Göteborgsvarvet

Hampus och Emy är redo!

11 MAJ 10:00 SKRIBENT: Elwira Ripsweden

Löpare runt om i Sverige förbereder sig i veckan inför världens största halvmaraton, Göteborgsvarvet. 40 000 löpare och funktionärer finslipar de sista detaljerna inför lördagen. Två av löparna som förbereder sig är Ullevi FKs Hampus Börjesson och Hälle IFs Emy Thorén. Ingen av dem brukar egentligen springa halvmaraton, men nu är tiden kommen.

Medeldistansaren som vidgar sina vyer

Ullevilöparen Hampus Börjesson placerade sig under SM-Milen i Ystad på en 11:e plats och tog sig i mål på 30.17 vilket också innebar ett nytt personligt rekord. På lördag ska han snöra på sig löparskorna igen, men den här gången ska han springa den dubbla distansen och lite till; Närmare bestämt 21,1 kilometer.

– Jag såg att de hade målat ut linjerna när jag var ute och cyklade, då blev man lite extra taggad, säger han.

5 Hampus Börjesson -94 418 Ullevi FK

Hampus springer vanligtvis mest banlopp på distanserna 1500m och 5000m men ska nu testa något helt nytt.
– Jag har inte sprungit så här långt tidigare så vi får se hur jag reagerar efter 15 km, då tror jag att det kan börja bli jobbigt på riktigt.

– Jag har kört mycket alternativ träning på längdskidor i vinter. Jag har åkt Vasaloppet, så jag har ändå tränat på att hålla på länge, säger han.

Inför Göteborgsvarvet berättar Hampus att träningen har fungerat bra. Han har varit både frisk och skadefri. SM-Milen blev ett kvitto för Hampus att formen är där den ska vara.

– Innan det så kände jag mig inte i jättebra form, jag var lite osäker på formen. Det var skönt att jag fick det bekräftat at formen ändå är bra och det är något jag tar med mig inför Göteborgsvarvet. Jag ska våga tro på mig själv, att jag faktiskt är bra tränad.

– Jag är nog mer redo än jag tror, säger Hampus.

Sommarens mål

Efter Varvet ska Hampus Börjesson börja gå ner till sina ordinarie distanser igen där det stora målet blir SM i Söderhamn i slutet av juli. Men, han verkar inte riktigt kunna hålla sig borta från lite de längre loppen.
– Jag har faktiskt ett mål som är för lite längre löpning och det är att springa milen under 30 minuter. Det är ett stort mål. Vi får se när det passar, säger Hampus.

Starten 41a Göteborgsvarvet 2022

En annan som ska springa Göteborgsvarvet är Hälles Emy Thorén. Även hon sprang på personligt rekord på SM-Milen i år med tiden 35.19.
– Jag tar med mig självförtroende, att jag är i bra form. Bättre än jag har varit tidigare, säger hon.

Johanna Larsson -93 489 Örgryte  / Emy Thorén -95 66 Hälle IF

Vanligtvis springer Emy mest 10km-lopp, men i år ska hon testa på att springa flera halvmaratonlopp.
– Jag har inte sprungit så många halvmaror, jag har lite dålig erfarenhet av det, men jag har fått hjälp av min tränare Benjamin Åberg och kört lite halvmarapass inför detta. Träningen har rullat på så jag har kunnat göra den träning jag vill.

– Jag ska testa på halvmaraton ordentligt i år har jag tänkt. Göteborgsvarvet är först ut som ett litet test, sen halvmara-SM och sen har jag tänkt att springa halvmaran i Köpenhamn i höst. Sen kommer det bli mer lopp men det är de tre loppen jag har bestämt.

Intervall pass med Medel/Lång i Skatås

Emy berättar att hon under vintern har tränat mycket med grengruppen Medel/Lång. På lördagar ses långlöpare från klubbar runt om i Göteborg för att springa intervallpass tillsammans i Skatås.

– Det är jättekul, då får man träffa alla andra löpare i Göteborg och får jättebra gemenskap, säger Emy.
– Det är speciellt kul som tjej, vi är inte lika många tjejer som håller på och då är det kul at vi kan få gemenskap och sporras av varandra.

”Varvet är ändå varvet”

När det kommer till mål inför lördagens lopp vill Emy inte sätta någon större press på sig.
– Varvet är ändå varvet, det är en ganska tung halvmara och det verkar som att det ska bli ganska varmt. Målet är att jag ska göra ett så bra lopp jag kan den dagen, säger Emy.

