Parafriidrott

“Det är en viktig signal ut till alla distrikt”

Från och med den 1 januari 2022 lämnar parafriidrottare ParaSport Sverige för att tydliggöra sin plats i friidrotten. “Det är en viktig signal ut till alla distrikt, att det här är en del av gemenskapen nu”, säger Daniel Cortobius, projektledare för Parafriidrott hos Svenska Friidrottsförbundet. 

Ålder och kön som man eller kvinna, är idag det som ramar in förutsättningarna för att träning och tävling kan ske på lika villkor. Framöver tillkommer klassen parafriidrott, vilket innebär att aktiva med rörelse-, syn-  och funktionsnedsättning nu kommer att integreras i träning och tävling.

“Att integrera, då innebär det ju att man blir en del av någonting. Man tävlar med sina förutsättningar men tillsammans med de övriga klasserna för att det ska bli motiverande att vara med, för just nu är parafriidotten väldigt liten. Vi har 35 stycken utövare som har en klassificering och kan vara med på nationella mästerskap, och sedan finns det 2-300 utövare som inte har det och vi vill skapa förutsättningar för dem att också kunna vara med”, säger Daniel.

Lev och lär; Ungdoms-DM i Friidrottens Hus tydliggör det självklara. 

Lördagen 15 januari fylls Friidrottens Hus med ungdomar mellan 13 och 17 år. Det är tid för Distriktmästerskapen, ett samarrangemang mellan alla ungdomsföreningar i Göteborg, där man tydliggör parafriidrottarens lika värde. Hur kommer det att gå till?

“Det är främst upp till arrangören, tidsmässigt men också säkerhetsmässigt. Att först prova vägen framåt. Det finns aktiva som har en intellektuell funktionsnedsättning och de kan ju vara med i ett vanligt startheat, i vissa fall springer de inte lika fort och i vissa fall springer de ifrån andra. Det blir ju framförallt för de med rullstol där man får tänka till säkerhetsmässigt. Höjdhopp är också en sån gren där man får tänka till hur man förhåller sig till ett höjningsschema”, säger Daniel. 

Öppnar upp för fler drömmar att förvandlas till mål

Historiskt har ParaSport Sverige arbetat främst med landslaget, och mindre med föreningsutveckling. Nu kommer Svenska Friidrottsförbundet vara den som driver och utvecklar parafriidrotten. Förra året sökte totalt elva föreningar runt om i Sverige stöd för att starta upp parafriidrotten. 

Olof Ryberg, Örgryte IS, längdhopp

“Inom friidrotten ska vi värna om allt från träning till tävling, och det är därför det är viktigt att vi får just de här förutsättningarna, och som Ungdoms-DM  i Göteborg, som uttalat säger att vi ska inkludera personer med funktionsnedsättning i arrangemanget. Då bryter man barriärer och visar framfötterna för andra hur man kan jobba, och att det inte är jättekrångligt”, säger Daniel.

Bli en del av Parafriidrotten och en fri idrott, för alla – Webbinarium

31 januari klockan 19-20.00 bjuder Svensk Friidrott in aktiva, ledare, styrelse, eller du som intresserad att lyssna till när Stefan Olsson (Generalsekreterare), Berndt Andersson (styrelse), Daniel Cortobius (ansvarig parafriidrott), Magnus Olsson (landslagsledare) och en förening berättar om vad inkluderingen av parafriidrotten innebär, vad klassificering är, nycklar kring föreningsutveckling och hur landslaget organiserar sig. (friidrott.se)

För att anmäla dig, klicka här!
För att lära dig mer om vad parafriidrott innebär, klicka här.

Kontakt Parafriidrott;
Daniel Cortobius, Svenska Friidrottsförbundet
Daniel.Cortobius@friidrott.se