IUSM i Friidrottens Hus

Friidrottsglädje på hemmaplan när USM avgjordes

SM, JSM och nu USM på hemmaplan. Sista veckorna har varit mästerskapstäta och inomhussäsongen sjunger på sista versen. Tävlingsledare på USM, Christer Strand, konstaterar att det var en helg fylld av friidrottsglädje i de första restriktionsfria mästerskapen på hemmaplan, sedan pandemins början.

– Man upplevde den här härliga energin som var, alla var så jävla glada på lördagen när det drog igång. Nu är vi tillbaka, och det tycker jag nästan var det mest härliga, säger han.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Helgens IUSM för 15- och 16-åringar i Friidrottens Hus arrangerades av Vallenklubbarna med Örgryte i spetsen – ett välbeprövat koncept inom Göteborgsfriidrotten. Dessutom ett framgångsrikt sådant, tycker tävlingsledare Christer Strand.  

– Men man måste ha en part som håller ihop allting. Det är det viktigaste för att nå framgång. Vi har ju gjort det här några gånger och är ju hyggligt duktiga på att göra arrangemang i Göteborg, tycker jag. 

Vad är fördelarna med att flera klubbar samarrangerar?

– För det första blir alla engagerade. Det blir vår gemensamma tävling. Och sen är vi ju rutinerade sedan många år tillbaka. Vi har gjort många tävlingar ihop sedan början av 2000-talet. Vi är samspelta och alla vill göra bra arrangemang, och då blir det bra helt enkelt. 

Ulleviduon Andreas Kramer och Thobias Montler var på plats som prisutdelare. Foto: Deca Text & Bild

Tanken var att helgens USM i Friidrottens Hus skulle arrangerats redan ifjol. Då satte pandemin stopp. Men nu kunde de första mästerskapstävlingarna sedan JSM i mars 2020 genomföras i hallen. Dessutom helt utan restriktioner. En helg som kan betraktas som en återstart för ungdomsfriidrotten på riktigt. Det märktes inte minst på ledare och föräldrar på plats, menar Christer Strand.

– Alla tyckte att: “nu kör vi, det här ska bli jätteroligt”. Så jag hoppas att vi kunde ge dem något positivt att ta med sig hem också.

Är det sant? Wilma Ehrnborg, Mölndals AIK, tog guld på F16 1500 meter med tiden 4.37,88. Foto: Deca Text & Bild

På tävlingsbanan bjöds det på många spännande dueller och fina prestationer. Startfälten var rejäla, och totalt gjorde närmare 500 aktiva drygt 1000 starter. För Göteborgs räkning blev det elva medaljer. För tävlingsledare Christer Strand sticker de rafflande duellerna i pojkar 16 höjd och pojkar 15 längd ut, där båda tävlingarna skiftade ledare om vartannat.

– Det var faktiskt jäkligt roligt att se. Sen får man väl ta av hatten för Ayla Hallberg Hossain (Turebergstalangen som mäktade med fem medaljer varav fyra (!) guld i helgen). Och generellt tycker jag att alla som var med verkligen ville tävla. Man upplevde den här härliga energin som var, alla var så jävla glada på lördagen när det drog igång.

Christer Strand vill också rikta ett tack till alla funktionärer som möjliggjorde tävlingarna och som höll uppe minen hela helgen.

– Även om det var långa dagar tyckte man att det var häftigt. Och det är inte bara de som är på innerplan som gör en bra insats. De som har hand om fiket, serverar luncher, servar med tidtagning, resultat och de bitarna.

– Det var ingen som fastnade i någonting, utan man hittade lösningar på eventuella problem. Det var inga ledsamheter. Jag tyckte det var skithärligt, säger han.

Samtliga Göteborgsmedaljer under IUSM i Friidrottens Hus:

David Blixt, Mölndals AIK, slog personligt rekord och vann P15 60 meter häck. Foto: Deca Text & Bild

Guld:

P/F 16:

Wilma Ehrnborg, Mölndals AIK, 1500m: 4.37,88

P/F15:

David Blixt, Mölndals AIK, 60mH: 8,44

Axel Rogö, IFK Göteborg, stavhopp: 4,11

Hanna Amundin, Ullevi FK, 200m: 25,69

Silver:

P/F16:

Kristoffer Eneman, IFK Göteborg, tresteg: 13,25

Ove Hagström, Örgryte IS, knep en silvermedalj i 15-årsklassens stavhoppsfinal. Foto: Deca Text & Bild

P/F15:

Ivar Fransson Larsson, IK Lerum, 200m: 23,88

Ove Hagström, Örgryte IS, stavhopp: 3,87

Lisa Erkfeldt, IFK Göteborg, 60mH: 9,08

Nytt personligt rekord räckte till brons för IFK Göteborgs Victory Ezennaya i F15 tresteg. Foto: Deca Text & Bild

Brons:

P/F16:

Ester Mägi Theorin, Örgryte IS, 1500m: 4.47,15

Kajsa Roth, IFK Göteborg, stavhopp: 3,33

Victory Ezennaya, IFK Göteborg, tresteg: 11,55

Fullständiga resultat.

