Trygg Idrott

Göteborg Friidrott möter Mölndals AIK

12 DECEMBER 10:00 SKRIBENT: SARA ULRIKA HOLMGREN
*texten är skriven i dialogform men där enbart anställda och ordförandes namn är utskrivna. Varje citat bär en ny röst än citatet innan.  

Hur agerar du när din tränarkollega vill att gruppen ska träna mer och hårdare för att utvecklas?
Eller när individer utvecklas fysiskt och socialt i olika takt? Hur kan du som tränare, aktiv och styrelse skapa utrymme för samtal om diversitet, förväntningar och fokus?
Göteborg Friidrott möter Mölndals AIK under deras tränarträff i samtal om friidrottens värdegrund och verksamhetens riktning.

Göteborg är inte så stort

Vintermörkret har lagt ett täcke över terrängbanan utanför Mölndals klubblokal och bakom fönstren lyser juleljusen.

“Har du varit här tidigare?” frågar Marika, ordförande i Mölndals AIK.

“På en terrängserie-final för många år sedan”, svarar jag.

“Jaha, det var då det var stafett, va?”, frågar Marika och i luften ritar banan likt en utdragen 8a. 

“Då ska vi se, jag vill bara säga ett par ord”, säger ungdomsansvarig Stefan Rönnäs och ett 50-tal både nya och erfarna ungdomstränare tränger sig allt närmre för att lyssna.

Det är en rå kylan-griper-tag-i-benmärgen-kväll alldeles innan första advent och MAIK’s traditionsenliga tränarträff. Den grupp av nya tränare för hösten följer Stefans fotspår ut på gården och in till träningshallen där Stefans ungdomsgrupp ikväll leder sig själva.


“Så, nu har ni sett detta!” säger Stefan och truppen leds vidare till den sedan oktober nya tartanbanan och en grind som är öppen åt båda hållen, för att välkomna Dig till Åby och Mölndal.

“Göteborg är ju inte så stort och jag vill att vi ska vara öppna mot varandra”, säger Stefan.

Tränarträffen cirklar kring friidrottens spelregler och situationer som kan uppstå under tiden aktiva och ledare verkar inom föreningens ramar. Och i de grupper som nu formats runt borden delar Marika ut Svensk Friidrotts spelkort
som vill ge föreningarna en utgångspunkt för att driva fram dialog och förkroppsliga värdegrunden i den du är, dina handlingar och din kommunikation.

“Man kan ju ha olika uppfattning, även om man vill åt samma håll, men att man inte är medveten om det”, säger en av Mölndals unga ledare när ett av spelkorten öppnar upp för en situation där tränarna i en förening har olika uppfattning om hur träningen ska bedrivas. Ska man träna hårdare och tävla mer, eller vilken väg ska man gå?

“Och vad vill de aktiva?” 

“Ja, och någon (tränare) kanske känner ett behov av kontroll och en väldigt tydlig plan, medans en annan kanske bara vill köra lite ad hoc “Vad är det för väder idag”? 

“Du kan ju ge massa detaljer till någon som kommit långt i sin utveckling, samtidigt som du kan säga Vad bra, nu satte du höger fot framför den andra, säger Stefan och fortsätter; Men man ska inte heller underskatta barnen. Och vi har väl målsättningen att vi ska satsa i alla grupper?
Vad nu satsa är? Du kan jaga resultat och tycka att det är kul, men ändå inte veta varför du håller på. Men om du lär dig ett bra upphopp, ansats och en bra landning, då kommer du utvecklas som höjdhoppare”

En pusselbit flera pusselbitar

“Man får börja diskutera det, att ventilera det, att alla (tränare) får säga vad de tycker och varför, så att alla blir hörda. Det är väl en början?”.

“Vi har varit igång ett år med vår grupp och har inte pratat om de här sakerna. Det skulle vi kanske behöva göra?”.

“Ja, på vilket sätt vill man vara tränare?”

