Prestationscentrum Medel / Lång

“Idrott söker talang men finner mognad”.

Klockan närmar sig 15.00 lördag 29 april. Ungdomar och ledare från föreningar över landet samlas i Friidrottens Hus, Göteborg; Navet för prestationscentrum medel/lång. Tröskeltester, föreläsningar, intervallpass, testa-på-OCR-träning och workshops i grupp fyller tre helgdagar för Svenska Löpartalanger och deras tränare. Men vad är en talang?

“Bättre än snittet”.
“Någon som har enkelt för sig”.
“Den största talangen är att man vill träna!”.

“Föds man med det?”, frågar Stefan Wagnsson, helgens förste föreläsare, tidigare elitlöpare och idag forskare inom barn- och ungdomsidrott.

“Man kan få fram sin talang med en bra tränare”, säger någon
“Talent makes the practice, but practice makes the talent”, säger en annan.

“Ja, och alla har samma potential som människor”, säger Stefan och belyser att varje individ har unika genetiska egenskaper. Han lägger även tyngd på värdet att hitta kärnan i sig själv som person och de värderingar och visioner och aspekter som driver motivationen inifrån. 

Ambitionen med träffen för cirka 45 aktiva löpare och ett 20-tal tränare är att utbilda och uppmuntra talanger mellan 15-23 år och bidra till en positiv utveckling i den idrottsliga satsningen. Målet är att fler löpare skall, genom klok träning och långsiktigt perspektiv, bygga en grund så att du kan vara högpresterande som löpare även när du är 25 och 30 år, men förhoppningsvis ännu längre än så. 

“Idrott söker talang men finner mognad”. 

“Vilken har den största betydelsen för utveckling av en individ?” “Arv eller miljö?”, frågar Stefan
“Lite mer miljö”, säger en i gruppen och en annan uttrycker att “inget kan finnas utan det andra”.

”Vem har lyckats bäst?”, frågar Stefan
“Den aktiv som når sin fulla potential”. Även om den inte blir bäst i världen”

“Och vad handlar det om som tränare?” “Vågar man som ledare att vänta?”, frågar Stefan och ett surr går genom rummet. 

Stefans forskning har fokus på föreningsidrott som social miljö och påverkan för ungdomars psykosociala utveckling och motivationsprocesser. Han menar däremot att idrotten kan vara det under förutsättning att miljön “präglas av ett ”uppgiftsinriktat och självbestämmande motivationsklimat”, där individen får möjlighet att känna sig kompetent, självständig och tillhöra en gemenskap, och där ledarna/ tränarna fokuserar på individens utveckling i förhållande till sig själv, men också en miljö där lärande, ansträngning och en tillåtande attityd till misstag är framträdande”.  Stefan själv började sin idrottskarriär i Karlstad, sprang 10.000 meter på 29.59.12 och visar bilder på ett “gött gäng” med fokus inte enbart på  gemenskapen och glädjen utan också på uppgiften.

Och vad Prestationscentrum Medel/Lång tydligt gör och har gjort sedan hösten 2016 är att samla unga löpare och deras tränare för att inspireras, lära av varandra, och att mötas i den gemensamma viljan att utvecklas och prestera som löpare.

Och med uppgiften följer helgen. En workshop med fokus på just självbestämmande och uppgiftsinriktad motivationsklimat följer för Grupp A, medan fyra tjejer gör sig redo för tröskeltest med stöd från Hälle IF’s senior-elit. Grupp B gör sig redo för fystester. Därefter går helgen i ett rullande schema och efter Stefan väntar Marika Hallin-Lie, Sofia Küylser, Patrik Tjärdal och Johan Rogestedt som föreläsare.

Träffen möjliggörs av Svenska Friidrottsförbundets sponsor Sundström Safety.
Ledare för träffen är Johan Wettergren och Ulf Friberg, Prestationscentrum Medel / Lång.

Källor:
Föreningsidrott och ungas
psykosociala hälsoutveckling, sid 58 

27 mar 2024

“Jag är jättestolt över att vara en del av MAIK sprint”

Är det verkligen möjligt att under en och samma säsong göra seniorlandslagsdebut, vinna sin första SM-medalj och lopp efter lopp slå personligt rekord? Det är det, i alla fall om man heter Michelle Da Silva och Olivia Lundberg och tävlar för Mölndals AIK.

