Göteborgsvarvet Marathon 3 september 2023

Göteborg Friidrott möter IF Kvilles veteraner

“Banan är inte den enklaste med fyra bropassager och sedan slutsträckan upp till Slottsskogen”

Över den vida åkern gläntar en bit av tartanen, höjdhoppsmattan och kastfältet. Desto närmre du kommer breder arenan ut sig. Dominerar sin plats precis som den ska i sin uppgift att ersätta den tidigare Rambergsvallen som blev en plats för fotboll. Bara. Men nu kan Björlandavallen i Norra Torslanda öppna upp och ge utrymme för nya friidrottsgrupper att åter samlas eller formas. Som IF Kvilles 1-åriga veterangrupp där långdistanslöparen Karin Schön och Maria Jonsson är med. Idag är det sprintträning, men om drygt en månad; Göteborgsvarvet Marathon och Veteran-SM.

Skribent: Sara Ulrika Holmgren

“Där är Eric”, säger Karin.
-Det var han som startade gruppen. Han är gammal Öis-are tror jag?!.
Och där är Maria!”, säger Karin och pekar mot en kvinna med mörkt långt hår och en t-shirt med texten “Brazil” på ryggen.  

“Ah, Hej!”, säger Maria
-Jag vet inte vad vi ska köra, säger hon och sneglar mot Eric.
Veteran-EM på Madeira i februari 2023 blev Marias första maraton tillika mästerskap. För det var först 2022 som Maria Ionice Jonsson blev en del av föreningen IF Kville och samtidigt en del av gruppen redan från första träningstillfället, den 13 september i fjol. 

-Jag är med så gott det går! Nu har jag inte orkat så mycket, men jag gillar lite mer långsamt, så jag tränar på det, säger Maria och berättar att hon tränat långdistanslöpning sedan 2009, men utanför föreningsverksamheten.

-Men det är jättehärligt här med de som kör lite kortare distans och intervaller, så man blir lite mer motiverad, säger Maria 

“Vi ställer ut häckar”, ropar Eric och gruppen går samlat mot förrådet bortom mållinjen för att hämta dem. 

-Egentligen var det sportchefen Jakob som frågade om inte jag ville starta en veterangrupp, säger Eric

-Jag har själv tävlat som veteran sedan 2010, och det som Kville har mycket av är löpargrupper för distanslöpning. Det är ju för alla, men när man frågade runt visade det sig att det fanns ett visst intresse att vara med i en veteran-träningsgrupp.

-Jag vill ju att många fler i vår förening skall vara med och tävla, för det var något jag märkte när jag själv började som veteran; Att det var väldigt roligt att tävla, speciellt då på ett veteran-SM, säger Eric.

-Nu är vi runt 30 stycken i gruppen. Karin kör ju långdistans, men vi har ju en del kastare också och i tisdags hade vi spjut-träning, så det blir lite av varje.

Karin Schön är för göteborgaren en idog långdistanslöpare som likt Evy Palm, den trefaldiga Göteborgsvarsvinnaren, började med löpning för vad som länge sågs som sent i livet. Det var 1990, när Karin var 28 år, som hon debuterade på marathondistansen under Stockholm Marathon med resultatet 3.43,45. Efter det har Evy Palms rekord på hel- och halvmarathon putsats av Karin i både K50 och K55-klassen. Träningen idag är bara en bit ur en större helhet inför Göteborgsvarvet Marathon, som blir hennes fjärde maraton för året. Nu, i K60.

-Det ska bli spännande med maran och kul att den äntligen blir av. Det är ju samtidigt veteran-SM inkluderat i loppet, så för min del adderar det till motivationen. Men det kommer att bli tufft. Banan är inte den enklaste med fyra bropassager och sedan slutsträckan upp till Slottsskogen, säger Karin

“Men det här kan inte jag”, hörs mellan häck-passagerna
“Studs eller inte, det spelar ingen roll”, säger Eric i bakgrunden.
“Det är säkert bra”, säger Karin, men känner att musklerna drar i sätet och ställer sig vid sidan av efter några passager.

