Så kan elitfriidrotten bli mer hållbar

Så kan elitfriidrotten bli mer hållbar

En artikel skriven av forskning.se. Läs orginalartikel här.

Det behövs bättre stödstrukturer för elittränarnas professionella utveckling om elitidrotten ska nå en balans mellan kortsiktigt resultatfokus och ett långsiktigt perspektiv där man värnar om idrottarens hälsa. 
 
Göteborgs friidrottsförbund har genom åren producerat flera världsstjärnor. Men elitidrotten har också en baksida med problem som utbrändhet och skador. För att utveckla elittränarna att hitta nya innovativa arbetssätt med att utveckla elitidrottares psykiska och fysiska hälsa samtidigt som de presterar resultat över tid, initierade Göteborgs friidrottsförbund därför ett utvecklingsprojekt tillsammans med Göteborgs universitet.

– Elittränare behöver kunna navigera mellan kortsiktigt resultatfokus och långsiktig utveckling. För att nå toppresultat behöver friidrottare ligga på gränsen och pressa sig till det yttersta. Det riskerar att leda till utbrändhet och skador. Förutom det personliga lidandet leder det också till borttappad tid. Dessutom måste friidrottaren må bra för att kunna prestera. Så det går inte att välja. Både resultatfokus och långsiktig utveckling måste finnas med hela tiden, säger John Dohlsten, universitetsadjunkt och samverkansdoktorand i idrottsvetenskap vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap.

John Dohlsten har under fyra års tid arbetat med elittränare i friidrott. De började med ett ”blankt papper” och har tillsammans undersökt hur tränare kan utvecklas och vilken kompetens de behöver.

– Elittränare behöver forum där de kan mötas för att diskutera de dilemman och problem som de upplever i sin vardag. I våra diskussioner kunde vi se vilken kompetens tränarna saknade, och vi skapade konferenser och även en kurs på universitet utifrån det, säger John Dohlsten.

John Dohlsten har identifierat flera framgångsfaktorer i friidrottsmiljön i Göteborg, men också begränsningar i den struktur som tränarna verkar inom.

Framgångsfaktorerna är;

  • Det finns en stor öppenhet hos elittränare att dela med sig, reflektera och diskutera.
    I Göteborg underlättas detta av Friidrottens Hus som är en samlande arena.
  • Elittränarna har en inre drivkraft och vana att söka ny kunskap och utveckla nya träningsformer.
  • Elittränarna har ett omsorgsfullt förhållningssätt till friidrottarna och värnar om deras utveckling, hälsa och välbefinnande.

Samtidigt finns det strukturer som motverkar ett långsiktigt perspektiv.
Begränsningar i strukturen:

  • Det finns inga tydliga krav, som till exempel viss utbildning, på elittränare.
  • Rekrytering av elittränare är slumpmässig.
  • Elittränare har otrygga anställningar och deras status är beroende av friidrottarens resultat.
  • Det ekonomiska stödet är resultatorienterat och gör att idrottare och tränare premierar kortsiktiga resultat.
  • Det saknas resurser, strukturer och tid för tränarnas utveckling.

– Om vi ska få fram fler tränare på toppnivå och fortsätta att producera friidrottare i världsklass behöver vi skapa bättre stödstrukturer för elittränares professionella utveckling och ge möjligheter för elittränare att kontinuerligt nätverka och interagera med andra elittränare, säger John Dohlsten.
 

Avhandling:
Vad möjliggör och begränsar en hållbar elitfriidrott? Aktionsforskning i elitidrottspraktiker inom Göteborgs friidrottsförbund.

Kontakt John Dohlsten, doktorand vid Göteborgs universitet, john.dohlsten@gu.se

27 mar 2024

“Jag är jättestolt över att vara en del av MAIK sprint”

Är det verkligen möjligt att under en och samma säsong göra seniorlandslagsdebut, vinna sin första SM-medalj och lopp efter lopp slå personligt rekord? Det är det, i alla fall om man heter Michelle Da Silva och Olivia Lundberg och tävlar för Mölndals AIK.

22 mar 2024

“De förstod att jag behöver vara kreativ”

 “Det finns en 11-års grupp med 100% funktionärsengagemang” “En av våra ledare integrerar värdegrunden i övningarna” “Hon har verkligen förmågan att få ihop dem som ett lag” Vem är denna ledare? Göteborgs Friidrottsförbund möter Desiree Lilliehöök, ideell ledare för Sävedalens AIK. 

