Lisa Lilja om nya satsningen
Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!
Para-EM
Under förra veckan avgjordes Para-EM i polska Bydgoszcz. Då fick Göteborg en medalj med sig hem genom GKIK:s Viktoria Karlsson som tog silver i längdhoppet. Dessutom levererade Olof Ryberg en åttondeplats i samma disciplin.
– Framförallt var det ett kvitto på att jag fortfarande har kapaciteten att hoppa runt mina perslängder och med det i ryggen är det så mycket lättare att ladda upp för Paralympics senare i sommar, säger Viktoria Karlsson.
Skribent: Sebastian Nilsson
Nu väntar träning och tävlingar på hemmaplan inför Paralympics för Viktoria Karlsson. Foto: Deca Text & Bild
Det blev två svenska medaljer under Para-EM i Polen som avgjordes under 1-5 juni. En av medaljerna kom genom GKIK:s Viktoria Karlsson som slutade tvåa i längdhopp (T11 = helt utan, eller mycket, mycket svag syn) på 4,70. Vann gjorde Yuliia Pavlenko, Ukraina, på 4,91. Karlsson var i första hand glad över att tävlingarna kunde bli av efter att så mycket blivit uppskjutet det senaste året. Men silvret också var ett skönt kvitto.
– Jag har haft en rätt kämpig resa inför med en del skador och det var otroligt skönt att känna att jag var tillbaka på den nivå som jag har hållit som bäst och som kommer krävas för att ha något med topplaceringarna att göra i Tokyo.
Med tanke på den struliga uppladdningen visste hon inte vad hon skulle förvänta sig inför mästerskapet.
– Vi är vanligtvis många som har kapaciteten att hoppa på ungefär samma längder. Eftersom jag vann EM senast är det klart att jag ville försvara min titel, men främst ville jag göra en hoppserie som jag kunde vara nöjd med och det blev ju så.
– En mästerskapsmedalj alltid en mästerskapsmedalj så det är klart att det i sig är väldigt roligt.
Nu är fokuset riktat mot Paralympics där hon ska få besked om hon får tävla den 30 juni.
– Blir jag uttagen har jag definitivt en medalj som mål där, även om det kommer bli enormt tufft.
Olof Ryberg Foto: Deca Text & Bild
Örgrytes Olof Ryberg slutade åtta i sin längdfinal (T12 = mer syn än i T11-klassen, men alltjämt mycket svag) på 6,23. Till bronsmedaljören och landsmannen Tobias Jonsson fattades blott 17 centimeter. Trots det är han lite splittrad efter tävlingarna.
– 6,23 är mitt näst längsta hopp någonsin. Dessutom hade jag en stabil serie med fem hopp över sex meter. Så de delarna måste jag ju vara nöjd med. Men då kvaltiden gått ut och jag inte hoppat långt nog så har Tokyo-tåget gått för min del.
Och att det var så nära till medalj känns lite surt i efterhand.
– Även om jag uppnådde mitt mål genom att vara topp åtta och komma till final är det rätt så snopet att vara så nära.
Med Paralympics ur bilden är det tävlingar på hemmaplan som gäller den närmsta tiden.
– Det blir väl ett SM senare i sommar där jag planerar att ge bröderna Jonsson (Tobias och Per) en kamp. Och i övrigt gäller bara att träna på och sätta siktet mot nästa sommars VM.
Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!
Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Nu är alla handlingarna uppdaterade med bland annat budget, röstlängd, och verksamhetsplan. Varmt välkommen!
Skapa en aktivitet för löpning eller vandring, bjud in allmänheten och lyft er verksamhet - samtidigt som ni bidrar till Musikhjälpen.
FU Väst genomför i månadsskiftet en enkät för att utforska ert utbildningsbehov från våren 2024! Detta görs för att säkerställa att föreningen fortsatt kan erbjuda utbildning- och fortbildning till era ledare, för en attraktiv, trygg och stark föreningsverksamhet.
WMA, Världsmästerskapen för veteraner närmar sig och behovet av förbundsdomare är stort! För dig som är intresserad av att ha ett värdefullt och spännande ansvar och uppdrag under WMA, arrangerar Svenska Friidrottsförbundet en utbildning i Göteborg. Göteborgs Friidrottsförbund står för utbildningskostnader! För att anmäla dig direkt, klicka här!
"Mest av allt kommer vi sakna Hanna, inte stavhopparen Hanna utan träningskamraten och kompisen Hanna. Det är inte ofta man träffar människor som hon, som ger allt dom har, till alla, i alla lägen"
Ambitionen är att färdigställa renoveringen den 1 juli 2024, vilket innebär att du skall kunna träna på banan direkt efter Världsungdomsspelen 5-7/7. Betänk även att Veteran-VM under augusti även den påverkar träningen, vilket skapar behovet att börja planera för sommarens träning, tävlingar och friidrottskolor redan nu!
Lördag 21 Oktober välkomnas Göteborgs Friidrottsförbunds arenaföreningar till årets höstdialog. Höstdialogen är det utrymme ni som förening ges möjlighet till övergripande information från Göteborg Friidrott, Svensk Friidrott, tillika utrymme för dialog och tankar. Men hur ser innehållet för året Höstdialog ut?
Till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har redan en handfull friidrottande ungdomar sökt. Vill du vara en av dem? Vill du stärka dina förutsättningar att friidrotta och studera samtidigt? Vill du vara i en idrottande miljö både i din vardag, och i föreningslivet?
Välkommen till Värdegrunds- och verksamhetskonferens på Bohusgården, Uddevalla! Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas att delta på 2023 års värdegrund- och verksamhetskonferens, 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att mötas över föreningsgränserna finns en möjlighet att lära känna varandra bättre och skapa förutsättningar för att tillsammans stärka och utveckla Göteborg Friidrott. Nedan följer dagsprogrammet! Alla block syftar till att inspiera och bidra till ett aktiv värdegrundsarbete, likväl som att det gemensamma målet med blocken är att forma ett potentiellt innehåll till Verksamhetsplanen 2024.
Göteborgs Friidrottsförbund högst beslutande organ är årsmötet. Fram till och med 29 september har Du möjlighet att lämna in ett konstruktivt förslag om förändring, som förbundet tar upp och behandlar på årsmötet.
Är du mellan 13 och 25 år? Tycker du om friidrott? Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott? Har du funderat på varför din förening fungerar som den gör?
För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!