Göteborgsvarvet

Hampus och Emy är redo!

11 MAJ 10:00 SKRIBENT: Elwira Ripsweden

Löpare runt om i Sverige förbereder sig i veckan inför världens största halvmaraton, Göteborgsvarvet. 40 000 löpare och funktionärer finslipar de sista detaljerna inför lördagen. Två av löparna som förbereder sig är Ullevi FKs Hampus Börjesson och Hälle IFs Emy Thorén. Ingen av dem brukar egentligen springa halvmaraton, men nu är tiden kommen.

Medeldistansaren som vidgar sina vyer

Ullevilöparen Hampus Börjesson placerade sig under SM-Milen i Ystad på en 11:e plats och tog sig i mål på 30.17 vilket också innebar ett nytt personligt rekord. På lördag ska han snöra på sig löparskorna igen, men den här gången ska han springa den dubbla distansen och lite till; Närmare bestämt 21,1 kilometer.

– Jag såg att de hade målat ut linjerna när jag var ute och cyklade, då blev man lite extra taggad, säger han.

5 Hampus Börjesson -94 418 Ullevi FK

Hampus springer vanligtvis mest banlopp på distanserna 1500m och 5000m men ska nu testa något helt nytt.
– Jag har inte sprungit så här långt tidigare så vi får se hur jag reagerar efter 15 km, då tror jag att det kan börja bli jobbigt på riktigt.

– Jag har kört mycket alternativ träning på längdskidor i vinter. Jag har åkt Vasaloppet, så jag har ändå tränat på att hålla på länge, säger han.

Inför Göteborgsvarvet berättar Hampus att träningen har fungerat bra. Han har varit både frisk och skadefri. SM-Milen blev ett kvitto för Hampus att formen är där den ska vara.

– Innan det så kände jag mig inte i jättebra form, jag var lite osäker på formen. Det var skönt att jag fick det bekräftat at formen ändå är bra och det är något jag tar med mig inför Göteborgsvarvet. Jag ska våga tro på mig själv, att jag faktiskt är bra tränad.

– Jag är nog mer redo än jag tror, säger Hampus.

Sommarens mål

Efter Varvet ska Hampus Börjesson börja gå ner till sina ordinarie distanser igen där det stora målet blir SM i Söderhamn i slutet av juli. Men, han verkar inte riktigt kunna hålla sig borta från lite de längre loppen.
– Jag har faktiskt ett mål som är för lite längre löpning och det är att springa milen under 30 minuter. Det är ett stort mål. Vi får se när det passar, säger Hampus.

Starten 41a Göteborgsvarvet 2022

En annan som ska springa Göteborgsvarvet är Hälles Emy Thorén. Även hon sprang på personligt rekord på SM-Milen i år med tiden 35.19.
– Jag tar med mig självförtroende, att jag är i bra form. Bättre än jag har varit tidigare, säger hon.

Johanna Larsson -93 489 Örgryte  / Emy Thorén -95 66 Hälle IF

Vanligtvis springer Emy mest 10km-lopp, men i år ska hon testa på att springa flera halvmaratonlopp.
– Jag har inte sprungit så många halvmaror, jag har lite dålig erfarenhet av det, men jag har fått hjälp av min tränare Benjamin Åberg och kört lite halvmarapass inför detta. Träningen har rullat på så jag har kunnat göra den träning jag vill.

– Jag ska testa på halvmaraton ordentligt i år har jag tänkt. Göteborgsvarvet är först ut som ett litet test, sen halvmara-SM och sen har jag tänkt att springa halvmaran i Köpenhamn i höst. Sen kommer det bli mer lopp men det är de tre loppen jag har bestämt.

Intervall pass med Medel/Lång i Skatås

Emy berättar att hon under vintern har tränat mycket med grengruppen Medel/Lång. På lördagar ses långlöpare från klubbar runt om i Göteborg för att springa intervallpass tillsammans i Skatås.

– Det är jättekul, då får man träffa alla andra löpare i Göteborg och får jättebra gemenskap, säger Emy.
– Det är speciellt kul som tjej, vi är inte lika många tjejer som håller på och då är det kul at vi kan få gemenskap och sporras av varandra.

”Varvet är ändå varvet”

När det kommer till mål inför lördagens lopp vill Emy inte sätta någon större press på sig.
– Varvet är ändå varvet, det är en ganska tung halvmara och det verkar som att det ska bli ganska varmt. Målet är att jag ska göra ett så bra lopp jag kan den dagen, säger Emy.

– Jag har lite tankar på vad jag borde klara, men jag är lite rädd för att sätta mål. Jag får känna in det lite. Jag hoppas på att kunna göra ett bra lopp, jag är ju i bra form.

Folkfest, folkfest, folkfest!

På frågan vad Hampus och Emy ser fram emot mest med loppet är svaret självklart.
– Jag ser fram emot folkfesten, att få springa och förhoppningsvis få bli framhejad längs Avenyn, säger Hampus Börjesson
.
– Folkfesten, det är härligt att springa lopp med så mycket folk som springer och publik, säger Emy Thorén.
Emy berättar att hon varit publik flera gånger, och att det är minst lika härligt som att springa.

– Man dras med, det är riktigt härligt att stå vid sidan också, det är verkligen en fest, säger Emy.
– Det ser ju ut at bli fint väder, så det är perfekt för åskådarna, säger Hampus.

