OS i Tokyo

Analys: Äntligen OS-friidrott – här är göteborgarnas chanser

Nu är det dags! Ett år förskjutet drar OS-friidrotten i gång under natten till fredag och redan i en av de  första grenarna springer Sävedalens Vidar Johansson försök på 3000 meter hinder. GFIF tittar närmare på göteborgarnas chanser under mästerskapen.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Den stora höjdpunkten för varje friidrottare och friidrottsentusiast är äntligen här. Friidrotten vid de 29:e olympiska spelen i Tokyo avgörs mellan 30 juli och 8 augusti. Göteborg representerar truppen med fem aktiva. Nedan följer en analys över göteborgarnas möjligheter under tävlingarna.

Vidar Johansson, Sävedalens AIK, är först ut av OS-göteborgarna. Foto: Deca Text & Bild

Vidar Johansson, Sävedalens AIK

Gren? 3000 meter hinder. PB? 8.18,31 SB? 8.18,31 Rankad? 20e. 15 tar sig till final. När? Springer försök i heat 1 natten till fredag klockan 02.30 (30/7).

Först ut av göteborgarna är Sävedalens genom historien första olympier Vidar Johansson. Försöken avgörs i tre heat där de första tre i varje heat avancerar direkt vidare och får sällskap av de sex snabbaste tiderna. Johansson som fått ett plötsligt enormt lyft under säsongen saknar i stor grad erfarenheter från de internationella mästerskapen och det är därmed lite svårt att sia om hur han är som mästerskapslöpare. Visade att han kan spurta när han sprang hem ett SM-guld på 3000 meter slätt i vintras, bland annat före Suldan Hassan, men hade därefter ett tyngre inomhus-EM när han åkte ut i försöken.

I sitt heat har han den sjunde snabbaste tiden i år, men bakom världsettan Lamecha Girma, Etiopien, Diljali Bedrani, Frankrike, och Mohamed Tindouft, Marocko, som alla sprungit på tider på 8.11 eller snabbare, är det mycket tajt om platserna. Skulle någon av favoriterna göra ett svagare lopp finns alltså faktiskt ett direktavancemang inom räckhåll. Samtidigt är det troligt att en löpare som Benjamin Kigen (VM-sexa i Doha 2019) kan springa betydligt snabbare än de 8.15,09 han har från i år. 

Därför vore nog det bästa för Johanssons del om om någon av favoriterna sätter upp en hyfsad fart vilket ger utrymme för tidsavancemang. Att han själv skulle sätta fart på loppet blir sannolikt för tufft. Skulle han ta sig vidare till finalen finns utrymme för att plocka placeringar även där. Bara fem löpare i startfältet har varit under 8.10 i år.

Andreas Kramer, Ullevi FK, sprang ett lopp som lovade gott under Bauhausgalan. Foto: Glenn T Unger

Andreas Kramer, Ullevi FK

Gren? 800 meter PB? 1.44,47 SB? 1.45,05 Rankad? 28e. 24 tar sig vidare till semifinal och 8 avancerar till finalen När? Springer försök 02.50 natten till lördag (31/7)

Näst ut är Johanssons träningskamrat Andreas Kramer som springer försök ett dygn senare. För första gången på nio år kommer vi få en ny olympisk mästare eftersom David Rudisha som vann både 2012 och 2016 inte kommer till start.

Efter en lite travande inledning av säsongen till följd av att Kramer var sjuk i covid-19 precis i säsongsupptakten fick han ett skönt besked när han sprang in på 1.45,05 under Bauhausgalan. 

Heaten finns ännu inte tillgängliga men att Kramer ska kunna placera sig bland de tre första i sitt försöksheat och direktkvalificera sig till semifinal ska definitivt finnas inom räckhåll. Att själv sätta upp fart direkt från start för att ge utrymme för avancemang på tid är sannolikt också något som diskuterats med tränaren Per Skoog. En eventuell semifinal väntar 13.25 svensk tid på söndag.

Kramer har inte missat ett SM-guld på 800 meter varken inomhus eller utomhus sedan 2016. Under EM i Berlin 2018 överträffade han sig själv när han slutade tvåa efter att ha varit i offensiv och dragvillig under loppen – en tävling där han inför var rankad som nia i Europa. Den stora missräkningen under ett mästerskap, åtminstone i seniorsammanhang, kom i vintras där han åkte ut i semifinalen under inomhus-EM. Men Andreas trivs bra i mästerskapssammanhang och prickar ofta formen rätt. En final är inte osannolik, samtidigt kan han göra ett bra lopp och ryka redan i försöken. 

OS är redan i full gång och nu blir det också friidrott på programmet. Från invigningen på Olympiastadion i Tokyo. Foto: Deca Text & Bild

 

Tidsprogram med svenska ögon hittar du på svenska friidrottsförbundets hemsida.

