Veteran-SM till Göteborg!
Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!
SM i Norrköping 2022
I helgen arrangerades svenska mästerskapen i friidrott i Norrköping. Det blev en helg med många strålande resultat och 27 medaljer till Göteborg.
SKRIBENT: Sebastian Nilsson
I vintras levererade Göteborg ett makalöst ISM och tog nästan hälften av alla guld. Något som i helgen följdes upp med en ny succé i Norrköping.
Det kan nästan tyckas verka tjatigt att superlativen tagits till för att hylla Göteborgsfriidrotten så gott som varje gång svenska mästerskap arrangerats de senaste åren. Men det är också svårt att undvika när distriktet tar fler och fler medaljer för varje mästerskap som går.
När utomhus-SM arrangerades på Ryavallen i Borås ifjol slutade mästerskapet i 21 medaljer varav 9 guld. Då var det både en medalj och ett guld mer än i året innan Uppsala, och ytterligare en medalj och ett guld mer än på Tingvalla 2019. I helgen blev facit 27 medaljer – varav 11 guld.
Det var inte heller bara den stora medaljskörden som var glädjande ur göteborgssynpunkt, utan extra kul är förstås när distriktets friidrottare presterar på toppen av sin förmåga när det gäller som mest.
Först tog hon karriärens första individuella SM-medalj på 1500 meter. Sedan räckte det hela vägen till guld på 800 meter. Och motståndet var inget att klaga på. Foto: Deca Text & Bild
Ett exempel på det är i kvinnornas 800 meter där Örgrytes Wilma Nielsen sprang till sig ett guld när hon slog både VM-finalisten på 1 500 meter Hanna Hermansson och den svenska rekordhållaren på 800 meter Lovisa Lindh, Ullevi.
– Det var jättekul, medaljen i går på 1500 meter var min första SM-medalj och nu ett guld på 800 meter, det känns overkligt. Jag ville vara den som överraskade de andra så då körde jag allt jag hade med 200 meter kvar och det räckte hela vägen in, sa hon till friidrott.se efter loppet som gick i promenadfart under det första varvet.
Segertiden 23,14 för upp Ullevis Lisa Lilja som femma genom tiderna. Foto: Deca Text & Bild
Ett annat exempel är Ullevis Lisa Lilja som i år nått en ny nivå som sprinter och gick upp som femma genom tiderna i Sverige efter guldet på 200 meter.
– Jag är jätteförvånad men ändå inte, det är ju perfekta förhållanden i dag för 200 meter och det känns roligt att verkligen kunna utnyttja det så jag är supernöjd och glad framför allt, sa hon om tiden 23,14 till friidrott.se efter loppet.
Ett tredje, och kanske det mest lysande exemplet, är Örgrytes Jenny Lestander som tog brons i tresteg med 13,31 i sista hoppet. Vinden i ryggen var retfulla 2,1, vilket innebär att hon inte kan räkna hem det som ett personligt rekord. Men hennes personbästa utomhus inför tävlingarna var 12,33, det vill säga 98 (!) centimeter kortare än bronshoppet. Hon fick dock med sig också 12,69 i godkänd vind i finalens fjärde hopp. Vann tävlingen gjorde klubbkollegan Rebecka Abrahamsson, som också hon sin vana trogen plockade fram det lilla extra när det finns en SM-titel att slåss om.
Sävedalens Linn Söderholm försvarade fjolårsguldet på 3000 meter hinder. Foto: Deca Text & Bild
Läs mycket, mycket mer om helgens tävlingar på friidrott.se. Där bland annat läsa en segerintervju med Mölndals Hanna Palmqvist efter hennes fantastiska guldlopp på “fel distans”, om Ullevis Robin Jacobsson som berättar om guldet och det nya personliga rekordet i stavhopp, om Sävedalens Linn Söderholm som genrepeade inför sin internationella mästerskapsdebut med ett guld och personligt rekord på 3000 meter hinder, och om hur Örgytes Lukas Edqvist blev oväntad svensk mästare i tresteg.
