Ledarskap under pandemi

Genom pandemin med GKIK

Så arbetar tränaren Ida Borg och GKIK sig genom coronapandemin

I januari skrev vi om Felix Francois som berättade hur han tacklat corona-pandemin och lyckats vända tiden till sin fördel. Men pandemin har också varit en utmaning för tränare och föreningar som har fått hitta på olika lösningar. 

-Den största utmaningen för mig har varit motivationen hos de aktiva. Jag har försökt vara så positiv som möjligt. Och det har gått bra, de aktiva har verkligen hållit modet uppe och tagit det för vad det är, säger Ida Borg, tränare i GKIK.

Ida Borg har haft friidrotten som en del av livet ända sedan barnsben när hon började som aktiv med kula och slägga som favoritgrenar. Men redan vid 14-årsåldern när hon fick möjligheten att testa på att vara tränare på en friidrottsskola började lockelsen att glida över till tränarrollen infinna sig. För fem år sedan fick hon sin första anställning i GKIK och idag jobbar hon halvtid som tränare i GKIK i kombination med att jobba heltid som förskolelärare. Under en tid jobbade hon heltid på GKIK och hade då även kansliuppdrag och uppbackning av ungdomsverksamheten.

– Jag tyckte det funkade okej men det jag saknade var det sociala och kollegor. Det blev väldigt mycket ensamjobb, säger Ida.

Därför valde hon att gå ner i arbetstid och idag är hon tränare för en 14 personer stor träningsgrupp i alla grenar förutom kast, stav, och långdistanslöpning.

– När jag berättar det för andra kan de säga: ”shit, du är själv och du har så många aktiva i så många grenar”, men på något sätt löser jag det. Och de aktiva blir ju äldre och mer självständiga också.

Den största utmaningen

Coronapandemin har inneburit inställda tävlingar och begränsade träningsmöjligheter vilket utmanat distriktets tränare. För Ida har den stora utmaningen varit att hålla de aktiva motiverade, som i långa perioder inte längre haft någon tävling att se fram emot. I synnerhet när de gäller de yngre.

– Jag tror egentligen att dom som är elit hade klarat en inställd inomhussäsong bättre än de yngre. Eliten har ju mer fokus mot en utomhussäsong. Det är framförallt de yngre som är mer ivriga och vill iväg och tävla.

– Friidrotten är ju en sådan sport att du tränar för att få ett resultat och när inte den möjligheten finns ställer sig många frågan varför man egentligen ska fortsätta?, säger Ida

Ida Borg och GKIK-gruppen

 

Vad har du gjort för att hålla de motiverade?

– Jag har bytt ut mycket av träningen och gjort den lite mer lekfull så att vi kan skratta och känna att vi har kul. Det tror jag är det viktiga. För de aktiva påverkas så mycket utanför av allt med corona. Skolorna stänger och då har träningen varit det viktiga vilket de mått bra av, säger Ida

Hon nämner olika typer av stafetter och andra mindre allvarliga tävlingar som exempel på åtgärder för att få träningen mer lustfylld och därmed hålla uppe motivationen hos de aktiva. Dessutom har hon försett de aktiva med små belöningar efter krävande pass. Hon menar att den här typen av lösningar är något även andra tränare i Göteborg skulle kunna anamma.

– Jag vet ju varför vissa har tappat en del aktiva och framförallt ungdomar neråt i åldrarna och det tycker jag är så tråkigt, för dom är svåra att fånga upp igen. Även om man tvingas hålla igång ute kan man försöka skoja till det, och göra saker som kanske inte har 100 procent med friidrott att göra. 

Men pandemin har också haft sina positiva sidor för utvecklingen av de aktiva;

– Vi har haft en längre uppbyggnad och jobbat på detaljer vi kanske hade känt oss mer stressade med annars. Så det har bara varit positivt. Det har varit mindre stress både för mig och de aktiva, säger Ida

Kan det vara någonting att ta med sig även framöver?

– Ja. Vi kommer köra ute längre, vilket jag märkte att de aktiva blev stärkta av både fysiskt och psykiskt. Innan har vi inte vetat om det är bra eller om det är något vi gör för att vi är tvingade till det, men jag har sett resultat av det så det finns mycket att ta med sig. 

Mer samtal mellan klubbarna

Även GKIK:s ordförande Anneli Kjellander ser positiva delar med pandemin även om det påverkat föreningen kraftigt med inställda arrangemang och nedskärningar i verksamheten.

– Jag har en känsla av att det blir mer och mer samtal mellan klubbarna när det händer sådana här tuffa grejer och det kan nog vara positivt i slutändan, säger Anneli.