Startlistor hittar du här.

Khaddi Sagnia, Ullevi FK, är kanske distriktets största hopp. Foto: Deca Text & BIld

Khaddi Sagnia, Ullevi FK

Gren? längdhopp. PB? 6,92 SB? 6,82 (i) Rankad? 15e. 12 tar sig till final (om inte fler klarar direktkvallängden). När? Hoppar försök 02.50 natten till söndag (1/8)

Den tredje av fyra göteborgare, Khaddi Sagnia, är kanske det på förhand största hoppet.

Konkurrensen är sylvass och hela sex kvinnor har hoppat över sju meter i år. Fem kommer till start i Tokyo. Khaddi missade större delen av säsongsinledningen med skadestrul men 6,72 under Bauhausgalan på Stockholms Stadion var ett positivt besked. Sagnia får anses vara rutinerad i mästerskapssammanhang med 1 tidigare OS-start.

Tog sig till final och slutade där sjua under VM i Doha 2019. I sitt senaste internationella mästerskap – inomhus-EM 2021, tog hon karriärens första medalj när hon blev trea. Att Khaddi har förmågan att prestera på mästerskap råder det alltså inga tvivel om och tar hon sig igenom försöken kan det räcka långt om hon skulle närma sig sitt personliga rekord på 6,92. 

Under OS i Rio 2016 hade 6,92 räckt till en femteplats. Under OS i London 2012 hade det burit henne hela vägen till en bronsmedalj. Med den bakgrund hon går in i tävlingarna får dock en finalplats betraktas som en stor framgång.

Michaela Meijer, Örgryte IS, fick till slut klartecken till OS.

Michaela Meijer, Örgryte IS

Gren? stavhopp PB? 4,83 SB? 4,60 Rankad? 21a. 12 tar sig till final (om inte fler klarar direktkvalhöjden) När? Hoppar försök måndag förmiddag klockan 12.20 (2/8)

Efter många om och men fick Michaela Meijer till sist klartecken till OS. Det innebär att hon gör sitt andra OS och är därmed den enda av göteborgarna som har erfarenhet från sammanhanget. Hon har inte riktigt fått det att klaffa i år efter att hon precis som Kramer störts av coronaviruset inför säsongen, och att hon var inblandad i svår bilkrasch på väg hem från Karlstad GP har inte gjort det lättare för henne. 

Men om hon efter ett litet tävlingsuppehåll börjat hitta formen och bara kan närma sig den kapacitet hon har i kroppen ska det bli mycket intressant att följa hennes framfart. Under EM 2016 slutade hon femma så att hon kan hoppa bra under mästerskap vet vi om, även om det inte alltid gått som hon hoppats. Under OS i Rio 2016 åkte hon ur i försöken och stannade på 4,45. 

Det kommer att krävas mycket för att avancera vidare till final, men samtidigt är stavhopp en gren som är väldigt svår att förutspå och det är ofta tillfälligheter som avgör. Värt att tillägga är att damernas stavhopp för tillfället är en stark gren. Under VM i Doha 2019 klarade 17 personer direktkvalhöjden på 4,60.

Maja Nilsson, Örgryte IS, flyger över 1,96 under Lag-SM. Foto: Deca Text & Bild

Maja Nilsson, Örgryte IS

Gren? höjdhopp. PB? 1,96 SB? 1,96 Rankad? 9e. 12 tar sig till final (om inte fler klarar direktkvalhöjden) När? Hoppar försök 02.10 natten till torsdag (5/8)

Sist ut från distriktet är den klart yngsta av våra aktiva på plats, Maja Nilsson, som haft en suverän utveckling under året efter några år med mycket problem. Kvalade precis som Johansson in till tävlingarna under sista kvaldagen när hon flög över 1,96 under Lag-SM i Halmstad.

Trots att det skulle dröja in i det sista att fixa gränsen och få klartecken till OS är det faktiskt bara åtta personer i startfältet som hoppat högre under 2021. Det ska dock nämnas att hon är en av tio hoppare med ett säsongsbästa på 1,96 vilket kanske gör det orättvist att måla upp henne som en finalfavorit. Däremot otvetydigt att det finns inom räckhåll.

Precis som för Johansson har hon gjort för lite internationella mästerskap för att bedöma hur hon är som mästerskapshoppare, men hon har presterat bra under de juniormästerskap hon deltagit på. Senast under U23-EM i Tallinn tidigare i år tog hon hand om silvermedaljen och fick bara erkänna sig besegrad mot ukrainska världsettan Jaroslava Mahutjich. I Rio var direktkvalet satt till 1,94 och i London 1,96. I London krävdes inte mer än 1,93 för att ta sig vidare. I finalen den gången slutade Nilssons ”föregångare” Emma Green Tregaro sjua, där hon hoppade just 1,93. För att Nilsson ska kunna hota om medalj i Tokyo krävs en rejäl överprestation. 