22 mar 2024

“De förstod att jag behöver vara kreativ”

 “Det finns en 11-års grupp med 100% funktionärsengagemang” “En av våra ledare integrerar värdegrunden i övningarna” “Hon har verkligen förmågan att få ihop dem som ett lag” Vem är denna ledare? Göteborgs Friidrottsförbund möter Desiree Lilliehöök, ideell ledare för Sävedalens AIK. 

21 feb 2024

“Det är en belöning så god som någon”

Hur lyfter föreningen värdet av det ideella engagemanget idag? Vilken betydelse har Göteborgsvarvets överskott för friidrotten i Göteborg? Och hur korrelerar dessa två perspektiv? Göteborgs Friidrottsförbund möter Karin Edin, styrelseledamot och ledare i IFK Göteborg Friidrott, tillika huvudfunktionär för Göteborgsvarvet.

04 nov 2023

“Om jag inte sätter upp mål har jag redan gett upp”

–  Hon hade sagt, du kan vinna! Jag kände att jag måste försöka. – Jag var ett vrak där inne på banan.

11 sep 2023

Mölndals Aktiva Råd – Philip Bayer berättar

Göteborg Friidrott möter Philip Bayer, aktiv medlem i Mölndals Aktiva råd för att prata om deras organisation och hur de jobbar. Aktivas råd, eller Ungdomsråd, finns till för att kunna tillvara aktivas intressen och vara en länk mellan ungdomarna och klubben i stort. Läs mer här och inspireras.

28 aug 2023

Göteborg Friidrott möter Solvikingarnas Sonja Roxner

Med sex dagar kvar till Göteborgsvarvet Marathon har den dova, fuktiga, och förhoppningsfulla sensommaren rört sig in över Slottsskogen.Kanske blir det 15 grader sol, fluffiga moln och svag vind som både Karin Schön och Bibbi Lind önskade, när Göteborgs Friidrottsförbund under våren fick en inblick i förberedelserna. Idag får du möta den färska VSM-guldmedaljören över 10.000 meter, Sonja Roxner, Solvikingarna, som (utan elitbakgrund) fortsätter att utvecklas och nu gör sig redo för Göteborgsvarvet Marathon 3 september i K60, den främst konkurrenskraftiga klassen för kvinnor.

08 aug 2023

Veteran-SM 2023

Årets upplaga av veteran-SM avgjordes i helgen på Slottsskogsvallen. Helgen bjöd på flera nordiska och svenska rekord samt bra prestationer. Totalt sattes 23 svenska rekord, varav sex av de noterades som nordiska rekord.

13 jul 2023

Göteborg Friidrott möter IF Kvilles veteraner

Göteborg Friidrott besöker nya Björlandavallen och IF Kvilles 1-åriga veterangrupp där långdistanslöparen Karin Schön och Maria Jonsson är med. Idag är det sprintträning, men om drygt en månad; Göteborgsvarvet Marathon och Veteran-SM.

22 jun 2023

“Flyg inte högre än vingarna bär”

För Elsa Jögi har Göteborgsvarvet agerat grundbult i livet och löpningen har liknat en processledare genom svåra situationer. 2023 sprang hon Göteborgsvarvet för 40:e gången, som en av två kvinnliga löpare som sprungit loppet flest gånger. Men när Elsa anmälde sig till Varvet första gången 1980 hade hon aldrig genomfört ett halvmaraton. -Jag har alltid Göteborgsvarvet som mitt mål för att springa. Alltså. Det är en del av livet, säger Elsa.

26 maj 2023

“Det är en skatt vi har tillsammans”

Solen bränner av en stillbild över Slottskogsvallen. Målportalen dominerar upploppsrakan och genom öppningen till Runners Zone skymtar ett sjok, ett mindre publikhav av ljusblå jackor. “Välkommen”, säger Stefan och prickar av funktionärer från Mölndals AIK. Det är den morgonen idag. Göteborgsvarvet 2023. Och bara fem timmar till förste löpare förväntas lyfta hela Slottsskogsvallens energi en nivå högre

11 maj 2023

Hampus och Emy är redo!

– Jag såg att de hade målat ut linjerna när jag var ute och cyklade, då blev man lite extra taggad, säger Hampus

17 apr 2023

Varvetmilen Göteborg!

Dagens två segrare representerar båda Hälle IF. Segraren i damklassen blev Emy Thorén med tiden och det personliga rekordet 35.25. Snabbaste herren sprang i mål på 32.11 och heter Jakob Böhm.