IUSM i Friidrottens Hus

Friidrottsglädje på hemmaplan när USM avgjordes

SM, JSM och nu USM på hemmaplan. Sista veckorna har varit mästerskapstäta och inomhussäsongen sjunger på sista versen. Tävlingsledare på USM, Christer Strand, konstaterar att det var en helg fylld av friidrottsglädje i de första restriktionsfria mästerskapen på hemmaplan, sedan pandemins början.

– Man upplevde den här härliga energin som var, alla var så jävla glada på lördagen när det drog igång. Nu är vi tillbaka, och det tycker jag nästan var det mest härliga, säger han.

SKRIBENT: Sebastian Nilsson

Helgens IUSM för 15- och 16-åringar i Friidrottens Hus arrangerades av Vallenklubbarna med Örgryte i spetsen – ett välbeprövat koncept inom Göteborgsfriidrotten. Dessutom ett framgångsrikt sådant, tycker tävlingsledare Christer Strand.  

– Men man måste ha en part som håller ihop allting. Det är det viktigaste för att nå framgång. Vi har ju gjort det här några gånger och är ju hyggligt duktiga på att göra arrangemang i Göteborg, tycker jag. 

Vad är fördelarna med att flera klubbar samarrangerar?

– För det första blir alla engagerade. Det blir vår gemensamma tävling. Och sen är vi ju rutinerade sedan många år tillbaka. Vi har gjort många tävlingar ihop sedan början av 2000-talet. Vi är samspelta och alla vill göra bra arrangemang, och då blir det bra helt enkelt. 

Ulleviduon Andreas Kramer och Thobias Montler var på plats som prisutdelare. Foto: Deca Text & Bild

Tanken var att helgens USM i Friidrottens Hus skulle arrangerats redan ifjol. Då satte pandemin stopp. Men nu kunde de första mästerskapstävlingarna sedan JSM i mars 2020 genomföras i hallen. Dessutom helt utan restriktioner. En helg som kan betraktas som en återstart för ungdomsfriidrotten på riktigt. Det märktes inte minst på ledare och föräldrar på plats, menar Christer Strand.

– Alla tyckte att: “nu kör vi, det här ska bli jätteroligt”. Så jag hoppas att vi kunde ge dem något positivt att ta med sig hem också.

Är det sant? Wilma Ehrnborg, Mölndals AIK, tog guld på F16 1500 meter med tiden 4.37,88. Foto: Deca Text & Bild

På tävlingsbanan bjöds det på många spännande dueller och fina prestationer. Startfälten var rejäla, och totalt gjorde närmare 500 aktiva drygt 1000 starter. För Göteborgs räkning blev det elva medaljer. För tävlingsledare Christer Strand sticker de rafflande duellerna i pojkar 16 höjd och pojkar 15 längd ut, där båda tävlingarna skiftade ledare om vartannat.

– Det var faktiskt jäkligt roligt att se. Sen får man väl ta av hatten för Ayla Hallberg Hossain (Turebergstalangen som mäktade med fem medaljer varav fyra (!) guld i helgen). Och generellt tycker jag att alla som var med verkligen ville tävla. Man upplevde den här härliga energin som var, alla var så jävla glada på lördagen när det drog igång.

Christer Strand vill också rikta ett tack till alla funktionärer som möjliggjorde tävlingarna och som höll uppe minen hela helgen.

– Även om det var långa dagar tyckte man att det var häftigt. Och det är inte bara de som är på innerplan som gör en bra insats. De som har hand om fiket, serverar luncher, servar med tidtagning, resultat och de bitarna.

– Det var ingen som fastnade i någonting, utan man hittade lösningar på eventuella problem. Det var inga ledsamheter. Jag tyckte det var skithärligt, säger han.

