Veteran-SM 3 september

Varvetmilen Göteborg!

17 APRIL 10:00 SKRIBENT: Elwira Ripsweden

Det är lördag förmiddag. Inne på Ullevi har 2500 löpare samlats för att springa årets upplaga av Varvetmilen, Göteborg.
Snart ska de ge sig ut på den flacka och förhållandevis snabba banan. Det är drygt 10 grader i luften och solen skall komma att spricka upp. Vissa är iklädda shorts, andra dunkläder. Kanske ett perfekt löparväder, helt enkelt?

Fem seedningsgrundande lopp + digitala Varvetmilen 

Varvetmilen är ett av sex seedningsgrundande lopp inför Göteborgsvarvet 13e maj.  Att det är seedningsgrundande innebär att ju snabbare man springer, desto längre fram i startfältet  blir du placerad. Varvetmilen arrangeras i fem olika städer samt digitalt för att ge så många som möjligt chansen att seeda sig. Utöver de fem loppen räknas även 2021 och 2022 års resultat in. 

Starten denna lördagen sker inne på Ullevi arena för att sedan ta löparna längs Levgrensvägen. Därefter springer du längs med Skånegatan och nästan hela vägen till Scandinavium. Där vänder du, passerar hållplatsen Ullevi Södra och påbörjar resan tillbaka mot Ullevi. En lång raka längs Burgårdsstråket väntar därefter. Löparna tar sig förbi Valhalla IP och vänder sedan vid Underåsbron. Varvningen sker inne på arenan innan deltagarna slutligen ger sig ut på sitt andra och avslutande varv. 

De allra flesta befinner sig här för att få starta i en främre fålla. Anna och Hulda är två av de 2500 löparna som ställt sig på startlinjen idag. (Den siffran är dessutom ett glädjande rekord för Varvetmilen.) 

– Det är en utmaning. Jag fick för mig att springa Göteborgsvarvet av någon anledning och nu står jag här för att seeda mig. Jag tänker att det blir lite roligare då, säger Anna Constantinescu, tävlande för Göteborgs Kvinnliga IK, en av Göteborgs arenaföreningar som bidrar med funktionärer till  Varvetmilen. 

– Jag har ett drömmål och ett realistiskt mål. Mitt drömmål är att springa under 50 minuter och mitt realistiska mål är under 52 minuter, säger Hulda Svensson. 

“Drömmen om första ledet”

Carl Gustafsson, Kemikalie IF, sätter fast nummerlappen på bröstet. Han berättar att han har ett mål: Att springa under 40 minuter! När frågan om att springa under 37.58 skrattar han till. 

– Tyvärr känns den gränsen lite orimlig just idag, men jag ska allt försöka, säger han. 

37.58 är den alltså den herrar måste klara för att få springa i det första startheatet på Göteborgsvarvet. 

Men en som verkligen siktar på att ta den gränsen är Felix Larsen Nilsson (se bild). Han är friidrottare för Örgryte IS, men idag ska han inte dra på sig spikskorna och springa på Slottsskogsvallen. Idag blir det löparskor med hög sula och två varv runt om i Gårda. 

– Målet är att få starta i den första gruppen på Göteborgsvarvet, jag tror att jag har en bra chans at springa på den tiden som krävs. 
Men han vill springa snabbare än så. För att klara gränsen på sekunden krävs det att han springer 3.47 min/kilometer.
– Jag satsar på att ligga omkring 3.30 per kilometer, säger Felix Larsen Nilsson. 

Göteborgs löparelit 

Längst fram i startledet står eliten. Den utgörs av löpare främst från Hälle IF, Mölndals AIK och Örgryte IS. I det här loppet tillämpas dessutom “kompisseedning”. Det innebär att alla löpare hjälps åt att ge bästa förutsättningar för hela startfältet att få en så smidig resa som möjligt från start till mål. Här får man placera sig där man tidsmässigt bäst tycker att man hör hemma. 

En som startat längst fram i många lopp är Midde Hamrin. När Göteborgsvarvet genomfördes första gången 1980 var hon den kvinnan som korsade mållinjen allra först. Idag är hon i stället här för att coacha sina aktiva i Örgryte IS. 
 
– Det var en väldig folkfest, idag, det var kul att se banan så nära. Man kunde verkligen följa löparna. Vädret var på sin bästa sida också, säger hon. 

Det är riktigt det Midde Hamrin säger. Lagom till varvningen sken solen upp och temperaturen visade plötsligt 14 grader. Nu var det vår på riktigt. 

Dubbla Hällesegrar 

Dagens två segrare representerar båda Hälle IF. Segraren i damklassen blev Emy Thorén med tiden och det personliga rekordet 35.25. Snabbaste herren sprang i mål på 32.11 och heter Jakob Böhm. 
Löparfesten är över för den här gången. Nu ska funktionärerna plocka pappmuggar och ta ner avspärrningarna.  
 
Näst på tur är Varvetmilen i Danderyd, Malmö och Trollhättan innan Varvetveckan inleds den 7e maj med Trailvarvet följt av Stafettvarvet, Specialvarvet och slutligen Göteborgsvarvet och Cityvarvet den 13e maj. De yngre löparna kan under helgen 13-14e maj springa Minivarvet (0-6 år) och Lilla Varvet (7-13 år).


