Parafriidrott

“Det är en viktig signal ut till alla distrikt”

Från och med den 1 januari 2022 lämnar parafriidrottare ParaSport Sverige för att tydliggöra sin plats i friidrotten. “Det är en viktig signal ut till alla distrikt, att det här är en del av gemenskapen nu”, säger Daniel Cortobius, projektledare för Parafriidrott hos Svenska Friidrottsförbundet. 

Ålder och kön som man eller kvinna, är idag det som ramar in förutsättningarna för att träning och tävling kan ske på lika villkor. Framöver tillkommer klassen parafriidrott, vilket innebär att aktiva med rörelse-, syn-  och funktionsnedsättning nu kommer att integreras i träning och tävling.

“Att integrera, då innebär det ju att man blir en del av någonting. Man tävlar med sina förutsättningar men tillsammans med de övriga klasserna för att det ska bli motiverande att vara med, för just nu är parafriidotten väldigt liten. Vi har 35 stycken utövare som har en klassificering och kan vara med på nationella mästerskap, och sedan finns det 2-300 utövare som inte har det och vi vill skapa förutsättningar för dem att också kunna vara med”, säger Daniel.

Lev och lär; Ungdoms-DM i Friidrottens Hus tydliggör det självklara. 

Lördagen 15 januari fylls Friidrottens Hus med ungdomar mellan 13 och 17 år. Det är tid för Distriktmästerskapen, ett samarrangemang mellan alla ungdomsföreningar i Göteborg, där man tydliggör parafriidrottarens lika värde. Hur kommer det att gå till?

“Det är främst upp till arrangören, tidsmässigt men också säkerhetsmässigt. Att först prova vägen framåt. Det finns aktiva som har en intellektuell funktionsnedsättning och de kan ju vara med i ett vanligt startheat, i vissa fall springer de inte lika fort och i vissa fall springer de ifrån andra. Det blir ju framförallt för de med rullstol där man får tänka till säkerhetsmässigt. Höjdhopp är också en sån gren där man får tänka till hur man förhåller sig till ett höjningsschema”, säger Daniel. 

Öppnar upp för fler drömmar att förvandlas till mål

Historiskt har ParaSport Sverige arbetat främst med landslaget, och mindre med föreningsutveckling. Nu kommer Svenska Friidrottsförbundet vara den som driver och utvecklar parafriidrotten. Förra året sökte totalt elva föreningar runt om i Sverige stöd för att starta upp parafriidrotten. 

Olof Ryberg, Örgryte IS, längdhopp

“Inom friidrotten ska vi värna om allt från träning till tävling, och det är därför det är viktigt att vi får just de här förutsättningarna, och som Ungdoms-DM  i Göteborg, som uttalat säger att vi ska inkludera personer med funktionsnedsättning i arrangemanget. Då bryter man barriärer och visar framfötterna för andra hur man kan jobba, och att det inte är jättekrångligt”, säger Daniel.

Bli en del av Parafriidrotten och en fri idrott, för alla – Webbinarium

31 januari klockan 19-20.00 bjuder Svensk Friidrott in aktiva, ledare, styrelse, eller du som intresserad att lyssna till när Stefan Olsson (Generalsekreterare), Berndt Andersson (styrelse), Daniel Cortobius (ansvarig parafriidrott), Magnus Olsson (landslagsledare) och en förening berättar om vad inkluderingen av parafriidrotten innebär, vad klassificering är, nycklar kring föreningsutveckling och hur landslaget organiserar sig. (friidrott.se)

För att anmäla dig, klicka här!
För att lära dig mer om vad parafriidrott innebär, klicka här.

Kontakt Parafriidrott;
Daniel Cortobius, Svenska Friidrottsförbundet
Daniel.Cortobius@friidrott.se

 

 

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

28 mar 2024

Träningsmöjligheter utomhus 2024

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.

27 feb 2024

“Öppna passen är kärnan för ungdomarna”

Rekryteringsprojektet genomförs utifrån olika perspektiv däribland tränarutbildning, fadderverksamhet, inspirationspass med elitaktiva och gemensamma öppna pass för ungdomar.

27 feb 2024

“Det har varit en laginsats”

Den 9-10 mars genomför FU Väst utbildningen Löpledare. Utbildare är Västsvenskas Jonas Eklöf som i januari mottog Svenska Löpares Pris under Atea Friidrottsgala. Anmäl er närvaro senast 4 mars.

02 feb 2024

Friidrottsförälder!

Den 1 januari släpptes Svensk Friidrotts uppdaterade version av Friidrottsförälder, en digital utbildning för föräldrar och vårdnadshavare till friidrottande barn. Utbildningen är gratis och genomförs på distans på en tid som passar deltagaren.

26 jan 2024

Grattis Henrik till Årets ungdomsledare!

Med motiveringen “Henrik Eneman är en ledare som utstrålar energi, motivation och glädje. En av Henriks styrkor är hans förmåga att få ledare och aktiva både engagerade och intresserade. Under sin tid i IFK Göteborg har Henrik skapat stabila förutsättningar för aktiva att utvecklas och nya ledare att vilja ansluta"