Trots en ansträngd ekonomi har man hittat lösningar för att hålla verksamheten vid liv.

– Vi har med små medel kunnat övertyga vår kanslist att stanna och vi har kunnat bibehålla våra tränare.

Hur ska ni jobba framåt för att hitta fungerande lösningar?

– Just nu tittar vi i första hand på hur vi kan hitta nya inkomstkällor, avslutar Anneli. 

För tränare Ida Borg handlar tiden framåt mycket om att fortsätta hålla en positiv anda i gruppen och se till att de aktiva har kul när de kommer till träningen.

– Och märker jag att jag börjar tappa någon är jag är väldigt envis gör allt för att stoppa det. Och än så länge har jag inte tappat någon så det är jag väldigt glad för. Men jag måste fortsätta dagligen för att se till att hålla de positiva.

GKIK, 4×800 meter, Kvinnor seniorer, Julia Nielsen -01, Wilma Nielsen -01, Sandra Åberg -03, Emma Söderström -98

26 maj 2023

“Det är en skatt vi har tillsammans”

Solen bränner av en stillbild över Slottskogsvallen. Målportalen dominerar upploppsrakan och genom öppningen till Runners Zone skymtar ett sjok, ett mindre publikhav av ljusblå jackor. “Välkommen”, säger Stefan och prickar av funktionärer från Mölndals AIK. Det är den morgonen idag. Göteborgsvarvet 2023. Och bara fem timmar till förste löpare förväntas lyfta hela Slottsskogsvallens energi en nivå högre

11 maj 2023

Hampus och Emy är redo!

– Jag såg att de hade målat ut linjerna när jag var ute och cyklade, då blev man lite extra taggad, säger Hampus

04 maj 2023

“Idrott söker talang men finner mognad”.

Ungdomar och ledare från föreningar över landet samlas i Friidrottens Hus, Göteborg; Navet för prestationscentrum medel/lång. Tröskeltester, föreläsningar, intervallpass, testa-på-OCR-träning och workshops i grupp fyller tre helgdagar för Svenska Löpartalanger och deras tränare. Men vad är en talang?

17 apr 2023

Varvetmilen Göteborg!

Dagens två segrare representerar båda Hälle IF. Segraren i damklassen blev Emy Thorén med tiden och det personliga rekordet 35.25. Snabbaste herren sprang i mål på 32.11 och heter Jakob Böhm. 

24 mar 2023

Göteborg Friidrott möter Bibbi Lind

Veteranen Bibbi Lind, 79, är en av 101 anmälda löpare till Veteran-SM under Göteborgsvarvets Marathon 3 september. Över distansen har Bibbi svenskt veteranrekord i K65-70- och 75. Och för fjorton år sedan vann hon dessutom New York Marathon K65 med resultatet 3.29.59. Däremot är det flera mil mellan rekorden, resultatet enskilt och det som driver henne framåt. “Jag har aldrig tänkt att “nu måste jag springa så här fort för att få det” “Utan jag har ju bara sprungit och så har det blivit”, säger Bibbi.

22 feb 2023

Göteborg Friidrott möter Majornas IK “Seniorerna”

Inför Veteran-SM i maraton 3 september har Göteborg Friidrott besökt Majornas IK "Seniorerna". Under ett 18 kilometer långpass lär du känna Robert Aronica som sprungit Göteborgsvarvet sedan 98, Johan Svensson som inte alls fastnade för distansen efter sin första mara. Och Andreas som försöker lära sig om distansen. Du får också möta Ledar-Johan som berättar om gruppen, gemenskapen "och just att man blandar det där meditativa och sköna med lite resultatjakt, det gör ju att man sporras och orkar ta ut sig det där sista"

12 dec 2022

Göteborg Friidrott möter Mölndals AIK

“Vi letar alltid efter en sorts fantastisk människa som ska äga alla egenskaper och det klarar nästan ingen. Vi behöver faktiskt jobba mycket mer i team runt gruppen. Den här personen är pedagogisk, den här kan hålla kontakt med föräldrarna och göra fina excelark, och här har vi en som sprider glädje och kan hitta på roliga aktiviteter utanför”, säger Marika Greberg, ordförande Mölndals AIK

04 okt 2022

“Då kan jag känna “jag lägger av direkt”- Erik Olsson

04 jul 2022

“Men nu har jag vänt på det och känner; Jag ska vara en förebild”

31 mar 2022

“Vi lever med två beslut” – Anders Prytz

22 dec 2021

“Det är en ständigt pågående process”

22 dec 2021

“Det kändes som att allt vi har byggt upp, bara revs ner”