IUSM i Friidrottens Hus

Friidrottsglädje på hemmaplan när USM avgjordes

SM, JSM och nu USM på hemmaplan. Sista veckorna har varit mästerskapstäta och inomhussäsongen sjunger på sista versen. Tävlingsledare på USM, Christer Strand, konstaterar att det var en helg fylld av friidrottsglädje i de första restriktionsfria mästerskapen på hemmaplan, sedan pandemins början.

– Man upplevde den här härliga energin som var, alla var så jävla glada på lördagen när det drog igång. Nu är vi tillbaka, och det tycker jag nästan var det mest härliga, säger han.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Helgens IUSM för 15- och 16-åringar i Friidrottens Hus arrangerades av Vallenklubbarna med Örgryte i spetsen – ett välbeprövat koncept inom Göteborgsfriidrotten. Dessutom ett framgångsrikt sådant, tycker tävlingsledare Christer Strand.  

– Men man måste ha en part som håller ihop allting. Det är det viktigaste för att nå framgång. Vi har ju gjort det här några gånger och är ju hyggligt duktiga på att göra arrangemang i Göteborg, tycker jag. 

Vad är fördelarna med att flera klubbar samarrangerar?

– För det första blir alla engagerade. Det blir vår gemensamma tävling. Och sen är vi ju rutinerade sedan många år tillbaka. Vi har gjort många tävlingar ihop sedan början av 2000-talet. Vi är samspelta och alla vill göra bra arrangemang, och då blir det bra helt enkelt. 

Ulleviduon Andreas Kramer och Thobias Montler var på plats som prisutdelare. Foto: Deca Text & Bild

Tanken var att helgens USM i Friidrottens Hus skulle arrangerats redan ifjol. Då satte pandemin stopp. Men nu kunde de första mästerskapstävlingarna sedan JSM i mars 2020 genomföras i hallen. Dessutom helt utan restriktioner. En helg som kan betraktas som en återstart för ungdomsfriidrotten på riktigt. Det märktes inte minst på ledare och föräldrar på plats, menar Christer Strand.

– Alla tyckte att: “nu kör vi, det här ska bli jätteroligt”. Så jag hoppas att vi kunde ge dem något positivt att ta med sig hem också.

Är det sant? Wilma Ehrnborg, Mölndals AIK, tog guld på F16 1500 meter med tiden 4.37,88. Foto: Deca Text & Bild

På tävlingsbanan bjöds det på många spännande dueller och fina prestationer. Startfälten var rejäla, och totalt gjorde närmare 500 aktiva drygt 1000 starter. För Göteborgs räkning blev det elva medaljer. För tävlingsledare Christer Strand sticker de rafflande duellerna i pojkar 16 höjd och pojkar 15 längd ut, där båda tävlingarna skiftade ledare om vartannat.

– Det var faktiskt jäkligt roligt att se. Sen får man väl ta av hatten för Ayla Hallberg Hossain (Turebergstalangen som mäktade med fem medaljer varav fyra (!) guld i helgen). Och generellt tycker jag att alla som var med verkligen ville tävla. Man upplevde den här härliga energin som var, alla var så jävla glada på lördagen när det drog igång.

Christer Strand vill också rikta ett tack till alla funktionärer som möjliggjorde tävlingarna och som höll uppe minen hela helgen.

– Även om det var långa dagar tyckte man att det var häftigt. Och det är inte bara de som är på innerplan som gör en bra insats. De som har hand om fiket, serverar luncher, servar med tidtagning, resultat och de bitarna.

– Det var ingen som fastnade i någonting, utan man hittade lösningar på eventuella problem. Det var inga ledsamheter. Jag tyckte det var skithärligt, säger han.

Samtliga Göteborgsmedaljer under IUSM i Friidrottens Hus:

David Blixt, Mölndals AIK, slog personligt rekord och vann P15 60 meter häck. Foto: Deca Text & Bild

Guld:

P/F 16:

Wilma Ehrnborg, Mölndals AIK, 1500m: 4.37,88

P/F15:

David Blixt, Mölndals AIK, 60mH: 8,44

Axel Rogö, IFK Göteborg, stavhopp: 4,11

Hanna Amundin, Ullevi FK, 200m: 25,69

Silver:

P/F16:

Kristoffer Eneman, IFK Göteborg, tresteg: 13,25

Ove Hagström, Örgryte IS, knep en silvermedalj i 15-årsklassens stavhoppsfinal. Foto: Deca Text & Bild

P/F15:

Ivar Fransson Larsson, IK Lerum, 200m: 23,88

Ove Hagström, Örgryte IS, stavhopp: 3,87

Lisa Erkfeldt, IFK Göteborg, 60mH: 9,08

Nytt personligt rekord räckte till brons för IFK Göteborgs Victory Ezennaya i F15 tresteg. Foto: Deca Text & Bild

Brons:

P/F16:

Ester Mägi Theorin, Örgryte IS, 1500m: 4.47,15

Kajsa Roth, IFK Göteborg, stavhopp: 3,33

Victory Ezennaya, IFK Göteborg, tresteg: 11,55

Fullständiga resultat.