Elit Göteborg

Vers un été à Paris

Det har gått drygt två veckor sedan Andreas Kramer, Ullevi FK, sprang hem en andra plats på VM i Glasgow. Med det blev han förste svensk att ta medalj på medeldistans på herrsidan. Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och i Sverige? Och hur bygger erfarenhet mental styrka?

Skribent: Elwira Ripsweden

Sedan 2010 har Per varit tränare för Andres. Då var Andreas bara 13 år gammal. Sedan dess har de tagit mästerskapsmedaljer, men också missat finaler där marginalerna inte varit till deras favör. För Andreas Kramer och Per Skoog är VM-silvret ett kvitto på att hårt arbete lönar sig.

–Otroligt skönt att få sätta ett mästerskap på det här sättet, säger Per. Vi har sett tillräckligt med finaler från läktaren där vi vetat att kapaciteten för att slåss om medaljer har funnits om marginalerna varit mer gynnsamma. Så skönt att få visa det tror jag att vi båda tycker har funnits kapacitet för tidigare.

–Och att ta en medalj på världsnivå inom löpningen händer inte så ofta! För oss tog det 17 år att nå dit tillsammans, säger Per 

”Medalj var målet i finalen”

Som alltid uppstår det trånga situationer på 800 meter, men Per berättar att han tycker att Andreas löser det väldigt bra. I VM-finalen placerade sig Andreas sist inledningsvis. Framför honom knuffades det, men det var inget som störde.

–Vi gick för en medalj vilket gör att man lägger upp loppet lite annorlunda mot om man siktar på ett guld, säger Per

Inför det andra varvet låg Kramer på en fjärde plats och med 150 meter kvar avancerade han till tredje plats för att på upploppet passera ytterligare en löpare och komma in som tvåa i mål på nytt säsongsbästa.

–När han får en lucka tar han den och sedan har han ett väldigt vasst sista varv som imponerar även på mig, säger Per

Mentalt förberedd

Varför det räckte hela vägen till medalj på årets inomhus-VM, tror Per har att göra med att han både var i väldigt bra form men framför allt för att han var mentalt förberedd.
Det här var Andreas Kramers andra IVM-final. Innan Glasgow har han sprungit flera stökiga mästerskapslopp vilket gjort att han fått erfarenhet av den sortens lopp som nu blev vägen till medalj i Glasgow.

–Det är trångt på 800 m och det kan uppstå situationer, vilket vi haft vår beskärda del av, men vi hade inställningen att lite stök kunde tvärtom gynna oss den här gången, bara vi kunde “stay out of trouble”.

–Det kändes som att det fanns en annan mognad inför som kommer av att göra både bra och mindre bra insatser på tidigare mästerskap.

 

 

Coaching på distans

Andreas Kramer bor sedan 1,5 år tillbaka i Stockholm där han studerar. Således har samarbete med Per Skoog skett mestadels på distans. Att Per tränat honom så pass länge underlättar situationen. Han menar att Andreas är så pass långt gången i sin karriär att han vet vad som krävs själv och kan mycket själv.

–Andreas får automatiskt ta lite mer ansvar, inte minst när det gäller vissa beslut som vi kanske tidigare kunnat ta tillsammans men där han nu behöver ta ett beslut själv eftersom jag inte är fysiskt på plats, säger Per

Trots att Andreas Kramer inte längre bor i Göteborg menar Per att medaljen har stor betydelse för distriktet ändå, såväl som nationellt. 

–Förhoppningsvis förstår fler att vi i lilla Sverige, trots begränsade resurser har möjligheten, att nå långt. Man hade önskat, både för löpningen och friidrotten i stort att en förändring på sikt, där fler faktiskt kan satsa på friidrotten på ett mer professionellt vis, skall uppstå men skall det hända måste fler våga tänka kreativt och kanske frångå det tankemönster som man är fast i idag. Men om inte annat så hoppas jag att det inspirerar fler till att satsa på löpningen!

Vers un été à Paris – Mot en sommar i Paris

Sommaren som väntar är både en EM-och OS-sommar. Per Skoog berättar att man inför den här säsongen bestämde sig för att ställa upp på IVM efter SM-finalen. Det hade hela tiden lutat mot att Andreas Kramer skulle springa, men det var inget som var givet.

–Detta för att OS i Paris hela tiden varit det stora målet och fortfarande är. Andreas har som längst tagit sig till semifinaler på VM och det känns som att tiden var mogen för en final nu.

För att nå medalj även i Paris berättar Per Skoog att ”han gärna få vässas till lite snabbhetsmässigt”. Han berättar att Andreas Kramar är en av de allra uthålligaste 800m-löparna i världseliten, men saknar snabbheten för att bekvämare kunna öppna i det tempot som krävs

–Den erfarenhet och respekt han bär med sig från detta mästerskapet är sådana saker som kan vara avgörande för att verkligen stå på startlinjen i finalen i Paris.

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

15 apr 2024

Öppna pass är tillbaka!

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass: 20 april!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.

27 feb 2024

“Öppna passen är kärnan för ungdomarna”

Rekryteringsprojektet genomförs utifrån olika perspektiv däribland tränarutbildning, fadderverksamhet, inspirationspass med elitaktiva och gemensamma öppna pass för ungdomar.

27 feb 2024

“Det har varit en laginsats”

Den 9-10 mars genomför FU Väst utbildningen Löpledare. Utbildare är Västsvenskas Jonas Eklöf som i januari mottog Svenska Löpares Pris under Atea Friidrottsgala. Anmäl er närvaro senast 4 mars.

02 feb 2024

Friidrottsförälder!

Den 1 januari släpptes Svensk Friidrotts uppdaterade version av Friidrottsförälder, en digital utbildning för föräldrar och vårdnadshavare till friidrottande barn. Utbildningen är gratis och genomförs på distans på en tid som passar deltagaren.