Trygg Idrott

Göteborg Friidrott möter Mölndals AIK

12 DECEMBER 2022 10:00 SKRIBENT: SARA ULRIKA HOLMGREN
Redigerad 2024-04-09
*texten är skriven i dialogform. Enbart anställda och ordförandes namn är utskrivna.
Varje citat bär en ny röst än citatet innan.  

Hur agerar du när din tränarkollega vill att gruppen ska träna mer och hårdare för att utvecklas?
Eller när individer utvecklas fysiskt och socialt i olika takt? Hur kan du som tränare, aktiv och styrelse skapa utrymme för samtal om diversitet, förväntningar och fokus?
Göteborg Friidrott möter Mölndals AIK under deras tränarträff i samtal om friidrottens värdegrund och verksamhetens riktning.

Göteborg är inte så stort

Vintermörkret ligger som ett täcke över terrängbanan och juleljusen lyser genom fönstren till Mölndals AIK klubblokal.

“Har du varit här tidigare?” frågar Marika, ordförande i Mölndals AIK.

“På en terrängserie-final för många år sedan”, svarar jag.

“Jaha, det var då det var stafett, va?”, frågar Marika och i luften ritar terrängbanan formad som en utdragen åtta.

“Då ska vi se, jag vill bara säga ett par ord”, säger ungdomsansvarig Stefan Rönnäs och ett 50-tal både nya och erfarna ungdomstränare tränger sig närmre för att lyssna.

Det är en rå kylan-griper-tag-i-benmärgen-kväll alldeles innan första advent och MAIK’s traditionsenliga tränarträff. Den grupp av nya tränare för hösten följer Stefans fotspår ut på gården och in till träningshallen där Stefans ungdomsgrupp ikväll leder sig själva.


“Så, nu har ni sett detta!” säger Stefan och truppen leds vidare till den sedan oktober nya tartanbanan och en grind som är öppen åt båda hållen, för att välkomna Dig till Åby och Mölndal.

“Göteborg är ju inte så stort och jag vill att vi ska vara öppna mot varandra”, säger Stefan.

Tränarträffen cirklar kring friidrottens spelregler och situationer som kan uppstå under tiden aktiva och ledare verkar inom föreningens ramar. Och i de grupper som nu formats runt borden delar Marika ut Svensk Friidrotts spelkort
som vill ge föreningarna en utgångspunkt för att driva fram dialog och förkroppsliga värdegrunden i den du är, dina handlingar och din kommunikation.

“Man kan ju ha olika uppfattning, även om man vill åt samma håll, men att man inte är medveten om det”, säger en av Mölndals unga ledare när ett av spelkorten öppnar upp för en situation där tränarna i en förening har olika uppfattning om hur träningen ska bedrivas. Ska man träna hårdare och tävla mer, eller vilken väg ska man gå?

“Och vad vill de aktiva?” 

“Ja, och någon (tränare) kanske känner ett behov av kontroll och en väldigt tydlig plan, medans en annan kanske bara vill köra lite ad hoc “Vad är det för väder idag”? 

“Du kan ju ge massa detaljer till någon som kommit långt i sin utveckling, samtidigt som du kan säga Vad bra, nu satte du höger fot framför den andra, säger Stefan och fortsätter; Men man ska inte heller underskatta barnen. Och vi har väl målsättningen att vi ska satsa i alla grupper?
Vad nu satsa är? Du kan jaga resultat och tycka att det är kul, men ändå inte veta varför du håller på. Men om du lär dig ett bra upphopp, ansats och en bra landning, då kommer du utvecklas som höjdhoppare”

En pusselbit flera pusselbitar

“Man får börja diskutera det, att ventilera det, att alla (tränare) får säga vad de tycker och varför, så att alla blir hörda. Det är väl en början?”.

“Vi har varit igång ett år med vår grupp och har inte pratat om de här sakerna. Det skulle vi kanske behöva göra?”.

“Ja, på vilket sätt vill man vara tränare?”

“Jag tror att man måste lägga ett pussel, säger Marika. Vi pratar mångfald i ett perspektiv, men vi behöver också mångfald i vad man kan bidra med på andra plan. Och bygger man verksamhet på ideella tränare vilket vi är tvungna att göra, då måste man ju också prata med tränaren om varför du kommer hit tre dagar i veckan utan att få betalt?”

Att arbeta med värdegrunden kan vara en del i processen att bli en stark/are och konkurrenskraftig förening och utifrån ett kollektivt ansvar utveckla friidrotten utifrån samhällets förändringar och fortsätta skapa värde även för morgondagens idrottare.

