Veteran-SM 3 september

Varvetmilen Göteborg!

17 APRIL 10:00 SKRIBENT: Elwira Ripsweden

Det är lördag förmiddag. Inne på Ullevi har 2500 löpare samlats för att springa årets upplaga av Varvetmilen, Göteborg.
Snart ska de ge sig ut på den flacka och förhållandevis snabba banan. Det är drygt 10 grader i luften och solen skall komma att spricka upp. Vissa är iklädda shorts, andra dunkläder. Kanske ett perfekt löparväder, helt enkelt?

Fem seedningsgrundande lopp + digitala Varvetmilen 

Varvetmilen är ett av sex seedningsgrundande lopp inför Göteborgsvarvet 13e maj.  Att det är seedningsgrundande innebär att ju snabbare man springer, desto längre fram i startfältet  blir du placerad. Varvetmilen arrangeras i fem olika städer samt digitalt för att ge så många som möjligt chansen att seeda sig. Utöver de fem loppen räknas även 2021 och 2022 års resultat in. 

Starten denna lördagen sker inne på Ullevi arena för att sedan ta löparna längs Levgrensvägen. Därefter springer du längs med Skånegatan och nästan hela vägen till Scandinavium. Där vänder du, passerar hållplatsen Ullevi Södra och påbörjar resan tillbaka mot Ullevi. En lång raka längs Burgårdsstråket väntar därefter. Löparna tar sig förbi Valhalla IP och vänder sedan vid Underåsbron. Varvningen sker inne på arenan innan deltagarna slutligen ger sig ut på sitt andra och avslutande varv. 

De allra flesta befinner sig här för att få starta i en främre fålla. Anna och Hulda är två av de 2500 löparna som ställt sig på startlinjen idag. (Den siffran är dessutom ett glädjande rekord för Varvetmilen.) 

– Det är en utmaning. Jag fick för mig att springa Göteborgsvarvet av någon anledning och nu står jag här för att seeda mig. Jag tänker att det blir lite roligare då, säger Anna Constantinescu, tävlande för Göteborgs Kvinnliga IK, en av Göteborgs arenaföreningar som bidrar med funktionärer till  Varvetmilen. 

– Jag har ett drömmål och ett realistiskt mål. Mitt drömmål är att springa under 50 minuter och mitt realistiska mål är under 52 minuter, säger Hulda Svensson. 

“Drömmen om första ledet”

Carl Gustafsson, Kemikalie IF, sätter fast nummerlappen på bröstet. Han berättar att han har ett mål: Att springa under 40 minuter! När frågan om att springa under 37.58 skrattar han till. 

– Tyvärr känns den gränsen lite orimlig just idag, men jag ska allt försöka, säger han. 

37.58 är den alltså den herrar måste klara för att få springa i det första startheatet på Göteborgsvarvet. 

Men en som verkligen siktar på att ta den gränsen är Felix Larsen Nilsson (se bild). Han är friidrottare för Örgryte IS, men idag ska han inte dra på sig spikskorna och springa på Slottsskogsvallen. Idag blir det löparskor med hög sula och två varv runt om i Gårda. 

– Målet är att få starta i den första gruppen på Göteborgsvarvet, jag tror att jag har en bra chans at springa på den tiden som krävs. 
Men han vill springa snabbare än så. För att klara gränsen på sekunden krävs det att han springer 3.47 min/kilometer.
– Jag satsar på att ligga omkring 3.30 per kilometer, säger Felix Larsen Nilsson. 

Göteborgs löparelit 

Längst fram i startledet står eliten. Den utgörs av löpare främst från Hälle IF, Mölndals AIK och Örgryte IS. I det här loppet tillämpas dessutom “kompisseedning”. Det innebär att alla löpare hjälps åt att ge bästa förutsättningar för hela startfältet att få en så smidig resa som möjligt från start till mål. Här får man placera sig där man tidsmässigt bäst tycker att man hör hemma. 

En som startat längst fram i många lopp är Midde Hamrin. När Göteborgsvarvet genomfördes första gången 1980 var hon den kvinnan som korsade mållinjen allra först. Idag är hon i stället här för att coacha sina aktiva i Örgryte IS. 
 
– Det var en väldig folkfest, idag, det var kul att se banan så nära. Man kunde verkligen följa löparna. Vädret var på sin bästa sida också, säger hon. 

