IUSM i Friidrottens Hus

Friidrottsglädje på hemmaplan när USM avgjordes

SM, JSM och nu USM på hemmaplan. Sista veckorna har varit mästerskapstäta och inomhussäsongen sjunger på sista versen. Tävlingsledare på USM, Christer Strand, konstaterar att det var en helg fylld av friidrottsglädje i de första restriktionsfria mästerskapen på hemmaplan, sedan pandemins början.

– Man upplevde den här härliga energin som var, alla var så jävla glada på lördagen när det drog igång. Nu är vi tillbaka, och det tycker jag nästan var det mest härliga, säger han.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Helgens IUSM för 15- och 16-åringar i Friidrottens Hus arrangerades av Vallenklubbarna med Örgryte i spetsen – ett välbeprövat koncept inom Göteborgsfriidrotten. Dessutom ett framgångsrikt sådant, tycker tävlingsledare Christer Strand.  

– Men man måste ha en part som håller ihop allting. Det är det viktigaste för att nå framgång. Vi har ju gjort det här några gånger och är ju hyggligt duktiga på att göra arrangemang i Göteborg, tycker jag. 

Vad är fördelarna med att flera klubbar samarrangerar?

– För det första blir alla engagerade. Det blir vår gemensamma tävling. Och sen är vi ju rutinerade sedan många år tillbaka. Vi har gjort många tävlingar ihop sedan början av 2000-talet. Vi är samspelta och alla vill göra bra arrangemang, och då blir det bra helt enkelt. 

Ulleviduon Andreas Kramer och Thobias Montler var på plats som prisutdelare. Foto: Deca Text & Bild

Tanken var att helgens USM i Friidrottens Hus skulle arrangerats redan ifjol. Då satte pandemin stopp. Men nu kunde de första mästerskapstävlingarna sedan JSM i mars 2020 genomföras i hallen. Dessutom helt utan restriktioner. En helg som kan betraktas som en återstart för ungdomsfriidrotten på riktigt. Det märktes inte minst på ledare och föräldrar på plats, menar Christer Strand.

– Alla tyckte att: “nu kör vi, det här ska bli jätteroligt”. Så jag hoppas att vi kunde ge dem något positivt att ta med sig hem också.

Är det sant? Wilma Ehrnborg, Mölndals AIK, tog guld på F16 1500 meter med tiden 4.37,88. Foto: Deca Text & Bild

På tävlingsbanan bjöds det på många spännande dueller och fina prestationer. Startfälten var rejäla, och totalt gjorde närmare 500 aktiva drygt 1000 starter. För Göteborgs räkning blev det elva medaljer. För tävlingsledare Christer Strand sticker de rafflande duellerna i pojkar 16 höjd och pojkar 15 längd ut, där båda tävlingarna skiftade ledare om vartannat.

– Det var faktiskt jäkligt roligt att se. Sen får man väl ta av hatten för Ayla Hallberg Hossain (Turebergstalangen som mäktade med fem medaljer varav fyra (!) guld i helgen). Och generellt tycker jag att alla som var med verkligen ville tävla. Man upplevde den här härliga energin som var, alla var så jävla glada på lördagen när det drog igång.

Christer Strand vill också rikta ett tack till alla funktionärer som möjliggjorde tävlingarna och som höll uppe minen hela helgen.

– Även om det var långa dagar tyckte man att det var häftigt. Och det är inte bara de som är på innerplan som gör en bra insats. De som har hand om fiket, serverar luncher, servar med tidtagning, resultat och de bitarna.

– Det var ingen som fastnade i någonting, utan man hittade lösningar på eventuella problem. Det var inga ledsamheter. Jag tyckte det var skithärligt, säger han.