Hampus Börjesson och Emy Thorén startar i den första startgruppen och ger sig ut på den 21,1km långa etappen klockan 13.00 på lördag.

För att se startlistor Elit, klicka här 

 


 

27 mar 2024

“Jag är jättestolt över att vara en del av MAIK sprint”

Är det verkligen möjligt att under en och samma säsong göra seniorlandslagsdebut, vinna sin första SM-medalj och lopp efter lopp slå personligt rekord? Det är det, i alla fall om man heter Michelle Da Silva och Olivia Lundberg och tävlar för Mölndals AIK.

22 mar 2024

“De förstod att jag behöver vara kreativ”

 “Det finns en 11-års grupp med 100% funktionärsengagemang” “En av våra ledare integrerar värdegrunden i övningarna” “Hon har verkligen förmågan att få ihop dem som ett lag” Vem är denna ledare? Göteborgs Friidrottsförbund möter Desiree Lilliehöök, ideell ledare för Sävedalens AIK. 

21 feb 2024

“Det är en belöning så god som någon”

Hur lyfter föreningen värdet av det ideella engagemanget idag? Vilken betydelse har Göteborgsvarvets överskott för friidrotten i Göteborg? Och hur korrelerar dessa två perspektiv? Göteborgs Friidrottsförbund möter Karin Edin, styrelseledamot och ledare i IFK Göteborg Friidrott, tillika huvudfunktionär för Göteborgsvarvet.

04 nov 2023

“Om jag inte sätter upp mål har jag redan gett upp”

–  Hon hade sagt, du kan vinna! Jag kände att jag måste försöka. – Jag var ett vrak där inne på banan.

11 sep 2023

Mölndals Aktiva Råd – Philip Bayer berättar

Göteborg Friidrott möter Philip Bayer, aktiv medlem i Mölndals Aktiva råd för att prata om deras organisation och hur de jobbar. Aktivas råd, eller Ungdomsråd, finns till för att kunna tillvara aktivas intressen och vara en länk mellan ungdomarna och klubben i stort. Läs mer här och inspireras.

28 aug 2023

Göteborg Friidrott möter Solvikingarnas Sonja Roxner

Med sex dagar kvar till Göteborgsvarvet Marathon har den dova, fuktiga, och förhoppningsfulla sensommaren rört sig in över Slottsskogen.Kanske blir det 15 grader sol, fluffiga moln och svag vind som både Karin Schön och Bibbi Lind önskade, när Göteborgs Friidrottsförbund under våren fick en inblick i förberedelserna. Idag får du möta den färska VSM-guldmedaljören över 10.000 meter, Sonja Roxner, Solvikingarna, som (utan elitbakgrund) fortsätter att utvecklas och nu gör sig redo för Göteborgsvarvet Marathon 3 september i K60, den främst konkurrenskraftiga klassen för kvinnor.

08 aug 2023

Veteran-SM 2023

Årets upplaga av veteran-SM avgjordes i helgen på Slottsskogsvallen. Helgen bjöd på flera nordiska och svenska rekord samt bra prestationer. Totalt sattes 23 svenska rekord, varav sex av de noterades som nordiska rekord.

13 jul 2023

Göteborg Friidrott möter IF Kvilles veteraner

Göteborg Friidrott besöker nya Björlandavallen och IF Kvilles 1-åriga veterangrupp där långdistanslöparen Karin Schön och Maria Jonsson är med. Idag är det sprintträning, men om drygt en månad; Göteborgsvarvet Marathon och Veteran-SM.

22 jun 2023

“Flyg inte högre än vingarna bär”

För Elsa Jögi har Göteborgsvarvet agerat grundbult i livet och löpningen har liknat en processledare genom svåra situationer. 2023 sprang hon Göteborgsvarvet för 40:e gången, som en av två kvinnliga löpare som sprungit loppet flest gånger. Men när Elsa anmälde sig till Varvet första gången 1980 hade hon aldrig genomfört ett halvmaraton. -Jag har alltid Göteborgsvarvet som mitt mål för att springa. Alltså. Det är en del av livet, säger Elsa.

26 maj 2023

“Det är en skatt vi har tillsammans”

Solen bränner av en stillbild över Slottskogsvallen. Målportalen dominerar upploppsrakan och genom öppningen till Runners Zone skymtar ett sjok, ett mindre publikhav av ljusblå jackor. “Välkommen”, säger Stefan och prickar av funktionärer från Mölndals AIK. Det är den morgonen idag. Göteborgsvarvet 2023. Och bara fem timmar till förste löpare förväntas lyfta hela Slottsskogsvallens energi en nivå högre

04 maj 2023

“Idrott söker talang men finner mognad”.

Ungdomar och ledare från föreningar över landet samlas i Friidrottens Hus, Göteborg; Navet för prestationscentrum medel/lång. Tröskeltester, föreläsningar, intervallpass, testa-på-OCR-träning och workshops i grupp fyller tre helgdagar för Svenska Löpartalanger och deras tränare. Men vad är en talang?

17 apr 2023

Varvetmilen Göteborg!

Dagens två segrare representerar båda Hälle IF. Segraren i damklassen blev Emy Thorén med tiden och det personliga rekordet 35.25. Snabbaste herren sprang i mål på 32.11 och heter Jakob Böhm.