Parafriidrott

“Det är en viktig signal ut till alla distrikt”

Från och med den 1 januari 2022 lämnar parafriidrottare ParaSport Sverige för att tydliggöra sin plats i friidrotten. “Det är en viktig signal ut till alla distrikt, att det här är en del av gemenskapen nu”, säger Daniel Cortobius, projektledare för Parafriidrott hos Svenska Friidrottsförbundet. 

Ålder och kön som man eller kvinna, är idag det som ramar in förutsättningarna för att träning och tävling kan ske på lika villkor. Framöver tillkommer klassen parafriidrott, vilket innebär att aktiva med rörelse-, syn-  och funktionsnedsättning nu kommer att integreras i träning och tävling.

“Att integrera, då innebär det ju att man blir en del av någonting. Man tävlar med sina förutsättningar men tillsammans med de övriga klasserna för att det ska bli motiverande att vara med, för just nu är parafriidotten väldigt liten. Vi har 35 stycken utövare som har en klassificering och kan vara med på nationella mästerskap, och sedan finns det 2-300 utövare som inte har det och vi vill skapa förutsättningar för dem att också kunna vara med”, säger Daniel.

Lev och lär; Ungdoms-DM i Friidrottens Hus tydliggör det självklara. 

Lördagen 15 januari fylls Friidrottens Hus med ungdomar mellan 13 och 17 år. Det är tid för Distriktmästerskapen, ett samarrangemang mellan alla ungdomsföreningar i Göteborg, där man tydliggör parafriidrottarens lika värde. Hur kommer det att gå till?

“Det är främst upp till arrangören, tidsmässigt men också säkerhetsmässigt. Att först prova vägen framåt. Det finns aktiva som har en intellektuell funktionsnedsättning och de kan ju vara med i ett vanligt startheat, i vissa fall springer de inte lika fort och i vissa fall springer de ifrån andra. Det blir ju framförallt för de med rullstol där man får tänka till säkerhetsmässigt. Höjdhopp är också en sån gren där man får tänka till hur man förhåller sig till ett höjningsschema”, säger Daniel. 

Öppnar upp för fler drömmar att förvandlas till mål

Historiskt har ParaSport Sverige arbetat främst med landslaget, och mindre med föreningsutveckling. Nu kommer Svenska Friidrottsförbundet vara den som driver och utvecklar parafriidrotten. Förra året sökte totalt elva föreningar runt om i Sverige stöd för att starta upp parafriidrotten. 

Olof Ryberg, Örgryte IS, längdhopp

“Inom friidrotten ska vi värna om allt från träning till tävling, och det är därför det är viktigt att vi får just de här förutsättningarna, och som Ungdoms-DM  i Göteborg, som uttalat säger att vi ska inkludera personer med funktionsnedsättning i arrangemanget. Då bryter man barriärer och visar framfötterna för andra hur man kan jobba, och att det inte är jättekrångligt”, säger Daniel.

Bli en del av Parafriidrotten och en fri idrott, för alla – Webbinarium

31 januari klockan 19-20.00 bjuder Svensk Friidrott in aktiva, ledare, styrelse, eller du som intresserad att lyssna till när Stefan Olsson (Generalsekreterare), Berndt Andersson (styrelse), Daniel Cortobius (ansvarig parafriidrott), Magnus Olsson (landslagsledare) och en förening berättar om vad inkluderingen av parafriidrotten innebär, vad klassificering är, nycklar kring föreningsutveckling och hur landslaget organiserar sig. (friidrott.se)

För att anmäla dig, klicka här!
För att lära dig mer om vad parafriidrott innebär, klicka här.

Kontakt Parafriidrott;
Daniel Cortobius, Svenska Friidrottsförbundet
Daniel.Cortobius@friidrott.se

 

 

31 mar 2023

Nyfiken på att utbilda utbildare?

Vill du utbilda nya ledare, bli teknisk ledare, eller fördjupa din kunskap inför sommarens friidrottskolor? Se hit!

22 mar 2023

Begränsad träning 9 veckor fram!

Ljuset i Friidrottens Hus kommer att förnyas! Att sätta upp nya LED-lampor är en investering. Effektiviseringen av elen gör att förbundet kan spara 2/3 av den ekonomi som idag läggs på energiförbrukning.  Arbetet innebär begränsningar i träningen vecka 13-18 och vecka 20-23. 

10 mar 2023

“År 0 efter pandemin bemästrat”

Ännu ett år skall läggas till handlingarna. 2022 är ett år där friidrottens verksamheter återgick till vad som kan betecknas som normalt. Dock var det inget normalt år, utan måste nog betecknas som ”år 0 efter pandemin bemästrats”. Förhoppningsvis kommer 2023 att kunna betecknas som ”år 1…”.

09 mar 2023

För en trygg idrott!

Vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft? Det ges du möjlighet att tillsammans med Göteborg Friidrott, Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU Västra Götaland att nu ta reda på!

06 mar 2023

Inomhus-EM i Istanbul. En resumé!

Europamästerskapet Inomhus i Istanbul är över! Precis som vid fjolårets Inomhus-VM såg Thobias Montler och Carl Bengtström till att ta med sig varsin medalj hem till Göteborg. För det svenska laget i sin helhet blev det ett mästerskap som resulterade i tre brons och ett silver.

02 mar 2023

Örgrytetvillingarna gör seniordebut på IEM!

Julia och Wilma Nielsen är båda uttagna till sitt första europamästerskap för att springa 800 meter. Systrarna bor och tävlar i USA till vardags och studerar på Bradley University. När de är hemma i Sverige är det Örgrytes kläder som bärs sedan förra årets inomhussäsong. De toppar föreningens 800m-statistik, både inomhus och utomhus. Och i somras bidrog de till att Örgryte IS Friidrott blev årets bästa förening på Junior-SM när de tillsammans tog hem tre guld och tre silver.

27 feb 2023

“Ett tillfälle att lyssna till en av Sveriges mest erfarna sprinttränare”

Grengruppskommittén Sprint/Häck tillsammans med FU Väst bjuder in Dig till en inspirations dag med sprinttränaren Kenth Olsson. Utbildningen vänder sig till dig som är tränare för aktiva från 12 år och äldre.

10 feb 2023

Avtackning för Tommy!

Välkommen på tårtkalas för Tommy 24 februari 13:00!

09 feb 2023

Välkommen till Distriktårsmöte session 2!

Idag öppnar anmälan till Distriktsårsmöte session 2 och Göteborg Friidrott välkomnar alla medlemsföreningar till Friidrottens Hus! När? Torsdag 9 mars Start: 17:30

03 feb 2023

Gothenburg Games!

Under torsdagen var det premiär för Gothenburg Games som i år är en del av World Athletics Indoor Tour. Med nästan utsålda biljetter, stora namn på programmet och en nyligen uppbyggd längdhoppsbana var det bäddat för succé för initiativtagarna Yannick Tregaro och Per Skoogs evenemang. Kvällen bjöd som hoppats på många världsresultat såväl som personliga rekord. 

01 feb 2023

Fyra dagar full med fart!!

Imorgon går startskottet för en långhelg med intensiva tävlingar! Framförallt visar både Gothenburg Games och Göteborg Inomhus att Göteborg är den arena för både elit och ungdom vi har varit, fortfarande är och kan bli! 

26 jan 2023

Välkommen till skokväll hos Löp & Sko!

Tid: 15:00-17:00 När?: Lördag 11 februari Plats: Plantagegatan 4