Det blev ett oväntat guld för Lukas Edqvist i tresteget, till Jonathan Carbe och Katrin Klaups förtjusning. Foto: Deca Text & Bild
Carl Bengtström Bengtström testade snabbheten på 400 meter slätt, och det räckte till guld. Foto: Deca Text & Bild
(resultat)
Lisa Lilja, Ullevi, 200 meter (23,14)
Wilma Nielsen, Örgryte, 800 meter (2.09,55)
Hanna Palmqvist, Mölndal, 100 meter häck (13,27 w)
Linn Söderholm, Sävedalen, 3000 meter hinder (9.44,26)
Maja Nilsson, Örgryte, höjdhopp (1,87)
Rebecka Abrahamsson, Örgryte, tresteg (13,54)
Andreas Kramer, Ullevi, 800 meter (1.47,79)
Carl Bengtström, Örgryte, 400 meter (46,06)
Robin Jacobsson, Ullevi, stavhopp (5,27)
Lukas Edqvist, Örgryte, tresteg (15,58 w)
Thobias Montler, Ullevi, längdhopp (7,87)
Det blev dubbelt Göteborg på pallen i spjutfinalen genom Joni Kaartinen, Örgryte IS, och Esa Hiltunen, Ullevi FK. Foto: Deca Text & Bild
Sara Christiansson, Sävedalen, 5000 meter (16.34,78)
Khaddi Sagnia, Ullevi, längdhopp (6,57 w)
Felix Francois, Örgryte, 800 meter (1.49,85)
Karl Wållgren, Örgryte, 400 meter häck (50,96)
Vidar Johansson, Ullevi FK 3000 meter hinder (8.57,80)
Simon Wiklund, Mölndal, höjdhopp (2,06)
Joni Kaartinen, Örgryte IS , spjut (70,20)
Skulle det inte varit för att vindmätaren visade retliga +2,1 hade Jenny Lestander bättrat sitt personliga rekord med nästan en meter i helgen. Guldet tog klubbkompisen Rebecka Abrahamsson hand om. Foto: Deca Text & Bild
Lovisa Lindh, Ullevi, 800 meter (2.09,98)
Wilma Nielsen, Örgryte, 1500 meter (4.41,54)
Amélie Svensson, Sävedalen, 3000 meter hinder (9.52,49)
Ellen Ekholm, Ullevi, höjdhopp (1,77)
Michaela Meijer, Örgryte, stavhopp (4,01)
Jenny Lestander, Örgryte, tresteg (13,31 w)
Esa Hiltunen, Ullevi, spjut (68,82)
Miguel Palm, Mölndal, 3000 meter hinder (9.00,59)
Gustav Tartu, Ullevi, tresteg (15,15 w)
Göteborg Friidrott och IF Kville hälsar dig varmt välkommen till Svenska mästerskapen 4-6 augusti 2023!
Nu är sommarens öppettider i Friidrottens Hus ute! Återställningen av hallen pågår, arbetet med lampor börjar igen och vi har röda dagar framför oss. Följande gäller 17 maj – 21 maj
Från och med september kommer nuvarande utbildningstjänst för Göteborg och Västsvenska (FU Väst) att kombineras med hela föreningsuppdraget i Västsvenska. Procentuellt sett är uppdragen fördelade med 50% till föreningsansvaret för Västsvenska och 50% till utbildningsansvar för både Västsvenska och Göteborg.
Torsdag 1 juni, mellan 16.30 - 20.00 är du varmt välkommen till årets Vårdialog. Dialogen formas kring frågor som; Hur attraheras framtidens funktionärer? Hur skall verksamhetsplanen formas? Hur skall Trygg Idrott-arbetet integreras? Och kan fler kommittéer stärka den ideella organisationen? Vilka skall dem vara?
Under Svenska Friidrottsförbundets årsmöte 2020 inkom tre motioner gällande stafett-SM som alla åsyftar till att bredda tävlingen och ge fler förutsättningar att tävla. Dessutom vill man integrera svensk stafett i dagsprogrammet. TAK fick efter årsmötet i uppdrag att forma ett nytt förslag utifrån motionerna och nu efterfrågas dina tankar!
Från och med fredag 5 maj förändras öppettiderna i Friidrottens Hus och på Slottsskogsvallen
Mellan vecka 16-37 kan du träna under följande tider: Måndag-fredag 16:00 - 20:00 Lördag-söndag 09:00 - 14:00
Årets upplaga av Veteran-VM är över. Det svenska landslaget fick med sig 58 medaljer hem och hamnade på en tionde plats i medaljligan. En av silvermedaljerna togs av Lerums Friidrotts mångmeriterade Paulina Orell Sahlberg på 400 meter. Medaljen blev hennes tredje raka på internationella mästerskap.
Vill du utbilda nya ledare, bli teknisk ledare, eller fördjupa din kunskap inför sommarens friidrottskolor? Se hit!
Ljuset i Friidrottens Hus kommer att förnyas! Att sätta upp nya LED-lampor är en investering. Effektiviseringen av elen gör att förbundet kan spara 2/3 av den ekonomi som idag läggs på energiförbrukning. Arbetet innebär begränsningar i träningen vecka 13-18 och vecka 20-23.
Ännu ett år skall läggas till handlingarna. 2022 är ett år där friidrottens verksamheter återgick till vad som kan betecknas som normalt. Dock var det inget normalt år, utan måste nog betecknas som ”år 0 efter pandemin bemästrats”. Förhoppningsvis kommer 2023 att kunna betecknas som ”år 1…”.
Vad innebär en trygg idrott för dig? Vad innebär det att ifrågasätta eller vara nyfiken på kollektiva normer, arbeta förebyggande och skapa trygga miljöer för barn, ungdomar men också för dig elitaktiv, veteran, motionär, föräldratränare, föreningsansvarig, förtroendevald i styrelsen och för dig som ideell kraft? Det ges du möjlighet att tillsammans med Göteborg Friidrott, Svenska Friidrottsförbundet och RF-SISU Västra Götaland att nu ta reda på!