SM Halvmaraton

Motståndskraften från Mårdaklev

9 September 2021 12:20 Skribent Sara Ulrika Holmgren

På lördag den elfte september kliver nationella och internationella löpare ut på Stora Holms trafikövningsplats. Det är tid för SM i Halvmaraton. Idrotten har genom året med pandemin kollektivt lärt sig att inte ta någonting för givet. Att inte kunna veta när du kommer att känna den värme som vibrerar mellan löpare i startklungan nästa gång eller när du kommer att få visa det du länge tränat för. Samtidigt, finns det de som bevisat att det går att utvecklas ändå. Johanna Larsson från Örgryte, är en av dem. Motståndskraften från Mårdaklev.

Johanna är en löpare som ofta synts i andra-klungan och som sedan 2015 gått från 38:49 till 35:16 på 10.000 meter och från 1.28 till 1.16 på halvmaraton. Göteborg Friidrott möter henne inför de sista förberedelserna tillsammans med klubben.

– I stort sett alltid får jag en positiv energi från ÖIS Runners. Man tappar lite fokus på vad man ska göra, man står och snackar och sedan växlar om till nu kör vi. Gemenskapen kan göra att jag går från att vara osugen på att träna till att komma hem och vara energifylld, säger Johanna.

Öis Runners

Men det är inte bara genom pandemin löparen möter utmaningar, utan varje dag när huvudets vilja och hjärtats drömmar möter den fysiska känslan. Det är de stunderna som är intressanta och kan lära oss om det som inte alltid syns men som har en stor genomslagskraft för prestationen. Det är de stunderna som öppnar upp för frågan; Vilken energi tar du med dig in tävlingen? Vad är det som skapar kraft i din löpning, när alla står lika på startlinjen?

– Jag kanske inte alltid gör de bästa valen [för löpningen] men jag drivs av att hitta på saker, att träna länge och mycket. Jag älskar också känslan som löpningen ger mig som person och att jag mår bra av det, samtidigt som det också finns tillfällen då det blir en alldeles för stor press av det. Det kanske inte är det bästa att jag cyklar två timmar när jag har tröskel dagen efter, men jag tycker att det är skönt att vara ute och det ger mig mental energi. Samtidigt älskar jag  känslan när allting stämmer, när man känner att man har flyt, känner sig stark och där jag springer mot en tid där jag får ur min kapacitet och kanske lite bättre?, säger Johanna.

Gemenskap för prestation

Att se och välja gemenskapen har varit och är Johannas perspektiv på idrott och prestation. För någon annan kan det likväl vara de knappt märkbara stunderna som gör det hela värdefullt. Som att starta och stanna klockan eller den nyfikenhet som filtreras genom dig när du knyter på dig skorna eller att komma till träningen och veta att allt du har finns inom dig. Att hitta balansen där kropp och huvud stämmer in i samma rytm. Steg för steg, andetag för andetag, kilometer för kilometer. 

Johanna inför 4×3 km. “Om man känner sig stark på de här passen, då är det bra, annars är de väldigt långa. Det är min svaghet att inte kunna vända passen när jag hamnar i en negativ spiral där det känns tufft från början”.

–Jag har tyckt det [löpningen] varit roligt under en väldigt lång period. Det jag försöker fokusera och tänka på är att nu står jag här [på startlinjen] och gör något jag har tränat för, jag vet att jag har haft roligt längs med vägen, så även om det inte går bra idag, så har jag ändå haft roligt, säger Johanna.


Johanna, hemma i Mårdaklev Foto: Privat

På lördag ställer sig Johanna på Stora Holm tillsammans med konkurrenskraftiga Charlotta Fougberg från Ullevi och Göteborg. Från Charlottas träningsgrupp springer även Sävedalens AIK Linus Hultegård, Björn Hammar och Geert Tuinstra. Du ser också Hampus Börjesson från Ullevi FK, Abdelhafiz Ibrahim från Sävedalens AIK som tillsammans med många andra möter Hälle IFs Mustafa Mohamed och Samuel Tsegay.