21 feb 2024

“Det är en belöning så god som någon”

Hur lyfter föreningen värdet av det ideella engagemanget idag? Vilken betydelse har Göteborgsvarvets överskott för friidrotten i Göteborg? Och hur korrelerar dessa två perspektiv? Göteborgs Friidrottsförbund möter Karin Edin, styrelseledamot och ledare i IFK Göteborg Friidrott, tillika huvudfunktionär för Göteborgsvarvet.

04 nov 2023

“Om jag inte sätter upp mål har jag redan gett upp”

–  Hon hade sagt, du kan vinna! Jag kände att jag måste försöka. – Jag var ett vrak där inne på banan.

11 sep 2023

Mölndals Aktiva Råd – Philip Bayer berättar

Göteborg Friidrott möter Philip Bayer, aktiv medlem i Mölndals Aktiva råd för att prata om deras organisation och hur de jobbar. Aktivas råd, eller Ungdomsråd, finns till för att kunna tillvara aktivas intressen och vara en länk mellan ungdomarna och klubben i stort. Läs mer här och inspireras.

28 aug 2023

Göteborg Friidrott möter Solvikingarnas Sonja Roxner

Med sex dagar kvar till Göteborgsvarvet Marathon har den dova, fuktiga, och förhoppningsfulla sensommaren rört sig in över Slottsskogen.Kanske blir det 15 grader sol, fluffiga moln och svag vind som både Karin Schön och Bibbi Lind önskade, när Göteborgs Friidrottsförbund under våren fick en inblick i förberedelserna. Idag får du möta den färska VSM-guldmedaljören över 10.000 meter, Sonja Roxner, Solvikingarna, som (utan elitbakgrund) fortsätter att utvecklas och nu gör sig redo för Göteborgsvarvet Marathon 3 september i K60, den främst konkurrenskraftiga klassen för kvinnor.

08 aug 2023

Veteran-SM 2023

Årets upplaga av veteran-SM avgjordes i helgen på Slottsskogsvallen. Helgen bjöd på flera nordiska och svenska rekord samt bra prestationer. Totalt sattes 23 svenska rekord, varav sex av de noterades som nordiska rekord.

13 jul 2023

Göteborg Friidrott möter IF Kvilles veteraner

Göteborg Friidrott besöker nya Björlandavallen och IF Kvilles 1-åriga veterangrupp där långdistanslöparen Karin Schön och Maria Jonsson är med. Idag är det sprintträning, men om drygt en månad; Göteborgsvarvet Marathon och Veteran-SM.

22 jun 2023

“Flyg inte högre än vingarna bär”

För Elsa Jögi har Göteborgsvarvet agerat grundbult i livet och löpningen har liknat en processledare genom svåra situationer. 2023 sprang hon Göteborgsvarvet för 40:e gången, som en av två kvinnliga löpare som sprungit loppet flest gånger. Men när Elsa anmälde sig till Varvet första gången 1980 hade hon aldrig genomfört ett halvmaraton. -Jag har alltid Göteborgsvarvet som mitt mål för att springa. Alltså. Det är en del av livet, säger Elsa.

26 maj 2023

“Det är en skatt vi har tillsammans”

Solen bränner av en stillbild över Slottskogsvallen. Målportalen dominerar upploppsrakan och genom öppningen till Runners Zone skymtar ett sjok, ett mindre publikhav av ljusblå jackor. “Välkommen”, säger Stefan och prickar av funktionärer från Mölndals AIK. Det är den morgonen idag. Göteborgsvarvet 2023. Och bara fem timmar till förste löpare förväntas lyfta hela Slottsskogsvallens energi en nivå högre

11 maj 2023

Hampus och Emy är redo!

– Jag såg att de hade målat ut linjerna när jag var ute och cyklade, då blev man lite extra taggad, säger Hampus

04 maj 2023

“Idrott söker talang men finner mognad”.

Ungdomar och ledare från föreningar över landet samlas i Friidrottens Hus, Göteborg; Navet för prestationscentrum medel/lång. Tröskeltester, föreläsningar, intervallpass, testa-på-OCR-träning och workshops i grupp fyller tre helgdagar för Svenska Löpartalanger och deras tränare. Men vad är en talang?