Prestationscentrum Medel / Lång

“Idrott söker talang men finner mognad”.

Klockan närmar sig 15.00 lördag 29 april. Ungdomar och ledare från föreningar över landet samlas i Friidrottens Hus, Göteborg; Navet för prestationscentrum medel/lång. Tröskeltester, föreläsningar, intervallpass, testa-på-OCR-träning och workshops i grupp fyller tre helgdagar för Svenska Löpartalanger och deras tränare. Men vad är en talang?

“Bättre än snittet”.
“Någon som har enkelt för sig”.
“Den största talangen är att man vill träna!”.

“Föds man med det?”, frågar Stefan Wagnsson, helgens förste föreläsare, tidigare elitlöpare och idag forskare inom barn- och ungdomsidrott.

“Man kan få fram sin talang med en bra tränare”, säger någon
“Talent makes the practice, but practice makes the talent”, säger en annan.

“Ja, och alla har samma potential som människor”, säger Stefan och belyser att varje individ har unika genetiska egenskaper. Han lägger även tyngd på värdet att hitta kärnan i sig själv som person och de värderingar och visioner och aspekter som driver motivationen inifrån. 

Ambitionen med träffen för cirka 45 aktiva löpare och ett 20-tal tränare är att utbilda och uppmuntra talanger mellan 15-23 år och bidra till en positiv utveckling i den idrottsliga satsningen. Målet är att fler löpare skall, genom klok träning och långsiktigt perspektiv, bygga en grund så att du kan vara högpresterande som löpare även när du är 25 och 30 år, men förhoppningsvis ännu längre än så. 

“Idrott söker talang men finner mognad”. 

“Vilken har den största betydelsen för utveckling av en individ?” “Arv eller miljö?”, frågar Stefan
“Lite mer miljö”, säger en i gruppen och en annan uttrycker att “inget kan finnas utan det andra”.

”Vem har lyckats bäst?”, frågar Stefan
“Den aktiv som når sin fulla potential”. Även om den inte blir bäst i världen”

“Och vad handlar det om som tränare?” “Vågar man som ledare att vänta?”, frågar Stefan och ett surr går genom rummet. 

Stefans forskning har fokus på föreningsidrott som social miljö och påverkan för ungdomars psykosociala utveckling och motivationsprocesser. Han menar däremot att idrotten kan vara det under förutsättning att miljön “präglas av ett ”uppgiftsinriktat och självbestämmande motivationsklimat”, där individen får möjlighet att känna sig kompetent, självständig och tillhöra en gemenskap, och där ledarna/ tränarna fokuserar på individens utveckling i förhållande till sig själv, men också en miljö där lärande, ansträngning och en tillåtande attityd till misstag är framträdande”.  Stefan själv började sin idrottskarriär i Karlstad, sprang 10.000 meter på 29.59.12 och visar bilder på ett “gött gäng” med fokus inte enbart på  gemenskapen och glädjen utan också på uppgiften.

Och vad Prestationscentrum Medel/Lång tydligt gör och har gjort sedan hösten 2016 är att samla unga löpare och deras tränare för att inspireras, lära av varandra, och att mötas i den gemensamma viljan att utvecklas och prestera som löpare.

Och med uppgiften följer helgen. En workshop med fokus på just självbestämmande och uppgiftsinriktad motivationsklimat följer för Grupp A, medan fyra tjejer gör sig redo för tröskeltest med stöd från Hälle IF’s senior-elit. Grupp B gör sig redo för fystester. Därefter går helgen i ett rullande schema och efter Stefan väntar Marika Hallin-Lie, Sofia Küylser, Patrik Tjärdal och Johan Rogestedt som föreläsare.

Träffen möjliggörs av Svenska Friidrottsförbundets sponsor Sundström Safety.
Ledare för träffen är Johan Wettergren och Ulf Friberg, Prestationscentrum Medel / Lång.

Källor:
Föreningsidrott och ungas
psykosociala hälsoutveckling, sid 58 

26 maj 2023

“Det är en skatt vi har tillsammans”

Solen bränner av en stillbild över Slottskogsvallen. Målportalen dominerar upploppsrakan och genom öppningen till Runners Zone skymtar ett sjok, ett mindre publikhav av ljusblå jackor. “Välkommen”, säger Stefan och prickar av funktionärer från Mölndals AIK. Det är den morgonen idag. Göteborgsvarvet 2023. Och bara fem timmar till förste löpare förväntas lyfta hela Slottsskogsvallens energi en nivå högre

11 maj 2023

Hampus och Emy är redo!

– Jag såg att de hade målat ut linjerna när jag var ute och cyklade, då blev man lite extra taggad, säger Hampus

17 apr 2023

Varvetmilen Göteborg!

Dagens två segrare representerar båda Hälle IF. Segraren i damklassen blev Emy Thorén med tiden och det personliga rekordet 35.25. Snabbaste herren sprang i mål på 32.11 och heter Jakob Böhm. 

24 mar 2023

Göteborg Friidrott möter Bibbi Lind

Veteranen Bibbi Lind, 79, är en av 101 anmälda löpare till Veteran-SM under Göteborgsvarvets Marathon 3 september. Över distansen har Bibbi svenskt veteranrekord i K65-70- och 75. Och för fjorton år sedan vann hon dessutom New York Marathon K65 med resultatet 3.29.59. Däremot är det flera mil mellan rekorden, resultatet enskilt och det som driver henne framåt. “Jag har aldrig tänkt att “nu måste jag springa så här fort för att få det” “Utan jag har ju bara sprungit och så har det blivit”, säger Bibbi.

22 feb 2023

Göteborg Friidrott möter Majornas IK “Seniorerna”

Inför Veteran-SM i maraton 3 september har Göteborg Friidrott besökt Majornas IK "Seniorerna". Under ett 18 kilometer långpass lär du känna Robert Aronica som sprungit Göteborgsvarvet sedan 98, Johan Svensson som inte alls fastnade för distansen efter sin första mara. Och Andreas som försöker lära sig om distansen. Du får också möta Ledar-Johan som berättar om gruppen, gemenskapen "och just att man blandar det där meditativa och sköna med lite resultatjakt, det gör ju att man sporras och orkar ta ut sig det där sista"

12 dec 2022

Göteborg Friidrott möter Mölndals AIK

“Vi letar alltid efter en sorts fantastisk människa som ska äga alla egenskaper och det klarar nästan ingen. Vi behöver faktiskt jobba mycket mer i team runt gruppen. Den här personen är pedagogisk, den här kan hålla kontakt med föräldrarna och göra fina excelark, och här har vi en som sprider glädje och kan hitta på roliga aktiviteter utanför”, säger Marika Greberg, ordförande Mölndals AIK

04 okt 2022

“Då kan jag känna “jag lägger av direkt”- Erik Olsson

04 jul 2022

“Men nu har jag vänt på det och känner; Jag ska vara en förebild”

31 mar 2022

“Vi lever med två beslut” – Anders Prytz

22 dec 2021

“Det är en ständigt pågående process”

22 dec 2021

“Det kändes som att allt vi har byggt upp, bara revs ner”

09 dec 2021

“Alla bra värdegrunder innehåller paradoxer”