22 jun 2023

Lisa Lilja om nya satsningen

Lisa Lilja är sprintern som tagit flertalet SM-medaljer på 100 och 200 meter. Nu väljer hon att dubbla distansen och satsa mot 400 meter. Läs Lisas egna ord här!

09 nov 2023

Distriktårsmöte Session 1

Torsdag 23 november arrangeras Göteborgs Friidrottsförbund Distriktsårsmöte session 1. Nu är alla handlingarna uppdaterade med bland annat budget, röstlängd, och verksamhetsplan. Varmt välkommen!

30 okt 2023

We Run We Walk – för musikhjälpen

Skapa en aktivitet för löpning eller vandring, bjud in allmänheten och lyft er verksamhet - samtidigt som ni bidrar till Musikhjälpen. 

26 okt 2023

Enkät för kartläggning av ert utbildningsbehov!

FU Väst genomför i månadsskiftet en enkät för att utforska ert utbildningsbehov från våren 2024! Detta görs för att säkerställa att föreningen fortsatt kan erbjuda utbildning- och fortbildning till era ledare, för en attraktiv, trygg och stark föreningsverksamhet. 

11 okt 2023

Nyfiken på en framträdande roll under VM för veteraner 2024?

WMA, Världsmästerskapen för veteraner närmar sig och behovet av förbundsdomare är stort! För dig som är intresserad av att ha ett värdefullt och spännande ansvar och uppdrag under WMA, arrangerar Svenska Friidrottsförbundet en utbildning i Göteborg. Göteborgs Friidrottsförbund står för utbildningskostnader! För att anmäla dig direkt, klicka här!

10 okt 2023

Hanna Jansson avslutar en 15 år aktiv karriär! 

"Mest av allt kommer vi sakna Hanna, inte stavhopparen Hanna utan träningskamraten och kompisen Hanna. Det är inte ofta man träffar människor som hon, som ger allt dom har, till alla, i alla lägen"

27 sep 2023

Nu stänger Vallen!

Ambitionen är att färdigställa renoveringen den 1 juli 2024, vilket innebär att du skall kunna träna på banan direkt efter Världsungdomsspelen 5-7/7. Betänk även att Veteran-VM under augusti även den påverkar träningen, vilket skapar behovet att börja planera för sommarens träning, tävlingar och friidrottskolor redan nu!

27 sep 2023

Inbjudan & anmälan Höstdialogen 21 oktober

Lördag 21 Oktober välkomnas Göteborgs Friidrottsförbunds arenaföreningar till årets höstdialog. Höstdialogen är det utrymme ni som förening ges möjlighet till övergripande information från Göteborg Friidrott, Svensk Friidrott, tillika utrymme för dialog och tankar. Men hur ser innehållet för året Höstdialog ut?

11 sep 2023

Anders Palmqvist och Tracey Andersson nya ledare på FIG!

Till Katrinelundsgymnasiet i Göteborg har redan en handfull friidrottande ungdomar sökt. Vill du vara en av dem? Vill du stärka dina förutsättningar att friidrotta och studera samtidigt? Vill du vara i en idrottande miljö både i din vardag, och i föreningslivet?

07 sep 2023

Program Bohusgården!

Välkommen till Värdegrunds- och verksamhetskonferens på Bohusgården, Uddevalla! Göteborgs samtliga 16 arenaföreningar välkomnas att delta på 2023 års värdegrund- och verksamhetskonferens, 23-24 september på Bohusgården, Uddevalla. Genom att mötas över föreningsgränserna finns en möjlighet att lära känna varandra bättre och skapa förutsättningar för att tillsammans stärka och utveckla Göteborg Friidrott. Nedan följer dagsprogrammet! Alla block syftar till att inspiera och bidra till ett aktiv värdegrundsarbete, likväl som att det gemensamma målet med blocken är att forma ett potentiellt innehåll till Verksamhetsplanen 2024.

07 sep 2023

29/9 – sista dag att lämna in din motion!

Göteborgs Friidrottsförbund högst beslutande organ är årsmötet. Fram till och med 29 september har Du möjlighet att lämna in ett konstruktivt förslag om förändring, som förbundet tar upp och behandlar på årsmötet.

06 sep 2023

Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott?

Är du mellan 13 och 25 år? Tycker du om friidrott? Vill du som ungdom vara med och påverka din idrott? Har du funderat på varför din förening fungerar som den gör?

01 sep 2023

Välkommen till tränarträff!

För att träningsmiljön i Friidrottens Hus skall vara så trygg, säker och glädjefylld som möjligt för alla individer hålls varje höst ett obligatoriskt tränarmöte. Välkommen att anmäla dig till 19e eller 29 september!