Samtliga Göteborgsmedaljer under IUSM i Friidrottens Hus:

David Blixt, Mölndals AIK, slog personligt rekord och vann P15 60 meter häck. Foto: Deca Text & Bild

Guld:

P/F 16:

Wilma Ehrnborg, Mölndals AIK, 1500m: 4.37,88

P/F15:

David Blixt, Mölndals AIK, 60mH: 8,44

Axel Rogö, IFK Göteborg, stavhopp: 4,11

Hanna Amundin, Ullevi FK, 200m: 25,69

Silver:

P/F16:

Kristoffer Eneman, IFK Göteborg, tresteg: 13,25

Ove Hagström, Örgryte IS, knep en silvermedalj i 15-årsklassens stavhoppsfinal. Foto: Deca Text & Bild

P/F15:

Ivar Fransson Larsson, IK Lerum, 200m: 23,88

Ove Hagström, Örgryte IS, stavhopp: 3,87

Lisa Erkfeldt, IFK Göteborg, 60mH: 9,08

Nytt personligt rekord räckte till brons för IFK Göteborgs Victory Ezennaya i F15 tresteg. Foto: Deca Text & Bild

Brons:

P/F16:

Ester Mägi Theorin, Örgryte IS, 1500m: 4.47,15

Kajsa Roth, IFK Göteborg, stavhopp: 3,33

Victory Ezennaya, IFK Göteborg, tresteg: 11,55

Fullständiga resultat.

22 feb 2024

Distriktsårsmöte session två

Som en av Göteborg Friidrotts 52 anslutna föreningar är du inbjuden till Distriktsårsmöte session 2 den 7 mars 2024

15 apr 2024

Öppna pass är tillbaka!

De öppna passen är en serie grenspecifika träningar som leds av etablerade tränare från distriktet. Årets grenar har valts ut från en deltagar-enkät som skickades ut till föreningarna efter höstens premiär av satsningen. Nästa pass: 20 april!

11 apr 2024

“Inte ens Rom byggdes på en dag”

Sommaren 2024 integreras paraaktiva på Jennylundsspelen, En Midsommarnattsdröm och Angeredsspelen. En särskild nyhet är grenar för disciplinen Framerunning, vilket välkomnas varmt av 3V Handikappsförening. 

28 mar 2024

Träning under Slottsskogsvallens renovering

För träning under sommaren se "Här kan du träna i sommar" under Öppettider och Träningskort.

26 mar 2024

Aktivas råd söker aktiva!

Har du något du vill förbättra i Friidrottens Hus? Eller något du önskar föra fram och lyfta på förbundsnivå? Vill du vara en god ambassadör för de andra aktiva? En person som dem kan vända sig till?

25 mar 2024

En trio tillsammans

Hur kan SFIF, GFIF och RF-SISU bilda en trio, som inte arbetar i parallella stuprör, utan tillsammans? Och vad ger det föreningslivet?

21 mar 2024

“2023 läggs nu till handlingarna”

År 2023 läggs nu till handlingarna. Förhoppningen att det skulle bli ett år då det mesta återgick till ”normalt” har kommit på skam. Läs ordförandes ord!

20 mar 2024

Vers un été à Paris

Vad betyder medaljen för Andreas och tränare Per Skoog? Vad har medaljen för betydelse för löpningen i Göteborg? Och hur bygger erfarenhet mental styrka? Göteborgs Friidrottsförbund möter medel-och långdistanstränaren Per Skoog i ett samtal med silvermedaljen som perspektiv.

13 mar 2024

”De aktiva återvänder med ännu fler friidrottskompisar”

En buss full med ungdomar från tolv olika föreningar reste den 8 mars till Växjö och Ungdoms-SM. De gemensamma resorna samordnas och subventioneras via Göteborgs Friidrottsförbund vilket har varit en tradition under många år. Men vad fyller de gemensamma resorna för mening?

29 feb 2024

“Det är av största vikt att förbund och förening förvaltar intresset”

Årets upplaga av Junior-SM inomhus avgjordes förra helgen (23-25 februari) i Tybblelundshallen, Örebro. Aktiva från Göteborgsklubbarna slog många personliga rekord vilket belönades med både medaljer och framskjutna placeringar i samtliga grenar. En av grenarna som stack ut lite extra, precis som på SM veckan innan, var stavhoppet.

27 feb 2024

“Öppna passen är kärnan för ungdomarna”

Rekryteringsprojektet genomförs utifrån olika perspektiv däribland tränarutbildning, fadderverksamhet, inspirationspass med elitaktiva och gemensamma öppna pass för ungdomar.

27 feb 2024

“Det har varit en laginsats”

Den 9-10 mars genomför FU Väst utbildningen Löpledare. Utbildare är Västsvenskas Jonas Eklöf som i januari mottog Svenska Löpares Pris under Atea Friidrottsgala. Anmäl er närvaro senast 4 mars.