Samtliga Göteborgsmedaljer under IUSM i Friidrottens Hus:

David Blixt, Mölndals AIK, slog personligt rekord och vann P15 60 meter häck. Foto: Deca Text & Bild

Guld:

P/F 16:

Wilma Ehrnborg, Mölndals AIK, 1500m: 4.37,88

P/F15:

David Blixt, Mölndals AIK, 60mH: 8,44

Axel Rogö, IFK Göteborg, stavhopp: 4,11

Hanna Amundin, Ullevi FK, 200m: 25,69

Silver:

P/F16:

Kristoffer Eneman, IFK Göteborg, tresteg: 13,25

Ove Hagström, Örgryte IS, knep en silvermedalj i 15-årsklassens stavhoppsfinal. Foto: Deca Text & Bild

P/F15:

Ivar Fransson Larsson, IK Lerum, 200m: 23,88

Ove Hagström, Örgryte IS, stavhopp: 3,87

Lisa Erkfeldt, IFK Göteborg, 60mH: 9,08

Nytt personligt rekord räckte till brons för IFK Göteborgs Victory Ezennaya i F15 tresteg. Foto: Deca Text & Bild

Brons:

P/F16:

Ester Mägi Theorin, Örgryte IS, 1500m: 4.47,15

Kajsa Roth, IFK Göteborg, stavhopp: 3,33

Victory Ezennaya, IFK Göteborg, tresteg: 11,55

Fullständiga resultat.

23 maj 2023

Veteran-SM till Göteborg!

Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!

16 maj 2023

Sommarens öppettider ute nu!

Nu är sommarens öppettider i Friidrottens Hus ute! Återställningen av hallen pågår, arbetet med lampor börjar igen och vi har röda dagar framför oss. Följande gäller 17 maj – 21 maj

16 maj 2023

Utbildnings- och föreningsansvarig till Göteborg & Västsvenska!

Från och med september kommer nuvarande utbildningstjänst för Göteborg och Västsvenska (FU Väst) att kombineras med hela föreningsuppdraget i Västsvenska. Procentuellt sett är uppdragen fördelade med 50% till föreningsansvaret för Västsvenska och 50% till utbildningsansvar för både Västsvenska och Göteborg.

09 maj 2023

Vårdialog 1 juni!

Torsdag 1 juni, mellan 16.30 - 20.00 är du varmt välkommen till årets Vårdialog. Dialogen formas kring frågor som; Hur attraheras framtidens funktionärer? Hur skall verksamhetsplanen formas? Hur skall Trygg Idrott-arbetet integreras? Och kan fler kommittéer stärka den ideella organisationen? Vilka skall dem vara?

05 maj 2023

Din input till nya Stafett-SM önskas!

Under Svenska Friidrottsförbundets årsmöte 2020 inkom tre motioner gällande stafett-SM som alla åsyftar till att bredda tävlingen och ge fler förutsättningar att tävla. Dessutom vill man integrera svensk stafett i dagsprogrammet. TAK fick efter årsmötet i uppdrag att forma ett nytt förslag utifrån motionerna och nu efterfrågas dina tankar!

04 maj 2023

Varvetveckan börjar nu!

Från och med fredag 5 maj förändras öppettiderna i Friidrottens Hus och på Slottsskogsvallen

14 apr 2023

Äntligen sommar på Vallen!

Mellan vecka 16-37 kan du träna under följande tider: Måndag-fredag 16:00 - 20:00 Lördag-söndag 09:00 - 14:00

04 apr 2023

“Det är så lite som krävs”

Årets upplaga av Veteran-VM är över. Det svenska landslaget fick med sig 58 medaljer hem och hamnade på en tionde plats i medaljligan. En av silvermedaljerna togs av Lerums Friidrotts mångmeriterade Paulina Orell Sahlberg på 400 meter. Medaljen blev hennes tredje raka på internationella mästerskap.

31 mar 2023

Nyfiken på att utbilda utbildare?

Vill du utbilda nya ledare, bli teknisk ledare, eller fördjupa din kunskap inför sommarens friidrottskolor? Se hit!

22 mar 2023

Begränsad träning 9 veckor fram!

Ljuset i Friidrottens Hus kommer att förnyas! Att sätta upp nya LED-lampor är en investering. Effektiviseringen av elen gör att förbundet kan spara 2/3 av den ekonomi som idag läggs på energiförbrukning.  Arbetet innebär begränsningar i träningen vecka 13-18 och vecka 20-23. 

10 mar 2023

“År 0 efter pandemin bemästrat”

Ännu ett år skall läggas till handlingarna. 2022 är ett år där friidrottens verksamheter återgick till vad som kan betecknas som normalt. Dock var det inget normalt år, utan måste nog betecknas som ”år 0 efter pandemin bemästrats”. Förhoppningsvis kommer 2023 att kunna betecknas som ”år 1…”.

09 mar 2023

För en trygg idrott!

Vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft? Det ges du möjlighet att tillsammans med Göteborg Friidrott, Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU Västra Götaland att nu ta reda på!