För att se samtliga startlistor och PM för SM Halvmaraton, klicka här.

Fakta 
Johanna Larsson, Örgryte IS, 
Född 1993
Uppvuxen i Mårdaklev, Svenljunga
Personligt Rekord Halvmarathon; 1.16, 47 Köpenhamn 2019

26 maj 2023

“Det är en skatt vi har tillsammans”

Solen bränner av en stillbild över Slottskogsvallen. Målportalen dominerar upploppsrakan och genom öppningen till Runners Zone skymtar ett sjok, ett mindre publikhav av ljusblå jackor. “Välkommen”, säger Stefan och prickar av funktionärer från Mölndals AIK. Det är den morgonen idag. Göteborgsvarvet 2023. Och bara fem timmar till förste löpare förväntas lyfta hela Slottsskogsvallens energi en nivå högre

11 maj 2023

Hampus och Emy är redo!

– Jag såg att de hade målat ut linjerna när jag var ute och cyklade, då blev man lite extra taggad, säger Hampus

04 maj 2023

“Idrott söker talang men finner mognad”.

Ungdomar och ledare från föreningar över landet samlas i Friidrottens Hus, Göteborg; Navet för prestationscentrum medel/lång. Tröskeltester, föreläsningar, intervallpass, testa-på-OCR-träning och workshops i grupp fyller tre helgdagar för Svenska Löpartalanger och deras tränare. Men vad är en talang?

17 apr 2023

Varvetmilen Göteborg!

Dagens två segrare representerar båda Hälle IF. Segraren i damklassen blev Emy Thorén med tiden och det personliga rekordet 35.25. Snabbaste herren sprang i mål på 32.11 och heter Jakob Böhm. 

24 mar 2023

Göteborg Friidrott möter Bibbi Lind

Veteranen Bibbi Lind, 79, är en av 101 anmälda löpare till Veteran-SM under Göteborgsvarvets Marathon 3 september. Över distansen har Bibbi svenskt veteranrekord i K65-70- och 75. Och för fjorton år sedan vann hon dessutom New York Marathon K65 med resultatet 3.29.59. Däremot är det flera mil mellan rekorden, resultatet enskilt och det som driver henne framåt. “Jag har aldrig tänkt att “nu måste jag springa så här fort för att få det” “Utan jag har ju bara sprungit och så har det blivit”, säger Bibbi.

22 feb 2023

Göteborg Friidrott möter Majornas IK “Seniorerna”

Inför Veteran-SM i maraton 3 september har Göteborg Friidrott besökt Majornas IK "Seniorerna". Under ett 18 kilometer långpass lär du känna Robert Aronica som sprungit Göteborgsvarvet sedan 98, Johan Svensson som inte alls fastnade för distansen efter sin första mara. Och Andreas som försöker lära sig om distansen. Du får också möta Ledar-Johan som berättar om gruppen, gemenskapen "och just att man blandar det där meditativa och sköna med lite resultatjakt, det gör ju att man sporras och orkar ta ut sig det där sista"

12 dec 2022

Göteborg Friidrott möter Mölndals AIK

“Vi letar alltid efter en sorts fantastisk människa som ska äga alla egenskaper och det klarar nästan ingen. Vi behöver faktiskt jobba mycket mer i team runt gruppen. Den här personen är pedagogisk, den här kan hålla kontakt med föräldrarna och göra fina excelark, och här har vi en som sprider glädje och kan hitta på roliga aktiviteter utanför”, säger Marika Greberg, ordförande Mölndals AIK

04 okt 2022

“Då kan jag känna “jag lägger av direkt”- Erik Olsson

04 jul 2022

“Men nu har jag vänt på det och känner; Jag ska vara en förebild”

31 mar 2022

“Vi lever med två beslut” – Anders Prytz

22 dec 2021

“Det är en ständigt pågående process”

22 dec 2021

“Det kändes som att allt vi har byggt upp, bara revs ner”