Karin, Maria och övriga i gruppen ställer upp på varsin bana vid 300-metersstarten. Maria kikar bakom sin axel, skrattar, håller pekfingret på klockan och väntar på att någon skall starta dem.

“Okej, alla med?” 
“Tre, två, ett, kör”.

Maria slår av klockan och tittar snabbt på resultatet.

-Jag känner mig bättre än vad jag tänkt idag!. Men jag går på känsla. Ibland är man jättetrött, och ibland är man lite piggare, säger hon
“Det är knappt så jag hinner bli varm”, säger Karin och går sakta mot 80-metersstarten.

“Men inomhus brukar jag ju springa lite kortare”, konstaterar Karin snabbt och ler efter att ha hört Marias tanke på att tävla i långsprint under Friidrotts-SM för veteraner, 4-6 augusti.

-Särskilt om man tycker det är roligt. Man är gammal nog att bestämma. Men man är också gammal nog att låta bli att göra det som inte är så kul, säger Karin. 

“Och häck-gång är inte vad ni tycker är kul”, säger veteranen Anders Ebefeldt skämtsamt när han går förbi.

“Men!” Jag tyckte han sa 80-60-40-80…. Slängde han in en hundring nu?, surrar någon från gruppen.

“Okej, då är det sista loppet”. 
“Tre, två, ett, kör”, säger Eric och löparna försvinner bort mot periferin. 

För alla i gruppen väntar Veteran-SM 4-6 augusti på Slottsskogsvallen, om inte som aktiv så som funktionär när IF Kville arrangerar mästerskapet tillsammans med Göteborgs Friidrottsförbund. Och för Maria och Karin blir det första anhalten, innan träningen fortsätter ytterligare en månad till den stora jubileumsmaran den 3 september.   

-Det här loppet blir mitt fjärde maraton i år och så många har jag aldrig sprungit under ett helt år förut. Dessutom har jag avverkat några halvmaror emellan. Det är ju rätt så tätt inpå varandra, så vi får se vad kroppen säger. Knoppen vill ju vara med i alla fall! Jag ser fram emot en folkfest igen och man kan bara hoppas på bra väder. Vilket för min del är lite halvmulet, vindstilla och +18 grader, säger Karin

-Jag vill göra en bra tid, säger Maria som innebär att förbättra sitt personliga rekord på 3 timmar 31 minuter.
-Men annars är det ju en folkfest. Och jag hoppas det blir många veteraner anmälda till SM.

Fakta IF Kvilles veteraner

Gemensam träning: Tisdagar 17.30-19.00 Björlandavallen, Torslanda
Ledare: Eric Persson och Karin Schön
Passet: 300 meter med lika lång gåvila, därefter 80-60—40-100-80-60-40. 

För distriktsrekord Veteraner 2023, klicka på “Rekord och statistik”

För att bli funktionär på Veteran-SM arena 4-6 augusti och/eller Göteborgsvarvet Marathon 3 septmeber;
meddela intresse till eva-lena.frick@goteborgfriidrott.se 

För att träna löpning med IF Kville meddela ditt intresse här!

För att träna Veteranfriidrott på arena, maila sportchef Jakob Lindbom, sportchef@ifkville.se

Veteran-SM i Marathon är en del av Göteborgsvarvet Marathon 2023. Du som är +35 år och är medlem i en Friidrottsförening har möjlighet att delta i Veteran-SM. Gör tillvalet Veteran-SM när du anmäler dig eller på Mina sidor om du redan är anmäld.


27 mar 2024

“Jag är jättestolt över att vara en del av MAIK sprint”

Är det verkligen möjligt att under en och samma säsong göra seniorlandslagsdebut, vinna sin första SM-medalj och lopp efter lopp slå personligt rekord? Det är det, i alla fall om man heter Michelle Da Silva och Olivia Lundberg och tävlar för Mölndals AIK.

22 mar 2024

“De förstod att jag behöver vara kreativ”

 “Det finns en 11-års grupp med 100% funktionärsengagemang” “En av våra ledare integrerar värdegrunden i övningarna” “Hon har verkligen förmågan att få ihop dem som ett lag” Vem är denna ledare? Göteborgs Friidrottsförbund möter Desiree Lilliehöök, ideell ledare för Sävedalens AIK. 

