OS i Tokyo

Analys: Äntligen OS-friidrott – här är göteborgarnas chanser

Nu är det dags! Ett år förskjutet drar OS-friidrotten i gång under natten till fredag och redan i en av de  första grenarna springer Sävedalens Vidar Johansson försök på 3000 meter hinder. GFIF tittar närmare på göteborgarnas chanser under mästerskapen.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Den stora höjdpunkten för varje friidrottare och friidrottsentusiast är äntligen här. Friidrotten vid de 29:e olympiska spelen i Tokyo avgörs mellan 30 juli och 8 augusti. Göteborg representerar truppen med fem aktiva. Nedan följer en analys över göteborgarnas möjligheter under tävlingarna.

Vidar Johansson, Sävedalens AIK, är först ut av OS-göteborgarna. Foto: Deca Text & Bild

Vidar Johansson, Sävedalens AIK

Gren? 3000 meter hinder. PB? 8.18,31 SB? 8.18,31 Rankad? 20e. 15 tar sig till final. När? Springer försök i heat 1 natten till fredag klockan 02.30 (30/7).

Först ut av göteborgarna är Sävedalens genom historien första olympier Vidar Johansson. Försöken avgörs i tre heat där de första tre i varje heat avancerar direkt vidare och får sällskap av de sex snabbaste tiderna. Johansson som fått ett plötsligt enormt lyft under säsongen saknar i stor grad erfarenheter från de internationella mästerskapen och det är därmed lite svårt att sia om hur han är som mästerskapslöpare. Visade att han kan spurta när han sprang hem ett SM-guld på 3000 meter slätt i vintras, bland annat före Suldan Hassan, men hade därefter ett tyngre inomhus-EM när han åkte ut i försöken.

I sitt heat har han den sjunde snabbaste tiden i år, men bakom världsettan Lamecha Girma, Etiopien, Diljali Bedrani, Frankrike, och Mohamed Tindouft, Marocko, som alla sprungit på tider på 8.11 eller snabbare, är det mycket tajt om platserna. Skulle någon av favoriterna göra ett svagare lopp finns alltså faktiskt ett direktavancemang inom räckhåll. Samtidigt är det troligt att en löpare som Benjamin Kigen (VM-sexa i Doha 2019) kan springa betydligt snabbare än de 8.15,09 han har från i år. 

Därför vore nog det bästa för Johanssons del om om någon av favoriterna sätter upp en hyfsad fart vilket ger utrymme för tidsavancemang. Att han själv skulle sätta fart på loppet blir sannolikt för tufft. Skulle han ta sig vidare till finalen finns utrymme för att plocka placeringar även där. Bara fem löpare i startfältet har varit under 8.10 i år.

Andreas Kramer, Ullevi FK, sprang ett lopp som lovade gott under Bauhausgalan. Foto: Glenn T Unger

Andreas Kramer, Ullevi FK

Gren? 800 meter PB? 1.44,47 SB? 1.45,05 Rankad? 28e. 24 tar sig vidare till semifinal och 8 avancerar till finalen När? Springer försök 02.50 natten till lördag (31/7)

Näst ut är Johanssons träningskamrat Andreas Kramer som springer försök ett dygn senare. För första gången på nio år kommer vi få en ny olympisk mästare eftersom David Rudisha som vann både 2012 och 2016 inte kommer till start.

Efter en lite travande inledning av säsongen till följd av att Kramer var sjuk i covid-19 precis i säsongsupptakten fick han ett skönt besked när han sprang in på 1.45,05 under Bauhausgalan. 

Heaten finns ännu inte tillgängliga men att Kramer ska kunna placera sig bland de tre första i sitt försöksheat och direktkvalificera sig till semifinal ska definitivt finnas inom räckhåll. Att själv sätta upp fart direkt från start för att ge utrymme för avancemang på tid är sannolikt också något som diskuterats med tränaren Per Skoog. En eventuell semifinal väntar 13.25 svensk tid på söndag.

Kramer har inte missat ett SM-guld på 800 meter varken inomhus eller utomhus sedan 2016. Under EM i Berlin 2018 överträffade han sig själv när han slutade tvåa efter att ha varit i offensiv och dragvillig under loppen – en tävling där han inför var rankad som nia i Europa. Den stora missräkningen under ett mästerskap, åtminstone i seniorsammanhang, kom i vintras där han åkte ut i semifinalen under inomhus-EM. Men Andreas trivs bra i mästerskapssammanhang och prickar ofta formen rätt. En final är inte osannolik, samtidigt kan han göra ett bra lopp och ryka redan i försöken. 

