Årsmöte session två : onsdag femte mars
Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.
IJSM i Skellefteå
I helgen avgjordes junior-SM inomhus i Skellefteå och Göteborg höll sig högt uppe i resultatlistorna. M22-klassens trestegsfinal bjöd på spänning utöver det vanliga.
SKRIBENT: Sebastian Nilsson
Inomhussäsongen har nu kommit in i ett skede där mästerskapen avlöser varandra. Förra helgen avgjordes senior-ISM i Växjö som blev historiskt framgångsrik med göteborgsögon sett. Nästa helg avgörs IUSM på hemmaplan i Friidrottens Hus.
Denna helg, 5-6 mars, var det juniorernas tur att tampas om SM-medaljer när IJSM/IUSM-17 hade hittat hela vägen till Skellefteå och Florahallen. Det var de första större tävlingarna som arrangerats i hallen sedan den invigdes för ett par år sedan. Tävlingarna var dessutom de första inomhusmästerskapen någonsin i staden.
Totalt hade tävlingarna knappt 800 starter varav Göteborg stod för prick 100 av dem. På en femtedel av starterna tog Göteborg medalj. Guldskörden räknades till sju.
Elvira Tanderud, Ullevi, steget före Nora Lindahl i mål. Foto: Deca Text & Bild
Det första Göteborgsguldet för helgen stod Ullevis Elvira Tanderud för när hon vann 60 meter i flickor 19-klassen. Under helgen sprang hon sina två hittills snabbaste lopp i karriären (7.46 i försöken och 7.49 i finalen) och vann före Hässelbys Nora Lindahl med en knapp tiondel. Ett av helgens mest överlägsna guld tog Örgrytes Karl Wållgren som vann M22 400 meter med en och en halv sekund. Tiden 47,92 är bara några hundradelar långsammare än persloppet i Växjö förra helgen (47,88).
I Växjö förra helgen imponerade också 20-årige längdhopparen Oliwer Danielsson när han tog SM-silver på seniornivå. I Skellefteå fick han det inte att stämma på samma sätt men ändå slutade tävlingarna i Ulleviseger, när Erik Johansson levererade tävlingens tre längsta hopp (7,36, 7,28, 7,21). Toppresultaten 7,36 innebar att han raderade ut sitt drygt två år gamla personliga inomhusrekord. Malmös Caleb Conable slutade tvåa på 7,18.
Beatrice Pettersson, Mölndals AIK, tog ett säkert guld i F17 kula. Foto: Deca Text & Bild
Beatrice Pettersson, Mölndal, har en fantastiskt fin inomhussäsong bakom sig. Hon har med personliga rekordet 14,80 stött upp sig som en av de bästa kulstötarna i världen i sin åldersklass. Därmed var hon naturligtvis också stor favorit när kulfinalen i F17-klassen avgjordes under söndagseftermiddagen. Hon vann klart på 13,73, även om det fattades lite till hennes allra högsta nivå.
Lukas Edqvist, Örgryte, och Melker Manne, Ullevi gjorde upp i en rafflande trestegsfinal. Foto: Deca Text & Bild
I M22-klassens trestegsfinal bjöds det på en fantastiskt spännande och dramatisk göteborgsduell mellan Lukas Edqvist, Örgryte, och Melker Manne, Ullevi. Det var Melker som tidigt kopplade ett grepp om finalen när han fick på 14,73 i den inledande omgången. Men Lukas kontrade med 14,85 i tredje omgången och utökade ytterligare till 14,87 i fjärde.
I den femte omgången var det Melker som återigen fick på en fin träff och fick nervöst vänta på resultatet: 14,80. I den avslutande omgången var det sannolikt än mer nervöst efter ett nytt långt hopp. Denna gång visade tavlan 14,87 – alltså samma längd som Lukas ledarresultat. Det som till slut fick skilja de båda åt var bäst andraresultat, där Lukas med sina 14,85 tog segern mot Melkers 14,80.
Örgryteduon Karl Wållgren och Gustav Karlsson på pallen i M22 400 meter. Foto: Deca Text & Bild
M/K 22:
Karl Wållgren, Örgryte IS, 400m: 47,92
Victor Wahlgren, Mölndals AIK, 1500m: 4.05,84
Erik Johansson, Ullevi FK, längdhopp: 7,36
Lukas Edqvist, Örgryte IS, tresteg: 14,87
P/F19:
Elvira Tanderud, Ullevi FK, 60m: 7,49.
P/F17:
Elna Wester, Örgryte IS, 400m: 56,96.