“Jag tror att man måste lägga ett pussel, säger Marika. Vi pratar mångfald i ett perspektiv, men vi behöver också mångfald i vad man kan bidra med på andra plan. Och bygger man verksamhet på ideella tränare vilket vi är tvungna att göra, då måste man ju också prata med tränaren om varför du kommer hit tre dagar i veckan utan att få betalt?”

Att arbeta med värdegrunden kan vara en del i processen att bli en stark/are och konkurrenskraftig förening och utifrån ett kollektivt ansvar utveckla friidrotten utifrån samhällets förändringar och fortsätta skapa värde även för morgondagens idrottare.

“Men sedan är det ju ändå tränarna som ska förverkliga det som vi (styrelsen) sitter i ett rum och tänker så här skulle man kunna tänka. Jag minns när vi gjorde HIGH-5 utbildningen, att flera sa långt efteråt att de funderat på om de gjorde rätt eller fel”, säger Marika samtidigt som surret i rummet förflyttar sig till ett nytt spelkort och en ny situation; Hur agerar du när det finns individer i gruppen som inte kommit lika långt när det gäller fysisk och social mognad?

“Det är viktigt att man agerar, säger junioransvarig Alexander Nilsson. Vi kommer inte komma ifrån att dem är olika mogna. Men kanske kan man som tränare vara tydlig inför alla att de resultat ni gör i nuläget till stor del handlar om hur fysiskt mogna ni är och det jämnar ofta ut sig senare”.

“Men också förklara vad det handlar om, menar Stefan och utvecklar sin tanke; Häcklöpning handlar ju om att lära sig rätt rytm från början. Du kan inte springa med tre steg mellan. Du måste ha kortare avstånd och lägre höjd för att sätta rytmen. Och har vi då ordinarie avstånd för dig, så lär man ju in en helt felaktig rytm.  Om det dög åt Susanna Kallur att springa på bebis-häckar för att bli rappare i steget, så kan det väl duga åt oss?”, säger Stefan och en stund efteråt uttrycker Marika; 

“Vi letar alltid efter en sorts fantastisk människa som ska äga alla egenskaper och det klarar nästan ingen. Vi behöver faktiskt jobba mycket mer i team runt gruppen. Den här personen är pedagogisk, den här kan hålla kontakt med föräldrarna och göra fina excelark, och här har vi en som sprider glädje och kan hitta på roliga aktiviteter utanför”.

Öppenheten och framåtandan känns i huden denna kvällen. Och resultatet kan komma att hamna i Mölndals AIK “friidrottsmanual” vari värdegrunden inte bara vill landa i ord, utan stötta tränaren med konkreta exempel på hur man skulle kunna agera. Som en vägledare, stöttepelare eller din högra hand som alltid finns där att luta sig tillbaka mot för att på ett tryggt sätt integrera värdegrunden i den du är, dina handlingar och  din kommunikation. 

“Och om någon har problem i sin grupp, är det heller ingen som ska bli dömd för det. Så får det aldrig vara. Vi kan inte ta det vidare om det inte finns en öppen dialog och då finns det heller inget lärande. Vi måste hjälpa folk att göra rätt. Precis som vi är hela människor måste man tänka att alla kan bidra på olika sätt”, uttrycker Marika.


FAKTA MÖLNDALS AIK 

Föreningen bildades 1956 och har idag omkring 400 aktiva medlemmar och 50 ideella tränare, därtill Emil Predan, Alexander Nilsson och Stefan Rönnäs är anställda och leder respektive verksamhetsområde. Föreningen har verksamhet på Mölndals AIK Sportscamp, Åby Friidrott och Mölnlycke + Landevi IP. 

“Mölndals AIK har som målsättning att kontinuerligt tillhöra en av landets främsta friidrottsklubbar på SM-nivå samtidigt som vi alltid ska ha en bred och livaktig ungdomsverksamhet.” 