OS är redan i full gång och nu blir det också friidrott på programmet. Från invigningen på Olympiastadion i Tokyo. Foto: Deca Text & Bild

 

Tidsprogram med svenska ögon hittar du på svenska friidrottsförbundets hemsida.

Startlistor hittar du här.

Khaddi Sagnia, Ullevi FK, är kanske distriktets största hopp. Foto: Deca Text & BIld

Khaddi Sagnia, Ullevi FK

Gren? längdhopp. PB? 6,92 SB? 6,82 (i) Rankad? 15e. 12 tar sig till final (om inte fler klarar direktkvallängden). När? Hoppar försök 02.50 natten till söndag (1/8)

Den tredje av fyra göteborgare, Khaddi Sagnia, är kanske det på förhand största hoppet.

Konkurrensen är sylvass och hela sex kvinnor har hoppat över sju meter i år. Fem kommer till start i Tokyo. Khaddi missade större delen av säsongsinledningen med skadestrul men 6,72 under Bauhausgalan på Stockholms Stadion var ett positivt besked. Sagnia får anses vara rutinerad i mästerskapssammanhang med 1 tidigare OS-start.

Tog sig till final och slutade där sjua under VM i Doha 2019. I sitt senaste internationella mästerskap – inomhus-EM 2021, tog hon karriärens första medalj när hon blev trea. Att Khaddi har förmågan att prestera på mästerskap råder det alltså inga tvivel om och tar hon sig igenom försöken kan det räcka långt om hon skulle närma sig sitt personliga rekord på 6,92. 

Under OS i Rio 2016 hade 6,92 räckt till en femteplats. Under OS i London 2012 hade det burit henne hela vägen till en bronsmedalj. Med den bakgrund hon går in i tävlingarna får dock en finalplats betraktas som en stor framgång.

Michaela Meijer, Örgryte IS, fick till slut klartecken till OS.

Michaela Meijer, Örgryte IS

Gren? stavhopp PB? 4,83 SB? 4,60 Rankad? 21a. 12 tar sig till final (om inte fler klarar direktkvalhöjden) När? Hoppar försök måndag förmiddag klockan 12.20 (2/8)

Efter många om och men fick Michaela Meijer till sist klartecken till OS. Det innebär att hon gör sitt andra OS och är därmed den enda av göteborgarna som har erfarenhet från sammanhanget. Hon har inte riktigt fått det att klaffa i år efter att hon precis som Kramer störts av coronaviruset inför säsongen, och att hon var inblandad i svår bilkrasch på väg hem från Karlstad GP har inte gjort det lättare för henne. 

Men om hon efter ett litet tävlingsuppehåll börjat hitta formen och bara kan närma sig den kapacitet hon har i kroppen ska det bli mycket intressant att följa hennes framfart. Under EM 2016 slutade hon femma så att hon kan hoppa bra under mästerskap vet vi om, även om det inte alltid gått som hon hoppats. Under OS i Rio 2016 åkte hon ur i försöken och stannade på 4,45. 

Det kommer att krävas mycket för att avancera vidare till final, men samtidigt är stavhopp en gren som är väldigt svår att förutspå och det är ofta tillfälligheter som avgör. Värt att tillägga är att damernas stavhopp för tillfället är en stark gren. Under VM i Doha 2019 klarade 17 personer direktkvalhöjden på 4,60.

Maja Nilsson, Örgryte IS, flyger över 1,96 under Lag-SM. Foto: Deca Text & Bild

Maja Nilsson, Örgryte IS

Gren? höjdhopp. PB? 1,96 SB? 1,96 Rankad? 9e. 12 tar sig till final (om inte fler klarar direktkvalhöjden) När? Hoppar försök 02.10 natten till torsdag (5/8)

Sist ut från distriktet är den klart yngsta av våra aktiva på plats, Maja Nilsson, som haft en suverän utveckling under året efter några år med mycket problem. Kvalade precis som Johansson in till tävlingarna under sista kvaldagen när hon flög över 1,96 under Lag-SM i Halmstad.

Trots att det skulle dröja in i det sista att fixa gränsen och få klartecken till OS är det faktiskt bara åtta personer i startfältet som hoppat högre under 2021. Det ska dock nämnas att hon är en av tio hoppare med ett säsongsbästa på 1,96 vilket kanske gör det orättvist att måla upp henne som en finalfavorit. Däremot otvetydigt att det finns inom räckhåll.