– Jag har lite tankar på vad jag borde klara, men jag är lite rädd för att sätta mål. Jag får känna in det lite. Jag hoppas på att kunna göra ett bra lopp, jag är ju i bra form.

Folkfest, folkfest, folkfest!

På frågan vad Hampus och Emy ser fram emot mest med loppet är svaret självklart.
– Jag ser fram emot folkfesten, att få springa och förhoppningsvis få bli framhejad längs Avenyn, säger Hampus Börjesson
.
– Folkfesten, det är härligt att springa lopp med så mycket folk som springer och publik, säger Emy Thorén.
Emy berättar att hon varit publik flera gånger, och att det är minst lika härligt som att springa.

– Man dras med, det är riktigt härligt att stå vid sidan också, det är verkligen en fest, säger Emy.
– Det ser ju ut at bli fint väder, så det är perfekt för åskådarna, säger Hampus.

Hampus Börjesson och Emy Thorén startar i den första startgruppen och ger sig ut på den 21,1km långa etappen klockan 13.00 på lördag.

För att se startlistor Elit, klicka här 

 


 

26 maj 2023

“Det är en skatt vi har tillsammans”

Solen bränner av en stillbild över Slottskogsvallen. Målportalen dominerar upploppsrakan och genom öppningen till Runners Zone skymtar ett sjok, ett mindre publikhav av ljusblå jackor. “Välkommen”, säger Stefan och prickar av funktionärer från Mölndals AIK. Det är den morgonen idag. Göteborgsvarvet 2023. Och bara fem timmar till förste löpare förväntas lyfta hela Slottsskogsvallens energi en nivå högre

04 maj 2023

“Idrott söker talang men finner mognad”.

Ungdomar och ledare från föreningar över landet samlas i Friidrottens Hus, Göteborg; Navet för prestationscentrum medel/lång. Tröskeltester, föreläsningar, intervallpass, testa-på-OCR-träning och workshops i grupp fyller tre helgdagar för Svenska Löpartalanger och deras tränare. Men vad är en talang?

17 apr 2023

Varvetmilen Göteborg!

Dagens två segrare representerar båda Hälle IF. Segraren i damklassen blev Emy Thorén med tiden och det personliga rekordet 35.25. Snabbaste herren sprang i mål på 32.11 och heter Jakob Böhm. 

24 mar 2023

Göteborg Friidrott möter Bibbi Lind

Veteranen Bibbi Lind, 79, är en av 101 anmälda löpare till Veteran-SM under Göteborgsvarvets Marathon 3 september. Över distansen har Bibbi svenskt veteranrekord i K65-70- och 75. Och för fjorton år sedan vann hon dessutom New York Marathon K65 med resultatet 3.29.59. Däremot är det flera mil mellan rekorden, resultatet enskilt och det som driver henne framåt. “Jag har aldrig tänkt att “nu måste jag springa så här fort för att få det” “Utan jag har ju bara sprungit och så har det blivit”, säger Bibbi.

22 feb 2023

Göteborg Friidrott möter Majornas IK “Seniorerna”

Inför Veteran-SM i maraton 3 september har Göteborg Friidrott besökt Majornas IK "Seniorerna". Under ett 18 kilometer långpass lär du känna Robert Aronica som sprungit Göteborgsvarvet sedan 98, Johan Svensson som inte alls fastnade för distansen efter sin första mara. Och Andreas som försöker lära sig om distansen. Du får också möta Ledar-Johan som berättar om gruppen, gemenskapen "och just att man blandar det där meditativa och sköna med lite resultatjakt, det gör ju att man sporras och orkar ta ut sig det där sista"

12 dec 2022

Göteborg Friidrott möter Mölndals AIK

“Vi letar alltid efter en sorts fantastisk människa som ska äga alla egenskaper och det klarar nästan ingen. Vi behöver faktiskt jobba mycket mer i team runt gruppen. Den här personen är pedagogisk, den här kan hålla kontakt med föräldrarna och göra fina excelark, och här har vi en som sprider glädje och kan hitta på roliga aktiviteter utanför”, säger Marika Greberg, ordförande Mölndals AIK

04 okt 2022

“Då kan jag känna “jag lägger av direkt”- Erik Olsson

04 jul 2022

“Men nu har jag vänt på det och känner; Jag ska vara en förebild”

31 mar 2022

“Vi lever med två beslut” – Anders Prytz

22 dec 2021

“Det är en ständigt pågående process”

22 dec 2021

“Det kändes som att allt vi har byggt upp, bara revs ner”

09 dec 2021

“Alla bra värdegrunder innehåller paradoxer”