Beatrice Pettersson, Mölndals AIK, 13,73
M/K 22:
Melker Manne, Ullevi FK, tresteg: 14,87
P/F19:
Nils Thorin, Örgryte IS, tresteg: 14,38
P/F17:
Helmi Hjortbäck, Ullevi FK, 60m: 7,85
Agnes Thundal, IFK Göteborg, 1500m: 4.34,78
Engla Nilsson, Örgryte IS, höjdhopp: 1,68
Jonas Gustén, Ullevi FK, tresteg: 12,91
M/K22:
Gustav Karlsson, Örgryte IS, 400m: 50,36
Cajsa Augustsson, Örgryte IS, längdhopp: 5,81
Melker Tillenius, Sävedalens AIK, 1500m: 4.15,79
Leo Zikovic, Örgryte IS, stötte så långt som 18,35 under Maik Indoor för en vecka sedan. Det placerar honom som klar statistiketta i P19-klassen. I Skellefteå fick han dock nöja sig med 17.63 och ett brons. Foto: Deca Text & Bild
P/F19:
Alex Apelgrim, Örgryte IS, 60m: 6,97
Leo Zikovic, Örgryte IS, kula: 17,63
P/F 17:
Maud De Coninck, IFK Göteborg, 1500m: 4.39,12
Marcus Johansson, Ullevi FK, längdhopp: 6,71
Som en av förbundets 51 anslutna föreningar välkomnar förbundsstyrelsen din förening till årsmöte session 2, onsdag femte mars 2025.
Nu öppnar Volontärbanken – en plats där du som en enskild individ kan registrera ditt intresse och bidra på ditt unika vis till friidrotten i Göteborg.
Ridån av flaggor på innerplan tonsätter Världsungdomsspelen som viktig internationell samlingspunkt för konkurrenskraftiga tävlingar och socialt sammanhang - och för första gången sedan 1996, finns nu parafriidrottsgrenar på det officiella tävlingsprogrammet.
Nordiska Mästerskapen i mångkamp arrangerades under helgen på slottskogsvallen i Göteborg. I U20-klassen deltog Rasmus Arnell från IFK Göteborg (Bild, Finnkampen 2024). Rasmus slutade på en 6:e plats på nya personliga rekordet 6829p. Rasmus målsättning var att kvalificera sig till JEM i Tampere men ett strulande knä som hämmade honom i höjdhoppet gjorde det till en övermäktigt uppgift denna gång.
-Från dag ett har mottot varit.” Världsungdomsspelen skall vara en tävling för alla, vare sig du är nybörjare eller Olympiasegrare”
Ladda ner och läs årsberättelsen 2024
För att främja en solid och hållbar föreningsverksamhet erbjuder Göteborgs Friidrottsförbund och RF-SISU Västra Götaland föreningsöverskridande aktiviteter och enskilt föreningsstöd. Följande åtta gemensamma aktiviteter erbjuds under 2025.
Citaten kommer från årsrapporten där 29 av totalt 51 föreningar har svarat. Nu finns en sammanställning av rapporten färdig som beskriver föreningsverksamheten i distriktet 2024 och 2023. Vi uppmuntrar er till att läsa rapporten med ett selektivt öga. Det är inte ett rätt-och-fel dokument utan presenteras utifrån frågor som ansågs viktiga vid starten för Strategi 2025 - för en generell friidrottsförening.
Information om din friidrottsskola kommer då att belysas på den välbesökta rekryteringssidan "Hitta din förening" och friidrott.se - samtidigt som er statistik ger Svensk Friidrott förutsättningar att följa utvecklingen samt prioritera stöd- eller utvecklingsinsatser gällande friidrottsskolor.
Vill du också vibrera med friidrottstävlingen största nerv? Den 29 mars kl 10:00-16:00 genomförs en teoretiskt och praktiskt utbildning i samband med IFK Göteborgs klubbmästerskap. Du får alltså möjlighet att skjuta skarpt dag ett!
Göteborgs Friidrottsförbunds parakommitté bjuder in dig som är nyfiken på parafriidrott till en inspirationsdag! Den 22 mars mellan klockan 10.00 – 13.00 är du välkommen att testa höjdhopp, längdhopp och löpning i Friidrottens Hus. Parakommittén finns även på plats för dig som förening att diskutera din förenings frågor gällande parafriidrott.
Christer Falk hjälper dig hantera eltidtagningssystemen Göteborgs Friidrottsförbund äger idag fyra stycken eltidsutrustningar som finns att låna av föreningar. Något som varit eftersatt senaste åren är däremot en välfungerande struktur för service och utlåning av utrustningen. Distriktsförbundet har därför inlett ett samarbete med Christer Falk som har stor erfarenhet och kunskap om utrustningen.