Elit Göteborg

Vers un été à Paris

Det har gått drygt två veckor sedan Andreas Kramer, Ullevi FK, sprang hem en andra plats på VM i Glasgow. Med det blev han förste svensk att ta medalj på medeldistans på herrsidan. Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och i Sverige? Och hur bygger erfarenhet mental styrka?

Skribent: Elwira Ripsweden

Sedan 2010 har Per varit tränare för Andres. Då var Andreas bara 13 år gammal. Sedan dess har de tagit mästerskapsmedaljer, men också missat finaler där marginalerna inte varit till deras favör. För Andreas Kramer och Per Skoog är VM-silvret ett kvitto på att hårt arbete lönar sig.

–Otroligt skönt att få sätta ett mästerskap på det här sättet, säger Per. Vi har sett tillräckligt med finaler från läktaren där vi vetat att kapaciteten för att slåss om medaljer har funnits om marginalerna varit mer gynnsamma. Så skönt att få visa det tror jag att vi båda tycker har funnits kapacitet för tidigare.

–Och att ta en medalj på världsnivå inom löpningen händer inte så ofta! För oss tog det 17 år att nå dit tillsammans, säger Per 

”Medalj var målet i finalen”

Som alltid uppstår det trånga situationer på 800 meter, men Per berättar att han tycker att Andreas löser det väldigt bra. I VM-finalen placerade sig Andreas sist inledningsvis. Framför honom knuffades det, men det var inget som störde.

–Vi gick för en medalj vilket gör att man lägger upp loppet lite annorlunda mot om man siktar på ett guld, säger Per

Inför det andra varvet låg Kramer på en fjärde plats och med 150 meter kvar avancerade han till tredje plats för att på upploppet passera ytterligare en löpare och komma in som tvåa i mål på nytt säsongsbästa.

–När han får en lucka tar han den och sedan har han ett väldigt vasst sista varv som imponerar även på mig, säger Per

Mentalt förberedd

Varför det räckte hela vägen till medalj på årets inomhus-VM, tror Per har att göra med att han både var i väldigt bra form men framför allt för att han var mentalt förberedd.
Det här var Andreas Kramers andra IVM-final. Innan Glasgow har han sprungit flera stökiga mästerskapslopp vilket gjort att han fått erfarenhet av den sortens lopp som nu blev vägen till medalj i Glasgow.

–Det är trångt på 800 m och det kan uppstå situationer, vilket vi haft vår beskärda del av, men vi hade inställningen att lite stök kunde tvärtom gynna oss den här gången, bara vi kunde ”stay out of trouble”.

–Det kändes som att det fanns en annan mognad inför som kommer av att göra både bra och mindre bra insatser på tidigare mästerskap.

 

 

Coaching på distans

Andreas Kramer bor sedan 1,5 år tillbaka i Stockholm där han studerar. Således har samarbete med Per Skoog skett mestadels på distans. Att Per tränat honom så pass länge underlättar situationen. Han menar att Andreas är så pass långt gången i sin karriär att han vet vad som krävs själv och kan mycket själv.

–Andreas får automatiskt ta lite mer ansvar, inte minst när det gäller vissa beslut som vi kanske tidigare kunnat ta tillsammans men där han nu behöver ta ett beslut själv eftersom jag inte är fysiskt på plats, säger Per

Trots att Andreas Kramer inte längre bor i Göteborg menar Per att medaljen har stor betydelse för distriktet ändå, såväl som nationellt. 

–Förhoppningsvis förstår fler att vi i lilla Sverige, trots begränsade resurser har möjligheten, att nå långt. Man hade önskat, både för löpningen och friidrotten i stort att en förändring på sikt, där fler faktiskt kan satsa på friidrotten på ett mer professionellt vis, skall uppstå men skall det hända måste fler våga tänka kreativt och kanske frångå det tankemönster som man är fast i idag. Men om inte annat så hoppas jag att det inspirerar fler till att satsa på löpningen!

Vers un été à Paris – Mot en sommar i Paris

Sommaren som väntar är både en EM-och OS-sommar. Per Skoog berättar att man inför den här säsongen bestämde sig för att ställa upp på IVM efter SM-finalen. Det hade hela tiden lutat mot att Andreas Kramer skulle springa, men det var inget som var givet.

–Detta för att OS i Paris hela tiden varit det stora målet och fortfarande är. Andreas har som längst tagit sig till semifinaler på VM och det känns som att tiden var mogen för en final nu.