 

27 mar 2024

“Jag är jättestolt över att vara en del av MAIK sprint”

Är det verkligen möjligt att under en och samma säsong göra seniorlandslagsdebut, vinna sin första SM-medalj och lopp efter lopp slå personligt rekord? Det är det, i alla fall om man heter Michelle Da Silva och Olivia Lundberg och tävlar för Mölndals AIK.

22 mar 2024

“De förstod att jag behöver vara kreativ”

 “Det finns en 11-års grupp med 100% funktionärsengagemang” “En av våra ledare integrerar värdegrunden i övningarna” “Hon har verkligen förmågan att få ihop dem som ett lag” Vem är denna ledare? Göteborgs Friidrottsförbund möter Desiree Lilliehöök, ideell ledare för Sävedalens AIK. 

21 feb 2024

“Det är en belöning så god som någon”

Hur lyfter föreningen värdet av det ideella engagemanget idag? Vilken betydelse har Göteborgsvarvets överskott för friidrotten i Göteborg? Och hur korrelerar dessa två perspektiv? Göteborgs Friidrottsförbund möter Karin Edin, styrelseledamot och ledare i IFK Göteborg Friidrott, tillika huvudfunktionär för Göteborgsvarvet.

04 nov 2023

“Om jag inte sätter upp mål har jag redan gett upp”

–  Hon hade sagt, du kan vinna! Jag kände att jag måste försöka. – Jag var ett vrak där inne på banan.

11 sep 2023

Mölndals Aktiva Råd – Philip Bayer berättar

Göteborg Friidrott möter Philip Bayer, aktiv medlem i Mölndals Aktiva råd för att prata om deras organisation och hur de jobbar. Aktivas råd, eller Ungdomsråd, finns till för att kunna tillvara aktivas intressen och vara en länk mellan ungdomarna och klubben i stort. Läs mer här och inspireras.

28 aug 2023

Göteborg Friidrott möter Solvikingarnas Sonja Roxner

Med sex dagar kvar till Göteborgsvarvet Marathon har den dova, fuktiga, och förhoppningsfulla sensommaren rört sig in över Slottsskogen.Kanske blir det 15 grader sol, fluffiga moln och svag vind som både Karin Schön och Bibbi Lind önskade, när Göteborgs Friidrottsförbund under våren fick en inblick i förberedelserna. Idag får du möta den färska VSM-guldmedaljören över 10.000 meter, Sonja Roxner, Solvikingarna, som (utan elitbakgrund) fortsätter att utvecklas och nu gör sig redo för Göteborgsvarvet Marathon 3 september i K60, den främst konkurrenskraftiga klassen för kvinnor.

08 aug 2023

Veteran-SM 2023

Årets upplaga av veteran-SM avgjordes i helgen på Slottsskogsvallen. Helgen bjöd på flera nordiska och svenska rekord samt bra prestationer. Totalt sattes 23 svenska rekord, varav sex av de noterades som nordiska rekord.

13 jul 2023

Göteborg Friidrott möter IF Kvilles veteraner

Göteborg Friidrott besöker nya Björlandavallen och IF Kvilles 1-åriga veterangrupp där långdistanslöparen Karin Schön och Maria Jonsson är med. Idag är det sprintträning, men om drygt en månad; Göteborgsvarvet Marathon och Veteran-SM.

22 jun 2023

“Flyg inte högre än vingarna bär”

För Elsa Jögi har Göteborgsvarvet agerat grundbult i livet och löpningen har liknat en processledare genom svåra situationer. 2023 sprang hon Göteborgsvarvet för 40:e gången, som en av två kvinnliga löpare som sprungit loppet flest gånger. Men när Elsa anmälde sig till Varvet första gången 1980 hade hon aldrig genomfört ett halvmaraton. -Jag har alltid Göteborgsvarvet som mitt mål för att springa. Alltså. Det är en del av livet, säger Elsa.

26 maj 2023

“Det är en skatt vi har tillsammans”

Solen bränner av en stillbild över Slottskogsvallen. Målportalen dominerar upploppsrakan och genom öppningen till Runners Zone skymtar ett sjok, ett mindre publikhav av ljusblå jackor. “Välkommen”, säger Stefan och prickar av funktionärer från Mölndals AIK. Det är den morgonen idag. Göteborgsvarvet 2023. Och bara fem timmar till förste löpare förväntas lyfta hela Slottsskogsvallens energi en nivå högre

11 maj 2023

Hampus och Emy är redo!

– Jag såg att de hade målat ut linjerna när jag var ute och cyklade, då blev man lite extra taggad, säger Hampus

04 maj 2023

“Idrott söker talang men finner mognad”.

Ungdomar och ledare från föreningar över landet samlas i Friidrottens Hus, Göteborg; Navet för prestationscentrum medel/lång. Tröskeltester, föreläsningar, intervallpass, testa-på-OCR-träning och workshops i grupp fyller tre helgdagar för Svenska Löpartalanger och deras tränare. Men vad är en talang?