För att läsa mer om MAIK, klicka vidare till maik.se


Utdrag Verksamhetsplanen 2023, Förenings- och förbundsutveckling:

Att genomföra workshops kring Trygg Friidrott och Friidrottens spelregler för att förkroppsliga värdegrunden över föreningsgränserna och säkerställa att alla människomöten vilar mot friidrottens värdegrund. 

Värdegrundsträffen hos Mölndals AIK var en första start i att integrera Friidrottens Spelregler i Göteborg Friidrott. 
Spelkorten är precis (dec22) tryckta och kommer att presenteras i samband med Trygg Idrott-workshops i början av 2023.
Alla fyra workshop är både ett pilotprojekt och ett samarbete mellan Svensk Friidrott, Göteborg Friidrott och RF-SISU.

26 maj 2023

“Det är en skatt vi har tillsammans”

Solen bränner av en stillbild över Slottskogsvallen. Målportalen dominerar upploppsrakan och genom öppningen till Runners Zone skymtar ett sjok, ett mindre publikhav av ljusblå jackor. “Välkommen”, säger Stefan och prickar av funktionärer från Mölndals AIK. Det är den morgonen idag. Göteborgsvarvet 2023. Och bara fem timmar till förste löpare förväntas lyfta hela Slottsskogsvallens energi en nivå högre

11 maj 2023

Hampus och Emy är redo!

– Jag såg att de hade målat ut linjerna när jag var ute och cyklade, då blev man lite extra taggad, säger Hampus

04 maj 2023

“Idrott söker talang men finner mognad”.

Ungdomar och ledare från föreningar över landet samlas i Friidrottens Hus, Göteborg; Navet för prestationscentrum medel/lång. Tröskeltester, föreläsningar, intervallpass, testa-på-OCR-träning och workshops i grupp fyller tre helgdagar för Svenska Löpartalanger och deras tränare. Men vad är en talang?

17 apr 2023

Varvetmilen Göteborg!

Dagens två segrare representerar båda Hälle IF. Segraren i damklassen blev Emy Thorén med tiden och det personliga rekordet 35.25. Snabbaste herren sprang i mål på 32.11 och heter Jakob Böhm. 

24 mar 2023

Göteborg Friidrott möter Bibbi Lind

Veteranen Bibbi Lind, 79, är en av 101 anmälda löpare till Veteran-SM under Göteborgsvarvets Marathon 3 september. Över distansen har Bibbi svenskt veteranrekord i K65-70- och 75. Och för fjorton år sedan vann hon dessutom New York Marathon K65 med resultatet 3.29.59. Däremot är det flera mil mellan rekorden, resultatet enskilt och det som driver henne framåt. “Jag har aldrig tänkt att “nu måste jag springa så här fort för att få det” “Utan jag har ju bara sprungit och så har det blivit”, säger Bibbi.

22 feb 2023

Göteborg Friidrott möter Majornas IK “Seniorerna”

Inför Veteran-SM i maraton 3 september har Göteborg Friidrott besökt Majornas IK "Seniorerna". Under ett 18 kilometer långpass lär du känna Robert Aronica som sprungit Göteborgsvarvet sedan 98, Johan Svensson som inte alls fastnade för distansen efter sin första mara. Och Andreas som försöker lära sig om distansen. Du får också möta Ledar-Johan som berättar om gruppen, gemenskapen "och just att man blandar det där meditativa och sköna med lite resultatjakt, det gör ju att man sporras och orkar ta ut sig det där sista"

04 okt 2022

“Då kan jag känna “jag lägger av direkt”- Erik Olsson

04 jul 2022

“Men nu har jag vänt på det och känner; Jag ska vara en förebild”

31 mar 2022

“Vi lever med två beslut” – Anders Prytz

22 dec 2021

“Det är en ständigt pågående process”

22 dec 2021

“Det kändes som att allt vi har byggt upp, bara revs ner”

09 dec 2021

“Alla bra värdegrunder innehåller paradoxer”