Parafriidrott

“Det är en viktig signal ut till alla distrikt”

Från och med den 1 januari 2022 lämnar parafriidrottare ParaSport Sverige för att tydliggöra sin plats i friidrotten. “Det är en viktig signal ut till alla distrikt, att det här är en del av gemenskapen nu”, säger Daniel Cortobius, projektledare för Parafriidrott hos Svenska Friidrottsförbundet. 

Ålder och kön som man eller kvinna, är idag det som ramar in förutsättningarna för att träning och tävling kan ske på lika villkor. Framöver tillkommer klassen parafriidrott, vilket innebär att aktiva med rörelse-, syn-  och funktionsnedsättning nu kommer att integreras i träning och tävling.

“Att integrera, då innebär det ju att man blir en del av någonting. Man tävlar med sina förutsättningar men tillsammans med de övriga klasserna för att det ska bli motiverande att vara med, för just nu är parafriidotten väldigt liten. Vi har 35 stycken utövare som har en klassificering och kan vara med på nationella mästerskap, och sedan finns det 2-300 utövare som inte har det och vi vill skapa förutsättningar för dem att också kunna vara med”, säger Daniel.

Lev och lär; Ungdoms-DM i Friidrottens Hus tydliggör det självklara. 

Lördagen 15 januari fylls Friidrottens Hus med ungdomar mellan 13 och 17 år. Det är tid för Distriktmästerskapen, ett samarrangemang mellan alla ungdomsföreningar i Göteborg, där man tydliggör parafriidrottarens lika värde. Hur kommer det att gå till?

“Det är främst upp till arrangören, tidsmässigt men också säkerhetsmässigt. Att först prova vägen framåt. Det finns aktiva som har en intellektuell funktionsnedsättning och de kan ju vara med i ett vanligt startheat, i vissa fall springer de inte lika fort och i vissa fall springer de ifrån andra. Det blir ju framförallt för de med rullstol där man får tänka till säkerhetsmässigt. Höjdhopp är också en sån gren där man får tänka till hur man förhåller sig till ett höjningsschema”, säger Daniel. 

Öppnar upp för fler drömmar att förvandlas till mål

Historiskt har ParaSport Sverige arbetat främst med landslaget, och mindre med föreningsutveckling. Nu kommer Svenska Friidrottsförbundet vara den som driver och utvecklar parafriidrotten. Förra året sökte totalt elva föreningar runt om i Sverige stöd för att starta upp parafriidrotten. 

Olof Ryberg, Örgryte IS, längdhopp

“Inom friidrotten ska vi värna om allt från träning till tävling, och det är därför det är viktigt att vi får just de här förutsättningarna, och som Ungdoms-DM  i Göteborg, som uttalat säger att vi ska inkludera personer med funktionsnedsättning i arrangemanget. Då bryter man barriärer och visar framfötterna för andra hur man kan jobba, och att det inte är jättekrångligt”, säger Daniel.

Bli en del av Parafriidrotten och en fri idrott, för alla – Webbinarium

31 januari klockan 19-20.00 bjuder Svensk Friidrott in aktiva, ledare, styrelse, eller du som intresserad att lyssna till när Stefan Olsson (Generalsekreterare), Berndt Andersson (styrelse), Daniel Cortobius (ansvarig parafriidrott), Magnus Olsson (landslagsledare) och en förening berättar om vad inkluderingen av parafriidrotten innebär, vad klassificering är, nycklar kring föreningsutveckling och hur landslaget organiserar sig. (friidrott.se)

För att anmäla dig, klicka här!
För att lära dig mer om vad parafriidrott innebär, klicka här.

Kontakt Parafriidrott;
Daniel Cortobius, Svenska Friidrottsförbundet
Daniel.Cortobius@friidrott.se

 

 

22 jun 2023

Lisa Lilja om nya satsningen

Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!

27 sep 2023

Nu stänger Vallen!

Ambitionen är att färdigställa renoveringen den 1 juli 2024, vilket innebär att du skall kunna träna på banan direkt efter Världsungdomsspelen 5-7/7. Betänk även att Veteran-VM under augusti även den påverkar träningen, vilket skapar behovet att börja planera för sommarens träning, tävlingar och friidrottskolor redan nu!

27 sep 2023

Inbjudan Höstdialogen 21 oktober

Lördag 21 Oktober välkomnas Göteborgs Friidrottsförbunds arenaföreningar till årets höstdialog. Höstdialogen är det utrymme ni som förening ges möjlighet till övergripande information från Göteborg Friidrott, Svensk Friidrott, tillika utrymme för dialog och tankar. Men hur ser innehållet för året Höstdialog ut?

23 sep 2023

Utlysning Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Du är välkommen! 

11 sep 2023

Anders Palmqvist och Tracey Andersson nya ledare på FIG!

Till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har redan en handfull friidrottande ungdomar sökt. Vill du vara en av dem? Vill du stärka dina förutsättningar att friidrotta och studera samtidigt? Vill du vara i en idrottande miljö både i din vardag, och i föreningslivet?

07 sep 2023

Program Bohusgården!

Välkommen till Värdegrunds- och verksamhetskonferens på Bohusgården, Uddevalla! Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas att delta på 2023 års värdegrund- och verksamhetskonferens, 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att mötas över föreningsgränserna finns en möjlighet att lära känna varandra bättre och skapa förutsättningar för att tillsammans stärka och utveckla Göteborg Friidrott. Nedan följer dagsprogrammet! Alla block syftar till att inspiera och bidra till ett aktiv värdegrundsarbete, likväl som att det gemensamma målet med blocken är att forma ett potentiellt innehåll till Verksamhetsplanen 2024.

07 sep 2023

29/9 – sista dag att lämna in din motion!

Göteborgs Friidrottsförbund högst beslutande organ är årsmötet. Fram till och med 29 september har Du möjlighet att lämna in ett konstruktivt förslag om förändring, som förbundet tar upp och behandlar på årsmötet.

06 sep 2023

Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott?

Är du mellan 13 och 25 år? Tycker du om friidrott? Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott? Har du funderat på varför din förening fungerar som den gör?

01 sep 2023

Välkommen till tränarträff!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!

18 aug 2023

Välkommen till Bohusgården!

Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas till 2023 års värdegrund-och verksamhetskonferens 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att föra samman Göteborgs friidrott under en koncentrerad helg utforskas situationer, språk och normativa handlingar. Arbetet med värdegrunden ligger också till grund för den nya verksamhetsplanen som kommer att formas om under helgen.

17 aug 2023

“Det finns en charm att vara på en arena med yngre och äldre”

35 år gamla Stonehill Games står som värd för sommarens distriktsmästerskap för ungdomar 12-17 år. Tävlingen genomförs i på Stenkullen IP i Lerum 25-27 augusti. Nyhet för året är att Lerum Friidrott inkluderar OCR/hinderbanelöpning för de yngre barnen som deltar i mångkamp under helgen.

08 aug 2023

U20-EM i Jerusalem

U20-EM i Jerusalem är inne på sin andra dag av tävlande och hittills har fina prestationer genomförts av de aktiva från Göteborgsklubbarna. Läs mer om det här!

01 aug 2023

Äntligen Veteran-SM!

Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!