“Men sedan är det ju ändå tränarna som ska förverkliga det som vi (styrelsen) sitter i ett rum och tänker så här skulle man kunna tänka. Jag minns när vi gjorde HIGH-5 utbildningen, att flera sa långt efteråt att de funderat på om de gjorde rätt eller fel”, säger Marika samtidigt som surret i rummet förflyttar sig till ett nytt spelkort och en ny situation; Hur agerar du när det finns individer i gruppen som inte kommit lika långt när det gäller fysisk och social mognad?

“Det är viktigt att man agerar, säger junioransvarig Alexander Nilsson. Vi kommer inte komma ifrån att dem är olika mogna. Men kanske kan man som tränare vara tydlig inför alla att de resultat ni gör i nuläget till stor del handlar om hur fysiskt mogna ni är och det jämnar ofta ut sig senare”.

“Men också förklara vad det handlar om, menar Stefan och utvecklar sin tanke; Häcklöpning handlar ju om att lära sig rätt rytm från början. Du kan inte springa med tre steg mellan. Du måste ha kortare avstånd och lägre höjd för att sätta rytmen. Och har vi då ordinarie avstånd för dig, så lär man ju in en helt felaktig rytm.  Om det dög åt Susanna Kallur att springa på bebis-häckar för att bli rappare i steget, så kan det väl duga åt oss?”, säger Stefan och en stund efteråt uttrycker Marika; 

“Vi letar alltid efter en sorts fantastisk människa som ska äga alla egenskaper och det klarar nästan ingen. Vi behöver faktiskt jobba mycket mer i team runt gruppen. Den här personen är pedagogisk, den här kan hålla kontakt med föräldrarna och göra fina excelark, och här har vi en som sprider glädje och kan hitta på roliga aktiviteter utanför”.

Öppenheten och framåtandan känns i huden denna kvällen. Och resultatet kan komma att hamna i Mölndals AIK “friidrottsmanual” vari värdegrunden inte bara vill landa i ord, utan stötta tränaren med konkreta exempel på hur man skulle kunna agera. Som en vägledare, stöttepelare eller din högra hand som alltid finns där att luta sig tillbaka mot för att på ett tryggt sätt integrera värdegrunden i den du är, dina handlingar och  din kommunikation. 

“Och om någon har problem i sin grupp, är det heller ingen som ska bli dömd för det. Så får det aldrig vara. Vi kan inte ta det vidare om det inte finns en öppen dialog och då finns det heller inget lärande. Vi måste hjälpa folk att göra rätt. Precis som vi är hela människor måste man tänka att alla kan bidra på olika sätt”, uttrycker Marika.


FAKTA MÖLNDALS AIK 

Föreningen bildades 1956 och har idag omkring 400 aktiva medlemmar och 50 ideella tränare, därtill Emil Predan, Alexander Nilsson och Stefan Rönnäs är anställda och leder respektive verksamhetsområde. Föreningen har verksamhet på Mölndals AIK Sportscamp, Åby Friidrott och Mölnlycke + Landevi IP. 

“Mölndals AIK har som målsättning att kontinuerligt tillhöra en av landets främsta friidrottsklubbar på SM-nivå samtidigt som vi alltid ska ha en bred och livaktig ungdomsverksamhet.” 

För att läsa mer om MAIK, klicka vidare till maik.se


Utdrag Verksamhetsplanen 2023, Förenings- och förbundsutveckling:

Att genomföra workshops kring Trygg Friidrott och Friidrottens spelregler för att förkroppsliga värdegrunden över föreningsgränserna och säkerställa att alla människomöten vilar mot friidrottens värdegrund. 

Värdegrundsträffen hos Mölndals AIK var en första start i att integrera Friidrottens Spelregler i Göteborg Friidrott. 
Spelkorten är precis (dec22) tryckta och kommer att presenteras i samband med Trygg Idrott-workshops i början av 2023.
Alla fyra workshop är både ett pilotprojekt och ett samarbete mellan Svensk Friidrott, Göteborg Friidrott och RF-SISU.

27 mar 2024

“Jag är jättestolt över att vara en del av MAIK sprint”

Är det verkligen möjligt att under en och samma säsong göra seniorlandslagsdebut, vinna sin första SM-medalj och lopp efter lopp slå personligt rekord? Det är det, i alla fall om man heter Michelle Da Silva och Olivia Lundberg och tävlar för Mölndals AIK.