För att nå medalj även i Paris berättar Per Skoog att ”han gärna få vässas till lite snabbhetsmässigt”. Han berättar att Andreas Kramar är en av de allra uthålligaste 800m-löparna i världseliten, men saknar snabbheten för att bekvämare kunna öppna i det tempot som krävs

–Den erfarenhet och respekt han bär med sig från detta mästerskapet är sådana saker som kan vara avgörande för att verkligen stå på startlinjen i finalen i Paris.

19 feb 2025

Årsmöte session två : onsdag femte mars

Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.

02 jul 2025

Engagera dig som volontär i Göteborg

Nu öppnar Volontärbanken – en plats där du som en enskild individ kan registrera ditt intresse och bidra på ditt unika vis till friidrotten i Göteborg.  

01 jul 2025

Paragrenar tonsatte VU-spelens första dag!

Ridån av flaggor på innerplan tonsätter Världsungdomsspelen som viktig internationell samlingspunkt för konkurrenskraftiga tävlingar och socialt sammanhang - och för första gången sedan 1996, finns nu parafriidrottsgrenar på det officiella tävlingsprogrammet.

18 jun 2025

Starka prestationer på NM, Laxaspelen och Bauhaus

Nordiska Mästerskapen i mångkamp arrangerades under helgen på slottskogsvallen i Göteborg. I U20-klassen deltog Rasmus Arnell från IFK Göteborg (Bild, Finnkampen 2024). Rasmus slutade på en 6:e plats på nya personliga rekordet 6829p. Rasmus målsättning var att kvalificera sig till JEM i Tampere men ett strulande knä som hämmade honom i höjdhoppet gjorde det till en övermäktigt uppgift denna gång. 

18 jun 2025

Parafriidrotten tar plats på VU

-Från dag ett har mottot varit.” Världsungdomsspelen skall vara en tävling för alla, vare sig du är nybörjare eller Olympiasegrare”

08 apr 2025

”Intresset för veteranfriidrott ökar”

Ladda ner och läs årsberättelsen 2024

04 apr 2025

Åtta workshops

För att främja en solid och hållbar föreningsverksamhet erbjuder Göteborgs Friidrottsförbund och RF-SISU Västra Götaland föreningsöverskridande aktiviteter och enskilt föreningsstöd. Följande åtta gemensamma aktiviteter erbjuds under 2025.

02 apr 2025

”Vi har många som på bästa sätt hjälper till”

Citaten kommer från årsrapporten där 29 av totalt 51 föreningar har svarat. Nu finns en sammanställning av rapporten färdig som beskriver föreningsverksamheten i distriktet 2024 och 2023. Vi uppmuntrar er till att läsa rapporten med ett selektivt öga. Det är inte ett rätt-och-fel dokument utan presenteras utifrån frågor som ansågs viktiga vid starten för Strategi 2025 - för en generell friidrottsförening. 

25 mar 2025

Lyft friidrottskolan genom ökad synlighet

Information om din friidrottsskola kommer då att belysas på den välbesökta rekryteringssidan "Hitta din förening" och friidrott.se  - samtidigt som er statistik ger Svensk Friidrott förutsättningar att följa utvecklingen samt prioritera stöd- eller utvecklingsinsatser gällande friidrottsskolor. 

10 mar 2025

”Närmare tävlingen än jag är, är nog svårt att komma”

Vill du också vibrera med friidrottstävlingen största nerv? Den 29 mars kl 10:00-16:00 genomförs en teoretiskt och praktiskt utbildning i samband med IFK Göteborgs klubbmästerskap. Du får alltså möjlighet att skjuta skarpt dag ett! 

10 mar 2025

Nu lyfter parafriidrotten!

Göteborgs Friidrottsförbunds parakommitté bjuder in dig som är nyfiken på parafriidrott till en inspirationsdag! Den 22 mars mellan klockan 10.00 – 13.00 är du välkommen att testa höjdhopp, längdhopp och löpning i Friidrottens Hus. Parakommittén finns även på plats för dig som förening att diskutera din förenings frågor gällande parafriidrott.

14 feb 2025

Nytt för dig som arrangör på arenatävling

Christer Falk hjälper dig hantera eltidtagningssystemen  Göteborgs Friidrottsförbund äger idag fyra stycken eltidsutrustningar som finns att låna av föreningar. Något som varit eftersatt senaste åren är däremot en välfungerande struktur för service och utlåning av utrustningen. Distriktsförbundet har därför inlett ett samarbete med Christer Falk som har stor erfarenhet och kunskap om utrustningen.