK

När föreningar är förankrade i varandra och förbundet förankrade i föreningarna är syftet tydligt; Att stärka löpningen, skapa förutsättningar för föreningslivet och skapa ett attraktivt evenemang i och för Göteborg. Från målområdet, genom maratonporten och under övergångarna möter du Marthin, styrelseledamot i Utby IK, som för andra året buntar fast banderoller som skall löpa längs med hela startrakan. Deras uppdrag började vid 08.00 och snart är det utfört.

-Det är lite svårt att få tag på funktionärer men när de väl är här tycker dem att det är kul, säger Marthin

 

Klockan närmar sig 11.00 och uppmärksamheten dras mot IK Vikingens klubbstuga, belägen ett ögonkast upp till höger från starten, intill skogsdungen. 

-Det verkar som att vi är för många funktionärer, säger Marthin och problemet känns beträffande positivt. 
-Vi har fler funktionärer än jackor.

Om bara en stund samlas gruppen för att delas in i respektive startfålla.

-När ni har på er såna här jackor kommer ni få väldigt mycket frågor från löpare, säger Marthin och drar i armen på sin egen jacka.
-Typisk fråga är; Var hämtar jag mitt startnummer? Var finns det toaletter? Var lämnar man sina kläder och väskor? 

-Det är också så att det finns ett visst hot om aktivister som kan hitta på något spännande under dagen. Är det så att ni ser något under dagen, stora banderoller framförallt, informera er gruppledare så hanterar vi det, säger Marthin

-Håll lite utkik så skall det säkert gå bra. 

Arenaföreningen Utby IKs funktionärer skall nu skingra sig till fjorton mindre grupper som leder löpare fram till startlinjen och släpper iväg dem, för att sedan gruppera sig på nytt till en ny startgrupp. 

-Abdisalam, du kan gå fram till elitstarten här, säger Marthin och visar en skylt framför. 
-Vi tar bara ledare nu eller?
-Ja, vi börjar så.
-Lena, är du också på plats? Då hittar du din pinne. 
-Kan ni skingra er runt pinnarna så vi kommer fram?
-Bittan tar Varvet-veteranerna. 
-Mia? 
-Ja! 
-Super!
– Okej, Jens! Startgrupp 5
-Anna, Startgrupp 2

13.00 Starten 

Alltmedan Spårvägens Archie Casteel löper tätt samman med kenyanerna Edmond Kipngetich, Bravin Kipro och Alex Kibet de första hundra meterna, väntar tusentals upplagor av årets Varvetmedalj på innerplan. 


Och Mölndals funktionärers står nu uppställda efter mållinjen för att fösa fram den ständigt strilande strömmen av svettiga löpare. Vatten skopas på nytt och på nytt och på nytt från tunnorna tills dess att hundratals muggar står uppställda.    
Alexander Nilsson, friidrottskoordinator på Göteborg Friidrott diskuterar prisutdelningen för Cityvarvet med några MAIK:are och snart är Ivan Magnusson från Sävedalens AIK den förste att inviga målet efter 4,3 kilometer löpta från starten på Götaplatsen, som gick av exakt samma sekund fyrverkerierna släppte iväg löparna för det stora Varvet över broarna.  

Och när Edmond Kipngetich närmar sig målet som förste löpare ställer sig Slottsskogsvallen upp. Jublet faller som dominobrickor mellan bänkraderna på Slottsskogsvallens läktare. Hårstrån på huden reser sig av rysning, glädje och eufori.

Klockan slår 14.01.46 när han korsar målbanderollen. Efter fem timmars förberedelser börjar nu det verkliga uppdraget för Mölndals funktionärer och fortsätter för de 3600 andra ute längs med banan.  “Det är en skatt vi har tillsammans”, säger Förbundschef Eva-Lena Frick.

Foto: Glenn T Unger

 

Göteborgsvarvet i siffror

  • 39899 anmälda 
  • 30600 startande
  • 30215 fullföljande
  • 3693 funktionärer

Källor:
(1) “Ideella ledare helt avgörande för idrotten”
(2,3) “Utmaningar, Strategi 2025”
“Utan oss oumbärliga”
Foton: Göteborg Friidrott

21 feb 2024

“Det är en belöning så god som någon”

Hur lyfter föreningen värdet av det ideella engagemanget idag? Vilken betydelse har Göteborgsvarvets överskott för friidrotten i Göteborg? Och hur korrelerar dessa två perspektiv? Göteborgs Friidrottsförbund möter Karin Edin, styrelseledamot och ledare i IFK Göteborg Friidrott, tillika huvudfunktionär för Göteborgsvarvet.