21 feb 2024

“Det är en belöning så god som någon”

Hur lyfter föreningen värdet av det ideella engagemanget idag? Vilken betydelse har Göteborgsvarvets överskott för friidrotten i Göteborg? Och hur korrelerar dessa två perspektiv? Göteborgs Friidrottsförbund möter Karin Edin, styrelseledamot och ledare i IFK Göteborg Friidrott, tillika huvudfunktionär för Göteborgsvarvet.

04 nov 2023

“Om jag inte sätter upp mål har jag redan gett upp”

–  Hon hade sagt, du kan vinna! Jag kände att jag måste försöka. – Jag var ett vrak där inne på banan.

11 sep 2023

Mölndals Aktiva Råd – Philip Bayer berättar

Göteborg Friidrott möter Philip Bayer, aktiv medlem i Mölndals Aktiva råd för att prata om deras organisation och hur de jobbar. Aktivas råd, eller Ungdomsråd, finns till för att kunna tillvara aktivas intressen och vara en länk mellan ungdomarna och klubben i stort. Läs mer här och inspireras.

28 aug 2023

Göteborg Friidrott möter Solvikingarnas Sonja Roxner

Med sex dagar kvar till Göteborgsvarvet Marathon har den dova, fuktiga, och förhoppningsfulla sensommaren rört sig in över Slottsskogen.Kanske blir det 15 grader sol, fluffiga moln och svag vind som både Karin Schön och Bibbi Lind önskade, när Göteborgs Friidrottsförbund under våren fick en inblick i förberedelserna. Idag får du möta den färska VSM-guldmedaljören över 10.000 meter, Sonja Roxner, Solvikingarna, som (utan elitbakgrund) fortsätter att utvecklas och nu gör sig redo för Göteborgsvarvet Marathon 3 september i K60, den främst konkurrenskraftiga klassen för kvinnor.

08 aug 2023

Veteran-SM 2023

Årets upplaga av veteran-SM avgjordes i helgen på Slottsskogsvallen. Helgen bjöd på flera nordiska och svenska rekord samt bra prestationer. Totalt sattes 23 svenska rekord, varav sex av de noterades som nordiska rekord.

22 jun 2023

“Flyg inte högre än vingarna bär”

För Elsa Jögi har Göteborgsvarvet agerat grundbult i livet och löpningen har liknat en processledare genom svåra situationer. 2023 sprang hon Göteborgsvarvet för 40:e gången, som en av två kvinnliga löpare som sprungit loppet flest gånger. Men när Elsa anmälde sig till Varvet första gången 1980 hade hon aldrig genomfört ett halvmaraton. -Jag har alltid Göteborgsvarvet som mitt mål för att springa. Alltså. Det är en del av livet, säger Elsa.

26 maj 2023

“Det är en skatt vi har tillsammans”

Solen bränner av en stillbild över Slottskogsvallen. Målportalen dominerar upploppsrakan och genom öppningen till Runners Zone skymtar ett sjok, ett mindre publikhav av ljusblå jackor. “Välkommen”, säger Stefan och prickar av funktionärer från Mölndals AIK. Det är den morgonen idag. Göteborgsvarvet 2023. Och bara fem timmar till förste löpare förväntas lyfta hela Slottsskogsvallens energi en nivå högre

11 maj 2023

Hampus och Emy är redo!

– Jag såg att de hade målat ut linjerna när jag var ute och cyklade, då blev man lite extra taggad, säger Hampus

04 maj 2023

“Idrott söker talang men finner mognad”.

Ungdomar och ledare från föreningar över landet samlas i Friidrottens Hus, Göteborg; Navet för prestationscentrum medel/lång. Tröskeltester, föreläsningar, intervallpass, testa-på-OCR-träning och workshops i grupp fyller tre helgdagar för Svenska Löpartalanger och deras tränare. Men vad är en talang?

17 apr 2023

Varvetmilen Göteborg!

Dagens två segrare representerar båda Hälle IF. Segraren i damklassen blev Emy Thorén med tiden och det personliga rekordet 35.25. Snabbaste herren sprang i mål på 32.11 och heter Jakob Böhm.