22 mar 2024

“De förstod att jag behöver vara kreativ”

 “Det finns en 11-års grupp med 100% funktionärsengagemang” “En av våra ledare integrerar värdegrunden i övningarna” “Hon har verkligen förmågan att få ihop dem som ett lag” Vem är denna ledare? Göteborgs Friidrottsförbund möter Desiree Lilliehöök, ideell ledare för Sävedalens AIK. 

21 feb 2024

“Det är en belöning så god som någon”

Hur lyfter föreningen värdet av det ideella engagemanget idag? Vilken betydelse har Göteborgsvarvets överskott för friidrotten i Göteborg? Och hur korrelerar dessa två perspektiv? Göteborgs Friidrottsförbund möter Karin Edin, styrelseledamot och ledare i IFK Göteborg Friidrott, tillika huvudfunktionär för Göteborgsvarvet.

04 nov 2023

“Om jag inte sätter upp mål har jag redan gett upp”

–  Hon hade sagt, du kan vinna! Jag kände att jag måste försöka. – Jag var ett vrak där inne på banan.

11 sep 2023

Mölndals Aktiva Råd – Philip Bayer berättar

Göteborg Friidrott möter Philip Bayer, aktiv medlem i Mölndals Aktiva råd för att prata om deras organisation och hur de jobbar. Aktivas råd, eller Ungdomsråd, finns till för att kunna tillvara aktivas intressen och vara en länk mellan ungdomarna och klubben i stort. Läs mer här och inspireras.

28 aug 2023

Göteborg Friidrott möter Solvikingarnas Sonja Roxner

Med sex dagar kvar till Göteborgsvarvet Marathon har den dova, fuktiga, och förhoppningsfulla sensommaren rört sig in över Slottsskogen.Kanske blir det 15 grader sol, fluffiga moln och svag vind som både Karin Schön och Bibbi Lind önskade, när Göteborgs Friidrottsförbund under våren fick en inblick i förberedelserna. Idag får du möta den färska VSM-guldmedaljören över 10.000 meter, Sonja Roxner, Solvikingarna, som (utan elitbakgrund) fortsätter att utvecklas och nu gör sig redo för Göteborgsvarvet Marathon 3 september i K60, den främst konkurrenskraftiga klassen för kvinnor.

08 aug 2023

Veteran-SM 2023

Årets upplaga av veteran-SM avgjordes i helgen på Slottsskogsvallen. Helgen bjöd på flera nordiska och svenska rekord samt bra prestationer. Totalt sattes 23 svenska rekord, varav sex av de noterades som nordiska rekord.

13 jul 2023

Göteborg Friidrott möter IF Kvilles veteraner

Göteborg Friidrott besöker nya Björlandavallen och IF Kvilles 1-åriga veterangrupp där långdistanslöparen Karin Schön och Maria Jonsson är med. Idag är det sprintträning, men om drygt en månad; Göteborgsvarvet Marathon och Veteran-SM.

22 jun 2023

“Flyg inte högre än vingarna bär”

För Elsa Jögi har Göteborgsvarvet agerat grundbult i livet och löpningen har liknat en processledare genom svåra situationer. 2023 sprang hon Göteborgsvarvet för 40:e gången, som en av två kvinnliga löpare som sprungit loppet flest gånger. Men när Elsa anmälde sig till Varvet första gången 1980 hade hon aldrig genomfört ett halvmaraton. -Jag har alltid Göteborgsvarvet som mitt mål för att springa. Alltså. Det är en del av livet, säger Elsa.

26 maj 2023

“Det är en skatt vi har tillsammans”

Solen bränner av en stillbild över Slottskogsvallen. Målportalen dominerar upploppsrakan och genom öppningen till Runners Zone skymtar ett sjok, ett mindre publikhav av ljusblå jackor. “Välkommen”, säger Stefan och prickar av funktionärer från Mölndals AIK. Det är den morgonen idag. Göteborgsvarvet 2023. Och bara fem timmar till förste löpare förväntas lyfta hela Slottsskogsvallens energi en nivå högre

11 maj 2023

Hampus och Emy är redo!

– Jag såg att de hade målat ut linjerna när jag var ute och cyklade, då blev man lite extra taggad, säger Hampus

04 maj 2023

“Idrott söker talang men finner mognad”.

Ungdomar och ledare från föreningar över landet samlas i Friidrottens Hus, Göteborg; Navet för prestationscentrum medel/lång. Tröskeltester, föreläsningar, intervallpass, testa-på-OCR-träning och workshops i grupp fyller tre helgdagar för Svenska Löpartalanger och deras tränare. Men vad är en talang?