Para-EM

EM-medalj till Göteborg

Under förra veckan avgjordes Para-EM i polska Bydgoszcz. Då fick Göteborg en medalj med sig hem genom GKIK:s Viktoria Karlsson som tog silver i längdhoppet. Dessutom levererade Olof Ryberg en åttondeplats i samma disciplin.

– Framförallt var det ett kvitto på att jag fortfarande har kapaciteten att hoppa runt mina perslängder och med det i ryggen är det så mycket lättare att ladda upp för Paralympics senare i sommar, säger Viktoria Karlsson.

Skribent: Sebastian Nilsson

Nu väntar träning och tävlingar på hemmaplan inför Paralympics för Viktoria Karlsson. Foto: Deca Text & Bild

Det blev två svenska medaljer under Para-EM i Polen som avgjordes under 1-5 juni. En av medaljerna kom genom GKIK:s Viktoria Karlsson som slutade tvåa i längdhopp (T11 = helt utan, eller mycket, mycket svag syn) på 4,70. Vann gjorde Yuliia Pavlenko, Ukraina, på 4,91. Karlsson var i första hand glad över att tävlingarna kunde bli av efter att så mycket blivit uppskjutet det senaste året. Men silvret också var ett skönt kvitto.

– Jag har haft en rätt kämpig resa inför med en del skador och det var otroligt skönt att känna att jag var tillbaka på den nivå som jag har hållit som bäst och som kommer krävas för att ha något med topplaceringarna att göra i Tokyo. 

Med tanke på den struliga uppladdningen visste hon inte vad hon skulle förvänta sig inför mästerskapet. 

– Vi är vanligtvis många som har kapaciteten att hoppa på ungefär samma längder. Eftersom jag vann EM senast är det klart att jag ville försvara min titel, men främst ville jag göra en hoppserie som jag kunde vara nöjd med och det blev ju så.

– En mästerskapsmedalj alltid en mästerskapsmedalj så det är klart att det i sig är väldigt roligt.

Nu är fokuset riktat mot Paralympics där hon ska få besked om hon får tävla den 30 juni. 

– Blir jag uttagen har jag definitivt en medalj som mål där, även om det kommer bli enormt tufft. 

Olof Ryberg Foto: Deca Text & Bild

Örgrytes Olof Ryberg slutade åtta i sin längdfinal (T12 = mer syn än i T11-klassen, men alltjämt mycket svag) på 6,23. Till bronsmedaljören och landsmannen Tobias Jonsson fattades blott 17 centimeter. Trots det är han lite splittrad efter tävlingarna.

– 6,23 är mitt näst längsta hopp någonsin. Dessutom hade jag en stabil serie med fem hopp över sex meter. Så de delarna måste jag ju vara nöjd med. Men då kvaltiden gått ut och jag inte hoppat långt nog så har Tokyo-tåget gått för min del.

Och att det var så nära till medalj känns lite surt i efterhand.

– Även om jag uppnådde mitt mål genom att vara topp åtta och komma till final är det rätt så snopet att vara så nära.

Med Paralympics ur bilden är det tävlingar på hemmaplan som gäller den närmsta tiden.

– Det blir väl ett SM senare i sommar där jag planerar att ge bröderna Jonsson (Tobias och Per) en kamp. Och i övrigt gäller bara att träna på och sätta siktet mot nästa sommars VM.

23 maj 2023

Veteran-SM till Göteborg!

Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!

16 maj 2023

Sommarens öppettider ute nu!

Nu är sommarens öppettider i Friidrottens Hus ute! Återställningen av hallen pågår, arbetet med lampor börjar igen och vi har röda dagar framför oss. Följande gäller 17 maj – 21 maj

16 maj 2023

Utbildnings- och föreningsansvarig till Göteborg & Västsvenska!

Från och med september kommer nuvarande utbildningstjänst för Göteborg och Västsvenska (FU Väst) att kombineras med hela föreningsuppdraget i Västsvenska. Procentuellt sett är uppdragen fördelade med 50% till föreningsansvaret för Västsvenska och 50% till utbildningsansvar för både Västsvenska och Göteborg.

09 maj 2023

Vårdialog 1 juni!

Torsdag 1 juni, mellan 16.30 - 20.00 är du varmt välkommen till årets Vårdialog. Dialogen formas kring frågor som; Hur attraheras framtidens funktionärer? Hur skall verksamhetsplanen formas? Hur skall Trygg Idrott-arbetet integreras? Och kan fler kommittéer stärka den ideella organisationen? Vilka skall dem vara?

05 maj 2023

Din input till nya Stafett-SM önskas!

Under Svenska Friidrottsförbundets årsmöte 2020 inkom tre motioner gällande stafett-SM som alla åsyftar till att bredda tävlingen och ge fler förutsättningar att tävla. Dessutom vill man integrera svensk stafett i dagsprogrammet. TAK fick efter årsmötet i uppdrag att forma ett nytt förslag utifrån motionerna och nu efterfrågas dina tankar!

04 maj 2023

Varvetveckan börjar nu!

Från och med fredag 5 maj förändras öppettiderna i Friidrottens Hus och på Slottsskogsvallen

14 apr 2023

Äntligen sommar på Vallen!

Mellan vecka 16-37 kan du träna under följande tider: Måndag-fredag 16:00 - 20:00 Lördag-söndag 09:00 - 14:00

04 apr 2023

“Det är så lite som krävs”

Årets upplaga av Veteran-VM är över. Det svenska landslaget fick med sig 58 medaljer hem och hamnade på en tionde plats i medaljligan. En av silvermedaljerna togs av Lerums Friidrotts mångmeriterade Paulina Orell Sahlberg på 400 meter. Medaljen blev hennes tredje raka på internationella mästerskap.

31 mar 2023

Nyfiken på att utbilda utbildare?

Vill du utbilda nya ledare, bli teknisk ledare, eller fördjupa din kunskap inför sommarens friidrottskolor? Se hit!

22 mar 2023

Begränsad träning 9 veckor fram!

Ljuset i Friidrottens Hus kommer att förnyas! Att sätta upp nya LED-lampor är en investering. Effektiviseringen av elen gör att förbundet kan spara 2/3 av den ekonomi som idag läggs på energiförbrukning.  Arbetet innebär begränsningar i träningen vecka 13-18 och vecka 20-23. 

10 mar 2023

“År 0 efter pandemin bemästrat”

Ännu ett år skall läggas till handlingarna. 2022 är ett år där friidrottens verksamheter återgick till vad som kan betecknas som normalt. Dock var det inget normalt år, utan måste nog betecknas som ”år 0 efter pandemin bemästrats”. Förhoppningsvis kommer 2023 att kunna betecknas som ”år 1…”.

09 mar 2023

För en trygg idrott!

Vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft? Det ges du möjlighet att tillsammans med Göteborg Friidrott, Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU Västra Götaland att nu ta reda på!