Det är riktigt det Midde Hamrin säger. Lagom till varvningen sken solen upp och temperaturen visade plötsligt 14 grader. Nu var det vår på riktigt. 

Dubbla Hällesegrar 

Dagens två segrare representerar båda Hälle IF. Segraren i damklassen blev Emy Thorén med tiden och det personliga rekordet 35.25. Snabbaste herren sprang i mål på 32.11 och heter Jakob Böhm. 
Löparfesten är över för den här gången. Nu ska funktionärerna plocka pappmuggar och ta ner avspärrningarna.  
 
Näst på tur är Varvetmilen i Danderyd, Malmö och Trollhättan innan Varvetveckan inleds den 7e maj med Trailvarvet följt av Stafettvarvet, Specialvarvet och slutligen Göteborgsvarvet och Cityvarvet den 13e maj. De yngre löparna kan under helgen 13-14e maj springa Minivarvet (0-6 år) och Lilla Varvet (7-13 år).


 

26 maj 2023

“Det är en skatt vi har tillsammans”

Solen bränner av en stillbild över Slottskogsvallen. Målportalen dominerar upploppsrakan och genom öppningen till Runners Zone skymtar ett sjok, ett mindre publikhav av ljusblå jackor. “Välkommen”, säger Stefan och prickar av funktionärer från Mölndals AIK. Det är den morgonen idag. Göteborgsvarvet 2023. Och bara fem timmar till förste löpare förväntas lyfta hela Slottsskogsvallens energi en nivå högre

11 maj 2023

Hampus och Emy är redo!

– Jag såg att de hade målat ut linjerna när jag var ute och cyklade, då blev man lite extra taggad, säger Hampus

04 maj 2023

“Idrott söker talang men finner mognad”.

Ungdomar och ledare från föreningar över landet samlas i Friidrottens Hus, Göteborg; Navet för prestationscentrum medel/lång. Tröskeltester, föreläsningar, intervallpass, testa-på-OCR-träning och workshops i grupp fyller tre helgdagar för Svenska Löpartalanger och deras tränare. Men vad är en talang?

24 mar 2023

Göteborg Friidrott möter Bibbi Lind

Veteranen Bibbi Lind, 79, är en av 101 anmälda löpare till Veteran-SM under Göteborgsvarvets Marathon 3 september. Över distansen har Bibbi svenskt veteranrekord i K65-70- och 75. Och för fjorton år sedan vann hon dessutom New York Marathon K65 med resultatet 3.29.59. Däremot är det flera mil mellan rekorden, resultatet enskilt och det som driver henne framåt. “Jag har aldrig tänkt att “nu måste jag springa så här fort för att få det” “Utan jag har ju bara sprungit och så har det blivit”, säger Bibbi.

22 feb 2023

Göteborg Friidrott möter Majornas IK “Seniorerna”

Inför Veteran-SM i maraton 3 september har Göteborg Friidrott besökt Majornas IK "Seniorerna". Under ett 18 kilometer långpass lär du känna Robert Aronica som sprungit Göteborgsvarvet sedan 98, Johan Svensson som inte alls fastnade för distansen efter sin första mara. Och Andreas som försöker lära sig om distansen. Du får också möta Ledar-Johan som berättar om gruppen, gemenskapen "och just att man blandar det där meditativa och sköna med lite resultatjakt, det gör ju att man sporras och orkar ta ut sig det där sista"

12 dec 2022

Göteborg Friidrott möter Mölndals AIK

“Vi letar alltid efter en sorts fantastisk människa som ska äga alla egenskaper och det klarar nästan ingen. Vi behöver faktiskt jobba mycket mer i team runt gruppen. Den här personen är pedagogisk, den här kan hålla kontakt med föräldrarna och göra fina excelark, och här har vi en som sprider glädje och kan hitta på roliga aktiviteter utanför”, säger Marika Greberg, ordförande Mölndals AIK

04 okt 2022

“Då kan jag känna “jag lägger av direkt”- Erik Olsson

04 jul 2022

“Men nu har jag vänt på det och känner; Jag ska vara en förebild”

31 mar 2022

“Vi lever med två beslut” – Anders Prytz

22 dec 2021

“Det är en ständigt pågående process”

22 dec 2021

“Det kändes som att allt vi har byggt upp, bara revs ner”

09 dec 2021

“Alla bra värdegrunder innehåller paradoxer”