Precis som för Johansson har hon gjort för lite internationella mästerskap för att bedöma hur hon är som mästerskapshoppare, men hon har presterat bra under de juniormästerskap hon deltagit på. Senast under U23-EM i Tallinn tidigare i år tog hon hand om silvermedaljen och fick bara erkänna sig besegrad mot ukrainska världsettan Jaroslava Mahutjich. I Rio var direktkvalet satt till 1,94 och i London 1,96. I London krävdes inte mer än 1,93 för att ta sig vidare. I finalen den gången slutade Nilssons “föregångare” Emma Green Tregaro sjua, där hon hoppade just 1,93. För att Nilsson ska kunna hota om medalj i Tokyo krävs en rejäl överprestation. 

22 jun 2023

Lisa Lilja om nya satsningen

Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!

27 sep 2023

Nu stänger Vallen!

Ambitionen är att färdigställa renoveringen den 1 juli 2024, vilket innebär att du skall kunna träna på banan direkt efter Världsungdomsspelen 5-7/7. Betänk även att Veteran-VM under augusti även den påverkar träningen, vilket skapar behovet att börja planera för sommarens träning, tävlingar och friidrottskolor redan nu!

27 sep 2023

Inbjudan Höstdialogen 21 oktober

Lördag 21 Oktober välkomnas Göteborgs Friidrottsförbunds arenaföreningar till årets höstdialog. Höstdialogen är det utrymme ni som förening ges möjlighet till övergripande information från Göteborg Friidrott, Svensk Friidrott, tillika utrymme för dialog och tankar. Men hur ser innehållet för året Höstdialog ut?

23 sep 2023

Utlysning Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Du är välkommen! 

11 sep 2023

Anders Palmqvist och Tracey Andersson nya ledare på FIG!

Till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har redan en handfull friidrottande ungdomar sökt. Vill du vara en av dem? Vill du stärka dina förutsättningar att friidrotta och studera samtidigt? Vill du vara i en idrottande miljö både i din vardag, och i föreningslivet?

07 sep 2023

Program Bohusgården!

Välkommen till Värdegrunds- och verksamhetskonferens på Bohusgården, Uddevalla! Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas att delta på 2023 års värdegrund- och verksamhetskonferens, 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att mötas över föreningsgränserna finns en möjlighet att lära känna varandra bättre och skapa förutsättningar för att tillsammans stärka och utveckla Göteborg Friidrott. Nedan följer dagsprogrammet! Alla block syftar till att inspiera och bidra till ett aktiv värdegrundsarbete, likväl som att det gemensamma målet med blocken är att forma ett potentiellt innehåll till Verksamhetsplanen 2024.

07 sep 2023

29/9 – sista dag att lämna in din motion!

Göteborgs Friidrottsförbund högst beslutande organ är årsmötet. Fram till och med 29 september har Du möjlighet att lämna in ett konstruktivt förslag om förändring, som förbundet tar upp och behandlar på årsmötet.

06 sep 2023

Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott?

Är du mellan 13 och 25 år? Tycker du om friidrott? Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott? Har du funderat på varför din förening fungerar som den gör?

01 sep 2023

Välkommen till tränarträff!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!

18 aug 2023

Välkommen till Bohusgården!

Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas till 2023 års värdegrund-och verksamhetskonferens 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att föra samman Göteborgs friidrott under en koncentrerad helg utforskas situationer, språk och normativa handlingar. Arbetet med värdegrunden ligger också till grund för den nya verksamhetsplanen som kommer att formas om under helgen.

17 aug 2023

“Det finns en charm att vara på en arena med yngre och äldre”

35 år gamla Stonehill Games står som värd för sommarens distriktsmästerskap för ungdomar 12-17 år. Tävlingen genomförs i på Stenkullen IP i Lerum 25-27 augusti. Nyhet för året är att Lerum Friidrott inkluderar OCR/hinderbanelöpning för de yngre barnen som deltar i mångkamp under helgen.

08 aug 2023

U20-EM i Jerusalem

U20-EM i Jerusalem är inne på sin andra dag av tävlande och hittills har fina prestationer genomförts av de aktiva från Göteborgsklubbarna. Läs mer om det här!

01 aug 2023

Äntligen Veteran-SM!

Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!