19 feb 2025

Årsmöte session två : onsdag femte mars

Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.

11 jul 2025

Kompetensutveckla dig i höst

Fu Väst formar utbildningsprogrammet efter föreningarnas behov. Mejla gärna Lisa om eller när du önskar en utbildning som inte finns på listan. Tillsammans med RF-SISU och Elit Göteborg kan distriktet som helhet erbjuda grenspecifika utbildningar tillika föreningsutvecklande utbildningar eller workshops. Distriktet kan även skräddarsy en utbildning för ert behov.

09 jul 2025

”Göteborgs tränare lockar aktiva från alla håll och hörn”

I intervjun får du lyssna till Eriks perspektiv på träningsmiljön i Friidrottens Hus, människorna han omger sig med och vilka värden som präglar friidrotten i Göteborg. Samtalet berör även betydelsen som tävlingen har för unga aktiva och hur han ser på framtida utveckling av sporten i staden.

02 jul 2025

Engagera dig som volontär i Göteborg

Nu öppnar Volontärbanken – en plats där du som en enskild individ kan registrera ditt intresse och bidra på ditt unika vis till friidrotten i Göteborg.  

01 jul 2025

Paragrenar tonsatte VU-spelens första dag!

Ridån av flaggor på innerplan tonsätter Världsungdomsspelen som viktig internationell samlingspunkt för konkurrenskraftiga tävlingar och socialt sammanhang - och för första gången sedan 1996, finns nu parafriidrottsgrenar på det officiella tävlingsprogrammet.

18 jun 2025

Starka prestationer på NM, Laxaspelen och Bauhaus

Nordiska Mästerskapen i mångkamp arrangerades under helgen på slottskogsvallen i Göteborg. I U20-klassen deltog Rasmus Arnell från IFK Göteborg (Bild, Finnkampen 2024). Rasmus slutade på en 6:e plats på nya personliga rekordet 6829p. Rasmus målsättning var att kvalificera sig till JEM i Tampere men ett strulande knä som hämmade honom i höjdhoppet gjorde det till en övermäktigt uppgift denna gång. 

18 jun 2025

Parafriidrotten tar plats på VU

-Från dag ett har mottot varit.” Världsungdomsspelen skall vara en tävling för alla, vare sig du är nybörjare eller Olympiasegrare”

08 apr 2025

”Intresset för veteranfriidrott ökar”

Ladda ner och läs årsberättelsen 2024

04 apr 2025

Gemensamma föreningsaktiviteter

För att främja en solid och hållbar föreningsverksamhet erbjuder Göteborgs Friidrottsförbund och RF-SISU Västra Götaland föreningsöverskridande aktiviteter och enskilt föreningsstöd. Följande åtta gemensamma aktiviteter erbjuds under 2025.

02 apr 2025

”Vi har många som på bästa sätt hjälper till”

Citaten kommer från årsrapporten där 29 av totalt 51 föreningar har svarat. Nu finns en sammanställning av rapporten färdig som beskriver föreningsverksamheten i distriktet 2024 och 2023. Vi uppmuntrar er till att läsa rapporten med ett selektivt öga. Det är inte ett rätt-och-fel dokument utan presenteras utifrån frågor som ansågs viktiga vid starten för Strategi 2025 - för en generell friidrottsförening. 

25 mar 2025

Lyft friidrottskolan genom ökad synlighet

Information om din friidrottsskola kommer då att belysas på den välbesökta rekryteringssidan "Hitta din förening" och friidrott.se  - samtidigt som er statistik ger Svensk Friidrott förutsättningar att följa utvecklingen samt prioritera stöd- eller utvecklingsinsatser gällande friidrottsskolor. 

10 mar 2025

”Närmare tävlingen än jag är, är nog svårt att komma”

Vill du också vibrera med friidrottstävlingen största nerv? Den 29 mars kl 10:00-16:00 genomförs en teoretiskt och praktiskt utbildning i samband med IFK Göteborgs klubbmästerskap. Du får alltså möjlighet att skjuta skarpt dag ett! 

10 mar 2025

Nu lyfter parafriidrotten!

Göteborgs Friidrottsförbunds parakommitté bjuder in dig som är nyfiken på parafriidrott till en inspirationsdag! Den 22 mars mellan klockan 10.00 – 13.00 är du välkommen att testa höjdhopp, längdhopp och löpning i Friidrottens Hus. Parakommittén finns även på plats för dig som förening att diskutera din förenings frågor gällande parafriidrott.