04 nov 2023

“Om jag inte sätter upp mål har jag redan gett upp”

–  Hon hade sagt, du kan vinna! Jag kände att jag måste försöka. – Jag var ett vrak där inne på banan.

11 sep 2023

Mölndals Aktiva Råd – Philip Bayer berättar

Göteborg Friidrott möter Philip Bayer, aktiv medlem i Mölndals Aktiva råd för att prata om deras organisation och hur de jobbar. Aktivas råd, eller Ungdomsråd, finns till för att kunna tillvara aktivas intressen och vara en länk mellan ungdomarna och klubben i stort. Läs mer här och inspireras.

28 aug 2023

Göteborg Friidrott möter Solvikingarnas Sonja Roxner

Med sex dagar kvar till Göteborgsvarvet Marathon har den dova, fuktiga, och förhoppningsfulla sensommaren rört sig in över Slottsskogen.Kanske blir det 15 grader sol, fluffiga moln och svag vind som både Karin Schön och Bibbi Lind önskade, när Göteborgs Friidrottsförbund under våren fick en inblick i förberedelserna. Idag får du möta den färska VSM-guldmedaljören över 10.000 meter, Sonja Roxner, Solvikingarna, som (utan elitbakgrund) fortsätter att utvecklas och nu gör sig redo för Göteborgsvarvet Marathon 3 september i K60, den främst konkurrenskraftiga klassen för kvinnor.

08 aug 2023

Veteran-SM 2023

Årets upplaga av veteran-SM avgjordes i helgen på Slottsskogsvallen. Helgen bjöd på flera nordiska och svenska rekord samt bra prestationer. Totalt sattes 23 svenska rekord, varav sex av de noterades som nordiska rekord.

13 jul 2023

Göteborg Friidrott möter IF Kvilles veteraner

Göteborg Friidrott besöker nya Björlandavallen och IF Kvilles 1-åriga veterangrupp där långdistanslöparen Karin Schön och Maria Jonsson är med. Idag är det sprintträning, men om drygt en månad; Göteborgsvarvet Marathon och Veteran-SM.

22 jun 2023

“Flyg inte högre än vingarna bär”

För Elsa Jögi har Göteborgsvarvet agerat grundbult i livet och löpningen har liknat en processledare genom svåra situationer. 2023 sprang hon Göteborgsvarvet för 40:e gången, som en av två kvinnliga löpare som sprungit loppet flest gånger. Men när Elsa anmälde sig till Varvet första gången 1980 hade hon aldrig genomfört ett halvmaraton. -Jag har alltid Göteborgsvarvet som mitt mål för att springa. Alltså. Det är en del av livet, säger Elsa.

11 maj 2023

Hampus och Emy är redo!

– Jag såg att de hade målat ut linjerna när jag var ute och cyklade, då blev man lite extra taggad, säger Hampus

04 maj 2023

“Idrott söker talang men finner mognad”.

Ungdomar och ledare från föreningar över landet samlas i Friidrottens Hus, Göteborg; Navet för prestationscentrum medel/lång. Tröskeltester, föreläsningar, intervallpass, testa-på-OCR-träning och workshops i grupp fyller tre helgdagar för Svenska Löpartalanger och deras tränare. Men vad är en talang?

17 apr 2023

Varvetmilen Göteborg!

Dagens två segrare representerar båda Hälle IF. Segraren i damklassen blev Emy Thorén med tiden och det personliga rekordet 35.25. Snabbaste herren sprang i mål på 32.11 och heter Jakob Böhm. 

24 mar 2023

Göteborg Friidrott möter Bibbi Lind

Veteranen Bibbi Lind, 79, är en av 101 anmälda löpare till Veteran-SM under Göteborgsvarvets Marathon 3 september. Över distansen har Bibbi svenskt veteranrekord i K65-70- och 75. Och för fjorton år sedan vann hon dessutom New York Marathon K65 med resultatet 3.29.59. Däremot är det flera mil mellan rekorden, resultatet enskilt och det som driver henne framåt. “Jag har aldrig tänkt att “nu måste jag springa så här fort för att få det” “Utan jag har ju bara sprungit och så har det blivit”, säger Bibbi.

22 feb 2023

Göteborg Friidrott möter Majornas IK “Seniorerna”

Inför Veteran-SM i maraton 3 september har Göteborg Friidrott besökt Majornas IK "Seniorerna". Under ett 18 kilometer långpass lär du känna Robert Aronica som sprungit Göteborgsvarvet sedan 98, Johan Svensson som inte alls fastnade för distansen efter sin första mara. Och Andreas som försöker lära sig om distansen. Du får också möta Ledar-Johan som berättar om gruppen, gemenskapen "och just att man blandar det där meditativa och sköna med lite resultatjakt, det gör ju att man sporras och orkar ta ut sig det där sista"